Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uprzestrzennić dźwięk ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Arek__45=>

Ameryki nie odkryłeś ;-) Wszystko jest na załączonym obrazku..........

Tego raczej nie zmienię , bo młodzi idą w świat , jeden już poszedł , a drugi jest na wyjściu....

a mi obecny metraż wystarcza , aż nadto , no może idiotycznie jest podzielony między pokoje ....

ale tak już budowano za komuny.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

;))Wiadomo,moze to dziwne ale nigdy nie mialem problemow ze stereofonia ,przestrzennosccia dzwieku.

W Polsce to pokoj ok 22m2 6,6mx3,35m czyli tez taki "tramwaj" ale lubie odsluch na dluzszej scianie i metoda AP w ogniskach elipsy sie sprawdzila.Teraz uzytkuje pokoj ok 11m2 w ksztalcie litery "L" jest wiec bardzo "wyczynowo" ale o dziwo na nic nie narzekam .Na dole mam pokoj ok 23m2 i nie czuje przymusu przeniesienia sprzetu.Kolumny sa trojdrozne,cale okablowane srebrem.

Nie sztuka wydać sporo kasy i przygotować pokój odsłuchowy pod klocki ,

chyba nawet nie trzeba palcem kiwnąć , zrobi to za nas wyspecjalizowana firma,

Dużo trudniej zaadoptować normalny mieszkalny pokój i to samemu !

A co do metrażu panie Areku__45 nie mam żadnych kompleksów ,

wystarczy mi sama świadomość , że zawsze mogę to zmienić ;-)

>Nie sztuka wydać sporo kasy i przygotować pokój odsłuchowy pod klocki ,

>chyba nawet nie trzeba palcem kiwnąć , zrobi to za nas wyspecjalizowana firma,

... która przy okazji zadba o to, żeby się w tym pokoju nie dało normalnie mieszkać ;-)

>Dużo trudniej zaadoptować normalny mieszkalny pokój i to samemu !

A da się to zrobić :-) Mam nadzieję, że jeszcze mnie i paru innych forumowiczów nie przeklinasz za zepsuty weekend... Daj znać, jak idą eksperymenty i jakie są efekty :-)

Tylko nie plastikowy badziewiem z Ikei ;P To dobre pod miniwieże z bazaru nie pod takie sprzęcicho jakie ma gutekbull. Jeszcze się taki stolik załamie pod tą końcówą i będzie tragedia.

Gutek, jedź do kamieniarza, niech Ci potnie ładne granity na wymiar pod klocki. Postaw je na jakichś krótkich, stabilnych stalowych nóżkach, pare cm nad podłoga, żeby można było odkurzaczem przejechać i na kolcach, na podłodze. Jak mieszkasz na piętrze postaw piwo sąsiadowi za pomoc we wniesieniu ;) Ja mam jak widać dwie płyty pod sprzęt, jedna waży z 30kg ;P Podobne konstrukcje, ale w bandyckich cenach oferuje gorek (Audio Philar) ;P

I love the sound of crashing guitars

Sugeruje komponenty ustawić na niżej pokazanych platformach drewnianych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Witam wszustkich :) moją obecnośc tu sprowadza problem dotyczący rozmieszczenia kolumn w pokoju,

który jest w literze"L".

Jaka elektronike polecicie i kolumny w cenie do 30tys zł,slucham deth metalu,klasyke,jazz.

Jakie panele akustyczne-które sa warte swej ceny?

Myslałem o koncówce USHER 1.5 i do tego pre amp lampowy co wy na to?

Piszcie jakby miał wygladac moj zestaw w tym pokoju tymczasowym,potem bedzie sprzet w pokoju ok 25m kw.

Zamieszczam rys.pokoju

STREET,to jest to!Jakiej firmy te akurat są?Najładniejsze jakie do tej pory widziałem,gdzieś w Polsce do dostania?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

stefek@ U ciebie też mi się podoba nazwijmy to wypełnienie ściany. W ogóle nie przeszkadza, że na dłuższej ścianie. Wszelkie elementy są dobrze, proporcjonalnie dobrane. Sama szafka pod sprzęt może o jednego reaca za szeroka ale coś tam można jeszcze postawić.

Same kolumny mimo, że wysunięte przed szereg pasują i w swoisty sposób nie przeszkadzają w całości. Poza tym nie widać kłębowiska kabli co jest wielkim plusem. Kolorystycznie również pasuje.

HM69,dzięki za dobre słowo :),szafka mniejsza już nie może być niestety,trzy klocki obok siebie,nic już tam nie wejdzie,na zdjęciu chwilowo brakuje dwóch klocków Maca.

stefek, 17 Sty 2009, 19:19

>STREET,to jest to!Jakiej firmy te akurat są?Najładniejsze jakie do tej pory widziałem,gdzieś w

>Polsce do dostania?

Na tej stronie masz wszystko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Wróciłem ;-(

W Trójmieście mówiąc jadę do IKEI , jadę do centrum handlowego przy obwodnicy gdzie jest wiele sklepów z meblami, a tak nawiasem mówiąc IKEA - tragedia !

Co do platform granitowych ,wystarczy policzyć klocki (7-8) na zdjęciu i przeczytać parę wpisów tyczących się sedna tematu.

Nic nie dostałem ,problem w wymiarach klocka głębokość 55cm !!!

Accu też szerokie jest 47 - 48 cm ;-(

Ja bym się zastanowił jeszcze nad możliwością,część klocków przenieść na komodę przy bocznej ścianie,a Accu na dół,pośrodku sceny

gutekbull, gdy pisałem o gobelinie miałem na myśli wytłumienie ściany za fotelami za pomocą jakiejś dużej i ciężkiek tkaniny. Możesz zrobić prosty test - chwilowo rozwiesić za fotelami duży gruby koc lub kołdrę, usiąść w fotelu i posłuchać. To wytłumienie za kolumnami o którym koledzy piszą też jest ważne, ale lepszy efekt przyniesie wytłumienie odbić od ściany którą masz podczas słuchania za plecami - to te odbicia najbardziej wpływają na zaburzony obraz sceny.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

-> STREET

Ile kosztują takie stojaczki ? 350 bugsów ? :/ Ktoś ma jakieś rysunki jak są zrobione ? Sam bym sobie coś takiego wystrugał w garażu ;) Materiał to nie problem, ciekawie mnie ta tajna receptura na tłumienie drgań. Coś tam między tymi płytami musi się znajdować, np. pocięte o pełni księżyca warkocze dziewic ;P

->mlb

Kolega dobrze prawi, jak za plecami nie ma miejsca trzeba się ratować ustrojami. Ja mam całą ścianę za plecami w wytłoczkach po jajkach ;P

Witak gutekbull

Koledzy dobrze radzą - powalcz o ustawienie klocków jak najniżej. Jeśli nie uda się na podłodze (a nie uda się, bo jest ich za dużo, to przynajmniej zamiast trzech piętr zrób dwa i ustaw to symetrzcznie na środku przestrzeni między kolumnami, pod TV).

Ustroje Scroedera znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie przejmuje się, można je potraktować jako ozobniki, cos na nich postawić...

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwróć uwagę, że to, co stefek ma za swoimi Avalonami, to jest coś "nieco podobnego" do rozpraszaczy Schroedera. A więc niejednorodna powioerzchnia o różnych głębokościach... A więc te ustroje nie muszą wyglądać jak na tych linkach, które zamieściłem, ale równiez tak, jak u stefka...

Uwaga z wygłuszaniem/wytłumianiem ściany za kolumnami, u mnie się to nie sprawdziło, zmulało bas. Gdy wróciłem do gołej ściany wróciła również dynamika i szybkość najniższych składowych. Z ewentualnym dudnieniem i rezonansami poradziłem sobie za pomocą mocno zabudowanych rogów pomieszczenia, luźno wiszących, ciężkich wełnianych mat które widać na rysunku i własnej konstrukcji pułapek basowych :) Ogólne zasady mówią że albo tłumimy ścianę za kolumnami albo za słuchaczem, nigdy obu jednocześnie. Trza pozostawić żywą akustykę w jednej części pomieszczenia.

Warto popróbować różnych opcji na ustrojach które można zawsze zdjąć i przenieść w inne miejsce. Pomieszczenia do słuchania są różne, dlatego teoria czasem zawodzi w zderzeniu z praktyką ;)

>>Gutek

Obawiam sie, ze jesli nie ruszysz tego majdanu, ktory masz miedzy kolumnami to na dobra przestrzen nie masz co liczyc. Rozumiem, ze takie ustawienie to kwestia funkcjonalnosci, ale cos za cos. Prawda jest taka, ze najlepiej gra kiedy miedzy kolumnami praktycznie nic nie ma. Niestety przeczy to klasycznej zasadzie "hajfajowych oltarzykow", ale taka prawda.

Z mojej strony - telewizor powiesilbym na scianie, pozbyl sie tych szafek i poupychal sprzet na podlodze na jakis platformach (jak pokombinujesz to sie zmiesci ;-) ). Z granitem, czy innym kamieniem bym uwazal, kamien ma swoja sygnature brzmieniowa i nie zawsze sie sprawdza, chociaz nie mozna odmowic, ze wyglada estetycznie. U mnie niedawno granit poszedl w odstawke a zagoscily... deski do krojenia z Ikea :-)

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy eksperymentowales z katem dogiecia glosnikow, ale pamietam, ze moje PS-y ustawione na wprost, jak u Ciebie mocno splycaly glebie.

Ukryta Zawartość

Okazuje się , że większy problem jest kupić mebel jak sprzęt audio ;-)

Szukam coś o wymiarach 160 -170cm , głębokie na ok. min. 50cm no i jak najniższe coś 40- 50cm.

Z jakąś jedną wnęką pod spodem ,coś jak u kolegi Stefana .... ?

Nie wiem jak w Warszawie , ale w Trójmieście znam jedno sensowne centrum koło IKEI i to wszystko ?

Ogólnie króluje tandeta ,mam wrażenie ,ze w meblach niewiele się zmieniło od upadku komuny,

przynajmniej w Trójmieście ? Albo nie wiem gdzie szukać ?

Co do przestawiania, proszę zwrócić uwagę, że klocki Accu są sporo większe od standardowych,

nie da się tego wszystkiego tak po prostu upchnąć na "podłodze" ;-(

To nie CD i integra stojące na podłodze na dwóch platformach pomiędzy kolumnami ,

nic z tych rzeczy !

Końcówka głębokość 55 ,szerokość 48 i wysokość 24 i waga blisko 50kg !

CD i tuner ok.47 szerokość ,38 głębokość i wysokość 16cm

do tego preamp standardowe wymiary ,

dalej zegar GDL do serwera, DVD, tuner satelity

Jedyne co już postanowiłem TV ląduje na ścianie ,

szukam jakiegoś mocowania do szajsunga ??

Jestem ostatni ,który chciałby budować coś na kształt wierzy z czasów Gierkowskich ,

miałem ich w tamtych czasach kilka ;-)

To nie do końca taki ołtarzyk audio to po prostu fizyczna konieczność, tak jakoś rosło ,samo ;-( !!

Gdybyśmy zrobili forumowe zawody na najlepszy tytuł nowego tematu to chyba bym wygrał ;-)

Redaktor forum chyba jest trochę złośliwy i celowo mnie dobija nie poprawiając ......... ;-(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.