Skocz do zawartości
IGNORED

dźwięk po hdmi vs reszta świata

rizi

Rekomendowane odpowiedzi

słyszałem 2 teorie

- dźwięk po hdmi jest obcinany i lepiej puścić po koaksjalu

- nie można puścić dźwięku wielokanałowego po koaksjalu

pytam w kontekście podłączenie dekodera upc do hk i do tv. W dekoderze oprócz hdmi mam wyjścia optyk, spdif i chinche, chcę mieć dd 5.1. Czy faktycznie słyszalna jest różnica między hdmi i resztą złącz ?

Z drugiej strony nie widzę zalet puszczenia całego sygnału przez hk - niepotrzebnie mocno się wtedy nagrzewa. Na dodatek przy sygnale sd hk chyba obrabia sobie sygnał bo obraz mam jakby gorszy niż jak dekoder był bezpośrednio podłączony to tv. Dopiero wymuszenie 1080i w dekoderze poprawia obraz

Poszukiwanie idealnego dzwieku to poszukiwanie Świętego Graala

Nigdy sie nie konczy !

Dlatego optymalne rozwiazanie jest takie aby przestac czytac głupkowate pisma kolorowe piszące o rewolucyjnych klockach i "nowej jakosci" tylko zakupic sprzet który zapewni OPTYMALNĄ jakość za ROZSADNE pieniądze. A dla tych ktorzy wydają pieniądze kilogramami jest sprzet gdzie za kazdy dodatkowy decybel odstepu od szumu płaci się 1000 i więcej zł - proste :)

Moja rada- spokojnie mozesz puscic dzwiek przez HDMI i wierz mi- uszy Ci nie zwiędną

Jak ma się dobre źródło (CD, DVD) dobrze jest zobaczyć czy przypadkiem nie ma ono wyjścia PURE analogowego (zakładam z dobrych DAC) lub dobrego rozwiązania COAX. Ja mam przypadek, kiedy najlepiej słyszę z PURE stereo, następnie COAX nieco przed HDMI, następnie TOSLINK (optyk). 5.1 spokojnie idzie po COAX (196 kHZ). Po TOSLINK 5.1 ale 96 kHz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.