Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy warto dopłacać do serii RX w kinie (w stereo na pewno bym dopłacił)?

Kino znudzi Ci się po paru miesiącach - ja bym postawił na lepsze kolumny - to jest zakup na lata.

Witam wszystkich miłośników MA (do których i ja się zaliczam). Potrzebuję zestawu głośników do salonu - do koncertów, radia, cd i filmów na 20m2 z NAD Viso Five. Nie wiem czy warto dopłacać do serii RX w kinie (w stereo na pewno bym dopłacił)? Czy ktoś porównywał może serię Bronze i Silver, a przede wszystkim BX6 i RX6 w kinie? Nie wiem czy RX6 na frontach nie będą za małe w 20m2. Poza tym seria BX jest 8 Ohmowa, więc chyba do kina dedykowana, a RX wyjdzie mnie prawie 5tys. drożej i będę musiał rozłożyć zakupy w czasie.

RX-8 parę razy słuchałem i jak dla mnie warte są rozłożenia zakupów na raty. Kolumny jeżeli wźmiemy porządne, to nawet za parę lat nie będzie nas kusiło na wymianę...

Kino po różnych metamorfozach i zmianach użytkuję już prawie 20 lat i jakoś do tej pory mi się nie znudziło...

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Kino po różnych metamorfozach i zmianach użytkuję już prawie 20 lat i jakoś do tej pory mi się nie znudziło...

Mnie np wystarcza kino w stereo, choć siedmiokanałowy HK AVR255 stoi obok :)

post-11945-0-51373500-1328197394_thumb.jpg

Edytowane przez Imacman

Czyli część szprzętu się marnuje :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Dzięki za wszystkie wpisy, dodam tylko, że do stereo mam już inny zestaw w innym pokoju. Seria RX pewnie lepiej zabrzmi, ale czy w kinie słychać aż taką dużą różnicę w dźwięku i czy NAD Viso Five nie będzie za słaby do RXu? Pytanie podstawowe czy warto dopłacić do serii RX dla efektów w kinie?

W kinie jak to w kinie, ale przy koncertach wielokanałowych to jednak warto te RX-y wziąć pod rozwagę...

A ja przy okazji "wzmacniam" trochę moją pozycję w Klubie kolejnymi MA tym razem modelem PL100.

U mnie pracują w kinie jako przednie górne (tzw.wysokościowe).

Na fotce widać jakby rysy, ale to tylko jakieś odbicia od lampy... (na szczęście)...

I przy okazji pdziękowania dla firmy Audio Center z Krakowa za błyskawiczną realizację zamówienia...

post-10515-0-32862800-1328286267_thumb.jpg

post-10515-0-45261400-1328286699_thumb.jpg

post-10515-0-50701100-1328287010_thumb.jpg

post-10515-0-14413000-1328287475_thumb.jpg

W kinie jak to w kinie, ale przy koncertach wielokanałowych to jednak warto te RX-y wziąć pod rozwagę...

A ja przy okazji "wzmacniam" trochę moją pozycję w Klubie kolejnymi MA tym razem modelem PL100.

Na fotce widać jakby rysy, ale to tylko jakieś odbicia od lampy... (na szczęście)...

I przy okazji pdziękowania dla firmy Audio Center z Krakowa za błyskawiczną realizację zamówienia...

Przepraszam, ale w takim pomieszczeniu to nie ma dźwięku - nawet jakby były to diamentowe MA. Zapewne do KD nadaje się, ale ...

Dziwne, bo wszyscy, którzy u mnie byli na odsłuchach - wychodzili zachwyceni jakością dźwięku... i to zarówno w kinie jak i w typowym stereo...

Ale coś mi się zdaje, że to klub posiadaczy Monitor Audio...

Więc niektórzy chyba pomylili kluby...

Ja nigdy nie oceniam dźwięku po fotkach...

Wolę wykorzystać do tego uszy, a nie oczy:)

Dziwne, bo wszyscy, którzy u mnie byli na odsłuchach - wychodzili zachwyceni jakością dźwięku... i to zarówno w kinie jak i w typowym stereo...

Ale coś mi się zdaje, że to klub posiadaczy Monitor Audio...

Więc niektórzy chyba pomylili kluby...

Ja nigdy nie oceniam dźwięku po fotkach...

Ok, przepraszam. Ale i tak nie zmienię swojego zdania.

Pozdrawiam i życzę udanych odsłuchów.

Tak na marginesie proponuję zapoznać się z wątkiem jak powinien być zrealizowany pokój odsłuchowy do KD.

http://www.audiostereo.pl/technologia-budowy-pomieszczenia-kinowo-odsluchowego_64381.html

Dzięki, ale ten temat znam. Ja na wygłuszenie ścian i sufitu użyłem innych materiałów i w praktyce spełniły swoją rolę...

W pokoju nie mam żadnych przydudnień, ani pogłosu...

A na ściany i sufit poszedł zwyczajny 2cm styropian i na to gruboziarnista tapeta natryskowa. Sam niedowierzałem akustyce jaka zapanowała w pomieszczeniu...

Co nie musi oznaczać, że to pomieszczenie to moje ostatnie słowo :)

Kino znudzi Ci się po paru miesiącach

Skąd taki wniosek?

Witam wszystkich miłośników MA (do których i ja się zaliczam). Potrzebuję zestawu głośników do salonu - do koncertów, radia, cd i filmów na 20m2 z NAD Viso Five. Nie wiem czy warto dopłacać do serii RX w kinie (w stereo na pewno bym dopłacił)? Czy ktoś porównywał może serię Bronze i Silver, a przede wszystkim BX6 i RX6 w kinie? Nie wiem czy RX6 na frontach nie będą za małe w 20m2. Poza tym seria BX jest 8 Ohmowa, więc chyba do kina dedykowana, a RX wyjdzie mnie prawie 5tys. drożej i będę musiał rozłożyć zakupy w czasie.

Kwestia potrzeb. Jeśli lubisz dobre kino ( w sensie wrażeń dźwiękowych) to warto. Impedancja kolumn nie ma nic wspólnego z ich przeznaczeniem.

Mnie np wystarcza kino w stereo, choć siedmiokanałowy HK AVR255 stoi obok :)

Wcale się nie dziwie bo na HK 255 jakiejś większej ekscytacji w kinie nie ma (acz ogląda się przyjemnie). Dlatego powtarzam, że lepiej oglądać film na dobrym stereo niż na słabym kinie domowym. Dla mnie zasada jest prosta, jeśli zestaw stereo odpowiada postawionym wymaganiom odsłuchowym (nie tylko w muzyce ale i w kinie), to kino żeby dawało radość musi być na tym samym poziomie.

Dla mnie zasada jest prosta, jeśli zestaw stereo odpowiada postawionym wymaganiom odsłuchowym (nie tylko w muzyce ale i w kinie), to kino żeby dawało radość musi być na tym samym poziomie.

Zgadzam się z Tobą.

Dzięki, ale ten temat znam. Ja na wygłuszenie ścian i sufitu użyłem innych materiałów i w praktyce spełniły swoją rolę...

W pokoju nie mam żadnych przydudnień, ani pogłosu...

A na ściany i sufit poszedł zwyczajny 2cm styropian i na to gruboziarnista tapeta natryskowa. Sam niedowierzałem akustyce jaka zapanowała w pomieszczeniu...

Co nie musi oznaczać, że to pomieszczenie to moje ostatnie słowo :)

Dzięki za opis. Nie miałem zamiaru "dokopywać" Ci, tylko z własnego doświadczenia wiem, że w źle zaadoptowanym pomieszczeniu nawet dobry sprzęt zagra poniżej swoich możliwości. Sprzęt masz bardzo fajny - ja osobiście bardziej postarałbym się stworzyć mu lepsze warunki odsłuchowe (dotyczy odsłuchu stereo). Zważywszy, że jest to Twój system i Ci się podoba jego granie - kończę dyskusję na ten temat.

Edytowane przez Imacman

Nie ma takiego systemu, w którym czegoś nie można poprawić. Zawsze jest coś do zrobienia. Jak nie kable głośnikowe to zasilanie itd...

Twoich uwag wcale nie odebrałem jako "dokopywanie"

Pozdrawiam

Pokój odsłuchowy wygląda że jest dosyć wąski, ze 3, 3,5 m chyba.Jak jest z długością,chyba o wiele lepiej?! Swoją drogą jak te wszystkie kolumny włączyć to dźwięk chyba aż człowieka podnosi do góry...

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Pokój ma 6,60 długości i ok 3,5 szerokości. Prawdopodobnie na wiosnę będę go poszerzał do 4m. Więcej warunki techniczne nie pozwolą.

Dźwięk przy wykorzystaniu wszystkich kolumn (9.1) jest naprawdę zdumiewający w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

A no jak 6,60 długości to co innego, kurczę to praktycznie tyle co ja mam ogółem metraż.Jak bym u siebie włączył tyle kolumn na godz.10 to chyba by mnie sąsiedzi zaraz nawiedzali. Ale u mnie akustyka jeszcze daleka od idealnej,wiele do zrobienia.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

mam pytanko jestem w posiadaniu MA RS6 i mam możliwość wymiany za dopłatą na GS20, czy duża różnica w brzmieniu jest pomiędzy nimi?

OGROMNA.

Kultura brzmienia , jakosc bassu , srednica wszystko jest o klase lepiej.

Rewelacyjny sprzet , wyglada bosko.

Ale nie masz problemow z basem ?

Kolega ma pokoj podobny , tez tak blisko scian bocznych i bass po scianach plywa czasami jak dla mnie bardzo denerwujace odbica.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Z basem żadnych problemów jak do tej pory nie miałem, a był czas, że pracowały tu dwa suby. Długość pomieszczenia pozwala na wykorzystanie basu i to bez żadnych niepotrzebnych przydudnień, czy jakichkolwiek odbić. System autokalibracji Velodyne doskonale się tu spisał.

Co do GS-20 to jako ich niedawny użytkownik mogę tylko potwierdzić, że sprawowały się bardzo dobrze i pięknie grały...

Pokój ma 2.52 wysokości.

Pokój ma 2.52 wysokości.

Dzięki!

Poniżej masz mody Twojego pomieszczenia - doświadczalnie możesz sobie sprawdzić te częstotliwości generując je poprzez system. Wtedy możesz stwierdzić, czy bas Ci przeszkadza, czy nie. Oczywiście to są obliczenia uśrednione dla pustego pomieszczenia.

post-11945-0-99583700-1328554681_thumb.jpg

Dzięki.

Pokój ma 6,60 długości i ok 3,5 szerokości.

jak tak spojrzeć z proporcji np. do metrowego audio-philara czy 80 cm centralnego wychodzi mniej niż 3 metry szerokości.

Jeśli ekran ma 110 cali czyli niecałe 280 cm (przekątnej) to szerokość pokoju więcej też nie ma.

Sorry że tak Ci wyliczam, ale jakoś mi tak na oko nie pasowała ta szerokość.

Edytowane przez mczaj

O tych koncertach to nie pomyślałem i to mnie chyba przekonało do RXów. Zdecydowałem się jeszcze ostatecznie na odsłuch, aby ostatecznie przekonać się do RX.

Edytowane przez lothian

jak tak spojrzeć z proporcji np. do metrowego audio-philara czy 80 cm centralnego wychodzi mniej niż 3 metry szerokości.

Jeśli ekran ma 110 cali czyli niecałe 280 cm (przekątnej) to szerokość pokoju więcej też nie ma.

Sorry że tak Ci wyliczam, ale jakoś mi tak na oko nie pasowała ta szerokość.

I tu prawie tak jest jak liczysz, dopiero w dalszej części pokój się rozszerza do ok. 3,5m.

Trochę mnie to wkurza i dlatego planuję go poszerzyć i wyrównać na całej długości. Za dużo warunki nie pozwolą, ale tu liczy się każde pół metra na plus. :)

Mam jeszcze drugie pomieszczenie (trochę niższe) do ewentualnego zaadoptowania, ale ma 5x5m co z kolei trochę za mało na prawidłowe ustawienie kolumn surround back. Po prostu miałbym je na plecach tuż przy uszach...

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.