Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Pytałem już w "klubie Atoll", ale zapytam również tu. Czy ktoś z was ma doświadczenie z kombinacją Atoll IN100SE + Monitor Audio Silver 8 i mógłby cokolwiek mi doradzić w kontekście takiej kombinacji? W "klubie Atoll" ktoś mi poradził, że odsłuchiwał taki zestaw i zabijał on basem. Będę wdzięczny za jakąś radę z waszej strony (Posiadam już Monitor Audio Silver 8 i właśnie zastanawiam się nad tym wzmacniaczem).

Witam

ja jestem również po zakupie Atolla in 100. Słuchałem ich z dedykowanymi Audio Academy Hyperion IV. Potem "na chwile" podłączyłem do wzmacniacza Monitor Audio Silver RX8 i przyznam że bardziej mi się spodobało :). Może to kwestia pomieszczenia odsłuchowego ale basem mnie nie zabiło ;). wg mnie średnica trochę bardziej podniosła się wyżej, ale nic nie "ćwierkał" :). Fajna przestrzeń i dużo dynamiki.

Jeszcze nie wybrałem docelowych kolumn - na razie gram Avance 503 - jest muzykalnie i milutko ale ten wzmak potrzebuje większych paczek :)

Mam jeszcze jednego faworyta: Focal aria 926 ale nie słyszałem go z Atollem...

Jeśli udał Ci się już coś nabyć - daj proszę znać na co się zdecydowałeś i jakie kolumny miałeś okazję przesłuchać.

Witam!

Przepraszam że wtrące się do tego wątku. Jest to chyba mój pierwszy post na forum choć czytam je już od bardzo długiego czasu. Potrzebuje pomocy a Wy jako posiadacze kolumn marki MA będziecie wiedzieć najlepiej co mam począć. Planuję zakup stereo opartego na NAD c356bee i kolumnach MA silver 8 ale ostatnio zobaczyłem że w cenie silver 8 mogę kupić używane gs20 i stąd moje pytanie do Was. Czy ktoś porównywał te kolumny? Seria gs jest wyższym modelem i powinna grać lepiej. Proszę o pomoc. Dzięki i pozdrawiam!

Hmmm GS nie sluchalem, wiec inni koledzy moze Ci pomoga. GS20 wydaje mi sie, ze beda miec mniej basu, przy GS60 napewno bym sie nie zastanawial. Jezeli to te czarne to dziwna dziwnosc, ze od 2012 graly ,tylko kilkanascie godzin. baju baju ja slucham naprawde malo, tylko w weekendy czasami co dwa, ale bez przesady.... zreszta nie ma wiekszego znaczenia moga miec i kilkaset wygrane jak dzialaja poprawnie nie byly garowane, naprawiane itp. to ok. Dzis RX8 za 3.5tys tez dobra propozycja na tyle wlasnie graja a kiedys kosztowaly 5tys :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

zobaczyłem że w cenie silver 8 mogę kupić używane gs20 i stąd moje pytanie do Was. Czy ktoś porównywał te kolumny? Seria gs jest wyższym modelem i powinna grać lepiej. Proszę o pomoc. Dzięki i pozdrawiam!

Ja mam GS20 i powiem Ci że warto je kupić to jedna z lepszych serii MA w tej klasie cenowej no i jeszcze jedna uwaga właśnie te stare GS grają lepiej niż nowe modele MA niestety wyglądają średnio no ale coś za coś . Jeśli masz większe pomieszczenie i lubisz mocniejszy bas to GS60 będą idealne . Pozdrawiam

hifibloke to właśnie te a że mam nie daleko to mnie zainteresowały. sebolx akurat jeśli chodzi o wygląd to mi się podobają. Pomieszczenie mam 20m2 to gs20 powinny być ok?

Ja mam GS20 i powiem Ci że warto je kupić to jedna z lepszych serii MA w tej klasie cenowej no i jeszcze jedna uwaga właśnie te stare GS grają lepiej niż nowe modele MA niestety wyglądają średnio no ale coś za coś . Jeśli masz większe pomieszczenie i lubisz mocniejszy bas to GS60 będą idealne . Pozdrawiam

Mam GS60 i sie zastanawiam dlaczego uważasz ze GX300 ( bo chyba o nich mowa) sa gorsze od GS60 ?

Nie jest to kąsliwa uwaga lecz planowalem kiedys upgrade do nowych GX lu PL. Czyli wstega nie daje rady (?) bo na papierze (specyfikacja ) to wygląda lepiej

Mam GS60 i sie zastanawiam dlaczego uważasz ze GX300 ( bo chyba o nich mowa) sa gorsze od GS60 ?

Osobiście nie porównywałem ale kilka osób które miały GS a później GX stwierdziło że nie do końca GX grają lepiej niż GS więc coś prawdy może w tym być . Być może GX wymaga już nieco innej elektroniki żeby zagrać dobrze nie wiem sam bym chętnie posłuchał GX200 u siebie i porównał z GS20 bo GS20 grają fajnie ale ich wygląd niestety mi całkowicie nie podchodzi no ale wygląd ma mniejsze znaczenie w audio więc jakoś z nimi żyję już dosyć długo :)

Pomieszczenie mam 20m2 to gs20 powinny być ok?

Myślę że GS20 idealnie zagrają w 20m2 .

Hejka! Kupiłem dzisiaj gs20. Jutro jadę je sobie odebrać. Na razie podłączone będą do Harmana avr255 dopóki nie kupię jakiegoś wzmaka stereo. Jak je podłącze dam znać jak wrażenia. Mam nadzieję że się nie zawiodę tym bardziej że przesiadam się z jamo s608.

Hejka! Kupiłem dzisiaj gs20. Jutro jadę je sobie odebrać. Na razie podłączone będą do Harmana avr255 dopóki nie kupię jakiegoś wzmaka stereo. Jak je podłącze dam znać jak wrażenia. Mam nadzieję że się nie zawiodę tym bardziej że przesiadam się z jamo s608.

Daj sobie z nimi dłuższą chwilę zmiana kolumn słuchanie i ocenianie na szybko to nic dobrego . Z Harmanem powinny się w miarę zgrać nie wiem jakie masz źródło dźwięku bo to też ma duże znaczenie . Słuchaj długo ze spokojem a jak już znajdziesz zalety i być może wady tej zmiany to czekamy na opis ;)

Na razie to ps3 lub bluray ale tak jak pisałem planuję zakup wzmacniacza stereo i odtwarzacza cd. Na razie interesuje mnie jak duży będzie skok do przodu na tym co posiadam.

To beda sobie przyjemnie plumkac, ale dopiero jak podlaczysz ten dedykowany stereo wzmacniacz to zagraja jak trzeba.

Hejka! Dzisiaj pierwszy dzień gs20 w moim domku. Kupione od bardzo sympatycznego Pana który po prostu nie miał czasu na cieszenie się ich zaletami. A więc od początku: Gdy przywiozłem je do domu i wypakowałem to żona stwierdziła: " takie małe, stare wyglądały na droższe", fakt mniejsze od jamo ale to nie rozmiar się liczy mówię do żony, powinnaś to wiedzieć najlepiej ha ha! Podłączyłem i zaczynamy, muzyka: Eva Cassidy, Dire Straits, Chris Jones, Armin van Buuren itd. pierwsze co od razu rzuca się w oczy (uszy) to instrumenty, gitara, wokal nie są tak wycofane. Czuje się je tam gdzie powinny być. Druga sprawa to że dźwięk nie jest przyleklejony do głośników tzn. stereofonia bajer. Niskie tony jakby mniej ale tylko pozornie bo bas jest tam gdzie ma być taki mięsisty. Jednym słowem to jest to czego szukałem! Już nie mogę doczekać się jaki będzie efekt jak podepnę do nich docelowy wzmak i cd gdy wykorzystam ich możliwości  Zdjęç dziś nie dodaje bo troszkę chlapnąłem z bratem i mogły by wyjść słabo __________________

Kusisz :-) Właśnie teraz zacznę poszukiwania wzmacniacza. Na razie myślałem o NAD c356bee choć jakby trafił się jakiś używanu c375bee to bym się zastanowił. Ale wezm3 wszystkie propozycje pod uwagę.

Jednym słowem to jest to czego szukałem!

Fajnie że kolejne GS20 cieszą muzyką . Ty masz jak dla mnie najładniejszą wersję GS20 bo piano black chciałem kiedyś tylko dla tego lakieru wymienić moje ale trochę daleko miałem żeby po takie pojechać i odpuściłem sprawę ;) Jak już kupisz jakiś lepszy wzmacniacz i CD to będą cieszyły jeszcze bardziej .

Czarny najbardziej uniwersalny. Dzięki chłopaki za miłe słowa! Muszę jeszcze skontaktować się z MA odnośnie gwarancji bo wiem że były opcje z 5cio letnia bo jeśli tak to mam jeszcze prawie 2 lata.

Nie jest to kąsliwa uwaga lecz planowalem kiedys upgrade do nowych GX lu PL. Czyli wstega nie daje rady (?) bo na papierze (specyfikacja ) to wygląda lepiej

Witam,

Obecnie mam GX300.

Wczesniej mialem GX200 i mialem u siebie przez kilka dni GS20. U mnie, w moim pomieszczeniu, na moim sprzecie (hybrydy Vincenta) GX graly dla mnie korzystniej, rowniej we wszystkich zakresach. W GS20 brakowalo troszke basu, jak dla mnie :)

U znajomego GS20 graly najpierw z Jungsonem a pozniej z Vincentem SV-238.

PS. Zanim kupilem gx200 polowalem na gs60 lub ew gs20 ale ciezko bylo.

Pzdr

Na gx to mnie na razie nie stać ale w przyszłości różnie to może być :-) Ja mam 20m2 i większe kolumny mogły by się dusić. Jak dla mnie gs20 są wystarczające i na dzień dzisiejszy niczego mi nie brakuje ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Nic sie nie udusi ja mam GX300 na salce 17mkw i jest wporzo :) teraz chce zmienic na PL200, ale sprzedac w dobre rece GX300 to chyba graniczy z cudem... sprzet na gwarancji a oferty ponizej granic przyzwoitosci ehhh

hifibloke zazdroszczę Ci tego co masz i tego co planujesz mieć. Ja bym odkupił ale już mam a na gs20 nie zamienisz? A tak na poważnie to na pewno znajdzie się ktoś kto odkupi za rozsądne pieniądze.

Gdyby ktos byl zainteresowany to w tej chwili nie mam ich wystawionych, ale moglbym sprzedac za troche mniej niz te najtansze obecnie na allegro. Czarny lakier. Te kazdej zonie sie spodobaja :)

Gość numik

(Konto usunięte)

Gdyby ktos byl zainteresowany to w tej chwili nie mam ich wystawionych, ale moglbym sprzedac za troche mniej niz te najtansze obecnie na allegro. Czarny lakier. Te kazdej zonie sie spodobaja :)

Dziś słuchałem br6.....zawsze MA po macoszemu traktowałem.....a zbiło mnie z nóg. Gubię się w ich seriach, bo niby bx zastąpiło br, teraz br jest nowością, nieważne. Rozważam br6, rs6, wpadłem tu zobaczyć, czy ktoś nie sprzedaje MA. Sprzedaje, daj znać na prv co i jak i za ile :), nie wiem czy mnie stać na ten wyższy model

a do Was już takie pytanie ogólne, czym się różnią w brzmieniu br6, bx6, rs6 i powiedzmy gx300

Repertuar - Dead Can Dance itp. folk etniczny, Soyka / Pink Floyd itp., Jarre / Yello / DM itp, Queen / Jethro Tull / RHCP itp. Coma / Metallica itp.

Aune s16, prawdopodobnie Tag Mclaren 60i, 20 m2, sporo miejsca do odstawienia od tylnej ściany (ponad 1m), 50 cm od bocznych

Edytowane przez numik

Dziś słuchałem br6.....zawsze MA po macoszemu traktowałem.....a zbiło mnie z nóg. Gubię się w ich seriach, bo niby bx zastąpiło br, teraz br jest nowością, nieważne. Rozważam br6, rs6, wpadłem tu zobaczyć, czy ktoś nie sprzedaje MA. Sprzedaje, daj znać na prv co i jak i za ile :), nie wiem czy mnie stać na ten wyższy model

a do Was już takie pytanie ogólne, czym się różnią w brzmieniu br6, bx6, rs6 i powiedzmy gx300

Nie pomyliłeś modeli ?

Jeśli chodzi o serię Bronze to były takie w kolejności:

Monitor Audio Bronze BR6

Monitor Audio Bronze BX6

Monitor Audio Bronze 6 (najnowszy)

RS6 to seria Silver - model z lat BR6, potem zastąpione zostały RX6 i teraz Silver 6.

GX to z kolei seria Gold, wyżej od Silver.

Co do brzmienia to trochę się różnią, jeśli spodobały Ci się Bronze to niekoniecznie Silvery przypadną do gustu.

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie pomyliłeś modeli ?

Jeśli chodzi o serię Bronze to były takie w kolejności:

Monitor Audio Bronze BR6

Monitor Audio Bronze BX6

Monitor Audio Bronze 6 (najnowszy)

RS6 to seria Silver - model z lat BR6, potem zastąpione zostały RX6 i teraz Silver 6.

GX to z kolei seria Gold, wyżej od Silver.

Co do brzmienia to trochę się różnią, jeśli spodobały Ci się Bronze to niekoniecznie Silvery przypadną do gustu.

mogłem pomylić, sporo tych zmian, nieczytelne są dla kogoś kto 1 dzień je poznaje, myślałem, że bronze 6 i br6 to = w sensie br skrót od bronze

OK, a jakie serie są podobne do bronze 6 i czym rs się różni? bx i br bardziej podobne? lepiej tego szukać? jeśli rs gra wyżej to nie za bardzo właśnie, wyrosłem z grania "wyżej"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.