Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Częściej instaluję dwusetki, jak dla mnie do kina w salonach do 35-45 wystarczy.

Czym te dwusetki napędzacie,z czym najlepiej się zgrywają dając niesamowite wrażenia???Ja w swoim połączeniu mam trochę niedosyt,chciałbym trochę więcej dynamiki,powietrza,wypełnienia.Być może zmianą pieca mógłbym to wszystko osiągnąć,ale na razie póki co postanowiłem ulepszyć akustykę.

No więc szukam dalej dzisiaj na odsłuchach mam Audio physic tempo 6.

Stereofonia jest powalająca w porównaniu do Silver 8, oderwanie od kolumn jakiego jeszcze nie slyszalem, powietrze, kosmiczny szczegół mimo braku jakiegoś rozjaśnienia. I wreszcie jest średnica! al.....

Coś mi brak spójności w paśmie to co mi się podoba w Silver 8 czyli lekkie odciążenie niskiej średnicy - tego mi brak! Rozumiem że to może być kwestia mojej akustyki pomieszczenia ale mieszkam gdzie mieszkam więc raczej poszukiwań jeszcze nie koniec. Niestety w q21 nie maja Gold 200 więc drapanie w głowę.

Jeszcze jedną pozycję mam do sprawdzenia mianowicie Audio Academy Rhea ale to po nowym roku.

Edytowane przez szy_a

Walczę już kilka godzin. I chciałbym się odnieść do zarzutu grania konturowego od wieków zarzucanego Monitor Audio. BZDURA !!!!!!!

Audio Physic ma subiektywnie około 2x więcej wywaloną górę stąd ich szczegolowość i tyle. Schodzą niżej od Silver 8 ale czegos między średnica a dołem brakuje. Zaznaczając że to SUBIEKTYWNY wniosek choć wystarczy postawić obie kolumny obok siebie i myślę że szybko można dojść do takich wniosków - podkreślam konturowść w MA Silver 8 - bzdura!

Kontynuując wolałbym ręcznie za ingerować w zwrotnicę Silver 8 niż kupić za prawie 2x więcej Audio Physic Tempo 6! Jest jeszcze kilka wniosków ale będzie to masło maslane: że większą aksamitnosc w MA, że może MA nie są za precyzyjne na samym dole lub nie schodzą tak nisko ale łącznie przynajmniej maja bas powiązany że srednicą itd.

Pozdrawiam wszystkich klubowiczow MA i życzę udanego sylwka, do siego roku!

post-51138-0-21968500-1451508177_thumb.jpg

post-51138-0-70553500-1451508281_thumb.jpg

Edytowane przez szy_a

Ją u siebie tego nie zauważyłem. Silver 6 grały u mnie nierówno jak i w pokoju odsluchowym w q21 też a porównywalem z Silver 8 , dali ikon mk2 i jeszcze z jakimiś .

Jeśli ktoś ma małe pomieszczenie i nie zależy mu na dużej ilości basu polecam monitory choćby Gold 100 czy inaczej grające kef ls50 ( piękna stereofonia) .

wlasnie dotarly gr10 oraz yamaha dsp-a1...

jako ze mam onkyo integra 8780 chcialem porownac te dwa klocki z gr10..

po dlugich testach roznej muzyki jak dla mnie lepiej gra yamaha..

kontrola basu jest zdecydowanie lepsza,bas jest mieki ale nie rozlazly...gora i srodek graja bardzo podobnie mimo ze yamaha jest uwazana za ostrzejsza...

jak dla mnie slucha sie przyjemniej

dzwiek jest bardziej szczegolowy.

jeszce interesuje mnie podlaczenie gr10 do pioneer vsa ax10...ale to z czasem...

pzdr.

Jeszcze jedną pozycję mam do sprawdzenia mianowicie Audio Academy Rhea ale to po nowym roku.

Bardzo mnie ciekawi jak wypadną u Ciebie Reha bo też mam zamiar ich posłuchać w nowym roku :)

Szczęśliwego Nowego dla Wszystkich przy okazji !

Dzisiaj harbeth 7es3 grały u mnie.

Ciekawy głośnik i bardzo ale to bardzo ciekawa prezentacja szczególnie jeśli chodzi o wokale i akustyczne instrumenty. Faktycznie można usłyszeć że saksofon to drewniany instrument. Uderzenia w pudła np od gitary, kontrabasu elektryzujące. Jeden mankament - brak niskiego dołu jeśli ktoś ma wooferek jakiś to polecam bo jest czego posłuchać.

U mnie gs10 napędza exposure 2010 i mam do was pytanko, czy zmiana wzmacniacza na coś lepszego będzie na plus przy odsłuchu tych maleństw ?? pokój 13m2 kwadratowy słucham wszystkiego po trochu

tak wiem tez widzialem w dwoch sklepach, ale deliverka tylko uk a poza tym w tej chwili nie mam 15k a swoich sory, ale za cene silverow nie puszcze

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Witam kolegów

Na wstępie chciałem pozdrowić wszystkich maniaków MA. W ostatnim czasie, również stałem się szczęśliwym posiadaczem marki Monitor a dokładnie BX5ek.

Piszę, ponieważ narodziło mi się pewne pytanie, konkretnie chodzi o dobór wzmacniacza. Nie będę ukrywał, iż prześledziłem całe forum i nie napotkałem tematu poświęconego tańszym wzmacniaczom,które by współgrały z tymi kolumnami.Jedyne co udało mi się wychwycić to to iż któryś z forumowiczów używał starszych Sansui.

Znalazłem dwa interesujące mnie modele, a dokładnie w pułapie cenowym jaki by mnie zadowalał czyli do 300zł.

Generalnie podobają mi się japońskie klocki z dawnych lat.dlatego odpada chociażby firma NAD

Co myślicie o wzmakach Sansui au-x301i lub au-g33x czy ktoś z was miał z nimi do czynienia.

Muzyka jaka słucham to rock, elektronika (dnb) trochę jazzu i popu , pokój ok 18m^2 źródło głównie technics sl200k.

Obecnie gram na Yamaha rx 385 więc zdarza się, że czasem potrafi kłuć górą w uszy.

Co ewentualnie innego poza Sansui byście polecili? najlepiej jakieś Onkyo lub Denon oczywiście w tym pułapie cenowym.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Witaj kolego :)

Niedawno również miałem podobny problem - przy czym kwota jaką przeznaczałem na wzmaka była dużo wyższa. Do tej pory moje MA RS6 grały na Amplitunerze Onkyo 605 podłączone w bi ampingu - jako że ten ampli ma taką możliwość - i nie grało to źle - poważnie. Obecnie cieszę się od niedługiego czasu piecykiem Arcam FMJ A32 ( to już inna liga )...

Co do Twojego pytania to nie wiem czy zaglądałeś do klubu Sansui, może tam chłopaki podpowiedzą coś ciekawego. Z Onkyo w stereo to kolega Patryk-1980 miał do czynienia swego czasu o ile mnie pamięć nie myli z modelem "A 933" i powiem szczerze, że sam się za nim rozglądałem ale było zbyt mało możliwości na rynku sprzętów używanych... Może teraz by coś się znalazło w dobrej cenie, ale i tak możliwe, że przekraczającej Twój budżet - zawsze można negocjować :).

Pozdrawiam

Muzyka była, jest i będzie ważną częścią mojego życia a wspomnienia chwil minionych odżywają wzbogacane emocjami utworów towarzyszących owym momentom...

Hejka

Dziękuje za odzew.

Myślałem jeszcze o Harman Kardon HK6300. Może z tą firmą miał,ktoś do czynienia?

Generalnie problem u mnie jest taki,iż zależy mi na filtrze subsonic, ze względu na źródło z którego dostarczam dźwięk.

Szkoda mi kolumn, ponieważ głośniki niskotonowe na niektórych płytach strasznie się ,,szamoczą'' na jakiś 10hz.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Wiecie może czy juz gdzies można posłuchać nowej wersji Platinum? A może ktos juz ich słucham? :)

Ja juz sie wstepnie umowilem na odsluch nowych platinium jak sie ,tylko pojawia w moim lokalnym audio salonie. Jest mowa o miesiacu.

Jednak problem jaki widze juz na wstepie to brak poprzedniej wersji do bezposredniego porownania.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ja juz sie wstepnie umowilem na odsluch nowych platinium jak sie ,tylko pojawia w moim lokalnym audio salonie. Jest mowa o miesiacu.

Jednak problem jaki widze juz na wstepie to brak poprzedniej wersji do bezposredniego porownania.

Ale słuchałeś starych Platinum więc skrobnij coś później :) jak wg. tego co pamiętasz wygląda dźwięk nowej wersji vs stara.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Wygrzewam swoje gold GX 50 płyta atlasa która została mi się po kablach. Ciekawe mnie ile jeszcze poprawi się brzmienie :) na razie jest coraz lepiej. No i piękne są bo wykończenie to bubinga (drzewo afrykańskie)

Sam posluchalbym Platinum tylko nie ma jak niestety...

Wygrzewam swoje gold GX 50 płyta atlasa która została mi się po kablach. Ciekawe mnie ile jeszcze poprawi się brzmienie :) na razie jest coraz lepiej. No i piękne są bo wykończenie to bubinga (drzewo afrykańskie)

Sam posluchalbym Platinum tylko nie ma jak niestety...

MA się długooo wygrzewają :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.