Skocz do zawartości
IGNORED

Trafa glośnikowe

conri

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taka firma w Polsce,która nawinęła mi kilkanaście transformatorów zasilających a ostatnio trzy pary transformatorów głośnikowych :dwie do SE i jedną,toroidalną,do push-pulla EL 84.

Ostatnio,tydzień temu,otrzymałem parę wykonaną na rdzeniu EI96mm.wykonanym z blach transfomatorowych produkcji niemieckiej o grubosci 0,35mm.Wraz z transformatorami dostałem świadectwo jakości stwierdzające że nierównmierność charakterystyki w paśmie od 20 Hz do 20kHz nie przekracza 0,2dBU.Doświadczony konstruktor p.Przytuła gwarantuje pasmo przenoszenia od 15Hz do 45kHz.

Firma ta to S.I.Z.E.I. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )w Skierniewicach.Nie muszę zapewniać,że wszystkie ich produkty spełniły moje wysokie oczekiwania a ceny zapewniam,są konkurencyjne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale jaja

Polska firma ze Skierniewic, stolicy polskiego transformatora, kupuje blachy od Niemca.

A to dla tego, bo swoją produkcję blachy do głosnikowców ma wysprzedaną Chinolom na 3 lata do przodu - fakt!

marsel - chyba nie miałeś w rękach EI z permaloju - dziś to skansen ale 50 lat wstecz nawijano w kraju na nim i sieciowe; nie wspomniałbyś dziś nawet o CC

mam paczki (84 x 70 x 40) z takiej blaszki 0.3mm i 1-sze nawiniecie do 84-ki to była porażka; +40dB na dole; dziś drut 2 x grubszy, sprawność kozacka, pasmo pod 50K (w SE oczywiście)

trafo to blacha!

corni ! - a miało być SE (?)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie zastanowiło Was dlaczego niektóre firmy polskie, może nawet nie tylko, (z litości nie wymienię) tak skwapliwie stosują układy rozmagnesowujące trafa głośnikowe i jeszcze się chełpią tym i reklamują, jaką to wspaniałą konstrukcję "stworzyli" ?

>> mamel

Zakłady w Bochni produkują blachę transformatorową od gr 0,23 mm. Ostatnio podpisały kontrakt z Siemensem na sprzedaż blach za 175 mln $ US.

>> Muzg

Symbol blach użytych na moje transformatory to VM111-35N

wsp. wypełnienia 0,95

tzw. indukcyjność nasycenia 1,8T

stratność mocy czynnej ok. 1,4W/kg

stratność mocy biernej 4W/kg

grubość blach 0,35

grubość pakietu 59mm

kształtka EI 96mm z przekładką (SE)

Pierwszy problem to to że w Bochni trzeba kupić min 100 kg taśmy.

Drugi problem to to ze nikt ni chce wycinać kształtek z blachy transformatorowej.

Bo niszczy narzędzia. Potrzebne są drogie wykrojniki z węglików spiekanych

Trzeci problem to ten że blacha w procesie cięcia ulega degradacji. Po cięciu należy ją wyżarzyć.

Z tego powodu łatwiej jest kupić gotowe kształtki w specjalistycznej firmie niemieckiej.

Przy okazji wspomnę że w czasie montażu transformatora dopuszcza się użycie jedynie młotków drewnianych, tak delikatna jest ta blacha.

Ze względu na ogrom przedsięwzięcia nie wspomnę jak poważnym problemem jest właściwe zaprojektowanie transformatora głośnikowego. Z wyżej wymienionych powodów darze ogromnym szacunkiem ludzi nawijających transformatory głośnikowe z całym zrozumieniem złożoności tematu.

W podobnym rzeczowym tonie miaŁem dzisiaj rozmowę z SpółdzielniĄ Inwalidów Zakład Elementów Indukcyjnych.Zachcialo mi się zamówić nastepne 4-8 ohmowe pod ecl 86 ,i dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy od ich konstruktora .A sądząc po głosie gość młodosc spędził w epoce lamp.Niemniej ofertę z konkretami dostanaę pod koniec tygodnia,

Powstało tylko pytanie dlaczego trafa robione przez forumowego Pietro_4 mają pierwotne 7 kohm

,skoro w.g katalogowych danych lampy wynika że powinno być 5,1 kohm. Może Pietro_4 mi wyjaśni.

conri, 29 Wrz 2009, 20:37

czemu tak sie zawziąłeś na te eceelki?

el84 naprawdę jest lepszą, wdzięczniejszą i ładniej brzmiącą lampką;

nie wiem jak do ECL ale do EL84 może być przekładnia tak 5 jaki 7K

a dalej niech rozprawia Pietro

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dla ECL86 w klasie A (SE) i napięciu 250V optymalna rezystancja obciążenia to 7k. Najlepiej samemu sprawdzić. Również polecam EL84 ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gryg, 29 Wrz 2009, 19:49

>Pierwszy problem to to że w Bochni trzeba kupić min 100 kg taśmy.

>Drugi problem to to ze nikt ni chce wycinać kształtek z blachy transformatorowej.

100kg to wcale nie tak dużo, bo i odpadów jest pewnie sporo a trafo jednak swoje waży.

a wiesz może jaka jest cena za taką blachę?

Nie pamiętam już, która to firma (z kilkoma rozmawiałem) ale bez problemu mogą powycinać co się chce.

W skierniewicach gadałem z gościem i opowiadal jak robili kiedyś trafa dla wojska z permaloju :)

Ale tylko na "wojskowe" zamówienie. Niestety blachy już nie mają.

>>pawcio

Nie znam ceny,przerwałem pertraktacje bo;nawet gdy ktoś wytnie,to kto wyżarzy i kto polakieruje?

Wszystkie informacje:www stalprodukt.com.pl.Ludzie w dziale handlowym są mili!

Co do permaloju w zastosowaniach cywilnych,, to spotkałem w tranzystorowym radyjku produkowanym w latach siedemdziesiatych przez Eltrę, międzystopniowy transformatorek,wielkości połowy pudełka zapałek.Teraz zostaje podziwianie rdzeni zwijanych z blachy o grubości 0,08mm i zawartości niklu 55%wykonywanych przez Audio Note.,

• 2 tygodnie później...

-> cypher

>Czy to oznacza, że można korzystać z traf PP dla układów SE?

Czy chodzi Ci o trafa do PP, czy tez parafeed?

Nie powinno się stosować trafa SE do układów parafeed, bo przez trafa z przerwą, czyli SE powinien płynąć prąd stały.

buble_corp, 15 Paź 2009, 19:22

>Nie powinno się stosować trafa SE do układów parafeed, bo przez trafa z przerwą, czyli SE powinien

>płynąć prąd stały.

A to niby dlaczego?

Co się stanie z transformatorem ze szczeliną jeśli składowej stałej w nim nie będzie?

Witam.

Jestem zainteresowany wykonaniem wzmacniacza PP na EL34 lampy posiadam w znacznej ilości również trafa zasilające.Jedyny kłopot to trafa głośnikowe , znalazłem takowe na All... :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy zna ktoś może tego użytkownika ewentualnie miał styczność z tymi trafami ?

Ukryta Zawartość

mamel- Ja już wszystko przerabiałem i nie dam sobie wmówić, że EI jest lepsze od C core jeżeli porównujemy ten sam materiał żelaza. Różnica może wynikać z nieprawidłowego zastosowania. Chodzi tu głównie o powierzchnie szczeliny. Natomiast na małe transformatory np wejściowe czy step-up nie stosuje się nic innego jak permaloy EI.

Polecam tego użytkownika:

Ukryta Zawartość

Jeżeli teraz nie ma potrzebnych traf, to można się dogadać.

Ukryta Zawartość

>still dancing!, 16 Paź 2009, 09:22

>

>A to niby dlaczego?

>Co się stanie z transformatorem ze szczeliną jeśli składowej stałej w nim nie będzie?

Działać pewnie będzie, ale zbyt optymalne to chyba nie jest. Zapytać pewnie trzeba osoby projektujące transformatory wyjściowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.