Skocz do zawartości
IGNORED

Buffalo DAC - następca lampucery ?

Ericson-TN

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver, 29 Sty 2009, 00:46

>oraz popisem ;-))

no popis to juz ty kiedys dales :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>A tu cię boli! Żal dupę ściska? To bierz się do roboty, zacznij "brać kasę za nic". Kto ci zabrania?

Macuś, a czy mówię że nie biorę kasy? Ale robię to wprost, z pewnością nie poprzez forum - i nie poprzez jakieś infantylne wyłuskiwanie leszczy co sie boją lutownicy. Wiesz sporo chociaż nie wszystko, ale sprzedajeż tą wiedzę tak że aż żal pośladki ściska...

Wystarczył jeden tekst na stronie Fikusa, aby wymieść cały stock Buffalo DACów :-)

Łukasz ma podobno mieć na dniach najnowszą wersję 32-bit.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 29 Sty 2009, 03:36

>Wystarczył jeden tekst na stronie Fikusa, aby wymieść cały stock Buffalo DACów :-)

Buffalo są cały czas montowane i sprzedawane, a kupują głównie amerykanie. Mimo kryzysu dopłacają 50$, bo o tyle podrożał DAC od początkowej serii, czyli odkąd go znam. Autor projektu udziela się na forum i na bieżąco informuje o pracach.

Natomiast fakt że wystarczył jeden tekst na stronie Fikusa aby wielu bezmyślnie kaleczyło stare głośniki a kilku przez głupi schemat spaliło swoje wzmacniacze.

>Łukasz ma podobno mieć na dniach najnowszą wersję 32-bit.

O tak, to będzie nirwana. Zwłaszcza jak będzie do niego źródło;)))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Panowie sorry za laickie pytanie ale jako, że przymierzam się do jakiegoś dac-a w wersji niezbalansowanej to czy taki układ w ogóle się do tego nadaje ? z tego linku wynika, że tam jest 8 kanałów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (parametry co najmniej imponujące :))

off topic ...

swoją droga kiedyś miałem kartę muzyczną na kości ESS i pomimo tego, że nie była górnych lotów po małej modyfikacji grała wyraźnie lepiej od sporo droższych kart

Pozdrawiam, Cyp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dedykowane stereo jak widać jest kość ES9012 tylko, że ona dopiero ma się pojawić ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dedykowane stereo jak widać jest kość ES9012 tylko, że ona dopiero ma się pojawić ;)

>

Ukryta Zawartość

Dzięki cyp! Jak się pojawi to będzie można się tematem poważniej zainteresować, zwłaszcza że kostka powinna nieco mniej kosztować :)

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ja chyba źle doczytałem (słabo znam angielski i mi się styczeń z sierpniem pomylił:]) bo oto ES9012 za 58 euro

Ukryta Zawartość

i cała reszta dac-ów ess-a :))) są tam też jakieś kity, ceny "inne" ale może warto ... nie wiem

Ukryta Zawartość

jest też taki ES9006S za niecałe 9 euro a według specyfikacji może pracować w mono, stereo, 4 or 8-chanel output (z resztą jak doczytałem tak samo może pracować 9008) no ale zapewne to nie to samo co ES9008 czy ES9012

Ukryta Zawartość

dla leniwych opis ES9012

Ukryta Zawartość

Jakby nie było Panowie można to kupić :)))

Pozdrawiam, Cyp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejna ciekawostka :)))

Ukryta Zawartość

czyżby te kity z ismosys.com to siedzą w Macu ???

Ukryta Zawartość

sorry za spam ... brak edycji :/

Wygląda na to, że to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest niczym innym jak gotowym dac-kiem bez zasilania :))) na link z teddigital.com widać, że włożyli żywcem taką samą płytkę i dołożyli tylko zasilanie ... i biznes się kręci :)))

Ukryta Zawartość

A czego się spodziewałeś, cudu? W tej branży od dawna jest tylko regres i... marketing. A jak Ciebie podniecają cyferki to skonfrontuj parametry np. z PCM1792 w trybie dual mono; mam taki CD i bardzo sobie chwalę.

Trochę sensu poproszę.

• 4 miesiące później...

Przyjechał, odpalony, wygrzany, dogaduje się z shigaraki :) dokładnie taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koniecznie napisz jak gra. Cena widzę poszła do góry dwukrotnie :-(

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Cena poszła w górę, bo jest nowy przetwornik, stopień wyjściowy i DC servo - tak tłumaczą chłopaki z TP.

Gra...inaczej, jeszcze takiego nie słyszałem, może mało słuchałem :) Inaczej niż DAC Łukasza Fikusa, który miał ten sam przetwornik, ale mocno uproszczone :) wyjście, no i trzeba było dokleić kondzie sprzęgające. Niestety, u mnie reszta toru jest SE, więc nie utylizuję pełnego potencjału XLR.

W dużym skrócie: największe plusy to rozdzielczość, basss, lokalizacja i scena wgłąb. Barwowo gra na tyle inaczej, że trudno mi to jakoś opisać. Może - neutralność?

Wbrew temu, co twierdzi TP, DAC jest bardzo wrażliwy na jakość zasilania z pre, mimo, że ma na pokładzie niskoszumne LT. Zmiana z aku na proste 317/337 to był dramat - dokąd nie wygrzały się kondzie. Już szykuję ALWSR na cyfrę :)

Niestety, po dobrej aplikacji poprzedniego sabre konstruktor poszedł na łatwiznę i minimalizując koszta zepsuł prawie wszystko co można było, czyli zasilanie i tor analogowy. I niestety to słychać.

Trochę sensu poproszę.

Podpinałem ten sam zasilacz z low-drop zamiast "firmowych" LM, jeśli go masz sam wiesz jak to wyglada (indukcyjnoisci itp.)

Trochę sensu poproszę.

"firmowych" nie mam, jadę na podobnych na 317/337, dopóki się nie wygrzały kondzie (BG na wyjściu) grało koszmarnie źle, dużo lepiej na aku. Jesteś pewien, że wygrzałeś dostatecznie długo te oscony? u mnie dochodziły prawie tydzień..

myślę że gagacek dobrze wie co mówi i tylko potwierdza moje domysły. Twisted Pear Audio po niezaplanowanym sukcesie poprzedniego daca sabre, kolejną wersję wykonał czysto w celach komercyjnych, z dobrym DIY już nie ma ona nic wspólnego. Miałem na ten temat krótką wymianę zdań na forum TPA po czym moje wpisy zniknęły. Kto kupił poprzednią wersję ma więc szczęście, obecna jest bardzo droga i ma błędy aplikacyjne - wysyłałem do TPA moje sugestie gdy jeszcze ten nowy DAC był na etapie prototypu, ale zostały bez odpowiedzi.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie jestem pewien że miałem wygrzany, bo miałem krótko nowego do porównania od kolegi. Mnie z definicji nie odpowiada jego konstrukcja zasilania i analogu, a z kolei prucie nowej i wcale nie taniej płytki jest totalnie bez sensu. Na pewno to też ma swoje przełożenie na moją subiektywną opinię, więc przypadkiem nie bierz jej pod uwagę;)

Trochę sensu poproszę.

mlb,

hmm, coś chyba jest na rzeczy... Co prawda chłopaki na diyaudio mówią, że nowa wersja gada lepiej..

Jakie błędy masz na myśli? może jeszcze uda się coś wydłubać :)

Proponowałem im modyfikację zasilania i toru audio w taki sposób żeby DIYowcy mogli dostosowywać brzmienie do własnych potrzeb. Niestety znowu wszystko znalazło się na jednej płytce, tor audio wykonany w SMD, układ ścieżek budzi poważne wątpliwości. Tak się nie buduje dobrego audio.

mlb, 7 Cze 2009, 13:53

>Proponowałem im modyfikację zasilania i toru audio w taki sposób żeby DIYowcy mogli dostosowywać

>brzmienie do własnych potrzeb. Niestety znowu wszystko znalazło się na jednej płytce, tor audio

>wykonany w SMD, układ ścieżek budzi poważne wątpliwości. Tak się nie buduje dobrego audio.

TPA szykuje wersję dla DIY.

Tak patrzę na poprzednią płytkę i jakiś dużych różnic nie widzę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andy777, różnice są zasadnicze. Poprzednia wersja nie miała opampów na wyjściu oraz znacznie lepiej prowadzone ścieżki, o ground plane nie wspominając. Zasilanie też zostało inaczej rozwiązane.

mlb, 7 Cze 2009, 16:23

>Andy777, różnice są zasadnicze. Poprzednia wersja nie miała opampów na wyjściu oraz znacznie lepiej

>prowadzone ścieżki, o ground plane nie wspominając. Zasilanie też zostało inaczej rozwiązane.

Oczywiście. Dużo krzemu :) też nie lubię, i trochę to słychać, z końcówką lampową tworzy jednak dobre zestawienie. Zasilanie chyba jest lepsze - więcej stabów i krótsze ścieżki, lepsze kondzie. Zegar też ponoć lepszy.

Dobrze wygrzany, z w miarę poprawnym zasilaniem naprawdę jest wart posłuchania. Żałuję tylko, ze nie mogę skorzystać z dostępnych w BUF wejścia IS2 i wyjścia XLR... Ponieważ korzystam z wyjścia +SE, planuję podłączyć się pod -SE bezpośrednio z DACa, czyli tak jak poprzedniej wersji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.