Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Denerwuje, gdy ktos pisze nie do konca pochlebnie o tym co czlowiek posiada nie?

Źle się czyta jak co chwila powtarza się te same posty nie wnoszące do dyskusji nic nowego, robi się śmietnik.

System wybrałem świadomie na podstawie odsłuchów a nie opisów i recenzji. Lubię ten sposób grania jaki oferuje MA.

To że nie ma neutralnych systemów to oczywiste, nawet wspomniane wyżej Kolumny Grand Utopia, podawane za przykład jako neutralne, oferują regulację charakterystyki w zależności od upodobań słuchacza.

Nie potrzebuję poklepywania po plecach na forum żeby się dowartościować, natomiast lubię poczytać że kolejnej osobie się udało znaleźć dobre brzmienie i jaką drogą to uzyskał.

Ile par uszu ile gatunków muzyki tyle sposobów jej odbioru

Gdyby był jeden jedyny słuszny sposób na słuchanie muzyki to cały ogromny przemysł audio nie miał by sensu.

Dla każdego coś miłego ;-)

Kolega ma MA GX300, to naprawde fajne brzmienie. Plastyczne, detaliczne, z porzadnym basem. Wstega ladnie rysuje wysokie tony, nie ma w nich jednak agresji, napastliwosci. Lubie wpasc i posluchac czegos u niego. GX sa bardziej detaliczne niz moje AP Tempo 6. Wykonanie rowniez atrakcyjne, kawal ladnego mebelka w pokoju. Juz parukrotnie o tym pisalem, ze brzmienie ktora mnie oczarowalo w normalnej cenie, to Vandersteen 1Ci. Ja i kolega bylismy wtedy przed zmiana glosnikow. Ja ostatecznie kupilem AP, a on MA GX. Jednak w salonie audio tak samo spontanicznie i z bananem na fejscie zareagowalismy na dzwiek Vandersteenow wlasnie. Gdyby tylko nie wygladaly tak kontrowersyjnie, wyladowalyby w moim systemie na bank. W mojej ocenie to brzmienia bylo znacznie fajniejsze i bardziej emocjonalne od AP i MA, do tego prawie polowe tansze. Kolumny graja z taka maniera Live, dzwieku na zywo, ze znakomita przestrzenia. Oferuja ponadto regulacje wysokich tonow. Znakomite glosniki w niezbyt pieknym opakowaniu. Stosunek cena/brzmienie po prostu wybitny! Mozna jest wytargowac w cenie 6 tysiecy nowki, a sa zrobione w USA i zawstydzaja wiele konstrukcji w cenie 10 i wiecej tysiecy! Szacun dla pana Vandersteen!

Panowie posiadam wzmacniacz Marantza PM7001 i chciałbym zapytać czy Ktoś odsłuchiwał z takim wzmacniaczem kolumny MA RS5? Czy te kolumny pasują i zgrają się z tym Marantzem? Odtwarzacz to Denon DCD685 po lampizacji. Pokój 15m. Muzyka to elektronika, łagodny rock trochę jazzu, i bardzo dużo soundtracków.

Myślałem też nad nową serią MR4 - dlatego że są dostępne w większości salonów audio. Ale doskonale wiem że to na pewno klasa niżej od RS5.

Edytowane przez kooniuszy

Witam

Klubowicze czy monitory PL100 sa warte swojej ceny czy jednak za drogo ludzie wolaja? Mowie o uzywkach. Jest para do sprzedania ze standami za ok 8500zl... Wygladaja pieknie tylko ciekawie jak graja;-) Mozna je jakos porownac do dali helicon 300MK2 ?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

A gdzie Kolego je sprzedają w tak niskiej cenie ze standami?

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Witaj

A mam namiar na pewna osobe ktore je sprzedaje. Mowie oczywiscie o uzywce. Maja pol roku bodajze... Warto? Miales okazje je pprownac do dali 300 ? Cenowo stoja podobnie a jak z brzmieniem?

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Mam u siebie w zestawie także PL100 (strona o mnie). Do Dali nie miałem okazji porównać.

Jeżeli chodzi o brzmienie to już tu jeden forumowicz je dokładnie opisywał w porównaniu do podłogówek GS20.

I mogę tylko potwierdzić jego odczucia : potrafią zabrzmieć jak podłogówki do 10 tys.pln.

http://www.audiostereo.pl/monitor-audio_pl100_kolumny-podstawkowe-101-4537-19.html

Spójność, soczystość, dźwięczność. Sprężysty bas, plastyczny środek, błyskotliwa góra. Odrobina ciepła i słodyczy, dużo detalu i powietrza. To charakteryzuje brzmienie PL100. A samo wykonanie to prawdziwy majstersztyk: skóra + aluminium + 16 warstw lakieru. Czego chcieć więcej?

One nawet jak stoją bezczynnie to i tak robią niesamowite wrażenie :)

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Dzieki;-)

Odnosze sie do dali 300 poniewaz mialem je u siebie. Gora piekna, srednica dobra ale bez masy i bas rowniez... ale polegly z moimi kolumnami niestety. Minasy o polowe tansze ale jednak srednica i ogolna prezentacja brzmienia sa lepsze niz w dali. W minasach brakowalo mi wstegi od dali...

Pl100 sa kawal drogi odemnie i nie mam mizliwosci posluchania niestety...

Jak za 8,5 tys ze standami to niezła okazja! Sam bym brał jak bym nie kupił swoich GX200. Kiedyś miałem podstawkowe kolumny ale jakoś brakowało mi fizycznego czucia basu w dole.W podłogowych nie czuję tej dziury w paśmie.Jakbyś może rozmyślił się co do tych platinum 100 to daj znać może ja na nie zapoluję.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

No wlasnie mi tego samego brakowalo w dali 300... Boje sie ze Pl100 moga byc podobne do dali i moze brakowac tej "masy" ktora posiadaja kolumny podlogowe...

Cos mnie niepokoi wasza opinia ze to tanio... Zeby nie okazalo sie ze sprzedajacy chce 8500zl za kolumny ale bez standow... ale wiem ze standy posiada rowniez. Musze to sprawdzic dokladnie zeby nie okazalo sie ze kolumny beda bez stojakow heh ;-)

Edytowane przez stecko

W uk chodza bez standow okolo 1300-1600£ z standami , trzeba upolowac.

http://www.ebay.co.u...2#ht_500wt_1416

dasz make offer 1500 i sie zgodzi , a przesylke mozesz sobie sam zalatwic i sie dogadac z angli do polski maxkurier.pl 2 paczki 60 £

Btw.

Dziewczyna prowadzi teraz to forum ze na rozowo jest ?

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witaj

Widzialem te na ebay. Ja dostalem oferte na cale czarne.

Mieszkam w Uk takze z wysylka nie bedzie problemu. Kupic latwo , gorzej je sprzedac bedzie jak sie nie spodobaja.... A wypozyczyc uzywki nie da rady...

:( kicha , nio trzeba posluchac, mnie sie one nie podobaly brzmieniowo , brakuje wlasnie tego co maja minasy, tego ciepelka w srednicy i przestrzennosci. Wiec w ciemno nie kupuj.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam Panowie;-)

No wlasnie w dali brakowalo mi tej minasowej srednicy;-) Kombinuje poniewaz lubie kombinowac i korci mnie zmiana kolumn ale widze ze minasy nie bedzie latwo zastapic... Bardzo dobre paczki to sa;-)

Dali mialem za grosze takze nie bylo obawy ze cos strace jak sie nie spodobaja.

Z MA PL100 jest lekko inaczej. Nie znam faceta i nie chce wiecej zejsc niz ~8500zl przeliczajac na zlotowki... Ale skoro piszesz ze brakowalo tego ciepelka i tej srednicy to chyba odpuszcze poniewaz jak sie nie spodobaja moge zostac na lodzie z nimi i bede stratny przy ew odsprzedazy...

Co do Leemy - zauroczyl mnie ten sprzet. Gra pieknie, bardzo przestrzennie i jeszcze bardziej eksponuje srednice i jej detale. Slychac doslownie wszystkie detale i smaczki nagrane na plycie... a moze by bylo jeszcze lepiej jakbym trafil kolumny pod leeme. Ale minasy rowniez graja bdb tylko nie wiem czy to juz jest max co mozna wycisnac z tego zestawu... Kable lubia chorda, takze takie zakupilem... Zreszta cd i wzmak pieknie sie zgrywaja...

Co do cen : Teraz jest w sprzedazy Tucana Mk2 , ja mam Mk1. Cena starej w momencie sprzedazy to ok 15tys zl. Nowa tucana to ok 18 tys zl u nas w kraju.

Z kilku pewnych zrodel mam info ze nie warto brac tucany Mk2 . Lepszym pomyslem jest poszukanie "jedynki" Bedzie sporo tansza a brzmieniowo wychodzi na remis.

Mam dojscie do goscia ktory prowadzi maly salon hifi i ma bdb kontakty z wlascicielami Leema. Moge zalatwic nowe sztuki nieprodukowanej Tucany mk1. Sam kupilem u niego wlasnie. Z pelna 5 letnia gwarancja. Mam obecnie srebrna sztuke w domu ale mam ugadane ze jak dojedzie moja czarna sztuka to ja wymieniam... Tak ta moje bedzie pewnie w dobrej cenie- ma 2 miesiace dopiero.

Cena wyjsciowa byla bodajze ~ £1600.

Ja urwalem cos tam jeszcze z niej;-)

Ale nawet za cene wyjsciowa wzmak wart

kazdego funta.

Dla mnie ten zestaw wzmak+cd to przystanek na dluzsza chwile. Buduje zestaw wokol niego;-) W sumie juz prawie mam to co chce...

Leema miala kolka wyroznien i byla porownywana z wzmakami do £5000 bodajze...

pozdr

Witaj

Gram wszystko. Dlatego szukam zestawu ktory bedzie jak nalepszy .

Inni mowia ze jak cos jest do wszystkiego to jest... ;-) Akurat leema dzielnie sie broni i stara zagrac kazdy gatunek muzyki...

• 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Witam

Mam do sprzedania kolumny Monitor Audio GX300, kupione u polskiego dystrybutora w styczniu 2012, posiadam pełen komplet (kartony, dowód zakupu), kolor: Piano Black hi-gloss. Posiadają jeszcze ponad 4 lata gwarancji. Stan kolumn - idealny. Cena 10 tyś.

Więcej informacji pod numerem 502 122 322.

Edytowane przez truman79

A dlaczego sprzedajesz tak zacne kolumny? : )

Ponieważ zamierzam przejść na PL200.

Uważam, że GX300 są rewelacyjne i warte każdej wydanej złotówki, ale kusi mnie seria Platinum.

Ciekawe że najmniej można spotkać właśnie używane PL200. Dużo jest PL100 i PL300. Od roku przeglądam róże giełdy i jeszcze nie natknąłem się na żadną ofertę sprzedaży. Nie ma się co dziwić to chyba najlepiej udany wizualnie ale również brzmieniowo model z serii Platinum. Sprawdzi się w większości przeciętnych pomieszczeniach 25/50m. PL 300 to już potwory do 50m wzwyż.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

• 4 tygodnie później...

Witam.

Mam zapytanie do miłośników Monitor Audio.

Planuje zakup amplitunera oraz kolumn podstawkowych BX2. Dlatego podstawki bo miejsca mało a i budżet ograniczony.

Pokój ok. 18 m2. Odsłuch głównie muzyka ( pop, chillout ,) oraz film (ampli +TV+tuner sat +komp.) Zastanawiam się jaki będzie lepszy wybór do tych kolumn: Denon 1612 czy np. Kenwood RA5000 ? Który będzie lepszy w STEREO? Ewentualnie inny ale jaki (max. 1500zł , Hdmi ) ? Od razu nadmieniam że czuję się płotka wśród rekinów ;). Pozdrawiam.

P.S. Coś czuję , że

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.