Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktoś wziął na poważnie to co piszesz, to by jeszcze uwierzył. Tak się składa, że ja też słuchałem obu kolumn w tym samym pomieszczeniu i z tą samą elektroniką (tak przypuszczam, no chyba, że przytargałeś swojekgo Krella). I owszem, mi też ILR12 bardziej się podobał - i piszę to jako właściciel tych RR22 (Scanusów), które spostponowałeś.

Tylko że, jakbyś był uczciwy, to napisałbyś, że ILR12 grają już z pół roku, a RR22 zostały dopiero co złożone. Ponadto wspomniałbyś, że podłączone były do wzmacniacza CAV12, który gra raczej ostro i z revelatorami się nie zgrał, natomiast z iluminatorami owszem. Dlatego Iluminatusy Binganta zabrzmiały lepiej, miały ładny bas i nie siały górą.

Revelatorom potrzebny jest piec grający ciepło (Accuphase, mocna lampa SET) i wtedy pokażą swoje możliwości, ale basu niskiego nie będą miały, dlatego u mnie zgrywają się z subem Dynaudio i już im nic nie brakuje.

Oprócz Krella przywiezliżmy moje kable.CAV nie gra ani ostro ani problemem nie było dopasowanie-wystarczyło zmienić żródło,połączyć przez xlr,dodać sieciówkę.To jest zaskakująco wydajny piecyk.Dla mnie to co usłyszałem tez było dużym zaskoczeniem.Nie zamierzam nikogo przekonywać,ja juz jakiś czas temu zagłosowałem własnym portfelem na Iluminatory.Żeby być uczciwym-pomieszczenie miało 38m i akustykę komory bezechowej-układ dwudrożny i bassrefleks powinien polec,a zagrał dużo lepiej-jak dla mnie rzecz jasna.Jest jeszcze jedna sprawa którą wcześniej przegapiliście-CAV grał na odwróconej fazie.W przypadku gdy chcę być pewien,zawsze sprawdzam polaryzację,używam własnej listwy,kabli i żródła.

No to nasunęło mi się następne pytanie.

Pokój 26m (wysokość 3m) otwarty na jadalnię i hall.

ILR12 czy ILR22 ??

Duży może więcej.Pytanie co na to ``Chwast``?

Edytowane przez triode

A o to chodzi, OK.

Tego właśnie ja nie wiem. Stąd moje pytanie początkowe.

W twoim przypadku zacząłbym od wzmaka- i w drugiej kolejności szukanie kolumn do niego.Zaproszenie posiadacza Iluminatorów będzie tańsze niż różnica w cenie zestawów.Możesz stanąć przed problemem braku kontroli nad głośnością i nadmiernym żyłowaniem lampiaka,a diabełki swoje kosztują.Po drugie-preamp do diabełków z wysokim GAIN(wzmocnieniem) i xlr-ami z powodów jak wyżej.U mnie w 20m Amplifon WT40 grał z Aries b.głośno już przy 10 na potencjometrze.

Edytowane przez triode
Gość masza1968

(Konto usunięte)

W twoim przypadku zacząłbym od wzmaka- i w drugiej kolejności szukanie kolumn do niego.Zaproszenie posiadacza Iluminatorów będzie tańsze niż różnica w cenie zestawów.Możesz stanąć przed problemem braku kontroli nad głośnością i nadmiernym żyłowaniem lampiaka,a diabełki swoje kosztują.Po drugie-preamp do diabełków z wysokim GAIN(wzmocnieniem) i xlr-ami z powodów jak wyżej.U mnie w 20m Amplifon WT40 grał z Aries b.głośno już przy 10 na potencjometrze.

Phast nie jest mi obcy, już go miałem i wiem co potrafi. Teraz idzie taka sama końcówka z nowym pre na ECC88.

Przed chwilą uciąłem sobie pogawędkę z p. Kisielem i mniej więcej znam już (teoretyczną) różnicę między konstrukcją ILR12 a ILR22.

Sugestia Andrzeja Kisiela jest taka aby zwiększyć pojemność skrzynek ILR22 z 45 do 50 a nawet 55L i zachować ich pochylenie do góry (to do Roberta).

Twierdzi, że w wyniku tego zabiegu ILR22 powinny mieć zejście na basie nie mniejsze niż ILR12 a masa i jego różnorodność pozostaną charakterystyczne dla ILR22.

A bardziej jestem przekonany do 22 bo obawiam się, że 12 nie wiele wniosą w porównaniu z obecnymi Epsilonami.

Co Panowie o tym sądzą?

Duży może więcej.Już układ dwudrożny jest lepszy od większości tego co na rynku za sensowne pieniądze.A skrzynki Roberta mają kilka bardzo zaawansowanych rozwiązań.W twoim przypadku bez prób się nie da.Optowałbym za xlr-ami w pre-jako margines bezpieczeństwa.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Optowałbym za xlr-ami w pre-jako margines bezpieczeństwa.

To konstrukcja SE. XLRów nie ma i nie będzie.

W twoim przypadku bez prób się nie da

Znaczy się mam kupić oba modele? :)

To konstrukcja SE. XLRów nie ma i nie będzie.

Znaczy się mam kupić oba modele? :)

Nie,wypożyczyć jeden .Jako rezerwę zakup końcówki Krella albo innego Levinsona czy Passa..lol

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Triode , jestem bardzo ciekaw jak pieszczotliwie nazwiesz Ariesy, czy tez amplifona .

A z drugiej strony to mam niezły ubaw z tą pieszczotą, ubaw do łez .

Tak trzymaj :)

Triode , jestem bardzo ciekaw jak pieszczotliwie nazwiesz Ariesy, czy tez amplifona .

A z drugiej strony to mam niezły ubaw z tą pieszczotą, ubaw do łez .

Tak trzymaj :)

No przecież wiesz,że u mnie gra ``baby k``.Qurcze,zdjąłem firankę i odpaliłem aparaturę.Nie dość że cholerstwo trzeba prac to jeszcze kradnie i basy mięsiste i soprany błyszczące.Zgroza.Jak ktos przyjdzie to bez firanki nieobyczajnie jakoś.A miał być ustrój a la Furutech.Woal kreszowany.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

No przecież wiesz,że u mnie gra ``baby k``.Qurcze,zdjąłem firankę i odpaliłem aparaturę.Nie dość że cholerstwo trzeba prac to jeszcze kradnie i basy mięsiste i soprany błyszczące.Zgroza.Jak ktos przyjdzie to bez firanki nieobyczajnie jakoś.A miał być ustrój a la Furutech.Woal kreszowany.

Gdybym Cie nie znał osobiście , to pomyslał bym ,że coś ''bierzesz'' :)

Triode - porównywałeś może Ariesy do ILR12?

Zastanawia mnie na ile są podobne w zakresie niskośredniotonowym i na ile różne na wysokich tonach?

Które grają przestrzenniej itp. itd.

Phast nie jest mi obcy, już go miałem i wiem co potrafi. Teraz idzie taka sama końcówka z nowym pre na ECC88.

Przed chwilą uciąłem sobie pogawędkę z p. Kisielem i mniej więcej znam już (teoretyczną) różnicę między konstrukcją ILR12 a ILR22.

Sugestia Andrzeja Kisiela jest taka aby zwiększyć pojemność skrzynek ILR22 z 45 do 50 a nawet 55L i zachować ich pochylenie do góry (to do Roberta).

Twierdzi, że w wyniku tego zabiegu ILR22 powinny mieć zejście na basie nie mniejsze niż ILR12 a masa i jego różnorodność pozostaną charakterystyczne dla ILR22.

A bardziej jestem przekonany do 22 bo obawiam się, że 12 nie wiele wniosą w porównaniu z obecnymi Epsilonami.

Co Panowie o tym sądzą?

Do dużego pomieszczenia sugerowałbym ILR22 - wszystko zależy od oczekiwanych poziomów głośności - do 30m2 ILR12 powinny sobie poradzić (zresztą zgodnie z opisem AkustyKa)ale z pomieszczeniami otwartymi bywa różnie.

Jeśli z Avance'ów basu jest za mało to chyba jednak ILR22. Miałem kiedyś Epsilony ale podstawkowe i nadal wspominam je z dużym sentymentem - kevlarowy Scan-speak dawał radę więc w podłogowych 960 też z pewnością jest dobrze.

W kwestii połączenia z Phastem - czy ona ma trafa głośnikowe dla 8Ohm czy niższej impedancji?

ILR12 to kolumny o impedancji 6Ohm, ILR22 - 4Ohm - być może to zadecyduje o wyborze?

Z zupełnie innej beczki - fajną konstrukcje widziałem w ofercie Sonus Oliva - trójdrożna na wysokotonowym revelatorze SS, średniotonowym PHL, i niskotonowym Eminence - kawał głośnika o efektywności ok. 93dB. Ten akapit trochę nie na miejscu w klubie Akustyka ale może warto się zainteresować?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Do dużego pomieszczenia sugerowałbym ILR22 - wszystko zależy od oczekiwanych poziomów głośności - do 30m2 ILR12 powinny sobie poradzić (zresztą zgodnie z opisem AkustyKa)ale z pomieszczeniami otwartymi bywa różnie.

Jeśli z Avance'ów basu jest za mało to chyba jednak ILR22. Miałem kiedyś Epsilony ale podstawkowe i nadal wspominam je z dużym sentymentem - kevlarowy Scan-speak dawał radę więc w podłogowych 960 też z pewnością jest dobrze.

W kwestii połączenia z Phastem - czy ona ma trafa głośnikowe dla 8Ohm czy niższej impedancji?

ILR12 to kolumny o impedancji 6Ohm, ILR22 - 4Ohm - być może to zadecyduje o wyborze?

Podłogowe Epsilony produkują wystarczającą ilość basu do mojego pomieszczenia ale są generalnie za małe. Poprzednio miałem Credo Studio 16 Hertz oraz WLM Lyra. Za równo w jednych i drugich basu było znacznie mniej niz z Epsilonów ale muzyka wypełniała pięknie całe pomieszczenie. Avance nie "znikają" w tym pomieszczeniu chyba, że się je rozkręci do dużego poziomu głośności.

Trafa Phasta spokojnie przyjmują od 4 do 8 Ohm. Epsilony mają 4 Ohmy.

apisano wczoraj, 21:51

Triode - porównywałeś może Ariesy do ILR12?

Bezpośredniego porównania nie było.Według mnie jedyna wyrażna różnica wynika z zastosowanego wysokotonowca-pierścieniowy jest b.punktowy,pole optymalnego odsłuchu jest węższe a co za tym idzie kolumny wymagają precyzyjnego ustawienia.Aries są w ty względzie dużo bardziej tolerancyjne.Reszta to niuanse które wyjdą na jaw przy porównaniu `f to f`.Ustawienie tych kolumn z 2-3 metrową bazą i 1,2-1,5m od ścian bocznych wydaje się być optymalne.Sposób prezentacji sceny można zmienić poprzez zmianę kąta dogięcia.Kolumny łatwo znikają w pomieszczeniu,również wizualnie za sprawą wąskiej,pochylonej ścianki przedniej.Ten projekt można nazwać 6ohm-owym ponieważ impedancja nie spada poniżej 4ohm i ma liniowy przebieg bez niespodzianek.Ponieważ przywołano tutaj porównanie do Avanców-a ja jakiś czas temu miałem Signature3-mogę powiedzieć,że nie ma obaw-Epsilony to przedszkole w porównaniu do tych projektów.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ponieważ przywołano tutaj porównanie do Avanców-a ja jakiś czas temu miałem Signature3-mogę powiedzieć,że nie ma obaw-Epsilony to przedszkole w porównaniu do tych projektów.

Nie słuchałem Signature ale wiem, że były robione na węglowym SS a Epsilony na kevlarowym.

Gdyby można było gdzieś dostać Epsilony 980 (3 drożne) to bym sobie głowy nie zawracał Akustykami.

Gdyby napęd był tranzystorowy to idę o zakład że znosisz swoje kolumny do piwnicy po 2-3 płytach.W przypadku lamp liczy się cos więcej niż rzeczywista jakość,mianowicie dopasowanie i synergia.Tu już gwarancji nie ma.Iluminatory mają przyjemniejszą dla ucha barwę,są bardziej liniowe,maja lepszy i bardziej zróżnicowany bas od kevlarowych,przynajmniej tak pamiętam starsze Avance.U góry różnica w wysokotonowcach jest jeszcze większa.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Epsilony przetrwały u mnie Accu E450 i też dały radę ale masz rację, bas w nich jest wyśmienity ale mało zróżnicowany.

Dobra, koniec dywagacji. Potrzebne mi są kolumny 3 drożne i na Iluminatorach. Wyboru wielkiego nie ma w zakładanych pieniądzach więc kończę zastanawiactwo i wchodzę w ILR22. Jak nie spasują będziemy szukać dalej. Przecież w końcu ta zabawa polega na wiecznym gonienieniu króliczka :)

Witam serdecznie

Czy któryś z szanownych użytkowników miał okazję porównać konstrukcje CCM i RCM?

Poszukuję kolumn zamkniętych, słyszałem CCM i zabrzmiały świetnie ale jestem ciekaw czym się różnią te prawie bliźniacze konstrukcje.

Może umiecie opisać równice brzmienia głośników w nich użytych czyli d2904 vs d2905 jak i węglowej osiemnastki vs revelator.

Dzięki za wszelkie rady.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

>>>>>>bas w nich jest wyśmienity ale mało zróżnicowany<<<<<<<<

..z dużo pisemek panowie czytacie....

Z pisemkami panie kolego nie wiele to ma wspólnego.

Może się źle wyraziłem ale kto je kiedykolwiek słyszał to wie o czym piszę. Chodzi o masywność tego pasma w Epsilonach.

Z pisemkami panie kolego nie wiele to ma wspólnego.

Może się źle wyraziłem ale kto je kiedykolwiek słyszał to wie o czym piszę. Chodzi o masywność tego pasma w Epsilonach.

Raczej sugerowałbym ci sprawdzić układ dwudrozny,z twoim Phastem.Metraż masz idealny.Pytanie jest czy lampiak potrafi zejść nisko na basie i kontrolować te częstotliwości.Mój krell tak,a Phast nie wiem?Z Amplifonem było b.dobrze.

Epsilony przetrwały u mnie Accu E450 i też dały radę ale masz rację, bas w nich jest wyśmienity ale mało zróżnicowany.

Dobra, koniec dywagacji. Potrzebne mi są kolumny 3 drożne i na Iluminatorach. Wyboru wielkiego nie ma w zakładanych pieniądzach więc kończę zastanawiactwo i wchodzę w ILR22. Jak nie spasują będziemy szukać dalej. Przecież w końcu ta zabawa polega na wiecznym gonienieniu króliczka :)

ILR22 są 2,5 drożne. Trójdrożne są AR3 - koncepcja całkowicie różna od ILR22 - ale bardzo smakowita.

W ogłoszeniach widziałem też trójdrożne AVALANCHE REFERENCE MONITOR za 7,5kzł - w tej cenie to chyba dobry deal - chociaż już raz próbowałem coś od tego człowieka kupić i zachowywał się dosyć dziwnie (brak możliwości odbioru własnego a gdy podjąłem decyzje o wysyłce kontakt się urwał i pomimo moich kilku maili facet wcale się nie odezwał) więc sprawdzić go można ale zalecam dużą ostrożność.

• 1 miesiąc później...

Ciekawy jest ten watek kolumny akustyka prowadzony przez 5 osób polecających sobie to kolumny. Sam miałem model na ring i revelatorze teraz mam stare sonusy grand piano i nie żałuje przesiadki ani trochę dopiero teraz słychać jak kolumny znikają jaka jest przestrzeń a nie jak tam punktowy wysoki. Oczywiście to jest moje zdanie ale popatrzcie sami Pan bingant piszę że jego graja cudownie a zmienił konstrukcję całkowicie bass reflex w dół, jeśli tak byłoby lepiej to akustyk by to zaprojektował właśnie w ten sposób a jednak nie.

Porównywanie RR22 do gamuta to też śmiech na sali bo nikt w tym wątku ich nie porównał na żywo tylko patrzy na zastosowane przetworniki.

Czy syrenka z silnikiem porsche jeździ jak porsche ?

Nie mówię, że są złe ale nieprawdą jest, że graja jak inne 3x 4x droższe.

• 3 tygodnie później...

Panowie - potrzebuję pomiary z laboratorium kolumn RD1

Kiedyś były na stronie akustyka teraz są RD12.

http://www.akustyk.com.pl/projekty/RD12_lab.html

Projekt na tych samych głośnikach.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.