Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RS6 vs Wharfedale evo 2-30

Patryk-1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w tytule. Prosze o opinie na temat wyzej wymienionych, a jeszcze lepiej jesli ktos z Was mial mozliwosc odsluchu obydwoch modeli.

Gralo by to z sprzetem "o mnie"

Pomieszczenie 16,5 m2. (4.65m*3,45m)

Kolumny by staly na wezszej scianie okolo 1,5m mozna troche wiecej od siebie, do bocznych scian po okolo 40-50 cm, do tylnej sciany 15-20 cm. Odleglosc miejsca odsluchu do kolumn to 2,5-3m. Pokoj w fazie ksztaltowania do odsluchu troszke mebelkow jest plus stolik i 2 fotele, ale jeszcze jakis dywan i jakies obrazy na sciane itp.

Oczekiwania co do dzwieku:

Wysokie nie ostre, by niekuly ale dokladne - precyzyjne, srednica dobra nasycona, bas miekki i nisko schodzacy juz przy cichym sluchaniu (nie slucham juz bardzo glosno).

Ogolnie ocieplony dzwiek z dobra stereofonia, detalicznoscia oraz nisko schodzacym miekkim basem.

Muyzka: Vangelis, Enigma, Dead Can Dance, Mike Oldfield, progresive trance.

Ps. By przyblizyc Wam dzwiek Onkyo to test Onkyo A-933:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i C-733:

Ukryta Zawartość

Z gory dziekuje za wszystkie sugestie i pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Lampa nie umiera nigdy"

Słuchałem RS6 z dwa lata temu w którymś salonie właśnie z około 2,5 metra i to raczej o ile pamiętam było za mało. Więcej przestrzeni, więcej przestrzeni!!

Poza tym pokój jest jak na mój gust za mały do takich kolumn.

Zdecydowanie za mało od tylnej ściany, żeby była dobra przestrzeń.

Głośniki nie będą miały jak grać "w głąb". Na taką powierzchnię praktycznie monitory lub większe kolumny w obudowie zamkniętej.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Koledzy mają rację co do ustawienia - nie dość, że zbyt wąsko to jeszcze zbyt blisko ściany - tym bardziej, że RS6 ma 2 BR: jeden z przodu a drugi z wysoko z tyłu obudowy. Przy takim ustawieniu nawet monitorom będzie ciężko zagrać.

Generalnie też przymierzam się do RS6 - słuchałem krutko ale zrobiły na mnie lepsze wrażenie od Dali Ikon 6 i Bowersów z nowej serii 6xx: IMO grały detalicznie żywo ale bez wyostrzeń, z dość obszernym ale nie kluchowatym basem. Polecam odsłuchy bo każdy może mieć jednak inne preferencje odnośnie brzmienia.

Podobnie jak koledzy wyżej jestem zdania, że do takiego metrażu i MA i Wharfedale są za duże. Tym bardziej jeśli posiadasz normalny wzmacniacz, a nie amplituner KD.

Monitor Audio RS6 słuchałem razem z dzielonym Advance Acuoustic MPP206/MAA406. Fakt, że to zbyt mocna końcówka jak na te kolumny. Spowodowało to, że siedząc 2,5-3 metry od kolumn (pomieszczenie około 50 m^2) przy minimalnym wychyleniu potencjometru w prawo, było już głośno :). Niestety, z powodu niewygrzania kolumn, a dodatkowo zbyt mocnego wzmacniacza i akustyki pomieszczenia, odsłuch był mało miarodajny. Postanowiłem w przyszłości pożyczyć na odsłuch w warunkach domowych. W każdym razie na Twój metraż za duże. Pozostają monitorki RS1.

A jeśli Wharfedale, to raczej warto się nastawić na Evo2-10, niż 2-30 :)

Znaczy, może nie końca za duże, ale wymienione kolumny mają otwory basrefleksu i to jest przyczyną ich "wielkości". Osobiście słucham dużo potężniejszych kolumn z 30 cm mambraną na basie, w metrażowo podobnym pokoju (3,95 x 4,20m). Oczywiście - obudowa zamknięta! Generalnie jest OK.

A gdy chcę złapać oddech, stawiam monitory. Jest to jakieś wyjście:)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

RS 6 za duże. Porównywałem RS6 z KEFAMI iQ70. Pomyśl o tym. Jam mam pomieszczenie 16,5 mkw i wiem na pewno, ze MA są za duże one grają mocnym basem. KEFY były by idealne sam je uzywam i słucham bardzo podobnej muzyki, bas jest chudszy bardzo głęboko to on nie schodzi ale jest fajnie kontrolowany. Moje stoją na dłuższuym boku 85 cm od tylnej i 90 cm od bocznych ścian, w odległości około 2,8 metra od miejsca odsłuchu. Należy je ustawić tak aby osie głośników krzyżowały się za miejscem odsłuchu. Wspaniała przestrzeń i powietrze, scena szeroka, głębia. Nie słyszałem dotąd piękniejszej góry i średnicy w tym zakresie cenowym. KEFY mają nie prawdopodobną barwę ! ! !

Pozdrawiam

Użytkowałęm RS6 przez kilka miesięcy w pomieszczeniu 24m2 i basu było zupełnie wystarczająco. Myślę, że w twoim pomieszczeniu może być za dużo. Obecie ma RS1 i grają całkiem dobrze, ale słyszałem je w pom ok 12m2 i tam bas aż dudnił. Spróbój wypożyczyć i posłuchać. Jeżeli mieszkasz w pobliżu poznania to zapraszam na odsłuch.

Generalnie bardzo polecam Monitor Audio jedne z lepszych w tym przedziale cenowym. Szczegółowe ale nie natarczywe, z dobrą stereofonią i głębokim basem.

Widze ze glownie piszecie o RS6, a EVO 2-30 graja pewnie zgola inaczej.

Czyli RS6 beda mialy za duzo basu jak na ten metraz tak.... oraz malo miejsca by zagrac pelna "piersia" by ten caly "czar dzwiekow" mnie otaczal... na pewno kiedys zamieszkam w wiekszym mieszkanku to by byl rozwojowy zakup no ale... poki co nie zburze sciany do kuchni hehe :)

Piszcie dalej i rozwazajcie, sledze i czytam. Co najwazniejsze dziekuje Wam za odpisy i kazdy post jest dla mnie na wage zlota czyt. wiecej wiem i sie ucze :)

"Lampa nie umiera nigdy"

witam

posiadałem rs6 przez rok czasu i graly w pokoju 15,5 m2 w odpowiednim ustawieniu i ze wzmacniaczem oszczednie dozujacym niskie tony(marantz pm17) dalo sie sluchac ale kolumny musialy byc odstawione od tylnej sciany minimum 1 m jezeli nie mozesz ich odstawic na taka odleglosc to odpusc sobie MA one maja potezny bas i do tego nie do konca dobrze kontrolowany przez co wydaje sie nieco oderwany od reszty pasma, ktora jest raczej jasna i analityczna, srednica tych kolumn jest lekko osuszona i nie pomoga tu zadne kable, nawet cable talk concert 2.1 nie nasycily srednicy a to bardzo kluchowate kabelki... poza suchawa srednica MA to bardzo fajne uniwersalne glosniki z dobra przestrzenia i duza iloscia szczegolow trzeba je jednak odstawic od tylnej sciany bo jak nie to beda buczec az milo:)wharfedale nie znam wiec sie nie wypowiem ale tez porownywalem je przed zakupem z ikonami i b&w rs6 okazaly sie od niech lepsze pod kazdym wzgledem.

pozdrawiam

myślę, że grały one jasno, analitycznie i z suchą średnicą to zasługa Marantza. Niedawno słuchałem MA właśnie z Marantzem i brzmienie było mało muzykalne i nazbyt poprawne. Z innymi wzmacniaczami NAD, Creek, Yamaha, HK czy Rotel brzmiały bardzo swobodnie i przyjemnie.

W 16 mkw to raczej tylko monitory. A Monitor Audio robi też monitory :-) Więc dlaczego nie monitor Monitor Audio? To bardzo fejna marka, mam sentyment do tych głośników. Warto.

I jeszcze jedno. Dleczego upierasz się, żeby ustawiać je na krótszej ścianie zaledwie 1,5 m. od siebie? Może lepiej na tej dłuższej?

Pozdrawiam Stempur

przez krotki czas sluchalem rs6 z musicalem A3 i wielkiej poprawy pod wzgledem nasycenia barwy nie bylo za to bas calkiem sie rozlazl ale to wina malego metrazu. monitor audio maja juz taki charakter nie da sie z nich uzyskac cieplej nasyconej srednicy, maja za to wiele innych zalet dzwiek tych kolumn jest bardzo zywy i pelen werwy dali ikon graly przy nich kompletnie plasko. zgadzam sie ze stempurem polecam monitorki szczegolnie z serii gold:)

Dokładnie, MA Gold to może być to czego poszukujesz (no może nie schodzą bardzo nisko ale myślę, że powinny ci starczyć), tylko trzeba do tego odpowiedni piecyk

posłuchać warto

stempur, 17 Sty 2009, 01:15

>W 16 mkw to raczej tylko monitory. A Monitor Audio robi też monitory :-) Więc dlaczego nie monitor

>Monitor Audio? To bardzo fejna marka, mam sentyment do tych głośników. Warto.

>I jeszcze jedno. Dleczego upierasz się, żeby ustawiać je na krótszej ścianie zaledwie 1,5 m. od

>siebie? Może lepiej na tej dłuższej?

>Pozdrawiam Stempur

Stempur ma dobry pomysł (dłuższa ściana). Ja tak zrobiłem i jest bardzo dobrze. Nie rozumiem natomiast jego teorii o tym, że podłogówki są za duże do 16 mkw. Znam gościa który ma w 13 mkw KEF iQ90 ! ! ! Gra to fajnie w połączeniu z Primarem. Nie wspominam o sobie bo mam w 16 mkw KEF iQ70. Nie dudni, nie męczy, ogólnie jest muzykalnie, dużo przestrzeni i swobody w dźwięku. Odpowiednie ustawienie i okablowanie zrobi cuda.

Pozdrawiam

zgadzam sie w 100% w 15- 16 m2 dobrze ustawione podlogowki moga zagrac dobrze. niedawno mialem eposy m5 ktore w moim pokoju basu mialy prawie zero, teraz gram na podlogowych spendorach s6 i basu jest tyle ile byc powinno. przyznam jednak ze monitor audio rs6 czuja sie najlepiej w ok 20m2 a co do serii rs to sa przeciez tez rs5 z jednym glosnikiem srednioniskotonowym, moze to dobre wyjscie jezeli podstawkowe odpadaja?

To, że nie polecamy kolumn podłogowych do mniejszych pomieszczeń, także opiera się na doświadczeniach. Ja np. w 12 m^2 miałem przez krótki czas podpięte 2,5 drożne Magnaty Altea 5. Póki grały z amplitunerem, nie odczuwałem, żeby były zbyt duże. W momencie podłączenia wydajnego wzmacniacza stereo sytuacja uległa zmianie.

Zgodzę się, że bardzo dużo zależy od ustawienia i akustyki pomieszczenia, ale trzeba pamiętać o tym, że zbyt duża kolumna do mniejszego pokoju oznacza kłopoty z basem. Najczęstszym efektem jest dudniący bas w pokoju odsłuchowym albo to, że bas lepiej słychać w pokoju obok :) Trudno tu o jednoznaczną receptę, bo każdy pokój jest inny...

jeden zwolenik basu chciał wsadzić Chorusy 826 i suba do 16m2 :-)

ale tak jak piszą koledzy zależy jakie kolumni, jaki piec i upodobania słuchacza, ale ja uważam, że lepiej do takiego pomieszczenia kupić dobre monitory niż kiepskie podłogówki.

szatan, 17 Sty 2009, 10:14

>pozatym patrzac na preferencje dzwiekowe Patryka poleciłbym raczej cos ze stajni vienna albo

>wlasnie spendor Ma nie graja cieplo.. jedynie bas trafia w gust Patryka

Masz chyba po części rację - mi osobiście RS6 odpowiadają ale chyba nawet brzmienie wymienionych przez Patryka EVO byłoby bardziej zbliżone do tego czego szuka - ciepłe, nienatarczywe i bardziej miękkie.

Opcja by kolumny staly na szerszej scianie jest mozliwa jak najbardziej, co do poglogowek to wyglada to tak iz do tej pory sluchalem na poteznych podlogowkach jak mieszkalem w innym mieszkanku i w innym metrazu , wiec dlatego moje upodobania do 2,5 lub 3 droznych kolumn podlogowych gdzie dzwiek mi sie podobal. Dlatego tez szukam nowych podlogowek ale znacznie mniejszych niz te o ktorych pisalem powyzej, czyli np. Monitor Audio RS6. Vienna i Spendor drogie bardzo.

"Lampa nie umiera nigdy"

Wlasnie tez kiedys pisalem nawet niedawno do TOP Hi-Fi i jak podali cene za monitory 4 tys. zl to juz za duzo jak na moje mozliwosc, a gdybym mial taka kase to lecial bym kupic Usher V-602. Wiec uderzylem w tansze ale tez bardzo dobre MA lub WH :) dlatego rozwazamy teraz :)

"Lampa nie umiera nigdy"

bdaras, 17 Sty 2009, 10:11

>jeden zwolenik basu chciał wsadzić Chorusy 826 i suba do 16m2 :-)

>

>ale tak jak piszą koledzy zależy jakie kolumni, jaki piec i upodobania słuchacza, ale ja uważam, że

>lepiej do takiego pomieszczenia kupić dobre monitory niż kiepskie podłogówki.

Racja!

Podobnie - lepiej kupić dobre podłogówki, niż kiepskie monitory. Mając okazję słuchać jednych i drugich na zmianę, w omawianej wielkości pomieszczenia (ok. 16 m kw.), można łatwo docenić ich zalety, a także niedociągniecia i wady. Powiem szczerze - trudny wybór...

Pozdr.

Witam

Mam sprzęt jak w "o mnie".

Potwierdzam,że RS6 muszą mieć przestrzeń inaczej bas zaczyna buczeć - ja w tej chwili mam troszkę za mało miejsca dla kolumn (ściana w odległości 0,5 m2) i muszę czasem zmniejszyć basy (!!) - ale na szczęście przeprowadzam się i w nowej lokacji mam już lepiej wszystko zaplanowane - więcej miejsca.

Porównywałem RS6 z KEFami IO70 oraz Heco Celan 500 (oraz słabszą linią BR5)- mi przypadły najbardziej do gustu RS6, choć KEFy były blisko.

Proponuje do twojego pokoju MA, ale monitory albo RS1 lub GS10.

Dzwięk RS6:

bas - nisko schodzi, mocny, może nie jest super kontrolowany, ale ja tak lubię

średnica - nie jest jakaś wyszukana,ale jak dla mnie wystarczająca

góra - jest ok,

Jestem na świeżo z odsłuchami Wafli Evo 2-30 i 2-40

One potrzebują sporo miejsca i powinny sprawdzić się z jasno brzmiąca elektroniką

Z moim CA 640 + Nordost Flat(góra) i XLO pro 600(dół)

dało doskonałą górę - przejrzyście, ale żadnego piłowania po uszach

Średnica - jak dla mnie o.k

Problemy zaczynają się przy basie

Ja planuję 2-40 do 20m i nie wiem czy zagra

Zadecyduje odsłuch w domu

2-30 w 16m najprawdopodobniej będą się dusić

Po prostu bas będzie dudnił

Gorąco polecam wypożyczyć do domu i sprawdzić

Po za tym te Wafle maja bardzo specyficzne ciepłe i misiowate brzmienie

które nie każdemu się może spodobać

Niewłaściwie skonfigurowane mogą dać ciemny i zamulony dźwięk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.