Skocz do zawartości
IGNORED

Projektory Full HD JVC

ancho

Rekomendowane odpowiedzi

--> Milimetr

Jeśli chodzi o różnice w jakości produkcji pomiędzy wersjami RS a HD projektorów JVC to oczywiście oficjalnie nikt tego nie potwierdzi ale ja również słyszałem opinie, że modele przeznaczone na rynek profesjonalny podlegają bardziej ścisłej kontroli jakości, są produkowane z elementów o niższych tolerancjach, etc.

W praktyce stosowanej w fabrykach rzeczywistych producentów np. paneli LCD jeśli podczas kontroli jakości dany panel spełnia najwyższe wymagania to otrzymuje "nalepkę" z marką X a jeśli ich nie spełnia (ale łapie się w niższe wymagania) to dostaje "nalepkę" z marką Y (o niższej cenie).

Oczywiście nie wiem czy tak samo wygląda to w przypadku projektorów JVC ale zważywszy, że przynajmniej teoretycznie modele RS trafiają do miejsc gdzie są używane bardziej intensywnie (a także prawdopodobnie przez bardziej wymagającego użytkownika) to takie działanie producenta uznałbym za uzasadnione :) I rzeczywiście słyszałem opinie, że modele RS mają wyższą żywotność. Ciekawe byłoby natomiast porównanie np. RS10 vs HD350 czy RS20 vs HD750. Jeśli jest tak jak pisze THX Ultra 2 w przypadku RS2 i HD100 to być może mielibyśmy odpowiedź na pytanie dot. jakości RS vs HD.

Niewykluczone, że takie porównanie dałoby się zorganizować...

Technologia jaką stosuje JVC w swoich projektorach, czyli LCoS / D-ILA, daje jedną dość istotną przewagę - bardzo gęste ułożenie pikseli - co jest szczególnie ważne w przypadku Full HD. A przy tym jest to technologia oparta o trzy osobne elementy optyczne przez co jakość obrazu z tych projektorów jest podobna jak high-endowych Barco/Runco czy Digital Projection opartych na 3 chipowym DLP.

Warto wiedzieć, że projektory oferowane przez Meridiana to nic innego jak projektory JVC a astronomiczna cena tłumaczona jest specjalną kalibracją. Najnowszy Meridian o rozdzielczości 4-krotnie wyższej niż Full HD i cenie coś koło 200K$ jest także produkowany przez JVC.

ancho,

Twoje wątpliwości co do postrzegania marki JVC w Polsce można wyjaśnić chyba tylko tym, że JVC nie ładuje milionów w reklamę jak ich konkurenci. W normalnym świecie, szczególnie jeśli chodzi o urządzenia profesjonalne, w tym projektory, opinia o JVC jest jak widać bardzo dobra...

Mnie interesuje tylko jedna sprawa, czy w nowej lini projektorów JVC poprawiło w końcu ostrość obrazu. Bo jeśli nie, to nawet najlepsza technologia generowania obrazu nic nie pomoże.

---> mk25,

nie chcę się spierać, bo RS1 nie widziałem, ale chyba inne testy czytaliśmy :-)

Ja bazuję na testach zamieszczonych na projectorreviews, gdzie są zawsze porównania pomiędzy poszczególnymi modelami i zawsze technologia LCoS, czy to od JAVC, czy Sonego wypadała pod względem ostrości jako przeciętna. Szczególnie w porównaniu do DLP.

Tymczasem w nowych modelach JVC wspominają coś o nowym układzie optycznym. Mam nadzieję, że w końcu popracowali nad ostrością.

---> Milimetr

Masz rację, chodziło mi o RS2 - od modelu RS2 ostrość została znacznie poprawiona, w RS1 niektórzy recenzenci zwracali uwagę na słabszą ostrość poza środkiem ekranu. RS10 i RS20 mają jeszcze lepszą ostrość, podejrzewam, że wynika to z innego zastosowanego procesora video. Ostrość RS20 pozwala na komfortowe oglądanie obrazu z bardzo bliskiej odległości, znacznie bliższej niż "normalna".

• 4 tygodnie później...

Od 4 dni mam HD350. Super! Epson, Panasonic i tym podobne projektory LCD w cenie 10000-15000 zł nie mają szans. Super naturalne kolory. Kapitalna czerń i kontrast bez jakichkolwiek "irisów". I najważniejsze - ten sprzęt jest praktycznie niesłyszalny. Polecam

Maciekw

Naturalnosc kolorow jest mocno "dyskusyjna", gamut poszerzony identycznie jak w serii HD1. Mozliwosc korekcji ma dopiero seria wyzsza RS20/HD750.

Co do czerni i jakosci wykonania - znakomita. Wkrotce na lamach AV pojawi sie test RS10...

Cinematic, z pewnością masz rację. Fajnie by było mieć hd750 lub projektor jeszcze wyższej klasy. Niemniej w cenie do 15000 zł (dałem trochę mniej) był to jedyny sprzęt jaki mnie satysfakcjonował, szczególnie w zakresie relacja jakości do ceny. Sądzę, że jest naprawdę wart rekomendacji, przy pewnych ograniczeniach w zakresie kasy - aczkolwiek wiem że 15000 zł to też kupa kasy.

Pozdrawiam

Maciekw

Nie wiem skąd wziąłeś ceny na JVC ale są zdecydowanie niższe.

JVC ma przewagę ważną taką że zarówno głęboka czerń jak i szczytowa biel mogą zostać osiągnięte w tym samym czasie na jednym polu obrazu.

Daje to wyjątkową szeroką dynamiczną skalę , obraz jest bardziej żywy.

Udoskonalone też zostały 0,7 calowe chipy full hd HD-Ila.

Jest też znacznie poprawiona ostrość.

Stworzono nowy obiektyw o dużej średnicy , szklanymi soczewkami , 17 elementów w 15 grupach z jednym szkłem ED.

W nowym projekcie obiektyw jest sterowany elektrycznie

Łatwiejsza jest też instalacja projektora z uwagi na możliwość odchylania obiektywu o 80% w pionie i 34 % w poziomie.

Nowe modele były prezentowane na konferencji w Pradze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ceny jvc są zdecydowanie niższe? Chyba obecnie nie.

Przykłady cen rynkowych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli kupując niżej niż to co można znaleźć w sieci przepłaciłem - to trudno. Słabo szukałem.

Pozdrawiam

Maciekw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

maciekw

Nie przejmuj się, nie przepłaciłeś, 15 tysięcy to bardzo dobra cena zważywszy, że ceny w Polsce (15990 za HD350) są aktualnie najniższe w Europie.

Ja w podobnej cenie kupuje RS10 - odpowiednik HD350, tylko z profesjonalnej serii Reference Series.

A co do "specjalistów" - to tu bym nie ryzykował zakupu, tacy specjaliści mają tendencję do znikania :)

mk25

Tak też mi się wydawało. Natomiast staram się unikać formułowania zdecydowanych sądów, gdyż od kilku lat prowadzi to na tym forum do eskalacji agresji. Każdy chce być tutaj najmądrzejszy. Ja nie muszę.

Natomiast pytanie na początku wątku dotyczyło opinii na temat tych projektorów, i ja swoją pozytywną opinię podtrzymuje po około 30 godzinach używania tego sprzętu na różnym materiale. Co do kalibracji kolorów, to wydaje mi się że należy mieć na uwadze, iż źródło obrazu (płyta dvd, bd itp.) może być bardzo zróżnicowane pod tym względem i w tym zakresie jeżeli kolory nie są po prostu poprawne i nie do d... bardziej liczy się kontrast, wielkość pixeli i inne parametry, w tym dla mnie bardzo ważny parametr - głośność projektora. Pomimo że mam specjalną "salkę kinową" o powierzchni 50 m2 to bardzo mnie wkurza szum wentylatora i odgłosy dynamicznej przesłony. Tu jest naprawdę OK.

Mk25: Ciekaw będę twojej opinii o tym sprzęcie.

Pozdrawiam Maciekw

Cinematic,

czy faktycznie naturalnośc kolorów w RS10/HD350 jest aż tak odbiegająca od naturalności(głownie ziolnego)? Czy faktycznie gołym okiem to widac i czy to faktycznie przeszkadza?

Co sądzisz o nowym projektorze Optoma HD82? Czy to lepszy wybór niż RS10/HD350 JVC?

Czy odbiega mocno? -odbiega. Czy widać góły okiem? Widać, jak wiesz jak to powinno wyglądać :) Jeśli nie masz punktu odniesienia, to raczej nie odczujesz tego. Podczas seansu generalnie nie przeszkadza i zdecydowanej wiekszosci nawet bedzie to sie podobalo. Kolory sa solidne i mocno nasycone. Generalnie RS10 to świetna maszyna kinowa.

Co jest lepszym wyborem HD82 vs RS10? Trudno powiedziec, zalezy od preferencji. Model HD82 ktory mialem okazje zobaczyc nie wygladal najlepiej. Warunki jednak byly srednie, a sam projektor nie byl zapewne ustawiony. Projekcja glownie ograniczala sie do pokazania mozliwosci nowego chipsetu pw9800.

To byl jej glowny sens. Na podstawie tego co widzialem lepiej wygladal RS10. Musialbym wiecej czasu spedzic z HD82 zebyc moc cos wiecej powiedziec.

• 1 rok później...

Kilka dni temu zmieniłem projektor na JVC HD550 i pomimo poszukiwań ciężko znależć mi odpowiedni uchwyt sufitowy. Jak to u Was wygląda? Czy może ze względu na dość duży rozmiar i wagę stoi na półce/szafce?

Mam uniwersalny uchwyt zakupiony na Allegro i jak najbardziej sprawdzał się z moim "starym" Mitsubishi HC3100, ale z JVC nie da rady...

a uchwyty Vogels sprawdzałeś? wg mnie nie powinno być problemu z montażem.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

tu można zamówić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o vogels'a to chyba ciężko, ponieważ z tego co widzę to maja one 3 ramiona, a JVC 4 miejsca do ich zamocowania. Może to nie jest wielki problem, ale wolałbym być pewny, że mi to pudło nie spadnie... Próbowałem przerabiać ten uniwersalny, ale to też jest strach czy rzeczywiśćie wytrzyma. Jesli nic nie znajdę to pewnie zamówię z UK, choć wolałbym kupić to w Polsce.

z tego co pamiętam u mnie w pudełku były cztery ramiona :o)

fakt, wykorzystałem jedynie trzy i pewnie tak jest najczęściej.

inna sprawa, że udźwig oficjalny wynosi 10kg.

bardziej będzie on jednak zależał od kołków w suficie, niż od wytrzymałości elementów uchwytu ;o)

wygląda o wiele lepiej od tego z crtprojectors, bardzo łatwo ustawia się projektor, wg mnie bardzo dobre rozwiązanie.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

pisałem o tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie ten udźwig - zwykle 10 kg, choć można znaleźć wśród tych profesjonalnych vogels'ów taki do 20 kg. Wkurza mnie jeszcze to, że nie ma podanej długości tych ramion, więc nie wiem czy ten uchwyt nie będzie jakby za mały... Chyba, że jest, a ja nie widzę;)

Dzięki za dotychczasowe info.

Ja mając taki problem, po prostu zamówiłbym w warsztacie metalowym lub w hurtowni kawałek blachy stalowej o grubości 2..3 mm, przykręcił ją do niepasującego do projektora uchwytu, a do tego zestawu projektor. Blacha może być niepiękna, i tak nie będzie jej widać. Jedyne na co należy zwrócić uwagę, to wytrzymałość uchwytu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Stosowałam 4 komplety różnych uchwytów Vogels i nigdy nie zamienię tej Firmy na inną. Są profesjonalne i estetyczne. Polecam w ciemno każdemu, kto nie żałuje pieniędzy na sprawdzone rozwiązania. Ile warte jest bezpieczeństwo nietaniego projektora?

Pozdrawiam :)

Beata

Ukryta Zawartość

Ja pare miesięcy temu kupiłem taki za 59pln i jak do tej pory mój JVC (dobre 11kg) wisi sobie nadal.

Uchwyt sporo skróciłem i dolną blache zastosowałem inną o większych wymiarach z przewierconą dużą ilością otworów, co nawet przy zmianie projektora na inny, nie będzie potrzeby kupowania nowego uchwytu.

Uchwyt na tle sufitu jest praktycznie bardzo mało widoczny i nie psuje estetyki pomieszczenia.

I nie musiał być drogi Vogles, czy jak go tam zwał...

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.