Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjonery - fakty i mity

Jarek33331

Rekomendowane odpowiedzi

>prym, 26 Sty 2009, 08:48

>.Jak mozna w garazu zrobic za grosze lepszy kabel od Cardasa?

>

>Bez najmniejszego problemu można zrobić taki kabel. Czy zastosowanie mulącego Cardasa w mulącym

>systemie da lepszy efekt niż zastosowanie taniego kabelka, który nie muli ? Czy prym zaczynasz

>rozumieć o co mi chodzi ?

>

Jakiego mulącego Cardasa?

Gdzieś ty chłopie mulące Cardasy słyszal? Kable powyżej 1000 zł. zaczynaja grać równo. Nic tam nie wychyla sie przed szereg. Nie ma dominującej góry, opasłego basu. Właściwie troche naciągnę, ale jednak: im kabel drozszy, tym bardziej neutralny. Oczywiście kazdy ma swój charakter, swoja specyfike. To samo jest z klockami - droższe graja bardziej równo i dają wiecej muzyki. Tanim, budżetowym klockom brakuje własciwie wszystkiego. Dlatego system złożony z bardzo dobrej elektroniki zagra dobrze nawet ze studyjnym Klotzem. Co nie znaczy, że nie da sie lepiej. Systemy budżetowe wymagają "wyciagania", żąglowania kablami. Jeżeli dasz ultradrogie kable do budżetowej elektroniki, bedzie masakra. Wszystkie niedociagniecia bedziesz miał jak na dłoni. Proponował Ci ktos kiedyś Cardasa do taniego Cambridge'a?

Wij, 26 Sty 2009, 15:58

>Jakiego mulącego Cardasa?

>Gdzieś ty chłopie mulące Cardasy słyszal? Kable powyżej 1000 zł. zaczynaja grać równo. Nic tam nie

>wychyla sie przed szereg. Nie ma dominującej góry, opasłego basu. Właściwie troche naciągnę, ale

>jednak: im kabel drozszy, tym bardziej neutralny. Oczywiście kazdy ma swój charakter, swoja

>specyfike. To samo jest z klockami - droższe graja bardziej równo i dają wiecej muzyki. Tanim,

>budżetowym klockom brakuje własciwie wszystkiego. Dlatego system złożony z bardzo dobrej elektroniki

>zagra dobrze nawet ze studyjnym Klotzem. Co nie znaczy, że nie da sie lepiej. Systemy budżetowe

>wymagają "wyciagania", żąglowania kablami. Jeżeli dasz ultradrogie kable do budżetowej elektroniki,

>bedzie masakra. Wszystkie niedociagniecia bedziesz miał jak na dłoni. Proponował Ci ktos kiedyś

>Cardasa do taniego Cambridge'a?

Jeżeli to ironia to O.K. , jeżeli nie to mogę to jedynie skwitować uśmiechem.

Bawcie się dobrze :-)))

Kacperek.W twoim o mnie masz wzmacniacz-duzy i ciezki,kolumny jeszcze wieksze i ciezsze itd.Ciekaw jestem tego systemu bo o Tobie i Twoim sluchu by cos pokazal ale skoro piszesz o Cardasie takie opinie to juz wystarczy ,nie musisz juz nic pisac wszystko juz wiadomo.Mozesz sie smiac.Pzdr.

prym, 26 Sty 2009, 10:24

>Hydra shunyaty podpieta do koncoweek mocy tez dziala i to jak!Powtarzam to jeszcze raz,to kwestia

>sluchu a nie wiary.Nie ma zmulenia o ktorym tu ktos napisal.

Znów - widzę - dyskusja , jak zwykle jałowa (a może być inna ?) , o kondach/listwach - jest TYLKO JEDEN SPOSÓB aby WIEDZIEĆ co one dają i czy warto za nie zapłaćić .

Ja mam takie doświadczenia z polepszaniem dźwięku przez pasywną (listwy) i aktywną (kond z trafem) "filtrację" :

- pasywność daje oczyszczenie dźwięków w całym paśmie, polepszenie mikrodynamiki , wyraźnie lepszą górę ; przekaz bez utraty dynamiki (a z reguły z jej polepszeniem) , czy basu

- trafowe oczyszczenie "robi" jeszcze wypełnienie dźwięku (pomiędzy jego "krawędziami") , jego lepsze nasycenie i - co za tym idzie - znaczną poprawę cielesności oraz "stereofoni" w głąb .

W obu przypadkach następuje "zrobienie"/polepszenie wrażenia wyłaniania się dźwięków z ciszy - choć "trafowe" idzie w tym aspekcie ciut dalej .

Takie wrażenia mam/miałem przy klockach budżetowych/średnich , a przedewszystkim dotyczy to WZMAKÓW TRANZYSTOROWYCH [bo i TYLKO tu są wątpliwości (we wzmakach) niektórych z Was] - właśnie we wzmakach tranz. tanich-średnik najbardziej brakuje wypełnienie i nasycenia dźwięków (także ciszy i głębi - głębi stereofoni i dźwięków), a filtrowanie trafem "załatwia" te sprawy (czemu tak się dzieje - nie wiem ... choć myślę że - po prostu - trafowe filtrowanie przesuwa akcenty w inne miejsce , we WŁAŚCIWE MIEJSCE ).

Dlatego we wzmacniaczach lampowych i drogich (ale DOBRYCH) tranz. lepiej się (z reguły) sprawdza pasywne filtrowanie - te konstrukcje już mają/dają wypełnienie i nasycenie (a także inne zalety).

Mam/miałem : listwę Eneer (droższy model) , Heliona 1750xp , Neela 1800k , PAL v.3.0 , Audiolot ALF2200 - szczególnie dokładnie mogłem takie (powyższe) "sprawy" zauważyć w PALu mającym oba filtrowania .

prym, 26 Sty 2009, 18:40

>Pawel Dziuba. Mam zrozumiec,ze potwierdzasz poprawe brzmienia systemu stosujac "kondycjoner"?

Prym , nie chcę Ci narzucać interpretacji moich wpisów - chyba że chcesz uszczegółowienia.

tomasz dudzinski, 26 Sty 2009, 19:06

>Pawel Dziuba

>Czy mógłbyś sptecyzowac odsłuch kondycjonera 1750xp

>z gory dziękuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mieszkam w blokach a tam sieć jest tak zaśmiecona,że muzyki da się słuchac tylko o wybranych porach dnia.Lampa mi poszła po miesiącu użytkowania.Po zakupie kondycjonera od dziesięciu lat mam spokój i muzyka brzmi zawsze tak samo dobrze.

prym, 26 Sty 2009, 17:39

Ciekaw

>jestem tego systemu bo o Tobie i Twoim sluchu by cos pokazal ale skoro piszesz o Cardasie takie

>opinie to juz wystarczy ,nie musisz juz nic pisac wszystko juz wiadomo.

Jako wieloletni użytkowik Cardasa mam chyba prawo mieć o nim konkretną opinię. Cardas w wersji Neutral jak i Reference nie są kablami transparentnymi. Dodają od siębie i to wcale nie mało.

Swojego czasu Cardas spisywał się w danej konfiguracji sprzętowej bardzo dobrze, w obecnej, lepiej spisuje się kabelek za grosze.

Rozumiem, że Cardas sprawdzi się w każdym systemie bo nazywa się Cardas i sporo kosztuje ? Dziękuję, to już wystarczy.

Analogicznie do Twojego zdania ja mogę napisać, że zupełnie nie jestem ciekaw Twojego systemu ponieważ wszystko już wiadomo.

Kacperek.To sie jakos nazywa,ta choroba.Tak calkiem na marginesie to jestem ciekaw dla czego Ci super zdolni co potrafia z niczego zrobic cos nie robia sobie czegos bardziej skomplikowanego.To juz by pewnie bylo za trudne w przypadku kabla to proste wystarczy inaczej tylko posluchac.Polak przychodzac na swiat posiada juz trzy[conajmniej]zawody,jest najlepszym lekarzem,prawnikiem i projektantem-dotyczy oczywiscie to spraw najprostszych[jak nikt o tym nie wie]tzn.potrafi wyleczyc sie z kataru,napisac podanie o zwolnienie z pracy i zaprojektowac sobie pudlo na buty i do tego zero pokory,szacunku dla wiedzy,postepu,mozliwosci itd.szkoda czasu.

prym, 27 Sty 2009, 09:38

>Graj sobie na tym najlepszym drucie zrobionym w garazu przez kumpla tylko nie zawracaj glowy innym.

Nie wiem prym czy zauważyłeś ale uprawiasz typowy troling.

No i mamy kolejną pyskówkę.

Dla tego nie będę pisał jak się robi kable sprzęt,etc.

Sygnalizuję tylko to że po prostu mamy masę sprzętu garbatego i dla tego te wszystkie prostowania kondycjonerami, interkonektami i innym sprzętem także voodoo nas spotyka. Może po prostu jak coś kupujemy to nie w 30 sekund ale postarajmy się sprzęt pożyczyć posłuchać,dobrać i kurcze przestańmy kupować sprzęt oczami-naprawdę wzornictwo przemysłowe jest sporo dalej do przodu niż ta cała nasza elektronika i człowiek łatwo głupieje i jak taka owieczka idzie na rzeż (na szczęście krwawi tylko pieniędzmi-rzeczą nabytą)

Czy nie zauważyliście że padliście ofiara własnej beztroski kupując sprzęt któremu prąd z sieci po prostu szkodzi! o słuchaniu muzyki nie wspomnę.

Tak w ogóle to zacznijmy od ABC

Czyli: instalację przedlicznikową warto zmienić na miedź 4mm2 a kabel do sprzętu na 2,5mm2 (wiem ciężko będzie znależć odpowiednie gniazdko 230V gdyż większość jest przystosowana do 1,5mm2)

Wszelkie połączenia skręcane w tej instalacji zróbmy na paście srebrnej poprawiającej jakość styku elektrycznego (styki,nakładki też mają być tylko w miedzi).

Skręcając kable zasilające należy dokręcać je delikatnie następnie zarobione czyste od tlenków końcówki należy z tak nałożoną pastą po prostu poruszać celem dotarcia i poprawy powierzchni styku. Następnie robimy to samo z średnią mocą dokręcania, po to żeby później w konkretnej prawidłowej pozycji dokręcić kabel na maxa.

Krok kolejny to podpięcie wtyczki do gniazda-zobaczcie jakie dupiane macie bolce w klockach za wiele kzł nikielek na mosiądzu. Może po prostu zamiast gniazda i wtyczki wymienić kabel na grubszy ten 2,5mm2 i podpiąć do sieci zasilającej jak wcześniejsze kabelki i poza srebrna pasta do styków nie używać żadnych trzecich metali ?

Wełniany

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeszcze tylko jedno. jak ktoś nie wierzy że jakość styków w zwykłym gniazdku 230V 10(16)A jest kiepska, niech spróbuje jak ma grzejnik elektryczny 1,5-2kW podpiąć do gniazda na 2 godzinki. Po tym czasie proszę wtyczkę wypiąć jeśli bolce są zupełnie zimne to znaczy że styk jest OK, w innym przypadku nawet nieduża ciepłota pokazuje ze gniazdo nie spełnia z powodów materiałowych założonych dla zastosowań domowych a nawet grozi pożarem-tak, tak bolce potrafią się nagrzać nawet powyżej 60 stopni Celsjusza i kabel z czasem się po prostu utlenia tlenki na nim zaczynają działać jak dodatkowe elementy grzewcze no i ściana się nam pali (farba na ścianach świetnie się pali niewiele gorzej niż firanki-warto o tym wiedzieć)

O to jest ważne minimum z 9 metrów ocynkowanego płaskownika 50x4mm utopionego głęboko w gruncie daje sporo

>Wszelkie połączenia skręcane w tej instalacji zróbmy na paście srebrnej

Na jakiej paście srebrnej? Termoprzewodząca, używana do montażu procesorów będzie OK? Czy inna?

Wypożyczyłem Enerra Power Pointa. Od gniazka do listwy dałem starą sieciówke XLO Reference 2 Type 10A. Wpływ jest i to - jak na ta kasę - całkiem spory. Lepsza jest szczegółowość, nie ma spowolnienia. Niestety u mnie dźwięk z tą listwą idzie w zbytnie rozjaśnienie, zaczyna męczyć. Jak ktoś ma ciepło grający system i nie wymaga nie wiadomo czego, ten produkt może sie spodobać. Naprawdę fajnie wyciąga szczegóły z nagrań. Nie spodziewałem sie za te pieniążki.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Nie tak dawno też testowałem najwyższy model ENERR POWER STATION. za 2800 zł nie zrobil zbyt wiele, napewno poprawil w duzym stopniu kontrolę basu,ale gora zrobiła się tak szczegółowa ,że było słychac pierdięcie w drugim rzędzię,muzyka zmęczyła mnie po puł godzinnym odsłuchu.w teście wygrał helion.

tomasz dudzinski

Nie wiem jak Enerry sprawdzają się z firmowymi kablami. U mnie to mogła być po cześci wina XLO. Owszem, ten kabel ma fajna szybkość, ale gra ostro, jazgotliwie. Nie mogłem go pogodzić z Denonem - zbytnio faworyzował górę, uwypuklał głoski syczace i w efekcie wylądował w szufladzie. Z Acrolinkiem na szczęście nic takiego nie ma:)

Zyzio

Miałem w domu e-TP80e. Rzeczywiście jest szczegół, blachy maja lepsze podtrzymanie, ale nie kosztem ogólnego wyostrzenia, podkreslania krawędzi. W sumie bardzo fajna rzecz, jednak to, co wyprawiał Sigmas... Nie pali sie, jeszcze kilka rzeczy chcę wziąć na widelec. Nigdy nie miałem przyjemności z Gigawattem. Spróbuje wypożyczyć. Najwyzszego Enerra tez chciałbym sprawdzic.

Z Furutechem jest dziwna rzecz - wygrzewa się około tygodnia....,wcześniej każda z listw tego producenta nie była u mnie całkowicie otwarta - tzn. waliło basem, a góra jakaś tak bez rozdzielczości i pazura....po tygodniu wszystko się docierało i zaczęło czarować :) akurat w TP 80 nie podobał mi się dźwięk z gniazd filtrowanych dla CD itp. TP 609 daje najbardziej spójny, fizjologiczny wręcz dźwięk....ale wszystko pewnie zależy od aplikacji....best buy-em jest TP 60. Gigawatt PF2 ewidentnie akurat u mnie mulił - plastyczność z bułą na basie.....brr.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.