Skocz do zawartości
IGNORED

zasilanie pre w dual-momo

dik

Rekomendowane odpowiedzi

Czy masz na myśli układ pana Kaneda >terminus

6 Gru 2007, 08:57 ?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Moje zapytanie było do >Rambo, 20 Sty 2009, 18:25,

to tak gwoli ścisłości.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

ALTON, wodzu, prowadź! Jak wg wielkiego wodza zrobić najlepsze zasilanie do preampa na wzmacniaczu operacyjnym ? Jak najlepiej go odsprzęgnąć? Jaki zastosować stabilizator? Tylko błagam bez rozwiązań nazwijmi je "unitrowskich".

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

terminus- tak.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo - można zrobić najprościej.. i bezsensownie skomplikowanie a potem można się łudzić że "O jest różnica w dźwięku". Elektronika jest tak elastyczna, że zasilanie można zaprojektować na dosłownie 100 i więcej sposobów - ja w pierwszym poście podałem ten najprostszy który zawsze działa.. poco dodatkowe trafa skoro mamy jedno z którego trzeba skorzystać?

Ps. Też poskładałeś gainclone z poradnika?

Rambo i jeszcze jedno. Rozwiązania unitrowskie mówisz. One miały swoje i wady, i zalety - były MOCNO niedopracowane. Jesteś tego świadom, że 95% wypasionych audiofilskich kloców aplikacyjnie jest lustrzanym odbiciem tanich klocków audio dawnych lat?

ALTON - przez parę lat bycia w necie to zna się ludzi i wiem, że mocno siedziałeś w unitrze :)

Oj, źle zrozumiałem zatem.... źródło odniesienia faktycznie można poprawić ... na pewno zasilić że źródła pradowego: 1.jfet + rezystor 2. Filtracja RC napiecia odniesienia tylko za radą Jocko Homo (którys PDF Walta Junga też o tym mówi - i dla zmniejszenia tego zjawiska pokazuje zastosowanie Bootstrapu)dla zmniejszenia szumów 1/f elektrolity w filtrze nie niskoimpedancyjne tylko o małym prądzie upływu 3. Zmiana Zenerki na coś innego....

ALTON - nie przesądzam o wspólnym trafie i tu mogę się z tobą pogodzić :) ale potem jest stabilizator i odsprzęganie i... jak ten etap widzisz (musi mieć to b. dobre parametry).

Minuta rysowania w circuitmakerze - dowolne napięcie wejściowe/ dowolne napięcie wyjściowe (w granicach rozsądku).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

prosty układ typu otwarty emiter. nie jest to mistrzostwo świata ale poprawne. może kondensator na wyjściu?

ps. odnośnie unitry to może już mi się pokręciło ale dobrze kojarzę że były o tym wpisy :)

Rambo - projektuj.. pomóż koledze autorowi tematu! To co pokazałem to najprostsze "lepsze" rozwiązanie z najprostszych. Możesz ten blok rozbudować 10 razy bardziej - co to da? Napięcie zawsze będzie takie samo. Daj kondensator na wyjście, możesz układ aktywnie obciążyć.. możesz wszystko zrobić - taka zaleta elektroniki.

Ten pre i zasilacze robię dla mocki z EE 6/97 ("Kompaktowy wzmacniacz mocy" - Giesberta). Mam to zrobione i działa, ale realizacja zbyt niechlujna (partyzantka), chociaż jak widać zasilacze pre z dwoma małymi trafkami. Tutaj na fotce mocka jest z trafami Indel (bzyczały) - teraz są P. Lachowskiego. Przenoszę ze zmianami do nowej obudowy, lepsze podzespoły, duuży radiator, lepszy potek itp. Dodam, że ta mocka ma stabilizację stopnia napięciowego na LM317/337. Wg mnie mocka warta dobrego pre i zasilacza. Postawię płytki z kondami 10000/35V pionowo i zmieszczę dwa zasilacze.

Ale jakie zasilacze/zasilacz proponujecie do OPA627? Dodam, że OPA pracuje ze wzmocnieniem napięciowym = 3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli chodzi o koncepcję kolegi ALTONA - czyli bez sprzężenia zwrotnego, to shunt zrobiłbym w oparciu o feta i ledy, dalej rezystor i kondensator (ostatni do masy) i na dalingtona. Na końcu dałbym kondensator. A.... na ledy też założyłbym kondensator. Parametry 1/f na koniec zdałoby się pomierzyć, żeby dobrać filtr i kondensator na ledach. To ten najprostszy układ jak zresztą chciał kol. ALTON.

Można też inaczej ... zamiast rezystora i diody jak na rys. ALTONA - dałbym feta i ledy i na końcu ccałego układu kondensator.

ALTON, 20 Sty 2009, 19:48

>Wybaczcie drodzy koledzy, ale znaczna większość ludzi tutaj nigdy nie poskładała nic poza

>gainclonem z instrukcji i poradnika.. Także co Wy możecie wiedzieć o elektronice? - nie kieruję tego

>w stronę autora tematu.

Pieprzysz...

ALTON, 20 Sty 2009, 20:11

>Rambo i jeszcze jedno. Rozwiązania unitrowskie mówisz. One miały swoje i wady, i zalety - były

>MOCNO niedopracowane. Jesteś tego świadom, że 95% wypasionych audiofilskich kloców aplikacyjnie jest

>lustrzanym odbiciem tanich klocków audio dawnych lat?

Popieram

Rambo LED ma dość stabilny spadek napięcia w różnych funkcjach. Pytanie tylko jak chcesz zrobić źródło odniesienia na ledzie skoro spadek zależnie od koloru wynosi (dla czerwonej) 1,7V? W aplikacji którą pokazałem leda ciężko wcisnąć tak, by dawał jakiś konkretny efekt.

zenerke dobrze jest zasilić ze źródła prądowego na tranzystorze lub fecie i odszumić tantalem bo to źródło szumów. Ledy nie są zbyt stabilne termicznie podobnie większość zenerek i zależy to od napięcia na jakie jest dioda, najlepsze zenerki są koło 5V i np we wzmacniaczu w źródłach prądowych stosowałem diodę 5,1V + diodę krzemową szeregowo- nawet po nagrzaniu lutownicą napięcie było w miarę stałe. Mój zasilacz bezszumny podobny do Atona tylko trochę bardziej rozbudowany miał kondensatory 470mikro zamiast 10 mikro i na wyjściu 2200 mikro + 100nF.

W trakcie usuwania konta.

ALTON - albo połączyć kilka albo inaczej i dać coś w rodzaju LT431

podsumuję:

raczej oddzielne trafo lub dwa trafa EI, raczej dwa zasilacze; jak wspomniałem zamierzałem zastosować "Stabilised Feeder Bodo_z" (na zdjęciu), ponoć niezbyt - lepszy układ ALTONA? Dioda Zenera trudno dostępna - MMSZ47T1, jak rozumiem wartość napięcia diody dobrać dla napięcia wyjściowego zasilacza - 15V?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

to stary mój temat, ale problem dla mnie aktualny, ale inny. Chodziło o sposób zasilania wzmacniacza napięciowego w integrze dualmono. Były dwa trafa mocy i dołożyłem trafko z toroidy.pl z ekranem. Mam przydźwięk. Rzuciłem projekt na rok i wracam, bo kondensatory wyschną:)

Załączam odręczny niezbyt piękny rysunek schematu i zdjęcie integry. Połączenie masy elektrycznej z obudową jest w jednym miejscu obudowy - na gnieździe wejściowym RCA. Zasilacze mocy z zasilaczami wzm. napięciowego nie są połączone ze sobą masą. Masa stopnia mocy "spotyka się" z masą przedwzmacniacza na połączeniu sygnałowym między płytkami. Połączenie mas obu kanałów jest na gniazdach wejściowych (srebrzanka 0,5mm.

Proszę o podpowiedź, kierunek poszukiwań, żeby nie było buczenia (chyba to jest 100Hz).

Ukryta Zawartość

post-3764-0-78171100-1321021340_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.