Skocz do zawartości
IGNORED

SF Guarneri i Jadis? Aż tak dobrze?

kyuss3

Rekomendowane odpowiedzi

Wpisałem słowo "Guarneri" w wyszukiwarkę i się okazało, że kilku forowiczów z rozrzewnieniem wspomina prezentowany na audio-show 2002 system Jadis + SF Guarneri. Piszą coś o dżwięku wystawy; że nie sposób tego brzmienia zapomnieć itd.

I tu pytania do osób, które to zestawienie słyszały: Sonusy grały z jednym wzmacniaczem od Grobela czy może były próbowane z różnymi, a jeśli tak - z którym modelem zabrzmiały najlepiej? Jak byście opisali tamto granie? Wzloty, niedociągnięcia? Co było genialne, a co tylko bardzo dobre w tym zestawieniu?;-)? Nie myślałem w sumie o zmianie wzmacniacza, ale jeśli parka Jadis i Guarneri jest aż tak znakomita....

https://www.audiostereo.pl/topic/48361-sf-guarneri-i-jadis-a%C5%BC-tak-dobrze/

Tego modelu Sonusa nie słyszałem.

Ale Zestawienie SF Extrema + Metaxas Solitaire + Wadia 16 (upgrade) - to dźwięk a la "czapki z głów"!

Sorry, że znowu nie na temat.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

-> Kyuss3

Ja pisałem o prezentacji w Sheratonie na AS 2000, gdzie grały monobloki (teraz już nie jestem pewien czy JA30 czy JA80), preamp Jadis i dzielony CD Jadis. Sala była spora. Co było dobre:

1. Bardzo dobra - poprawna - nie napompowana ale realna przestrzeń - nie wiem czy uwielbianym przez audiosyfilityków ATD system by się wyłożył czy nie, ale wrażenia z sali koncertowej były pierwszej próby, włącznie z iluzją dźwięków dobiegających daleko spoza bazy głośników.

2. Podobała mi się równowaga tonalna (z zastrzeżeniami do basu), z piękną góra i wypełnioną średnicą, mimo, że pomieszczenie było dla Guarnierich zbyt duże.

3. Homogeniczność - nie było wrażenia rozrywania pasma, ale tak zawsze grają dobrze wysterowane Guarnieri.

4. Barwa - znów naturalnie, nie było to dopalone brzmienie, ale było bardzo, bardzo delikatnie docieplone.

Co nie było idealne:

1. Bas, wiadomo, małe głośniki, dodatkowo jeszcze Guarnieri nigdy nie grały masywnym a już na pewno nie niskim basem, ale to kompromis, na który decydujemy się kupując monitory tej wielkości.

Ja ten dźwięk pamiętam, zrobiłem wtedy nawet krótką notatkę. Czy był najlepszy na AS - twierdzę, że tak, choć dużo od tego czasu słyszałem i może dziś pokręciłbym na to brzmienie nosem bardziej niż kiedyś, ale tak już jest - przykład Lacrimosy, który często poleca różne zestawienia, a jednak za zestaw technicznie nie najdoskonalszy, za to dający największą przyjemność słuchania uznał zestawienie Jadis JA 200 i Avalon Ascent, ja za takie chyba uznałbym to Jadis z SF.

Pozdr.

Może też system polubił się z pomieszczeniem. Pamiętam, że system MBL'a z monoblokami z serii Noble grał b. dobrze w 2007 roku, podczas gdy w tym roku ten sam zestaw z pre i monoblokami z serii reference w innej sali grał kiepsko - nienaturalnie, bez dynamiki, z rozwalonym basem i po prostu męcząco...przynajmniej dla mnie.

qb_1

Pamiętam ten pokaz na AS i był to jeden z lepszych dźwieków na AS w ogóle. Zgadzam sie ze wszystkim co napisałeś. Jedynie szkoda, że pomiesczenie było jednak zbyt duze.

Co do monobloków to tez nie pamietam. ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

qb 1

System MBL w 2007 r. grał dobrze ? Przecież grało to bardzo żle. Podbariewnia, dżwięki zbite, szorstkie, bez rozdzielczości że o naturalności i przyjemności słuchania tego systemu nie wspomne. I mam gdzieś czy to wpływ akustyki czu nie. Po prostu grało słabo jak zdecydowana wiekszość systemów na AS.

Jeśli tak uważasz to twoje oceny sprzętu audio maja dla mnie wartość zerową. Bowiem jesli podobała ci sie dżwięk systemu MBL z AS 2007 tzn. że nie masz pojęcia co to świetna jakość dżwięku.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Nie wiem, czy zestawienie Jadisa z Guarneri to najlepsze co może być. Wydaje mi się, że nie do końca, bo te kolumny nie wykorzystają pełnego potencjału tej elektorniki na basie, ale jedna sprawa jest pewna. Dla mnie osobiście elektornika Jadis przełamuje pewną barierę. Te urządzenia pozwalają zapomnieć, że słucha się elektroniki, po prostu płynie muzyka. Oczywiście są systemy szybsze, bardziej dynamiczne, na pewno bardziej rozdzielcze, ale Jadis to sprzęt na ten momen gdy pobawiliśmy się już wszystkimi Krellami, Wilsonami, DCSami itd. (nie umniejszając niczego tym markom) i chcemy po prostu rozkoszować się muzyką. Wady to koszmarna cena, kontrowersyjny design, rozdzielanie elementów na atomy (referencyjny system musiałby się składać z 18 (!!!) klocków).

Sprzęt dla koneserów.

babatular, 12 Sty 2009, 06:01

>qb 1

>System MBL w 2007 r. grał dobrze ? Przecież grało to bardzo żle. Podbariewnia, dżwięki zbite,

>szorstkie, bez rozdzielczości że o naturalności i przyjemności słuchania tego systemu nie wspomne. I

>mam gdzieś czy to wpływ akustyki czu nie. Po prostu grało słabo jak zdecydowana wiekszość systemów

>na AS.

> Jeśli tak uważasz to twoje oceny sprzętu audio maja dla mnie wartość zerową. Bowiem jesli podobała

>ci sie dżwięk systemu MBL z AS 2007 tzn. że nie masz pojęcia co to świetna jakość dżwięku.

Najlepszego w nowym roku ćwoku :-)

qb 1

po co te inwektywy!!!!!

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

ja cie tylko chciałem uswiadomić :)

Babatular.Ja sluchalem w 2007 roku 2x wspomnianego systemu MBL-a raz grala muzyka jazzowa-gralo rewelacyjnie-wychodzac wspolnie z kolegami uznalismy ten dzwiek za najlepszy.Wychodzac na koniec z audioshow wdepnelismy raz jeszcze do tego pokoju grali jakis metal lub pogranicze z hard rocka-nie mozna bylo tego sluchac.Wniosek z tego nasuwa sie sam.pzdr.

Prym

Coż, mogę ci tylko napisać to samo co napisałem qb1. Ja słuchałem tego systemu na AS2007 kilkaktornie i w soboite i w niedziele. :)

Heh, generalnie nie wiem co babatular dalej pisze. Nie chodzi o to, że zakwestionował, czy słyszę dobrze, bo oczywiście mogę słyszeć źle. Chodzi raczej o przejawianą przezeń postawę - "wszyscy, którzy słyszą inaczej niż ja są niemiarodajni". Nie wiem, czy kolega babatular skończył chociaż 1-szy stopień szkoły muzycznej, ale patrząc na sy(f)stem z jego "o mnie" można odnieść wrażenie, że sam jest osobnikiem obdarzonym słuchem raczej alternatywnym ;-)

To tyle w temacie, a ja zaznaczam, że to, że dźwięk mi się podoba nie znaczy oczywiście, że jest bezwzględnie dobry :-)

Pozdr.

Babatular.Nie szukam poprzez swoje wpisy ani zwady,anie popularnosci.Jestem juz w tym wieku,ze ani jedno ani drugie do niczego nie bedzie mi przydatne.W tym wszystkim widzisz chodzi o to,zeby czlowiekowi pomoc bo o to poprosil.Wychodzac z wystawy napisalem a to oznacza,ze bylo nas kilku[5]wynikalo by z tego,ze inaczej slyszacym jestes Ty i to w coraz wiekszym stopniu.A tak na marginesie to poczytaj na forach o tych klockach -pozostaniesz w jeszcze wiekszym osamotnieniu.Na koniec jednak chce zwrocic uwage tobie zebys uwazniej i bez zlosci przeczytal moj pierwszy wpis,bo tam nie ma samych pochwal.pzdr.

ja proponuje przeczytac temat watku

o pomoc prosił kyuus3 i najlepiej własnie jemu odpisywac jesli ma sie cos do powiedzenia w konkretnym zestawieniu sprzetu

mozna sie jeszcze podeprzec audiofilskimi zonami ktore tez z pewnoscia słyszały bo 5 kolegow moze byc za mało

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Mialem mozliwosc posluchania MBL 116 w kontrolowanych (czyt. nie Audioshow, choc tam podobalo mi sie na repertuarze jazzowym) z elektronika Noble i gra to bardzo dobrze. Na pewno obiektywnie lepiej niz kazde Audio Physic, ktore znam (Tempo VI, Virgo V, Avanti V).

co ma za znaczenie że MBL sa dobrze oceniane na forach. Też miałem okazje słuchąc elektronike MBL i uważam ją za bardzo dobrą. Ale na AS 2007 grało to kiepsko i tyle.

Generalanie babatular chodzi o to bys tak radykalnie i wulgarnie nie wyglaszal opinii, zwlaszcza, jezeli jedynym miejscem gdzie dane kolumny sluchales to Audioshow.

ps. A jakie znaczenie ma to,ze Ty piszesz dobrze o SF?

Sluchalem Guarnieri z elektronika lampowa[bAT] i sluchalem z tranzystorowa[Pass] z pierwsza graly swietnie i z druga rowniez i co ciekawe nie na AS,bez zon i kolegow.Proponowal bym mniej zlosliwosci w tekstach bedzie zdrowiej.Co do odsluchu to i tak ostateczna weryfikacja systemu bedzie zalezala od kupujacego,wszystkie nasze wpisy maja sluzyc kierunkowi do jakiego ewentualnie zwracajacy sie na forum powinien zdazac.pzdr.

cloudior

ja jestem wulgarny????????

P.S

przepraszam autora wątku za off-topic

-> Cloudior

Zakładając, że od czasu rozmowy ze mną babatular nie rzucił żadną wiązką, nie sposób zarzucić mu wulgarności, nie obrażajmy człowieka - ja zarzucam mu tylko arogancję i głupotę ;-)

Pozdr.

a może znajdzie się ktoś, kto ma coś do powiedzenia na temat wreszcie? na 22 wpisy 15 to idiotyczne przepychanki czyje na wierzchu. zastanówcie się panowie i dowartościujcie w inny sposób.

sam jestem posiadaczem guarnieri i da50s. niestety od niedawna i niestety wskoczyłem na półkę wyższą ze zdecydowanie niższej. moje wrażenia, czyli głównie ochy i achy nie są więc miarodajne.

kilka uwag:

wydane pieniądze dały mi wielką satysfakcję. oba elementy wraz z tacd ze Staszowa to zestaw bez dwóch zdań świetny. świetny dla mnie, nieustająco od dnia zakupu, jak i dla wszystkich słuchających (m.in. forumowicz z bardzo długim stażem i producent odtwarzacza:), nie wyłączając żony.

brak basu to mit. nie umiem sobie wyobrazić, jak to zostało osiągnięte, ale u mnie w domu niektóre prawa fizyki przestały obowiązywać.

bezwzględnie należy znaleźć właściwe ustawienie kolumn w pomieszczeniu. u mnie ginie czasami druga lub trzecia struna basu.

zestaw pokazał bardzo wyraźne różnice w kablach. na razie zagrały ksl-spc i transparent super. IC transparent reference. przede mną więc sporo zabawy na tym polu.

autorowi wątku zazdroszczę możliwości wyboru wzmacniacza - da88 jest podobno wart dwukrotnie większej ilości pieniędzy

zapraszam do wymiany uwag o m.in. kablach, może być na PW

zukzukzuk, 11 Sty 2009, 20:54,

Trochę na temat;-) Jakiś czas temu grałem na SF Electa Amator - Metaxas Iraklis - lampowe pre od p. Maćka- Wadia i rzeczywiście czapki z głów. Pewnie trochę podobnie; może w trochę mniejszej skali. Było dość ostro, niesamowicie dynamicznie, soczyście, szybko (kto słyszał Metaxasa zrozumie o co chodzi - świetne pod pewnymi względami wzmacniacze). A to wszystko przełamane przepiękną barwą Electy. Baletnica w ostrej knajpie ;-) Do tej pory nie udało mi się usłyszeć lepiej brzmiącego rocka.

Milimetr, 12 Sty 2009, 08:09

Dziękuję za ciekawy wpis. Na pewno są lepsze zestawienia. Być może Guarneri nie wykorzystają pełnego potencjału drzemiącego w wyższych modelach Jadis (mówimy o basie), ale być może Jadis wykorzysta pełny potencjał Guraneri. O to mi chodzi. Tego szukam. Bo tak naprawdę nie wiem na co stać Guarneri. Z Pathosem Logosem jest naprawdę świetnie. Rozdzielanie dzwięku na cząstki elementarne ( koniecznie przeczytajcie "Cząstki elementarne" Houellebecqa - kawał świetnej literatury - tak mi się skojarzyło) nie ma sensu. Pełna harmonia, spokój, songs are sung, "wgląd w muzykę", nie w dzwięki. Zamknięta całość. Wszystko płynie jak płynąć powinno, między nutami mnóstwo się dzieje.

tyszkens>>> Masz stara wersje Guarneri czy ta nowa?

No i zmien w swoim ,,o mnie,, bo masz blad literowy o SF.

Stara wersja SF jest moim marzeniem od lat mimo ze pewnie sa juz lepsze kolumny to te sa dla mnie kwintesencja monitora w kazdym aspekcie :)

robix

tyszkens, 12 Sty 2009, 18:10

Dokładnie. Brak basu to mit. Kto co lubi. Twardszy, krótszy, lepiej zróżnicowany w Guarneri, czy głębiej schodzący, ale bez ekwilibrystyki charakteryzującej świetnie mi znane Electy Amator.

I nie ma czego zazdrościć - tylko ból głowy. Jestem cholernie zadowolony z obecnej konfiguracji i tak naprawdę o zmianie wzmacniacza nie myślałem, aż do momentu w którym trafiłem na kilka entuzjastycznych opisów brzmienia Guarneri i Jadis. Tak dobrze jeszcze u mnie nie grało;-) Nie mam wielkiego ciśnienia; dziecko w drodze - lampka kontrolna z tyłu głowy. Wicie, rozumicie;-) Ale trochę wolnej kasy jest i kusi. Kusi, żeby spróbować.

Jadis. Jest problem z designem. Te barokowe złocenia, ten przepych. Nie to co tygryski lubią najbardziej. Mam na oku Defy 7 mk.III, integrę z dość wysokiego pułapu. Na szczęście wersja inox. Kojarzycie czy bywają w wersji black? Kiedyś widziałem właśnie taką orchestrę reference i wyglądało to znakomicie.

Do znawców Jadis. Lepiej szukać integry z wyższej półki czy końcówek z niższej? Koszty podobne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.