Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie lampowce, stosunek jakości do ceny

Porfiry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Znacie może te konstrukcje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytam o tanie lampowce bo o recenzje/opinie markowego sprzętu nie jest trudno aa o małych skromnych lampach niewiele pisze się. Przygodę z lampami chce zacząć od czegoś niewielkiego :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Porfiry

Nie porywaj się na lampe tylko po to by mieć właśnie lampę. Wiele lampek na allegro to proste zamulacze lub świszczacze nie grające lepiej niż typowy dobry wzmak tranzystorowy. Dopasuj lampy do swoich upodobań dźwiękowych i najlepiejs prawdż przed bo moze być rozczarowanie...

Kilka nauk:)

1. NIC nie kupować w ciemno. Posłuchać pierwej czy Tobie się podoba. Tobie a nie recenzentom, sprzedawcom, konstruktorom czy osobom tuningującym. To Twój sprzęt i Tobie ma się podobać

2. Zestaw gra, a nie jakaś część. Większość ludzi buduje zestaw od wzmaka. Wg. mnie to bez sensu z uwagi na logistykę przy doborze pozostałych elementów. Zacznij od kolumn, posłuchaj w salonach kilku kilkunastu zestawów (w miarę możliwości na tym samym wzmaku) i coś wybierz aby dobrać charakter brzmienia. I tak zmienisz potem ze dwa razy, ale brandowe kolumny są odsprzedawalne (B&W, Tannoy, Focal etc.) z niewielką stratą. A tanie wzmaki dużo mniej.

3. Jak już masz kolumny, które są kłopotliwe w transporcie, możesz pożyczyć na odsłuchy wzmaki, CD-ki etc. i dobierz zestaw.

Tak przynajmniej ja bym zrobił dziś. I byłbym parę złotych mniej do tyłu....

Porfiry, 4 Sty 2009, 11:41

>Pytam o tanie lampowce bo o recenzje/opinie markowego sprzętu nie jest trudno aa o małych skromnych

>lampach niewiele pisze się.

"Lampach" w rozumieniu próżniowego przyrządu elektronowego czy "lampach" - wzmacniaczach?

Jeżeli chodzi o to pierwsze, to 6N13S (lub odpowiednik 6N5S) to znane lampy (no, może trochę bardziej wśród DIY-owców) no a EL84 to już w ogóle.

Jak chcesz tanio zacząć to polecam mantę V5 pojawiła się na allegro

Ukryta Zawartość

w cenie jak na wyprzedaży w realu w wakacje.

Po wymianie lamp będziesz mógł zasmakować lampowego brzmienia za bardzo niewielkie pieniądze.

Ten na el84 wygląda najciekawiej istneje yakże raczej w oryginalnej chińskiej wersji jako Ming Da MC84C

Ukryta Zawartość

trochę małe transformatory jak na deklarowaną moc ale środek wygląda schludnie.

Słuchałem z tego towarzystwa tylko mantę i tylko to mogę w ciemno za te pieniądze polecić. Resztę trzeba posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

A ja polecam na poczatek prosta lampke na EL 34 z przyzwoita moca i dosc dobra wydajnoscia prodowa. Uciagnie wiekszosc budzetowych kolumn. PO wymianie lamp sterujacych na np ECF 82 RFT zupelnie przyzwoity dzwiek. Zaznaczam , ze to nie moj. Mysle ze jeszecze te 50 zl do stargowania. A jak sie dogadasz ze sprzedajacym poza alledrogo to moze i 100 opusci zamisat placic prowizje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Hmm.. trudno mi wypowiedzieć się na ten temat boo o wzmacniaczach lampowych wiem niewiele ;P Niedawno u znajomego słuchałem starego lampowego radia, podłączone było do komputera ale dźwięk był niesamowity.. zupełnie inny niż z mojego piano.. Zamierzam od jakiegoś czasu zmienić maszynę muzyczną ale nie wiem w którą stronę iść.. Z opowiadań wiem że lampowe brzmienie jest cieplejsze, przyjemniejsze dla ucha.. i żarzące się lampy... uch ach... :-)

A jak wygląda rynek konstruktorów DIY?

Porfiry, 5 Sty 2009, 19:29

>Niedawno u znajomego słuchałem starego lampowego radia, podłączone było do komputera ale dźwięk był

>niesamowity.. zupełnie inny niż z mojego piano..

Zatem już wiesz jak brzmi prawdziwy wzmacniacz SE. :)

Wprawdzie jeszcze pentodowy i może nie na najlepszych głośnikach ale jednak.

>Zamierzam od jakiegoś czasu zmienić maszynę

>muzyczną ale nie wiem w którą stronę iść.. Z opowiadań wiem że lampowe brzmienie jest cieplejsze,

>przyjemniejsze dla ucha...

Może takie być (i najczęściej jest) ale nie musi. Jak konstruktor zechce, to wysmaży taki push-pull w klasie B że pod względem twardości i szklistości będzie mógł konkurować z tranzystorowcami.

>A jak wygląda rynek konstruktorów DIY?

Rynek? Rynek to handlowiec, produkt i klient. Tu chyba nie może być o rynku mowy.

Natomiast DIY jako hobby ma się wyśmienicie. Wystarczy wpisać w Google "diy tube amplifier" i przed oczy wyskakują tysiące konstrukcji. :)

yhm... czyli konstruktorzy DIY budują sprzęt dla siebie.. czyy w drodze wyjątku realizują "schematy" dla indywidualnego słuchacza? Przeglądałem kilka schematów.. kiedyś probowałem coś zrobić alee nie nadaje się do tego. Mam możliwości wystruganie kolumn ale też brak umiejętności.. nawet nie wyszedł mi JIG.. elementy poszły na zmarnowanie... chociaż kto wie... ;P

Niestety klocki o które pytasz nie są chyba zbyt często spotykane, mało prawdopodobne, ze ktoś o nich coś wie. Porfiry, jeśli chcesz zacząć zabawę z lampiakami to ja bym polecił po prostu relatywnie tanią (na allegro pojawiają się czasami za ok 600 zł, na e-bayu też coś koło tego, w zależności od wahań dolara i euro) lampkę, która już kilka osób z tego forum użytkuje, raczej z zadowoleniem. Nazywa się to-to Aria mini (występuje też pod nazwami MENG mini lub Mengyue mini) i jest dosyć uczciwą brzmieniowo konstrukcją, gra dosyć neutralnie. Spodoba Ci się - to fajnie. Nie spodoba się - to dosyć łatwo i bez straty finansowej sprzedasz dalej. Ja kupowałem swój z takim właśnie nastawieniem, bo niestety na odsłuch tego typu sprzętu przed kupieniem szansy właściwie nie ma, no chyba że dziwnym trafem inny użytkownik mieszka gdzieś blisko. Jeśli przypadkiem zagna Cię gdzieś na Podlasie, zapraszam, wpadnij do mnie i posłuchaj. Jeśli nie, to popytaj w wątku o chińskich lampowcach, tam parę osób też ma takie klocki, może któryś mieszka w pobliżu Ciebie i się z min dogadasz co do posłuchania jak to brzmi. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha, zanim mnie ktoś objedzie że sieję handlową propagandę i reklamę sobie jakąś robię: nie mam zamiaru sprzedać swojego wzmacniacza, podoba mi się i zostaje u mnie!

Ja mam Amplifona

Baaardzo pieknie gra, to zupelnie inne sluchanie muzyki niz z tranzystorowego wzmaczniacza, ale musisz mu podlaczyc kolumny dobre, na byle czym gra marnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak to się ma do tematu wątku?

Jak chcesz się pochwaliśc to jest do tego temat "Nasze ustroje"

No chyba że amplifon teraz ma fabrykę w CHRL i z tej okazji obniżył cene do 1000 zł.

.

• 1 rok później...

foxbat, 6 Kwi 2010, 21:59

>cos nowego w temacie?

Co nowego?

Ano radzę Ci się spieszyć z zakupem wymarzonego chińskiego wzmacniacza,

bo z moich obserwacji wynika, że ceny powoli, ale nieubłaganie idą do góry...

Chińczycy się zorientowali, że póki co mogą jeszcze je podnosić, a i tak będą konkurencyjne.

Dawniej wzmacniacz średnio kosztował ok. 1000-1500 pln, teraz już raczej 2000-2500 pln...

Także foxbat spiesz się, spiesz... ;)

2000-2500 plus tjuning circa 1000-1500zl w sumie moze wyjsc nawet 4000zl, oplaca sie? czy moze cos uzywanego lepiej?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Porfiry

A ja szczerze polece Ci chyba najbardziej udany wzmacniacz lampowy w niskiej cenie jest to

Yaqin MC-10L :]

Poczytaj o nim duzo masz na forum a jesli masz jakies pytania to pisz do mnie na priv ;)

Zanim ktokolwiek kupi chiniola to może lepiej o serwisie niech sie dowie,bo potem może byc płacz że nie ma kto tego ustrojstwa naprawić,a z tego co wiem to rózne klocki wychodzą przy chińszczyznie.Pytajcie Mc Gyvera,on ma duże doświadczenie z lampami, zwłaszcza chińskimi

Niska cena-slaba jakosc-ot cala prawda.

Chcac zeby gralo- to trza na same lampki wydac tyle jaka jest wartosc np......Yakina.

Takie porownanie o czyms swiadczy-nie jest to tylko moja opinia.

Aleqz

Czemu sprzedales Bewicza-skoro byl to jeden z chinskich hitow.....[smiac mi sie chce].

stary audiofil, 7 Kwi 2010, 19:06

>Niska cena-slaba jakosc-ot cala prawda.

>Chcac zeby gralo- to trza na same lampki wydac tyle jaka jest wartosc np......Yakina.

Bzdura. Brednie. Jak nie masz o czymś pojęcia to sie nie wypowiadaj, bo na kogo wychodzisz?

>Takie porownanie o czyms swiadczy-nie jest to tylko moja opinia.

Porównanie? Jakie porównanie? Czyje opinie? Takich jak Ty? Yaqina na oczy nie widziałeś, chyba że na obrazku, więc nie masz pojęcia o czym gadasz. Manipulujesz używając wyrażeń zwodniczych. Za Wikipedią:

"Wyrażenia zwodnicze to słowa lub wyrażenia, które popierają lub deprecjonują pewne dyskusyjne, wybrane przez autora opinie przez przypisanie ich słabo sprecyzowanej grupie osób bez podania źródeł. Takie wyrażenia próbują ukryć prywatne poglądy pod przykrywką ogólnych prawd i powodują, że czytelnik nie może się odnieść do źródła danego twierdzenia, by zweryfikować, czy jest ono zgodne z prawdą. Jeżeli twierdzenie nie może istnieć bez użycia wyrażeń zwodniczych – narusza ono zasadę neutralnego punktu widzenia. Bez umieszczenia źródeł jest ono również nieweryfikowalne. Albo do twierdzenia znajdą się odpowiednie źródła, albo powinno zostać ono usunięte.

Na przykład: twierdzenie "Poznań to najpiękniejsze miasto na świecie" jest wyrażeniem czyjejś subiektywnej opinii. Taką samą opinię można umieścić w artykule tak, by stworzyć iluzję neutralnego punktu widzenia: "Niektórzy ludzie twierdzą, że Wrocław to najpiękniejsze miasto na świecie".

Chociaż to drugie stwierdzenie wygląda lepiej, wciąż jest subiektywne, niepełne i nieweryfikowalne:

Kto tak mówi? Ty?

Kiedy wyrażono taką opinię? Dzisiaj?

Jak wiele osób tak twierdzi? Niektórzy- a więc ile?

Kim są ci ludzie, skąd pochodzą?

Jakiego rodzaju uprzedzenia mogą wykazywać?

Dlaczego ta informacja ma jakiekolwiek znaczenie dla artykułu?

Wyrażenia zwodnicze nie są neutralne, a jedynie rozprzestrzeniają pogłoski i kamuflują osobistą opinię piszącego na dany temat za pomocą niejasnej lub pośredniej składni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma o co kopii kruszyć; czy chinolek czy ukraina i tak cena jest OK w stosunku do zachodnich a jakość traf specjalnie nie rzutuje bo Tamury i tak tam nie zobaczy.

Używać się da a nikt nie twierdzi, że za 1500 zł dozna nirwany. Dalej pora na konfigurację systemu, ewentualną porządną "lampizację" i jak wszystko dzieje się z głową, po dołożeniu przeszło więcej jak daliśmy, mamy fajny zestaw ale wtedy przychodzi do głowy, że można by lepiej i ...

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

McGywer

Jak dla Ciebie chinszczyzna jest dobra-to niech tak zostanie.

Dla mnie to nie jest sprzet godny uwagi-a pojecie to mam i pisze prawde.

Nie unos sie tak bo po raz kolejny dzialam na Twoje nerwy[a moze poglady-lub w czyms przeszkadzam??]

Takze na razie nie czepiam sie CIEBIE-to uczyn to samo,bo po raz kolejny TY sie mnie czepiasz.

A komplet tzn.wzmak+cd chinskie tez posiadam i sa poprawione tak,ze gdybys uslyszal to by CI pewnie

broda posiwiala[wyluzuj].Zostaly tylko praktycznie obudowy z logo.

Poza tym bardzo prosze-nie komentuj,nie analizuj tego co napisalem.

Wiesz wiecej ode mnie-daj ci Boze-tylko nie badz agresywny i tyle,bo naprawde przesadzasz.

stary audiofil, 7 Kwi 2010, 19:06

Wg mnie na temat tzw. "chińskich lampowców" instnieje chyba jakieś

wielkie forumowe nieporozumienie i mam nadzieję, że nie wynika ono jedynie

ze złej woli...

Nie spotkałem na tym forum dotychczas żadnej osoby, która by wmawiała innym,

że ten sprzęt to szczyt HiEndu.

Chodzi raczej o to, że gra on naprawdę rewelacyjnie w stosunku do swej ceny.

Nie jestem naiwniakiem i nie będę chciał komukolwiek udowadniać, że np.

mój system zagra lepiej od systemów starszych kolegów, którzy do brzmienia

swych zestawów dochodzili latami i wydali nie tylko dużo pieniędzy ale

również czasu i pracy aby dobrać cały system - może ja kiedyś też będę mógł

się takim zestawem pochwalić ;)

Natomiast na pewno w cenie 1500-2000pln trudno w ogóle kupić wzmacniacz, który

gra w miarę dobrze, a te chińskie ustrojstwa grają co najmniej dobrze, a

niektóre, śmiem twierdzić, nawet bardzo dobrze!

Dlatego wg mnie przekonywanie do nich starych wyjadaczy faktycznie jest bezcelowe

i naiwne, ale już dla osoby młodszej i zaczynającej przygodę z dźwiękiem lepszym

niż tzw. "budżetowy" jak najbardziej te wzmacniacze mogą być świetnym początkiem

i potrafią pokazać, że dźwięk może być naprawdę przyjemny i bardzo wciągający.

Dla mnie osobiście przesiadka ze wzmacniaczy typu Cambridge Audio, NAD czy Rotel

na wzmacniacz lampowy była jakby wejściem w inny świat...

Wiem, że może Cię to śmieszyć ale tak właśnie było. Dlatego uważam, że warto.

Trzeba pamiętać, o dwóch rzeczach. Po pierwsze są forumowicze, których nigdy nie

będzie stać na bardzo drogi sprzęt, a też chcą się cieszyć dobrą muzyką.

Po drugie każdy kiedyś zaczynał i chyba mało kto od razu mógł sobie kupić system HiEnd.

I wg mnie i dla pierwszych i dla drugich istnieje chińska alternatywa ;)

Czemu sprzedałem Bewitch? Odpowiedź jest prosta - dźwięk mi "nie leżał".

A co - Ty od razu kupiłeś swój obecny zestaw i będziesz z nim do śmierci? :)

stary audiofil

A tak poza wszystkim to proponuję Ci posłuchać np. Audioromy FU13.

Miałem go i tak przestrzennego, barwnego i szczegółowego dźwięku nie

słyszałem dotychczas nigdzie. A koszt? Ok. 2000 pln.

Ciekawe jak wypadłoby porównanie z renomowanymi lampowcami SE...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.