Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Ziemniak58 według informacji na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) GE robiło lampy 6fq7 (bez osłonki między anodami), które były rebrandowane jako RCA i Realistic Lifetime w latach 70 oraz Zenith w latach 80. GE produkowało także lampy 6cg7, które nosiły markę Tung-Sol oraz Arcturus. 6fq7 GE i RCA powinny zatem brzmieć tak samo, Zenith, ze względu na dużo późniejszą manufakturę może zagrać lekko inaczej. Co innego RCA Clear Top, które wg ww. źródła rebrandowane nie były i pochodzą wyłącznie z fabryk RCA. Generalnie, z tego co pamiętam, koncepcja 6cg7 została opracowana wspólnie przez RCA oraz Sylvanię w latach 40 jako odpowiedź na potrzebę rynku (mniejsza wersja 6sn7) ale to nie oni wyprodukowali pierwszy model. Ze względu na rozmiar 6sn7 anody w bańce były dość od siebie oddalone, co nie było możliwe do osiągnięcia w ramach mniejszej bańki. Stąd rozwiązanie przejściowe w postaci osłonki między anodami, z której potem i tak zrezygnowano z względu na koszty produkcji i narodziły się 6fq7. Trochę historii jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przy okazji gratuluję świetnych zdjęci makro. Odnośnie lamp mocy - gram na razie na Shuguangach ale przymierzam się powoli do Gold Lion. Poczytałem sporo o KT77 od JJ i jeśli brać pod uwagę brzmienie to nie zarzuca się im nic natomiast występuje znaczna loteria jeżeli chodzi o trwałość. Użytkownik kb1014 edytował ten post dziś, 12:54

kb1014 dzięki za linki obu stron. O tej stronie zapomniałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Skleroza nie boli jak to mówią, ale trzeba się nachodzić. Gdzieś przed rokiem ją czytałem i... zapomniałem. Teraz mam dodatkowy bodziec by sprawdzić czy RCA i Zenith brzmią tak samo. A może jednak jest różnica. Na temat rozwoju i ewolucji lamp zawsze dobrze poczytać i się edukować.

bazookie napisz więcej o brzmieniu KT77, jaka konkretnie różnica w brzmieniu porównując EL34, w jakich aspektach? Z jakimi lampami EL34 masz porównanie i jakie masz i wcześniej miałeś lampki sterujące?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za pomoc, podniosłem bias na 385 i bas się trochę poprawił, jest lepiej, ale i tak będę eksperymentował z innymi lampami, a może się jakimiś zachwycę :]

audiokarma.org

• 2 tygodnie później...

Zmierzyłem bias, pokrętło ustawione na pozycje 2000m i wyszły mi takie wartości:

V1 - 420

V2 - 450

V3 - 415

V4 - 410

Więc chyba są nieco za wysokie, czy bias reguluje się przy włączonym wzmacniaczu, z podłączonym miernikiem? Generalnie to po wsadzeniu sond wskazania skaczą, podałem uśrednione wartości (+/- 15)

Edytowane przez vcore

Z tych 300 zjedź w dół na 2000m symbol V z prostą i przerywaną kreską i ustaw 380mV albo 0,38 jeśli ustawisz miernik na 200m albo 20 . W Yaqinie mc10l ma to napięcie sie wachać miedzy 0,35 - 0,40.

dobrze przyciś te wtyczki od miernika zeby było przewodzenie to bedzie mniej skakać pomiar,pamietam że te pokrętła od biasu są bardzo czułe,ale da sie to ustawić

Ustawiłem wszystkie na 375, dzięki

Czy te trzaski o których pisałeś wcześniej zniknęły po ustawieniu biasu. Po paru godzinach na dobrze wygrzanym wzmacniaczu sprawdź ponownie wartości.

A za jakiś czas znowu warto sprawdzić. Jeden Yaqin nie trzyma tych ustawień inny nie trzyma na jednej lampie i tak to jest z nimi. Brzmienie też bardzo sie zmienia jakbyś polubił brzmienie na biasie 400 to spokojnie możesz tak ustawić a wiekszych napięć nie próbowałem bo to pewnie niewskazane skoro trzeba ustawiać pomiędzy 350 a 400. Zresztą jest to na obudowie napisane. Na małym napieciu jest wiecej basu a w góre jest bardziej napięty kontrolowany,chyba tak można to ująć.

Nie, trzaski są nadal - ale teraz już jestem pewien że wina leży po stronie źródła, a konkretnie netbooka, problemem są najprawdopodobniej porty USB, kilka osób posiadających rDAC ma ten sam problem, a bias sprawdziłem po 1,5h grania i trzyma się tak jak go ustawiłem, zobaczę jeszcze wieczorem ale sądzę że to się nie zmieni, w końcu grał u mnie prawie 2 miesiące zanim pierwszy raz sprawdziłem bias (Poprzednio miał dwóch właścicieli, więc nie czułem potrzeby aby wcześniej dokonać pomiarów)

Edytowane przez vcore

Czytam wszystkie dostępne opinie o tym janku i prawie jestem zdecydowany żeby go mieć:) ale jest jedna ważna sprawa. Otóż czy ta lampka napędzi moje obecne kolumny Dynaudio Audience 62? Nie chce ich zmieniać. Może bardziej odpowiedni jest większy brat YAQIN MC-100B? Oczywiście biorę pod uwagę wszelkie modyfikacje i zmiany lamp.

Czytam wszystkie dostępne opinie o tym janku i prawie jestem zdecydowany żeby go mieć:) ale jest jedna ważna sprawa. Otóż czy ta lampka napędzi moje obecne kolumny Dynaudio Audience 62? Nie chce ich zmieniać. Może bardziej odpowiedni jest większy brat YAQIN MC-100B? Oczywiście biorę pod uwagę wszelkie modyfikacje i zmiany lamp.

Do starych dynek rekomendowane coś na kt88 lub 6550

Do starych dynek rekomendowane coś na kt88 lub 6550

Czyli mam rozumieć, że nie ma się co nawet wygłupiać z tym wzamcniaczem na EL 34? nie napedzi starych dynek? Czy poprosto lepiej nadaje się do tego lampa na kt88/6550.

Zdaje sobie sprawę, że mogą być problemy z napedzeniem woofera dynek bo potrzebuje sporo pradu, a wydaje mi się że 52W z lampu to nie jest aż tak mało bo obecnie grają "calkiem sprawnie" z CA 540 v2, a to też jakiś siłacz nie jest.

Proszę o wyjasnienie na czym mogły by polegać ewentualne niedomagania, może jednak jest szansa, że nie bedzie tak źle i zagra dosyć dobrze?

Może mógł by pomóc tuning taki jak zastosował kolega wojcieszekn?

Może ma ktoś doświadczenia tego typu?

Infection Details

URL:

Ukryta Zawartość

Process: file://C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

Infection: js:Redirector-HV [Trj]

:)

Ukryta Zawartość

Odnośnie lamp mocy - gram na razie na Shuguangach ale przymierzam się powoli do Gold Lion. Poczytałem sporo o KT77 od JJ i jeśli brać pod uwagę brzmienie to nie zarzuca się im nic natomiast występuje znaczna loteria jeżeli chodzi o trwałość.

Witam a nie jest to spowodowane że jednak KT77 ma troszkę inne podłączenie niż el34

EL34

oc53.png

KT77

oc33_g_8.gif

Witam a nie jest to spowodowane że jednak KT77 ma troszkę inne podłączenie niż el34

Witam , nie jest :-) spójrz na schemat yaqina, siatkę G3 jest połączona z katodą więc lampę KT77 (tetroda) można stosować jako zamiennik.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

• 4 tygodnie później...

Grał może u kogoś MC-10L z Eposami ES12, lub inną analogiczną konstrukcją? Ciekawi mnie czy nie będzie to skok w bok względem aktualnych kolumn (Koda K-2000B), aktualnie odczuwam brak niskich tonów, bo 17m2 to raczej za dużo dla 13cm.

Chętnie wysłucham także czysto teoretycznych opinii na temat tego połączenia.

• 2 tygodnie później...

pytanie czy mc-10l mozna porownac do bewitcha 6550 czy ktos juz z was porownywal te dwa wzmacniacze?.

Bewitcha 6550 można przyrównać do Yaqina MC-100B, ale nie do 10L.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

pytanie czy mc-10l mozna porownac do bewitcha 6550 czy ktos juz z was porownywal te dwa wzmacniacze?.

Zbyszek Ty chyba chcesz b.tanio i b.dobrze : tak chyba nie da sie ??

zbyniu 360

Ja porównywałem MC10L i Bewicha. Wprawdzie mój Yaqin grał na deko zmulonych lampach chińskich, ale napiszę że: bas bardziej zdyscyplinowany i większy (co juz dla mnie było niedopuszczalne) w Bewich. średnica i góra minimalnie dosadniejsza w Bewich. Przy obecnych moich lampach czyli EL34 EH + NOS 6N1p EW porónanie jest nast: bas o wiele większy w Bewich może ciut bardziej szybszy niż w Yaqin. Wysokie podobne. Średnica podobna. To subiektywne spostrzeżenia. Dodam tylko że Bewich był tuningowany u gościa w Luboniu więc nie wiem o ile i jakie aspekty jest gorszy seryjny Bewich. Nie miałem możliwości rozwodzenia się nad przestrzenia i klimatem Bewicha. W każdym razie w Yaqinie tego nie brakuje. Ale dodam że obecne ustawienia biasu mam niedopuszczalne i to też ma wpływ na sound. WIdełki biasu dla MC10L to 0,35 - 0,4V. Mi bardziej się podoba na wartości 0,43V i się nie pieprzę i tak gram. Najwyżej lampy wymienie szybciej o pół roku, a co tam, raz się żyje :) Powiem tylko że miałem w niedalekim czsie kilka niby dobrych wzmacniaczy, celem zmiany na coś nowego. Chinol broni sie tak że szybko mi wybijał pomysł przesiadki na inny. Klimat MC-10L jest nie do zabicia.

Po zrobieniu tuningu MC10L o którym pisałem w poprzednich postach i późniejszych dodatkach o których nie pisałem, bo brak zainteresowania, od kilku miesięcy nie dotykam nic i cieszę się przestrzenią, dynamiką, basem i muzyką. MC-10L jest nie do pobicia dla mnie. Nawet nie szukam i nie pytam się, co byłoby lepsze. Janek zostaje w domu i jak wierna żona, czeka na mnie, by sprawić mi znowu przyjemność :)

Różnica taka, że orgazm trwa godzinami.

Edytowane przez wojcieszekn
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

czym sie roznia wersje mc-10l... zauwazylem ze nowe maja wylacznik power a inne taka galke na przodzie do przelaczenia i pytanie czy jest zmiana na triode i ultra. niewiem nieznam sie to mnie poprawcie.

Po zrobieniu tuningu MC10L o którym pisałem w poprzednich postach i późniejszych dodatkach o których nie pisałem, bo brak zainteresowania, od kilku miesięcy nie dotykam nic i cieszę się przestrzenią, dynamiką, basem i muzyką. MC-10L jest nie do pobicia dla mnie. Nawet nie szukam i nie pytam się, co byłoby lepsze. Janek zostaje w domu i jak wierna żona, czeka na mnie, by sprawić mi znowu przyjemność :)

Różnica taka, że orgazm trwa godzinami.

witam napisz na czym polegal ten tuning ( dokladnie ) ..bo wiesz kazdy chwali swoje , moj lampiak dostal taka przemiane x2 koszt nowego i nie twierdze ze jest super ( u mnie po tych modyfikacjach wokal przestal byc nosowo-gardlowy ) wymienilem kondy ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz lampy 6sn7 Kolega wyzej pisze ze na lampach chinskich gral dla niego dobrze :):) ja juz po wymianie na sowieckie zauwazylem duza poprawe a jak zapodalem lampy 6sn7 lata 40 to .....ODSLUCH ale dalej nie twierdze ze zlapalem PANA B. za stopy ??? ale jest dobrze ...

witam napisz na czym polegal ten tuning ( dokladnie ) ..bo wiesz kazdy chwali swoje , moj lampiak dostal taka przemiane x2 koszt nowego i nie twierdze ze jest super ( u mnie po tych modyfikacjach wokal przestal byc nosowo-gardlowy ) wymienilem kondy ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz lampy 6sn7 Kolega wyzej pisze ze na lampach chinskich gral dla niego dobrze :):) ja juz po wymianie na sowieckie zauwazylem duza poprawe a jak zapodalem lampy 6sn7 lata 40 to .....ODSLUCH ale dalej nie twierdze ze zlapalem PANA B. za stopy ??? ale jest dobrze ...

Jeszcze nie spotkalem nikogo aby ktos pisal-mowil o swym sprzecie ze jest z niego niezadowolony ( czyli zle ) , natomiast prawie kazdy chwali swoje , pisze ze osiagnal juz szczyt marzen ...gratuluje tym co tak maja , zycze milego sluchania muzyki a z tymi orgazmami to lekka przesada :):)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slaw123

slaw...

Za duzo czasu zajęłoby pisanie o zmianach w moim Janku. Głównie to oddzielny panel (skrzynka) na prostowanie prądu anodowego, kilka dławików, rezystorów drutowych, kondy foliowe, mikowe,olejowe, epson. Dodatkowe filtry na napięcie siatki oraz kondy na anodę i dodatkowa mika na oryginalnych kondach w torze audio. Do tego lampy El34 Telefunkena (na Simensach też świetnie gra, choć Golden Lion są niezłe) Clear Top 6CG7 na przedwzmacniacz 2 sztuki + 2 Ruskie 6N1P EW (EB)

Koniecznie Subwoofery największe na jakie cię stać i dodatkowe kolumny z jak największą różnorodnością w średnicy membran (cuś takiego na jeden kanał zajmie cały róg pokoju od podłogi do sufitu na szerokość 1go metra.

No i koniecznie lampizacja CD. U mnie jest Yamaha S300 na lampach 61P (o ile dobrze pamietam. Wiadomo, że tam też musi być dławik i dobra filtracja anodowego.

Pozdrawiam

Edytowane przez wojcieszekn

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie spotkalem nikogo aby ktos pisal-mowil o swym sprzecie ze jest z niego niezadowolony ( czyli zle ) , natomiast prawie kazdy chwali swoje , pisze ze osiagnal juz szczyt marzen ...gratuluje tym co tak maja , zycze milego sluchania muzyki a z tymi orgazmami to lekka przesada :):)

slaw123 bez urazy, ale nie bądź leniwy i przeczytaj ten wątek od 3 i kolejne strony to dowiesz się co i jak przebudował.

wojcieszekn zainwestował kasę i czas, wykonał kawał dobrej roboty i teraz ma prawo do zasłużonych orgazmów !

" Każdy chwali swoje " to efekt uboczny faktu, że Yaqin jest nadal uważany za jakieś badziewie chińskie. I podświadomie szczęśliwi posiadacze tego wzmacniacza zachwalają go jakby musieli coś udowodnic sobie i innym, mam takie wrażenie czasami.

wojcieszekn, ale się uśmiałem a jak żony przeczytają:

"Janek zostaje w domu i jak wierna żona, czeka na mnie, by sprawić mi znowu przyjemność :) Różnica taka, że orgazm trwa godzinami."

To może spowodowac wielu domach spore zamieszanie np. wzmożone zakupy MC10L jako sprzęt powszechnego użytku, a w innych przypadkach może dochodzic do rozwodów itp. Pozdrawiam i życzę powszechnego szczytowania podczas słuchania muzyki.

O widzę ze kolega wojcieszekn sam odpowiedział.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ziemniak58
  • Pokaż nowe odpowiedzi