Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ja posiadam te monitory od ponad roku i nie będę szukał lepszych.

U mnie graja z YAMAHA A-S1000 i jak to Yamaha trochę gra metalicznie ale słuchałem też z Denonem i było bardziej miękko.Wykonanie jest rewelacyjne a cena/jakość - super.Sam chciałbym ich posłuchać z innymi wzmacniaczami ale na razie tak musi zostać.

I jeszcze jedno ! Spotkanie z Panem Andrzejem (konstruktorem) to był dla mnie prawdziwy zaszczyt.

Pozdrawiam

Darek

post-26058-100000002 1278589657_thumb.jpg

darekmercury

W swoim "o mnie" napisales, ze Twoim marzeniem jest miec monitory SF Cremona. Czy teraz - juz po odsluchach - naprawde uwazasz, ze sa one lepsze od tych od Kisiela na topowych przetwornikach?

pawell1977, 15 Lip 2010, 20:02

>Najlepszy projekt Akustyka na przetwornikach ATC i Scan Speak Illuminator ;-)

Robi wrażenie :-)

Czy to jakaś nowość u Akustyka bo wcześniej na jego stronie się z tym nie spotkałem?

mczaj, 16 Lip 2010, 11:16

>Czyli masz tak naprawdę prototyp, będący jednocześnie finalnym produktem. Ryzykowne, ale ważne, że

>się udało:)

to tak samo ryzykowny projekt jak zakup każdego innego z oferty Akustyka - bo przecież posłuchać tego wcześniej nie sposób a recenzji nie ma (poza jednym wyjątkiem) i z tego co wiem nie będzie....

Cześć,

Nie tamte to były Lansjery na Scan Speak Illuminatorach, ale ponieważ przeprowadzam się do nowego mieszkania które ma 2 x wiekszy salon zmuszony byłem zamówić nowe. Jest to zupełnie inna konstukcja 4 drożna oparta na przetwornikach firmy ATC, która specjalizuje się w produkcji monitorów studyjnych. Jedyną cechą wspólną jest Scan Speak Illuminator, bo ciężko było znaleźć coś lepszego ;-).

Pozdrawiam

W przypadku kolumn przednich nie było żadnego ryzyka gdyż miałem okazję posłuchać ich u Akustyka. Podłączone były pod CD Accuphase i końcówkę mocy Anthem P2. Gdy usłyszałem jak to potrafi zagrać to nie zastanawiałem się ani chwili czy je kupić (zagrały dużo lepiej niż wszystko co do tej pory słyszałem) a ponieważ chciałem mieć kino domowe to domówiłem głośnik centralny, efektowe i subwoofer. W sumie nie wiem po co ten sub bo z samych przodów jest wystarczająco dużo basu, ale Andrzej stwierdził że skoro ma być super kino to takowy musi być i koniec ;-)

Gratuluje super sprzętu, gdybyś mógł pochwalić się jeszcze kosztami :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

pawell1977, 16 Lip 2010, 14:41

>W przypadku kolumn przednich nie było żadnego ryzyka gdyż miałem okazję posłuchać ich u Akustyka.

To słuchałeś ich przed zamówieniem....? Bo to mi nie do końca pasuje - skoro przed zamówieniem to znaczy że nie powstały na twoje zamówienie tylko wcześniej jako prototyp a skoro po zamówieniu ale przed odbiorem to i tak niewiele zmienia w kwestii przypasowania kolumn do Twojego gustu.

Owszem masz rację ;-) Nie napisałem że projekt powstał na moje indywidualne zamówienie. Były one zamówione przez pewnego audiofila i tak powstała pierwsza para aczkolwiek miała inną obudowę niż moje, ale te same przetworniki. Dlatego miałem okazję posłuchać jak grają ;-)

Gentlemeni o pieniądzach nie rozmawiają, ale trochę kosztowały :-) Jak dla mnie grają lepiej od dużo droższych głośników jak np. Focale Utopia albo Sonus Fabery Stradivardi, które kosztują 2-3 albo nawet 4 razy więcej. Oczywiście każdy z nas słyszy inaczej ale takie jest moje osobiste zdanie na ten temat.

Wszystko fajnie wygląda poza tymi maskownicami :(

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

pawell1977, 16 Lip 2010, 21:31

>Niestety nadanie kolumnom takiej formy było pracochłonne i trwało ponad 3 miesiące. Najgorsze dla

>stolarza są te łuki.

W sumie to nie problem, wystarczy odpowiednia technika:).

Zacnie wygląda to zasilanie.

Może nie jest to stricte audiofilski zestaw, ale musiałem pójść na kompromis pomiędzy audio a kinem domowym i myślę że w tej kwestii nie znalazlbym lepszego rozwiązania. Mam tylko jeszcze problem z odtwarzaczem. Obecnie posiadam Denona 3800BD, który jeśli chodzi o video jest wystarczający ale niestety poziom audio już nie jest zachwycający. Zastanawiam się nad zmianą źródła i tu może coś mi doradzicie. Czy lepiej dokupić referencyjny odtwarzacz CD/SACD i zostawić tego Denona jako alternatywne źródło Video czy sprzedać go i kupić jakiś lepszy uniwersalny typu Denon 4010 lub Marantz 8004? Nie posiadają one jednak wyjść XLR. Myślałem początkowo o Marantz 9004, który je ma ale czy warto zaplacić za niego cenę 22 tys? Czekam na sugestie i z góry dziękuję za pomoc.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.