Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uprzestrzennić dźwięk ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Pokój "odsłuchowy" ok. 17-18m ( ok.340 - 490 cm ) w normalnym bloku z okresu późny Gierek.

Kolumny , monitory JMLab ustawione na dłuższej ścianie !!

Z tył od tylnej ścianki monitorów ok.40cm, z boku ok....................... a może więcej

Między kolumnami , od centrum głośników 220cm.

Do słuchacza ok. 210cm

Siedzę z fotelem opartym o tylną ścianę.

Za kolumnami niewiele , albo nic ,zgodnie zresztą z teorią ,ze wygłuszamy ,albo przed kolumnami ,

albo za nimi. U mnie zdecydowanie wygłuszone jest przed monitorami i po bokach.

Problemów z basem brak , stereofonia ok.

W odróżnieniu od ustawienia na krótszej ścianie,

zdecydowanie gorsza przestrzenność i źródła pozorne ( ja wolę namacalność dźwięku )

Co proponujecie ?

Już latem robiłem doświadczenia i przestawiałem sprzęt ,

ale zawsze wynik był nędzny i wracałem z klamotami na krótka ścianę gdzie dźwięk jest delikatnie mówiąc

bardzo dobry.

Od tego czasu wymieniłem standy z firmowych na "Rogoza audio well Target"

doszły też nowe kable głośnikowe, Nordosty R.D zastąpiłem YP Sound Argentum i listwa Nemesis.

I okazało się ,ze jest nieźle ,że nie ma problemów z basem i dźwięk jest niezłym,

choć daleko mu do tego z krótkiej ściany.

Głównie straty na przestrzeni, gra mi to w jednej linii no prawie,

i znikła ta namacalność dźwięku , trójwymiarowość to wrażenie ,że można uchwycić poszczególne dźwięki.

^gutekbull

tak, pamiętam Twoje wpisy i eksperymenty.

rozumiem, że w tej chwili szukasz sposobów innych niż powrót do wyjściowej konfiguracji.

spróbuj na początek metody Cardasa - w wariancie "long wall":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(czyli w praktyce ustaw kolumny idealnie symetrycznie i z zachowaniem opisanych w linku proporcji pomiędzy odległościami od tylnej i od bocznych ścian - o ile to oczywiście możliwe w Twoich warunkach)

a następnie fine-tuningu dogięciem i minimalnymi ruchami kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mogę zachować tej symetrii ;-(

Zmierzyłem dokładnie, odległość od głośników mierzone z przodu to 80cm ( z tył 40cm ) !!!

To nie jest zły wynik ?

Z boku 134cm i 150cm .

Kolumny już skręcałem na rożne sposoby, grały na twarz , za głowę i przed nosem (najgorzej)

teraz stoją prosto.

foxbat=>

"moze tjuning? :)"

A niby czego ? JMLabów czy końcówki mocy Accuphase A50V ?

Co proponujesz ?

Myślę o jakiś panelach akustycznych ,tylko jakich i gdzie ???

Wczoraj oglądałem taki jeden z Pakistanu 140 na 195cm ??

Przesunąłem się z fotelem do przodku trochę.

W CD wylądowała płytka R.Watersa "Amused To Death "

Piesek z prawej strony prawie z tył głowy i ogólnie zaobserwowano nausznie dźwięki z tylnego rogu pokoju.

^gutekbull

naprawdę nie masz szans na symetrię? jest jakaś przeszkoda nie do pokonania?

moje doświadczenia wskazują, że przy trudnym akustycznie pokoju nawet bardzo niewielkie ruchy mogą przynieść zaskakująco duże różnice - warto sprawdzić!

a może tak:

- wysunąć jeszcze o 3 cm na środek (będzie 83 cm od głośników do tylnej ściany),

- OBIE kolumny po 134 cm do bocznych ścian (czyli przesunąć nieznacznie, o kilkanaście cm trzeba tylko jedną z nich).

uzyskasz proporcję Cardasa - nawet jeśli nie możesz tak ustawić na stałe, to przynajmniej przekonasz się, czy zmienia to istotnie sytuację.

dong=>

Odpada bo to nie kwadrat, a prostokąt, zresztą zawsze mogę wrócić na krótką ścianę tam jest bardzo ok.

Problem leży w tym , aby wygrać jak najwięcej w tym ustawieniu !

Policjant domowy uznał , że tak jest lepiej ;-)

Jest tak boczne równo 149 cm ;-)

a tył 80 cm liczą od centrum głośnika, czyli jest symetria ;-)

Tylko fotel nie do ruszenia do przodu bo będę siedział na środku pokoju i chyba za bardzo miedzy kolumnami ?

Baza 195cm na ok. 210.

gutekbull

masz dobry sprzęt szkoda byłoby nie wykorzystac mozliwości.Spróbuj ustawienia z diagonalem a kłopoty z przeztrzenią znikną. W twoim przypadku sprawdza się ustawienie na któtszej scianie(zazwyczaj lepsze)ale dzwięk będzie się dusił..tylko diagonal,sam przez to przechodziłem.

?

^gutekbull

co do kwadratu, to odpowiadałeś chyba bycy, a nie mnie; co do symetrii - spróbuj drobnych korekt opisanych przeze mnie o 15:31. :)

a fotel rusz przynajmniej na chwilę - żeby sprawdzić. ;-)

ustaw tak, żeby punkt odsłuchu utworzył wraz z kolumnami trójkąt równoboczny - taki chwilowy eksperyment.

ja u siebie siedzę bardzo mocno na środku, ale pokój mam tak zaaranżowany, że mi na to pozwala; zdaję sobie sprawę, że nie w każdych warunkach jest to możliwe.

xniwax=>

oczywiście ,ze masz racje ;-)

Panowie ja wiem w czym problem , w tym wątku chodzi o to jak pokonać prawa fizyki ;-) ;-)

"W twoim przypadku sprawdza się ustawienie na krótszej ścianie(zazwyczaj lepsze)ale dźwięk będzie się dusił..tylko diagonal,sam przez to przechodziłem."

Nic z tych rzeczy na krótszej jest wybitny dźwięk , a od tylnej ściany kolumn jest wtedy ok.90cm plus szerokość kolumny to daje ok. 130cm !!

Ale pisałem wyżej ,ze nastąpiło przemeblowanie ;-(

Gutek

spróbuj sciesnić bazę do 170-180 cm moze z tego cos wyjdzie i promień głosników skrzyzowany troche przed głową.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

odwróć polaryzację kabli w jednej kolumnie. Będzie super przestrzennie ;-)))

... a tak serio to bez ingerencji w elektronikę raczej trudno będzie

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

"a tak serio to bez ingerencji w elektronikę raczej trudno będzie..."

Ale koledze na krótkiej scianie gra rewelacyjnie, wiec sprzęt sam w sobie potrafi zagrać :) Trzeba pokombinowąć z akustyką, ustawieniem...

Miałem na myśli poprawę bez zmiany akustyki pomieszczenia, bo tu oczywiście że można kombinować.

Obecne probemy myślę że są powodowane mikroodbiciami od czegośtam, prawdopodobnie od przeciwległej ściany albo mebli.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

...więc kolegę pewnie czeka zakup wiekiego gobelinu :)

Kolumny i miejsce odsłuchu jak najdalej od ścian, kłania się ustawienie wg Audio Physica. Co do akustyki, nie należy przetłumić pomieszczenia, tzn. więcej ustrojów rozpraszających, mniej wytłumiających. Dyfuzory załamujące fale dźwiękowe na płaskich powierzchniach, podpowiem, sufit nadaje się idealnie ;) Kolumny skierowane na zewnątrz, osie głośników krzyżują się za plecami słuchacza. Idealnie byłoby mieć wtedy jeszcze parę metrów wolnego miejsca za plecami ;)

Co do bardziej praktycznych rad jakie można udzielić koledze gutekbull, spróbuj jak ktoś wyżej poradził jeszcze ścieśnić bazę, jak tylko się da dalej od bocznych ścian, oczywiście bez przesady, wszystko na słuch ;) Ja mam u siebie bazę zawężoną na 160cm ale za to zostało 130cm od bocznych ścian (też mam sprzęt ustawiony na dłuższej ścianie). Dźwięk wychodzi z głośników na boki, jeśli pozwala na to nagranie efekty słuchać jako grające z bocznych ścian pomieszczenia. Trzeba się jednak liczyć że zawężenie bazy wprowadzi nieład na scenie pomiędzy głośnikami, tu przydaje się elektronika czy kolumny oddalająca lekko scenę, pomniejszająca instrumenty, tak grał np. wzmacniacz Creek 4330. Obecnie ładnie mi spasował do tego CD Akai, nie gra bezpośrednio na twarz jak Denony czy inne tanie, jasne CDki, które z Rotelami miejscami potrafiły być zbyt natarczywe.

I love the sound of crashing guitars

Przypominam pokój "odsłuchowy" ok. 17-18m ( ok.340 - 490 cm )

Czyli ściana 490cm

I w tej chwili po zmianach jest od bocznych ścian równo 149 cm ,

baza 195cm , aja siedzę na trójkącie o ramieniu ok. 210.

Posłucham i napiszę co jak .......... ;-)

Boję się mocno skracać bazę bo jakoś tak dziwnie sie robi .... ;-)

Gdzie konkretnie dać te elementy rozpraszające i co to może być ?

Piramidki "gobelin " jakiś czy coś innego............

Ja męczyłem się z "konfiguracją przestrzenną" przez kilka miesięcy (nieco inna sytuacja, tj. krótsza ściana, przestawienie na dłuższą uniemożliwia układ pokoi). Co ustawienie to inne problemy -- a to uciekający bas, a to przesuwający się na bok obraz stereo... Sceny rozciągniętej wgłąb nijak nie szło uzyskać w żadnym z wariantów. W końcu po długiej gimnastyce wystawiłem kolumny mocno do przodu -- 150 cm od tylnej ściany (licząc od przedniej krawędzi głośników) -- i na razie nie mogę narzekać, lokalizacja źródeł poprawiła się drastycznie.

Niestety -- bez specjalistycznych pomiarów -- pozostaje Ci żmudne przesuwanie skrzynek po pokoju. Eksperymentując, nie ograniczaj się "złotymi regułami" -- u mnie wszystkie teoretyczne proporcje i schematy niestety nie sprawdziły się zupełnie w praktyce. Co ciekawe, w moim przypadku odległość od ścian bocznych miała marginalne znaczenie -- w tej chwili jest zaledwie 80 cm z lewej (przy czym kolumna "zachodzi" jeszcze na komodę z płytami), a z prawej jeszcze mniej (70 cm od zasłony). Mimo to nie ma istotnych problemów z odbiciami, a scena wychodzi wyraźnie poza rozstaw głośników.

Jeszcze jedno -- trzymaj się jak najbliżej trójkąta równobocznego, czyli NIE skracaj bazy. Jeśli masz taką możliwość, skracaj raczej odległość od głośników, czyli jeśli nie możesz wysunąć miejsca odsłuchu (miałem ten sam problem), wysuń głośniki (o ile zgodzi się na to wyższa instancja ds. projektu wnętrz ;-)).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.