Skocz do zawartości
IGNORED

DENON AVR-4308 - usterka czy tak ma być?

WildStar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nabyłem nowiutkiego Denona AVR-4308 A. Niestety po uruchomieniu stwierdziłem dość nieprzyjemny dźwięk wydobywający się z obudowy, w okolicach karty Wi-Fi (tam gdzie widnieje antenka). Jest to cichy, ciągły pisk wysokiej częstotliwości, przy tym bardzo kierunkowy (taka natura) i w niektórych miejscach odsłuchowych nie słyszalny. Jednak przy optymalnej pozycji odsłuchowej i przy bardzo cichym odsłuchu daje się go słyszeć. Nie wiem czy amplituner wymaga wygrzania czy też wizyty w serwisie. Poza tym wszystko OK. Jeśli ktoś miał podobne przypadłości i/lub wie jak to rozwiązać proszę o radę.

Pozdrawiam

WildStar

>>>SZYBA

Sam się zastanawiam ;-) AVC-1 XVA to super maszyna i świetnie sobie radzi w stereo, w kinie jest rewelacyjny. Śłychać przepaść pomiędzy tymi dwoma urządzeniami. Generalnie uległem presji ze strony żony aby pozbyć się kloca. Aczkolwiek ostatnio wciąż się zastanawiam, czy go sobie nie zostawić...

Mój avr-4308 jest bez przydźwięku. Swoją drogą piszesz,że 4308 jest gorszy od AVC-1 XVA. Czy próbowałeś użyć go jako przewzmacniacza do AVC-1 XVA ? Jeżeli tak, to jakie wrażenia ? Warto zrobić taki eksperyment.

itme5

Amplituner nie ma typowego przydźwięku, tzn z trafo słyszalnego w kolumnach. W głośnikach martwa cisza. Według mnie (na moje ucho) to karta Wi-fi jest sprawcą zamieszania.

>Sam się zastanawiam ;-) AVC-1 XVA to super maszyna i świetnie sobie radzi w stereo, w kinie jest

>rewelacyjny. Śłychać przepaść pomiędzy tymi dwoma urządzeniami. Generalnie uległem presji ze strony

>żony aby pozbyć się kloca. Aczkolwiek ostatnio wciąż się zastanawiam, czy go sobie nie zostawić...

Hmm, 4308 też nie jest jakiś specjalnie mały, pls napisz wprost czemu sprzedajesz taką rewelację, co ci w nim nie pasuje? Umówmy się, jak człowiek sam jest przekonany do sprzętu, to żona nie za dużo ma do gadania, dostanie parę stówek na zakupy i jej niechęć mija :)

Bez ściemy: W AVC-A1XVA pasuje mi wszystko, nawet to, że to wielki kloc. Pod pretekstem wymiany kolumn na takie które będą zajmowały mniej miejsca w pokoju (żona uparła się na stół z krzesłami, a metraż jest ograniczony) dokonałem wymiany wszystkich klocków i przy okazji też poszedłem w purystyczne stereo. Kino ma być niejako uzupełnieniem aczkolwiek to w wykonaniu Denonka jest super.

Jeśli nie uda mi się sprzedać tego Denona to nie bedę płakał i zbunkruję go w szafie a jak mi przybędzie parę m2 to wtedy będzie jak znalazł. Póki co nie mam ciśnienia na sprzedaż za wszelką (najniższą) cenę. Nie raz już doświadczyłem Opatrzności Bożej więc kto wie....

PS. 4308 to zaledwie połowa Wielkiego Brata ;-)

ok, gdzieś widziałem zdjęcia Twojego pokoju (btw, bardzo fajnego) i nie wyglądał na rodzinny, raczej na dedykowany, czyli taki, gdzie żony mają ograniczone prawo głosu. A porównywałeś AVC w stereo z nowymi zabytkami 2-kanałowymi?

Dzięki za wyrazy uznania dla aranżacji mojego pokoju. W momencie kiedy go projektowałem, rzeczywiście żonka została postawiona przed faktem dokonanym. No ale małżeństwo to sztuka kompromisu i teraz na ten kompromis muszę (chcę, bo dorosłem do tej decyzji) pójść. No ale i tak mam wielką swobodę...jeszcze. Wyobraż sobie że miejsce Dali Ikonów zajęły parawany Magneplanara - o 2 cm wyższe od mojej lepszej połowy ;-) Ale i tak po krótkim szoku moja żona to zakceptowała i teraz stwierdza, że jest Ok. Niedługo będą nowe foty na forum.

Co do porównania to niestety ale nie miałem sposobności - btw, co masz na myśli mówiąc o nowych zabytkach dwukanałowych, jakieś typy?

>Co do porównania to niestety ale nie miałem sposobności - btw, co masz na myśli mówiąc o nowych

>zabytkach dwukanałowych, jakieś typy?

miało być "nabytkach" oczywiście :), a tu prosze, wyszło jak z jakąś wycieczką w stronę poczciwego stereo :)

bo pisałeś że idziesz też w kierunku purystycznego stereo, kupiłeś coś czy szukasz dopiero?

>>>itme5

Nie wiem bo nie sprawdzałem. Wydaję mi się jednak, że różnica pomiędzy topowymi modelami a tymi z niższej półki nie tkwi wyłącznie w końcówkach mocy. Może ktoś zna temat lepiej i nas oświeci? Swoją drogą dla kogoś kto by korzystał z dodatkowych końcówek mocy byłaby to bardzo istotna inofrmacja (i jęsli jest tak jak sugerujesz) pozwoliłaby zaoszczędzić sporo kasy. Bo jeśli Pre-amp w 4308 a może i 3808 jest taki sam jak AVC-A1 to po co przepłacać;-)

>>>mczaj

Dopiero teraz zauważyłem, że ten sam dobry - 74 rocznik jesteśmy;-)

Tak jak wspominałem wymieniłem kolumny na Magneplanary 1.6. Do stereo mam zamówionego NADa: wzmacnaiacz M3 i odtwarzacz CD/SACD M5. Pod koniec stycznia mają u mnie być;-) W kinie: nie wiem jeszcze na czym ostatecznie stanie: napewno odwarzacze DVD: zostaje DENON 3910 i 3930 (ze względu na jakość obrazu, wieloformatowość - dźwięk SACD i DVD-Audio, z CD też nienajgorzej), wzmacniacz AV vs. amplituner AV (obecnie testuję AVC-A11XV i AVR-4308A - do końca tygodnia daję sobie czas na podjęcie ostatecznej decyzji, który z nich zostaje;-). Nagłośnienie do kina: Magneplanary z przodu a reszta chyba Tannoy Arena albo Bose (kolejny dylemat???)

Przecież jesteś jednym z nielicznych użytkowników,który może to sam sprawdzić! Wystarczy podłączyć preout avr 4308 z wejściem wielkonałowym AVC-1 XVA i bedziesz miał ( i ja również !)najlepszy test prawdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.