Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

EMiL chyba jednak podział w RD1 jest wyżej patrząc na cewkę i kondensator woofera.

Na 99,9% nie jest wyżej, dopiero po tym projekcie Kisiel zaczął eksperymentować z większym uśmiechem dyskoteki (mniejsza obudowa + wyższe strojenie BR) i wyższymi podziałami.

Na wartość cewki i konda nie patrz, zależą one przecież od przyjętej kompensacji BS - akustyk w przeciwieństwie do zapha nie stosuje pełnej.

Ciekawy jest ten watek kolumny akustyka prowadzony przez 5 osób polecających sobie to kolumny. Sam miałem model na ring i revelatorze teraz mam stare sonusy grand piano i nie żałuje przesiadki ani trochę dopiero teraz słychać jak kolumny znikają jaka jest przestrzeń a nie jak tam punktowy wysoki. Oczywiście to jest moje zdanie ale popatrzcie sami Pan bingant piszę że jego graja cudownie a zmienił konstrukcję całkowicie bass reflex w dół, jeśli tak byłoby lepiej to akustyk by to zaprojektował właśnie w ten sposób a jednak nie.

Porównywanie RR22 do gamuta to też śmiech na sali bo nikt w tym wątku ich nie porównał na żywo tylko patrzy na zastosowane przetworniki.

Czy syrenka z silnikiem porsche jeździ jak porsche ?

Nie mówię, że są złe ale nieprawdą jest, że graja jak inne 3x 4x droższe.

Ciekawe to jest, że Cię ciekawi że w Klubie kolumn Akustyka rozmawia się o kolumnach Akustyka :)

Sonusy GP to cośokoło 15.000 za nowe, prawda? I to są 3-way kolumny?

To dlaczego porównujesz 1:1 jakieś(bo nawet nie napisałeś jakie) 2-way? Ani cenowo, ani kontrukcyjnie...

A poza tym, akustyki są różne.

Ja zmieniłem model 2way na revelator+kopułka ilu - na 3way na peerlessach+vifa(zdaje się ta sama którą masz w Sonusach, tak gwoli Twoich pretensji do kierunkowości gwizdka) i...alleluja. Też jest o niebo lepiej. W moim odczuciu oczywiście.

Czy z tego wynika że Akustyki są kiepskie? Bynajmniej, przecież zmieniłem jedne Akustyki na inne, nadal Akustyki ;-).

Analogia z syrenką i porshe jest niesamowicie nietrafiona :)

przetworniki - to już WSZYSTKIE mechaniczne elementy całości. A elektronika...wybacz, ale zwrotnica, nieważne czy od Sonusa czy Gamuta - nadal nie jest ani czarodziejska ani "dysponująca techniką nieosiągalną dla innych".

Więc nie "syrenka z silnikiem porshe" a "porshe z blachą i siedzeniami z syrenki" to nie to samo to "pure porshe".

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Nie mówię, że są złe ale nieprawdą jest, że graja jak inne 3x 4x droższe.

Bo mają słabiutkie zwrotnice, tyle w temacie.

Złą zwrotnica to idzie zepsuć najlepiej brzmiące głośniki.

Oczywiście to jest moje zdanie ale popatrzcie sami Pan bingant piszę że jego graja cudownie a zmienił konstrukcję całkowicie bass reflex w dół, jeśli tak byłoby lepiej to akustyk by to zaprojektował właśnie w ten sposób a jednak nie.

Bo nie wie że może być lepiej:)

Edytowane przez jamess8

Dla mnie lepiej byłoby, gdybyś staranniej cytował.

Bo w Twoim ostatnim wpisie są dwa cytaty - których autorstwo przypisałeś mnie, a absolutnie nie są to moje słowa(co więcej - ja z nimi polemizowałem :)

Jeśli można - proszę o korektę albo co :)

pozdrawiam

jancio

Ciekawe stwierdzenie, w świetle wiedzy że "AkustyK" to Andrzej Kisiel, facet który tylko na tym portalu recenzował(jest autorem większości tych recenzji) :

http://audio.com.pl/testy/zespoly-glosnikowe

Więcej kolumn i ich zwrotnic rozbierał na czynniki pierwsze i analizował/mierzył/słuchał - niż połowa tego forum w ogóle na oczy widziała na jakiejś wystawie.

Jeśli można lepiej, to on wie że może być, trudno nie wiedzieć jak się testuje najlepsze i/lub najdroższe konstrukcje :)

Mógłby po prostu skopiować zwrotnice z gamutów czy innych sonusów, wraz z rozmiarami(objętością) obudów, gdyby cośto miało wnieść pozytywnego.

I spprzedawać nie autorskie projekty tylko "clone of..."

Ale sądząc chociażby po tym :

http://www.akustyk.com.pl/projekty/AR3_lab.html

To jednak śmiem twierdzić że facet potrafi i wie.

Tak zrównoważonej charakterystyki i braku w zasadzie odstępstw środka i góry od średniej - i to pod różnymi kątami -

możesz szukać ze świecą, i trudno znaleźć - poza studyjnymi monitorami aktywnymi(w ogóle bez aktywnej zwrotnicy).

To że ktoś przestawil sobie BR i w jego pomieszczeniu akurat jest lepiej, to trochę za mało aby stwierdzać że projektant nie wiedział co robi :)

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To że ktoś przestawil sobie BR i w jego pomieszczeniu akurat jest lepiej, to trochę za mało aby stwierdzać że projektant nie wiedział co robi :)

Z tego co wiem to Bigant wycofał się już z robienia BR w podłogę.

Jancio

Całkowicie cię popieram.

lucky_tommy ma chyba uraz do kolumn akustyka

To jego porównanie syrenka z silnikiem porsche to właśnie śmiech na sali.

Niektórych po prostu szlak trafia,że wydał kupę szmalu na wypasione,wymarzone kolumny od wielkich ("uznanych" czytaj drogich) firm,a potem go szlak trafia jak nasze polskie połowę tańsze a gra na tym samym poziomie.

Czytałem kiedyś na forum że ktoś robił porównanie Gamutów z RR2 i okazało się,że te drugie niczym nie ustępują w dźwięku.

Ale przecież to niemożliwe i taka różnica w cenie!?

ZAPŁACIŁEM WIECEJ,WIĘC MUSZĄ BYĆ LEPSZE I BASTA!

Ciekawe stwierdzenie, w świetle wiedzy że "AkustyK" to Andrzej Kisiel, facet który tylko na tym portalu recenzował(jest autorem większości tych recenzji) :

http://audio.com.pl/testy/zespoly-glosnikowe

Więcej kolumn i ich zwrotnic rozbierał na czynniki pierwsze i analizował/mierzył/słuchał - niż połowa tego forum w ogóle na oczy widziała na jakiejś wystawie.

Jeśli można lepiej, to on wie że może być, trudno nie wiedzieć jak się testuje najlepsze i/lub najdroższe konstrukcje :)

Mógłby po prostu skopiować zwrotnice z gamutów czy innych sonusów, wraz z rozmiarami(objętością) obudów, gdyby cośto miało wnieść pozytywnego.

I spprzedawać nie autorskie projekty tylko "clone of..."

Jancio

Święta racja.

Pewnie Kisiel spieprzył swoje zwrotki w RR22 na poziomie 3x gorsze bo trzy razy tańsze od gamutów

Aha i niech kolega lucky_tommy popatrzy w necie i poszuka jakie elementy (zwrotki i okablowanie) stosują "wielkie" firmy od kolumn w swoich wyrobach do 20-30 tysięcy.Niekoniecznie musi to być wypas wart tych tysięcy.Bo i zdarzają się elektrolity,zwykłe rezy i kable po zeta .

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Jancio

Aha i niech kolega lucky_tommy popatrzy w necie i poszuka jakie elementy (zwrotki i okablowanie) stosują "wielkie" firmy od kolumn w swoich wyrobach do 20-30 tysięcy.Niekoniecznie musi to być wypas wart tych tysięcy.Bo i zdarzają się elektrolity,zwykłe rezy i kable po zeta .

Bo to tak naprawdę nie ma znaczenia.

Dopóki ktoś nie zrobi dwóch wersji zwrotnicy - jednej na "zwykłych" elementach, drugiej na "audiofilskich cewkach i kondkach" - i nie przeprowadzi rzetelnego porównania CZY a jeśli tak to CO jest inaczej, to całe to gadanie o związku dzwięku ze zwrotnicą jest niczym innym jak myśleniem życzeniowym, bezmyślnym sugerowaniem się ceną i wreszcie przekonaniem że n.p. dwa kondensatory tej samej pojemności "grają" różnie.

Tu akurat na szczęście są tacy to zrobili rzetelne testy, i nie sa to przeciwnicy voodoo, tylko jego zdecydowani orędownicy :)

Mimo to - szokujący(dla wielu) wynik...braku jakichkolwiek róznic sonicznych.

Lucky_tommy może się spinać ile chce w temacie zwrotnic. To nie zmienia faktu że jesli jakiś 2-way od Akustyka mu się nie spodobał, to nie znaczy wcale a wcale że ten 2way jest spieprzony czy też "gorszy"(wypadaloby podać co od czego, konkretnie) od innych paczek.

Jak dla mnie wynika z tego tyle, że lucky_tommy ma gust kórego strojenie Akustyka nie zadowala(może lubi pofalowane jak morze w czasie sztormu charakterystyki), ewentualnie wbrew zdrowemu rozsądkowi podłączył je do słabej lampki albo wyjątkowo cienkiego wzmacniacza(nie mówię że taniego).

To jak do tego zapnie się 2,5 albo 2way, 4ohm, na ss-peakach...może być delikatnie mówiąc tak se :)

Jancio

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Bo to tak naprawdę nie ma znaczenia.

Dopóki ktoś nie zrobi dwóch wersji zwrotnicy - jednej na "zwykłych" elementach, drugiej na "audiofilskich cewkach i kondkach" - i nie przeprowadzi rzetelnego porównania CZY a jeśli tak to CO jest inaczej, to całe to gadanie o związku dzwięku ze zwrotnicą jest niczym innym jak myśleniem życzeniowym, bezmyślnym sugerowaniem się ceną i wreszcie przekonaniem że n.p. dwa kondensatory tej samej pojemności "grają" różnie.

Tu akurat na szczęście są tacy to zrobili rzetelne testy, i nie sa to przeciwnicy voodoo, tylko jego zdecydowani orędownicy :)

Mimo to - szokujący(dla wielu) wynik...braku jakichkolwiek róznic sonicznych.

http://www.highfidelity.pl/@main-360&lang=

Co prawda to jeszcze nie kolumny, a tylko same obudowy, ale w tych skrzynkach niedługo zamieszka projekt p.Kisiela ILR32. Obudowy wzorowane na konstrukcji SF Amati Futura zamówił jeden z klubowiczów kolumn AkustyKa.

post-23645-0-91280000-1322945603_thumb.jpg

post-23645-0-21914000-1322945612_thumb.jpg

post-23645-0-05188100-1322945619_thumb.jpg

post-23645-0-06813600-1322945627_thumb.jpg

Co prawda to jeszcze nie kolumny, a tylko same obudowy, ale w tych skrzynkach niedługo zamieszka projekt p.Kisiela ILR32. Obudowy wzorowane na konstrukcji SF Amati Futura zamówił jeden z klubowiczów kolumn AkustyKa.

To jakiś nowy projekt Akustyka czy miał być ILR3?

50 tysi za sztukę Tomeczku :)

Żeby to jeszcze chciało grać tak jak kosztuje.W Delcie stoją mniejsze Sonusy-wybierz się kiedyś.

>>bingant

Muszę przyznać, że obudowy są zajebiste. Może nawiążemy współpracę?

A jakie głosniki włożysz do takich skrzynek?Poniżej Etona nie ma sensu-i kolumny będą kosztować 15-18tysi.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

>>bingant

Muszę przyznać, że obudowy są zajebiste. Może nawiążemy współpracę?

Proszę się nie wpychać - kolejka jest. Pan tu nie stał :)

Edytowane przez masza1968
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.