Skocz do zawartości
IGNORED

scanspeak illuminator ktos słyszał ?

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Co do Accuphase to zależy kto co lubi ;-) Słuchałem tego u znajomego i muszę przyznać, że mają charakterystyczny dźwięk, ale jak dla mnie za bardzo "lampowy". O gustach się jednak nie dyskutuje i każdy ma prawo do własnych opinii.

czytając między wierszami a nawet wprost (sugestia o odchudzonej średnicy jest wyraźna) stwierdzam, że nie próbował bym nawet tego pasować do scanów. Chyba, ze iluminatory znacząco się różnią od revelatorów - chociaż jak przypomne sobie treść rozmowy z Sonus Olivą to chyba padło stwierdzenie o kontynuacji brzmienia...

Co jak co, ale rewelatory potrzebują mocno nasyconej średnicy bo tu właśnie dają lekko dupy. Zresztą poszukaj opinii na temat revelatorów na forum - zwłaszcza w wątku o r1. Ale nie ma co się spierać - tym bardziej, że nie słyszałem tego zestawienia. Jak kiedyś bedziesz miał okazję to po prostu spróbuj czegoś z wysokiej "ciepłej" półki np electrocompanienta, Ushera 1.5 itp... Jak nie zagra lepiej to naprawde gratuluję ustrzelenia niezłego i synergicznego zestawu.

Konstrukcje kisiela na tych scanach są naprawdę rewelacyjne - ale nie takie łatwe do połaczenia z resztą toru i wymagają BARDZO starannego doboru reszty komponentów czyli źródła, wzmaka i ewentualnie kabli. Same kolumny nie zagrają a jak mają jeszcze specyficzne wymagania to już w ogóle.

Aby nie było, ze jestem zgryźliwy i zrzęda to bardzo podobają mi się te kolumienki i bardzo zazdroszczę:)

słuchałem tylko ECI 1 ale ktoś tu porównywał te nowsze z jedynką i podobno niestety są dużo słabsze jakościowo. Ktoś wręcz myślał, że uszkodzone;) jedynka na bank pociągnie:)

Na razie niestety nie stać mnie na wzmacniacze z wysokiej pòłki i muszę się zadowolić tym co mam i wiem że w tym przedziale cenowym nie znajdę nic lepszego.

pawel977 ty masz podpiete swoje kolumny do amplitunera denona i power primare i gra to u ciebie bardzo dobrze z tego co piszesz, ja posiadam yamahe 3900 czyli oasowalby mi jakis power, mi wystarczy stero bo ty masz 5x, jaki power byscie polecili

Zależy w jakim przedziale cenowym. Ten zestaw co mam jest bardzo dobry do kina i ciężko znaleźć lepszy. Jeśli chodzi o muzykę to na pewno mogłoby być lepiej, ale zakup oddzielnego zestawu planuję dopiero pod koniec roku. Nie spodziewaj się, że nawet najlepszy odtwarzacz DVD podłączony do amplitunera da taki efekt jak dedykowany zestaw CD + wzmacniacz nie mówiąc już o takim samym zestawie z pre ampem, bo nie ma złotego środka na sprzęt doskonały do wszystkiego. Musisz się zastanowić na czym Ci bardziej zależy i wtedy czegoś szukać. Ja postawiłem narazie na kino, bo oglądam dużo filmów i koncertów a samej muzyki słucham mniej, ale gdy już to robię czuję niestety pewien niedosyt, bo wiem że stać te głośniki na dużo więcej-wiem bo słuchałem moich głośników u Pana Andrzeja na takim wzmacniaczu za 40 tys i trochę tańszym CD :-) Ja aż takim maniakiem nie jestem i jak kupię to pewnie komplet za max 20 tys co i tak jest dużą kwotą jak dla mnie.

ja gram obecnie caspianem i pmc, ale cholernie napalilem sie na akustyka, bo to cholernie dobre kolumny tylko ze moj wzmak ich nie pociagnie i niewiem co robic dalej, kolumny wg mnie w tej cenie to rewelacja gorzej ze wzmacniaczem zeby to napedzic, niemam 20tys na wydanie wiec skrzydel nie rozwine, wrecz przeciwnie musze sprzedac co mam i kupic cos nowego w nizszej cenie, kolumny to albo r2 albo IR2 LANSJER,(cena przyzwoita)cd mam w szafie marantza 63ki + dac lampucera, zostaje wzmak i tu zaczyna sie problem bo bede mial na niego okolo 6-7k. no i co tu wziasc pod te akustyki.

moze yamaha sa2000

Za 6tys na rynku wtórnym kupisz Krella , McIntosha , Meridiana , Accuphase , Alepha , Metaxasa (!)itd - sam miód i słodycz ;p . Taka nowa Yamaha raczej nie jest w stanie konkurowac ze sprawdzonymi staruszkami .

...there is no spoon...

No właśnie zależy czy chcesz nowy czy używany sprzęt. Co do tej Yamahy to słyszałem dobre opinie ale gdy grała z cd2000, więc nie wiem czy też będzie dobrze z Twoim cd. 6 tys to wbrew pozorom nie tak mało i jak napisał kolega można już coś fajnego ustrzelic. Ostatnio na allegro widziałem Marka Levinsona. Co prawda parę latek miał ale potężny był i mocny :-)

dariob135

Jeszcze raz polecę swój system. Wprawdzie moje kolumny są od góry do dołu na Revelatorach, i w obudowie zamkniętej, to Marantz PM11S2 nie będzie miał żadnych problemów z ich napędzeniem. A o barwę i dociążenie środka możesz być spokojny.

Jedyny feler to wzrost cen. Ja za w/w zestaw Akustyk/Marantz dałem jesienią 16,5k. Teraz w okolicach 23k. Niby to mniejszy wzrost niż kurs Euro, ale trochę boli.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

YunnanTEA

coz to za piekne potwory, nie widzialem ich w ofercie akustyka, ile te cuda kosztowaly, ja prawdopodobnie zgecyduje sie na r2, ne tez sa na revelatorach, moze rzeczywiscie pomysle o jakims marantzu, mialem kiedys pm66 ki ale ten to by byl za slaby,

Widzę że zrobiłeś konstrukcję 3 drożną. Fajnie to wygląda. Akustyk rzeczywiście nie ma tego w ofercie ale widziałem konstrukcję 4 drożną o podobnym wyglądzie tylko zamiast jednego 18 cm revelatora miała 25 cm. Jak to gra u Ciebie? Domyślam się, że dzięki dodatkowemu 10cm glośnikowi zwiększyła się średnica,ale czy nie miałeś problemu z zestrojeniem?

dariob135

YunnanTEA

Dzięki za ocenę. Tym bardziej, że obudowy są mojego pomysłu i moje wykonanie.

Płyta z klejonych klepek dębowych. Wytłumienie, jak zwykle u mnie, wykładzina - baranek z wełny na filcu (Komfort). A ponieważ to OZ, dodałem naturalne skóry (kożuch) z barana.

Zestaw głośników również mojego pomysłu. Pan Kisiel dopasował zwrotnicę z R4 (bez gwarancji o efekt). Zresztą to dłuższa historia. Np. wyraził zgodę na ten projekt, pod warunkiem zamiany SS9900 (którego kupiłem tydzień wcześniej) na R2904/7000. W każdym razie, zanim je wygrzałem (a potrzebowały na to ze 2 miesiące), po 2 tygodniach od złożenia zmieniłem wzmacniacz z Denona PM1500EA na Marantza. Moje poprzednie kolumny na Scanie 9300 i dwóch Vifach na dole a potem nowe na Revelatorach za cholerę nie chciały grać rocka. Dopiero Marantz dał wypełnienie na środku, i w połączeniu z Rewelatorami –KOSMOS!.

dariob135

YunnanTEA

,jaka jest różnica pomiędzy Marantzem PM-11S1 a PM-11S2>.

Szczerze mówiąc, nie wiem. Waga (26kg) i wymiary prawie te same. Zdjęcia na stronach Marantza nic nie podpowiadają.

Zewnętrznie, górną blachę aluminiową zamieniono na płytę z aluminium >5mm. Pomysł wcale nie głupi. Przy okazji któregoś z wątków o stolikach audio przebadałem swój pod względem drgań. Jedyna jakie pochodziły z górnej płyty CD Marantza SA15S1, który stał (o zgrozo) na wzmacniaczu.

YunnanTEA,

Brak frezów pod wysokotonowym poważnie zaburza charakterystykę- tu nie chodzi o efekt wizualny. Zastanawia mnie jak wydając tyle kasy na scany robisz tak proste błędy z obudową?

Brak frezów?

Zabrakło odwagi. Naturalny dąb to nie mdf.

Zmiany w charakterystyce?

Jakieś pomiary, może przykłady, czy tak po prostu.

A może te zmiany poszły w dobrym kierunku? Nie potrafię tego ocenić.

Pozdrawiam.

YunnanTEA

chłopie frezuj jak najszybciej! :)

Zerknij na tę stronę i stanie się jasność

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Frez powinien byc i jeszcze jedno między głosnikiem a obudową powinna byc uszczelka - w ring radiatorze scana seryjnie jest ale w pierscieniowej vifie juz nie ma. Audio physic nawet poszedł dalej i nawet wkręty- sruby mocujace głosniki wysokotonowe nie są przykręcane do gołego mdf - tez są w jakis sposób tłumione drgania z obudowy.

> Naturalny dąb to nie mdf.

> Zmiany w charakterystyce?

> Jakieś pomiary, może przykłady, czy tak po prostu.

> A może te zmiany poszły w dobrym kierunku? Nie potrafię tego ocenić.

Masz 100%+ racji - zmiany beda, zapewniam Cie, tylko, ze jednemu beda sie podoba, drugiemu nie. A praca bedzie wykonana i dab sie moze uszkodzic. Dlaczego tak jest - bo te frezy wpłyną na charakter odpowiedzi częstotliwosciowej glosnika, a ucho ludzkie jest mega-czule, tak jest. Tylko ze ta odpowiedz czestotliwosciowa jest z natury bardzo postrzepiona (min. +/-3 dB w pasmie przenoszenia, a badania np. Toole'a pokazuja, ze ucho jest w stanie wylapywac nierownosci ponizej 0,5 dB) i kolejne postrzepienie a nawet drobne wygladzenie postrzepienia jakos zmieni dzwiek tylko bez gwarancji, ze subiektywnie bedzie lepiej. Bo obiektywnie na pewno nie bedzie lepiej, bedzie tylko inaczej. To co tu dziala to czysta psychologia - przy tak niemierzalnych i ezoterycznych wrazeniach jak jakosc muzyki audiofile sa bardzo podatni na sugestie - kosztuje wiecej - gra lepiej, cos wygladza rezonanse - gra lepiej. NIEPRAWDA. Słuchaj tu swojej intuicji - ona Ci dobrze podpowiada ...

Myślę, że zmiany będą niesłyszalne. Pamiętajcie, że to obudowa dzielona. Głośnik średniotonowy w OZ pracuje z amplitudą prawie niewyczuwalną palcami. Całość (1szt.) waży 40kg, z tego góra 13.

Krótko mówiąc ryzyko duże, efekt foniczny nieznany.

Poza tym jest chyba za późno. 9 warstw lakieru nie pozwala o tym myśleć.

Przy budowie następnych frezy będą na pewno. A planuję duże monitory do cichego słuchania.

Szukam inspiracji. Góra na pewno SS9900 (bo mam). Raczej 3-drożne. Niskotonowy 22-26cm w 30litrach z BR.

Pozdrawiam.

YunnanTEA

• 1 miesiąc później...

Właśnie odebrałem pozostałe głośniki. Muszę przyznać że jestem zadowolony ;-)

Ukryta Zawartość

post-23148-100003348 1244066737_thumb.jpg

post-23148-100003349 1244066737_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tyły muszą niestety poczekać na montaż w nowym mieszkaniu ;-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troszkę mnie to kosztowało, ale i tak myślę że w tej cenie (może nawet 2 razy wyższej)nie kupiłbym nic lepszego. Centralny gra rewelacyjnie! Przody już opisywałem wcześniej a co do subwooferów to skręcone na poruszają ścianami ;-) Niedługo jednak zmieniam mieszkanie i na 45 metrach salonu jeden mógłby nie wyrobić, więc zamówiłem 2 ;-)Tyłów jeszcze nie podłączałem, ale wierzę Panu Andrzejowi który mówił że grają bardzo dobrze (w sumie to i tak tylko efekty).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.