Skocz do zawartości
IGNORED

BEWITCH no 6550

Rekomendowane odpowiedzi

>neuron, 14 Mar 2010, 16:51

Nie posądzam Cię o to ogłoszenie, ale co do przeliczania to

sugeruję dokładne czytanie oferty np. na ebay zanim się

wypowiadasz "publicznie", ponieważ możesz w takiej sytuacji

być posądzony o celowe wprowadzanie ludzi w błąd...

104 USD to cena transportu lądowego. Przy wadze wzmacniacza

powyżej 20kg Chińczycy nie chcą wysyłać do Polski tą drogą,

choć np. do Czech i Niemiec już się na to zgadzają.

Nie wiem czemu - może faktycznie się nie da, a może nie chcą

z innej przyczyny.

Fakt faktem, że lądem udało mi się zamówić jedynie Audioromy FU29

i Yaqin MC-10L (choć ten ostatni nie u wszystkich jest dostępny

z tą opcją).

Co do samych wag wzmacniaczy, to oczywiście zwykle są zawyżone,

ale nie ma to znaczenia przy zamawianiu. Yaqin np. waży chyba

18-20kg, a nie 22 jak podają, dlatego jeden ze sprzedawców zgodził

się wysłać mi drogą lądową).

Z tym, że droga lądowa to już czas oczekiwania około 8 tygodni,

nie każdy się na to zgodzi.

Jesli chodzi o negocjacje ceny to z moich doświadczeń Chińczycy już

wiedzą, że jak nie kupi ten, to kupi kto inny i mozna utargować

dosłownie kilka dolarów. Więcej można zyskać gdy kupi się np.

wzmacniacz i kabelek lub przedwzmacniacz (coś "lekkiego"), wtedy

wysyłka tego drugiego towaru może być bardzo tania (pójdzie w jednej

paczce).

Pozdrawiam.

Disiaj odebrałem bewitcha, co do dżwięku to może jak dłużej posłucham. Mam natomiast jedno pytanie do znających temat - czy to normalne, że transformator sieciowy nagrzewa się tak mocno, że trudno dotknąć jego obudowę po ok. 3 godz. grania. Pozdrawiam Gigong.

Dzięki za informację - czyli wszystko ok! Od wczoraj odsłuchuję i niedługo pozwolę sobie na opis brzmienia w odniesieniu do mojego Roksana caspian. Pozdrawiam Piotr.

Mac!Na razie słucham w konfiguracji fabrycznej i już wiem, że nie jest tak jak bym oczekiwał. Problem polega na tym, że generalnie z caspiana jestem zadowolony i jedyne co mogłoby być lepsze to góra - bardziej doświetlona i krystaliczna. Mikrodynamika caspiana zwlaszcza w zakresie średnicy jest wybitna, tak jak i barwa wokali,werbli, trojkątów etc. Mam jednak przekonanie, że bewitch ma potencjał, nie wiem tylko do końca jak go wykorzystać - czy wymieniać 6N8 i 6N9 na ich lepsze odpowiedniki, czy od razu przerobić obwód 6N9 na 6N8 zgodnie z Twoimi i Fikusa sugestiami /o konieczności wymiany kondensatorow w ukladzie prostownika nie wspominam, bo to jak rozumiem oczywista oczywistość!/. Mam też pytanie - czy wymiana lamp sterujących/ kompletu 6N8 i 6N9/ zaowocuje także poprawą basu, bo jak na razie to jak dla mnie jest go trochę za mało i nie ma wystarczającego zejścia i kopa/stopa perkusji np/,dżwiek nie pulsuje tak jak w caspianie. Bo wierzę, że średnica i wysokie ulegną znacznej poprawie.W caspianie np.wokale są bliskie, slychać każde mlaśnięcie i nabranie powietrza, bewitch pokazuje wokal w dalszym planie nie tak ekspresyjnie i blisko.Gdyby przestrzeń bewitcha poprzeć lepszym basem, bardziej ekspresyjną i bliższą średnicą to na prawdę byłoby super. Pozdrawiam Piotr.

czy ktoś ma może taki egzemplarz, bo to już wygląda bardzo zacnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12043-100008965 1269289583_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

zastanawiałem się nad tym bewem KT88, ale nie wiem czy róznica w dźwięku jest warta aż takiej dopłaty?

co do wyglądau to jednak stary 6550 jak dla mnie wygląda zdecydowanie bardziej rasowo :)))

masterofdeath6, 23 Mar 2010, 13:18

Też się nad tym zastanawiałem ;)

Ktoś powiedział "smak klasyki, klasyka smaku"...

I chyba o to chodzi z tym wyglądem.

Widać "staroświeckość" nie jest taka zła i ma swoich zwolenników :)

Coś do poczytania i pooglądania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy zmniejszenie sprzężenie zwrotnego /zmiana 100kohm na 200kohm/ w modyfikacji proponowanej przez Fikusa ma na celu skompensowanie zmniejszenia sie całkowitego wzmocnienia wynikającą z zamiany 6SL7 na 6SN7, czy jest też drogą do poprawy brzmienia. Jeśli tak, to czy można to zastosować w przypadku pozostawienia 6SL7. Czy nie będzie np. przesterowania ? Pozdrawiam Piotr

• 4 tygodnie później...

Słuchałem mojego Mjuzik Anioła na KT88 po mocnej przeróbce i z wygrzanymi(!) Dali Ikon 6 zagrał wspaniale. Bas dość nisko schodzący dobrze kontrolowany, lekko zaokrąglony na samym dole, średnie lekko ocieplone, lekko osłodzone, bardzo ujmujące kobiece wokale, góra szczegółowa, nie nie nachalna i nie ostra, co do sceny to coś tam próbowało się tworzyć, ale w salonie w którym słuchałem stał po środku ogromny regał na klocki który skutecznie degradował wszystko to co kolumny chciały pokazać.

Wzmacniacz wyciągnął maksimum możliwości z tych kolumn, a ja chciałem wydać więcej i mieć polepszenie we wszystkich aspektach jednak Helicon 400 mk2 mnie zawiódł, więc dalej szukam.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Pamiętaj że tak zagrał mój Mjuzik Anioł po specjalnej przeróbce, więc z Bewem nie będzie tak wspaniale pomimo tych samych lamp mocy. Na podstawie moich odsłuchów stwierdziłem, że Ikony 6 najlepiej grają w pomieszczeniu 20-30m2, wysunięte z 1m od tylnej ściany i oddalone po 70cm od ścian bocznych.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Ja w bardzo podobny sposob mam ustawienie kolumn u siebie natomiast tak zastanawiam sie w kontekscie kt88 moze jakis inny wzmak.Przyznam sie ze z lampowych sluchalem tylko el 34 i el 84.

• 1 miesiąc później...

Melody też ma pochodzenie chińskie,podobnie jak Prima Luna, teoretycznie firma holenderska.

Nie oznacza to,że to są złe urządzenia.

Chinczycy produkują coraz lepsze piecyki.

Ładny ten nowy Bewitch i do niego lampki Shuguang Treasure 'Black Bottle' KT88-Z i normalnie czarna mamba :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Pokaż nowe odpowiedzi