Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Kolor czarny-wysoki połysk.

ojjj na takie polowałem kiedyś ale poszły mi sprzed nosa za ten połysk była spora dopłata najładniejsze GS20 masz chętnie bym moje wymienił na te czarne cuda szkoda że nie mieszkasz w PL może bym kupił je od Ciebie a moje sprzedał ale Londyn to już nie dla mnie zabawa mam złe doświadczenia z przesyłką kolumn .

a jaka cena za te GSy ?

Miało być 4 tyś albo i mniej, no ale tyle nachwaliłeś te kolumny, że kolega pewnie teraz wystawi za 5 tyś :D

Trzeba było napisać, że GSy są słabe, a czarne to już w ogóle niechodliwe :D

Wszystko kwestia kto jaki kolor lubi... dla jednego jest to ok a dla innego taki sobie..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Miało być 4 tyś albo i mniej, no ale tyle nachwaliłeś te kolumny, że kolega pewnie teraz wystawi za 5 tyś :D

Trzeba było napisać, że GSy są słabe, a czarne to już w ogóle niechodliwe :D

Hehe no nachwaliłem bo lubię GS20 miałem już lepsze bardziej HiEndowo grające kolumny one czarowały w spokojniejszych klimatach ale już gorzej wydane płyty rockowe czy metalowe brzmiały jak dla mnie trochę za spokojnie na górze na większości płyt brakowało blasku w blachach a w GS20 nigdy mi tego nie brakuje ogólnie graja fajnie każdą muzykę są żywe dosyć dynamiczne i to mi się podoba potrafią zagrać koncertowo a i w spokojniejszym klimacie też źle nie wypadają uniwersalne to chyba dobre słowo dla GS20 .

Fajana sprawa bo ludziom gs znacznie bardziej odpowiadaja dzwiekowo niz gx, te ostatnei sa ladniejsze ale dzwiekowo w w stosunku do ceny to tak srednio to juz wypada.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 2 tygodnie później...

Witam.

Zakupiłem swoje bx5 w czerwcu i ciągle trudno mi okreslić charkter ich brzmienia. Przyznam, że szukając wskazówek co i jak widzę, że większość forumowiczów ma w domu wyższe i droższe modele MA. Dopiero kilka osób przyznało sie do tej pory, że posiada bx lub mr (wiem , że to nowsze modele).Dziwne to trochę, jakby to jakiś wstyd był dołączyć do tak elitarnego grona, które nie schodzi myślami poniżej gieesu.

Dodam, że podłączyłem je pod amplituner kd marantz sr5007 (tak, wiem, że wzmiacniacz byłby dużo lepszy), a obecnie jako źródło jest marantz cd6004, który wyparł stare poczciwe dvd sony dav s300, jako transport. Początkowo czekałem aż kolumny się wygrzeją, bo niby potrzebują długiego okresu grzewczego. Przyznam, że potem spodziewałem sie fajerwerków z przestrzennością i takie tam ale nic takiego nie nastąpiło.

I tutaj nawiąże do jednego z watków - w mojej opinii bx-y faktycznie mają wycofaną górę. Po przejściu ze źródła sony na chwalonego wszędzei marantza cd 6004 ubyło detaliczności w górze pasma. Miotełki, blachy i szumu w tle jakby się zamuliły i te dzwięki nie były już takie rozdzielcze i wyraźne. Powrót do dvd sony (o dziwo!) spowodował, że detale w wróciły, a słuchałem wielokrotnie tych samych utworów dla porównania. Może to ampli kd marantza w zestawieniu z tym cd "jedzie" wyłącznie środkiem, a sony bardziej gra górnym pasmem? Niewątpliwie coś jest na rzeczy, że te kolumny nie są takie jasne jak je niektórzy malują.

Pozdrawiam użytkowników MA, w tym niższych serii i może trochę więcej odwagi bo nie sądze aby posiadaczy gieesów było więcej, choć przyznam, że niewątpliwie ich zalety sa dużo większe niż niższych modeli.

A teraz się pakuje i jadę na zasłużony urlop. Kolumn nie zabieram z sobą.

Do klubu wszyscy naleza co maja jakies kolumny tej firmy bez wzgledu ile kosztuja...nie ma to znaczenia.

Witam szanownych klubowiczów marki MA. Od kilku lat posiadam MA RX8. Grają z lampą Bewitcha i CD Audiolab 8200. Chciałem się Was zapytać, czy ktoś wykonywał drobny upgrade głośników MA? Chodzi mi o np.: wymianę terminali głośnikowych na lepsze (np. WBT), wymianę okablowania wewnątrz głośników, czy też wymianę kondesatorów w zwrotnicy. Czy ktoś mógłby się pochwalić efektami takiego upgrade?

Pozdrawiam.

Chodzi mi o np.: wymianę terminali głośnikowych na lepsze (np. WBT), wymianę okablowania wewnątrz głośników, czy też wymianę kondesatorów w zwrotnicy.

Terminale bym sobie darował ale reszta też mnie ciekawi kabelki i kondensator od wysokotonowca mogą dużo poprawić będzie to najbardziej słyszalne tak myślę ale nic nie robiłem z moimi GSami bo sam nie potrafię niestety . Może jakiś chwalony Mundorf Supreme ?
  • 2 tygodnie później...

Witam Kolegów...

Poszukuję schematu zwrotnicy do Monitor Audio RX8 ponieważ w odkupionych kolumnach ktoś dokonał zmian w samym układzie zwrotnicy nie tylko wymieniając elementy.Kolumny po tych dziwnych zmianach mają mało wysokich i średnicy.

Witam Kolegów...

Poszukuję schematu zwrotnicy do Monitor Audio RX8 ponieważ w odkupionych kolumnach ktoś dokonał zmian w samym układzie zwrotnicy nie tylko wymieniając elementy.Kolumny po tych dziwnych zmianach mają mało wysokich i średnicy.

Raczej bedzie z tym ciezko. Tutaj masz zdjecie zwrotnicy http://audio.com.pl/testy/monitor-audio-rx8:1 . Porownaj ze swoja co tam wymienil. Jak widzisz elementy sa sygnowane logiem firmy, takze ciezko bedzie znalezc co tam wstawiali fabrycznie. Mozesz wyslac zapytanie do serwisu o cene i dostepnosc fabrycznych zwrotnic.

Raczej bedzie z tym ciezko. Tutaj masz zdjecie zwrotnicy http://audio.com.pl/testy/monitor-audio-rx8:1 . Porownaj ze swoja co tam wymienil. Jak widzisz elementy sa sygnowane logiem firmy, takze ciezko bedzie znalezc co tam wstawiali fabrycznie. Mozesz wyslac zapytanie do serwisu o cene i dostepnosc fabrycznych zwrotnic.

Już wiem co jest przyczyną, zrobiłem pomiar kondensatorów w torze wysokotonowym, kondensatory mają zaniżoną wartość o 0,5 mikro Faradów w stosunku do wartości prawidłowej. Myślę, że sprzedający nawet o tym nie wiedział. Często zdarza się, że podczas składania na linii produkcyjnej dochodzi do pomyłki. Dla przykładu kiedyś 30 lat temu kupiłem Zodiaka produkcji Diora i ciągle przez wiele lat miałem problem z charczeniem w lewym kanale przy większej mocy i jak się okazało serwis sam tego nie stwierdził a dopiero porównując wartości elementów ze schematem stwierdziłem inną wartość rezystora w lewym kanale loudnes przy potencjometrze wzmocnienia.

Moi drodzy, szukam niedrogich kabelków do swoich RS6 + Yaqin mc10l. Najlepiej bi-wire ponieważ nie posiadam zworek.

Budżet powiedzmy do 200zł w grę oczywiście wchodzą używki. Rozmiar powiedzmy standardowo 2x2 lub 2x2,5 metra.

Pozdrawiam !

Moi drodzy, szukam niedrogich kabelków do swoich RS6 + Yaqin mc10l. Najlepiej bi-wire ponieważ nie posiadam zworek.

Budżet powiedzmy do 200zł w grę oczywiście wchodzą używki. Rozmiar powiedzmy standardowo 2x2 lub 2x2,5 metra.

Pozdrawiam !

Może Anti Cables nie bedą bi-wire ale można je trafić w tej cenie warte posłuchania myślę .

Jeszcze pytanie najważniejsze co mają poprawić te kabelki w dźwięku ?

• 1 miesiąc później...

Witam Wszystkich Serdecznie

Chciałbym dołączyć to klubu MA , moje kolumienki to BX6-ki . Grają z NAD C 326 BEE + NAD 545 BEE . Chciałbym podzielić się swoimi wrażeniami z odsłuchu .

Kupiłem je jeszcze gdy mieszkałem w starym mieszkaniu . Dużo u mnie muzyki więc i wygrzewanie było czasowo dość krótkie . mimo że z dnia na dzień wrażenia były lepsze , to jakoś nie powiedziałbym że skakałem pod niebiosa z zachwytu i pewnie tak by pozostało , gdyby nie przeprowadzka . Pokój mi się powiększył do około 20 m2 , kolumny rozstawiłem szerzej i dalej od ściany , dodatkowo przytkałem tylni bassreflex i ? mhhm poznałem cwoją kolekcję CD na nowo , grają bajecznie . Nie bedę opisywał jak grają bo większość klubowiczów zna charakterystykę kolumn , ale wniosek który mi się nasuwa że w złym pomieszczeniu to nawet kolumny z górnej półki zagrają kiepsko . Do tej pory jestem w szoku jaka nastąpiłą poprawa :)

POzdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam, jesli ktos jest zainteresowany mam RX8 do sprzedania http://tablica.pl/oferta/monitor-audio-rx8-lakier-czarny-fortepianowy-ID439TN.html#6a40d94a21.

Docelowe kolumny juz stoja u mnie i chyba sie na nie skusze.

Docelowe kolumny juz stoja u mnie i chyba sie na nie skusze.

Możesz zdradzić jakie to kolumny ?

Ps. Piękne te czarne RX8 :)

Edytowane przez sebolx

Ładne kolumienki pasmo też mają super jak wygrzejesz napisz co i o ile lepszego w nich od RX8 .

Lepsze jest wszystko. Przede wszystkim scena w tych glosnikach jest ogromna. Nisko schodzacy przeszywajacy bas, dynamika. Slychac najmniejsze detale, lekkie musniecia. Pieknie adaptuja sie do trudnego pomieszczenia, sa latwe do ustawiania i to wszystko takze przy niskich poziomach glosnosci, nie potrzeba im duzo z galki, aby fajnie graly. Widzialem ze bedzie cos z Amphiona na Audio Show, takze warto samemu sie przekonac.

dqq9bhtxlk0k.jpg

Lepsze jest wszystko. Przede wszystkim scena w tych glosnikach jest ogromna. Nisko schodzacy przeszywajacy bas, dynamika. Slychac najmniejsze detale, lekkie musniecia. Pieknie adaptuja sie do trudnego pomieszczenia, sa latwe do ustawiania i to wszystko takze przy niskich poziomach glosnosci, nie potrzeba im duzo z galki, aby fajnie graly. Widzialem ze bedzie cos z Amphiona na Audio Show, takze warto samemu sie przekonac.

dqq9bhtxlk0k.jpg

O ale one są duże myślałem że będą mniejsze niż RX8 . Będę na AS wybiorę się do pokoju Amphiona . Czy one są łatwiejsze do wysterowania niż RX8 bo piszesz że już cicho grają super ?

Prawdopodobnie tak. W RX8 gale musialem krecic na podzialce tak do 2,5, zeby jak to sie mowi poczuc muzyke. Argony na 1 daja juz pelnie szczescia, a jak dasz wiecej to jest euforia ;) . Takie sa moje odczucia z tymi Argonami. RX8 sa fajne, ale nie ma co ich porownywac do Argonow, nie ten pulap cenowy, a do drozszych konstrukcji MA nie mam porownania, poniewaz nie sluchalem. Argony trafily w moje gusta, tylko malzonka bedzie musiala zredukowac swoja plytoteke z szeroko pojetego pop'u, z powodu slabych realizacji utworow, ktorych to wad nie slyszala na RX8.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

to niech zostaną i RX8 dla małżonki.Ty na jednych a ona na drugich.Po za tym jak tobie będzie chciało się przywalić mocnym basem to też zagrasz na RX-ACH,bo na ty Amphion takiego łupnięcia nie uświadczysz. :)

Z tym basem tez bylem takiego zdania Maniek jak pierwszy raz zobaczylem te glosniki w sklepie. Sceptycznie podchodzilem do mniejszej ilosci przetwornikow, jednakze panowie z Amphiona konkretnie podeszli do sprawy konstrukcyjnie i wyszlo im to super. Bas schodzi nizej i jest go duzo wiecej niz w RX8. Wrazenie jest takie, ze jakbym nie znal systemu to bym szukal ukrytego sub'a.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.