Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Dobrej Whisky

Gość ata77

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Co masz na myśli mówiąc o niskiej cenie? Nie jest to przecież najtańsza whisky. Caol ila, czy Laphroige potrafią kosztować mniej od Bowmore, a MSZ są znacząco lepsze. Ogólnie ceny w Polsce nie są niskie. Na lotniskach można kupić 1L dobrej whisky za niższą cenę niż 0,7 w naszym kraju.

Przykladowo butelka Bowmore Legend lub 12yo kosztuja okolo 25euro dla porownania (gorszy od nich moim zdaniem) Bunnahabhain 12yo kosztuje okolo 45euro tak samo Kilchoman okolo 40-50euro. Jeszcze nie widzialem tak taniego Laphroaig'a , Lagavulin'a lub Ardbeg'a kosztuja one wszystkie okolo 40-45euro i sa oczywiscie warte swojej nie malej ceny. Mialem na mysli ze Podstawowy Bowmore potrafi okazac sie lepszy niz nie jeden Islay i moim skromnym zdaniem nie odstaje od czolowki. Jezeli spotkam gdzies Ardbeg'a Lagavulin'a lub Caol Ila w cenie 25euro to biore w ciemno ale niestety nie zdazylo mi sie z reszta duzo jest podrobek na naszym i nie tylko rynku takze wole uwazac...

• Redaktorzy

Co masz na myśli mówiąc o niskiej cenie? Nie jest to przecież najtańsza whisky. Caol ila, czy Laphroige potrafią kosztować mniej od Bowmore, a MSZ są znacząco lepsze. Ogólnie ceny w Polsce nie są niskie. Na lotniskach można kupić 1L dobrej whisky za niższą cenę niż 0,7 w naszym kraju.

Np. w Helsinkach - Highland Park 1998 za drobne 100 EUR - jak zobaczyłem tą cenę to się załamałem. W zeszłym roku płaciłem za ten rocznik ok 20-30 EUR

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Kupilem ostatnio Highland Park 12yo i Glenmorangie Original ( przed degustacja Glanmorangie Quinta Ruban )

Highland Park 12yo - bardzo zrownowazony smak whisky, ciezko opisac , ni to mocny ni to slodki naprawde ciekawy.

Glenmorangie Original - bardzo delikatna w miare slodka , troche cytrynowa i dobra whisky , w sumie sie nie spodziewalem, myslalem ze bedzie tak bezplciowa jak macallan 12yo fine oak a tu mile zaskoczenie :) , tym chetniej za 2 tyg ze znajomym przetestuje Quinta Ruban.

Dostalem jeszcze miniaturke Glenmorangie Nectar d or - delikatny i bardzo wywazony smak, wydaje sie troche mniej slodki i bardziej wytrawny niz original ( ale moge sie mylic )

Ciekawy jesetem jak zwykle waszych opini.

Pozdrawiam wszystkich :)

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Kupilem ostatnio Highland Park 12yo i Glenmorangie Original ( przed degustacja Glanmorangie Quinta Ruban )

Highland Park 12yo - bardzo zrownowazony smak whisky, ciezko opisac , ni to mocny ni to slodki naprawde ciekawy.

Glenmorangie Original - bardzo delikatna w miare slodka , troche cytrynowa i dobra whisky , w sumie sie nie spodziewalem, myslalem ze bedzie tak bezplciowa jak macallan 12yo fine oak a tu mile zaskoczenie :) , tym chetniej za 2 tyg ze znajomym przetestuje Quinta Ruban.

Dostalem jeszcze miniaturke Glenmorangie Nectar d or - delikatny i bardzo wywazony smak, wydaje sie troche mniej slodki i bardziej wytrawny niz original ( ale moge sie mylic )

Ciekawy jesetem jak zwykle waszych opini.

Pozdrawiam wszystkich :)

Hmm... Mi w ogole smak Highland Park 12yo nie podszedl. Moglbym rzecz ze ta whisky jest lekko bezplciowa i nie wie sama jaki ma charakter. Na moj gust zbyt drewniana i barwiona karmelem whisky. Bukiet zapachow tez niezbyt bogaty... Juz wole fiolki od Glenmorangie. Ba! Nawet Glenlivet mi bardziej smakowal.

pzdr

Ba! Nawet Glenlivet mi bardziej smakowal.

Tak to zabrzmiało jak by to była słaba łycha. Może i 12-ka nie jest wysokich lotów ale prezentuje znakomity stosunek jakości do ceny jak wyrwie się 0,7l za powiedzmy 21-22 EUR w Niemczech. Już wolę to niż Glenfidisha.

Za to 18-ka Glenliveta ... uuu Panie ... lubię ją.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

O wlasnie, bo zastanawiam sie dlugo nad kupnem Glenlivet 18yo ( Glenlivet 12yo mi kompletnie nie siadl, za mdla jak dla mnie ) , pmcomp moze powiesz cos wiecej o wrazeniach z Glenliveta 18yo ?

W ogole mam pare dylematow co kupic jest troche tego i nie wiem w jakiej kolejnosci kupowac ( co najbardziej warto ), moze pomozecie ?

Moje typy ( w losowej kolejnosci ) :

Macallan 12yo sherry oak

Glenlivet 18yo

Bowmore 15yo darkest

Lagavullin 16yo

Lagavullin Destillery Edition

Talisker Destillery Edition

Talisker 57 north

Glenmorangie Lasanta

Glenmorangie Artain

Glenfiddich 18yo

Smakuja mi klimaty z islay , lubie tez dobre whisky delikatne ale musza miec jakis charakter

A co do Highland Park to faktycznie ciezko sprecyzowac charakter tej whisky, ale nie jest zla :)

O wlasnie, bo zastanawiam sie dlugo nad kupnem Glenlivet 18yo ( Glenlivet 12yo mi kompletnie nie siadl, za mdla jak dla mnie ) , pmcomp moze powiesz cos wiecej o wrazeniach z Glenliveta 18yo ?

W ogole mam pare dylematow co kupic jest troche tego i nie wiem w jakiej kolejnosci kupowac ( co najbardziej warto ), moze pomozecie ?

Macallan 12yo sherry oak

Glenlivet 18yo

Bowmore 15yo darkest

Lagavullin 16yo

Talisker 57 north

Glenmorangie Lasanta

Glenmorangie Artain

Glenfiddich 18yo

Smakuja mi klimaty z islay , lubie tez dobre whisky delikatne ale musza miec jakis charakter

A co do Highland Park to faktycznie ciezko sprecyzowac charakter tej whisky, ale nie jest zla :)

Z powyższych bezwarunkowo Lagavullin 16yo, tej drugiej nie piłem. Ew. jak chcesz przejść na ciemną stronę mocy to bezwarunkowo 57 z północy. Mnie dwa tygodnie temu zaczarował. Po pierwszej lampie musiałem go osłabić omen w omen 12ym Glenlivetem, po której natychmiast wróciłem na właściwy 57-y kierunek. Trunek dla twardzieli.

Co do pełnoletniego Glenliveta jest bardziej wyrazisty w smaku, ciutkę ostrzejszy ale wciąż delikatny. Z tego co pamietam barwa też lekko ciemniejsza.

Dlatego go cenię. Nie kłamie, nie oszukuje, niczego nie naśladuje, nikomu sie nie przypodobuje, jest po prostu sobą ... rasowym znakomitym Glenlivetem.

Jka chcesz cos delikatnego to spróbuj Glenkinchie, chociaz dzisiejsza 12-ka jest jeszcze delikatniejsza niż stara 10-ka. Ja wolałem 10-ke ale jej już nie ma.

BTW widzę, że mamy podobne "smaki".

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Lagavulin 16YO zdecydowanie na plus, bardzo wyrazista i "mocna" whisky, wersja DE również ok, chociaż trochę łagodniejsza w stosunku do 16YO. Macallana bym sobie odpuścił, to już nie to samo co dawniej, przynajmniej podstawki. Jak lubisz klimaty Islay to polecam Ardbeg 10 - za....ta whisky. Na temat Glenfiddicha 18YO "krążą" różne opinie, osobiście lubię tą whisky, chociaż od Excellence odstaje zdecydowanie. Problem w tym, że tej ostatniej raczej nie dostaniesz.

Edytowane przez Robson01
Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Tak to zabrzmiało jak by to była słaba łycha. Może i 12-ka nie jest wysokich lotów ale prezentuje znakomity stosunek jakości do ceny jak wyrwie się 0,7l za powiedzmy 21-22 EUR w Niemczech. Już wolę to niż Glenfidisha.

Za to 18-ka Glenliveta ... uuu Panie ... lubię ją.

Pozdro

Hmm... Szczerze mowiac to Highland Park 12yo jest dla mnie slaba whisky ogolnie a jak na single malta to zdecydowanie slaba whisky. Byc moze stosunek jakosci do ceny jest calkiem dobry ale moim zdaniem troche mu brakuje do buzetowej 12stki Glenfiddich'a. Ta druga jest moze nieco bardziej alkoholowa w posmaku ale za to bardziej naturalna i mniej barwiona a do tego o niebo bardziej aromatyczna i moim skromnym zdaniem nawet nieco lepsza od 15yo. Glenlivet jest ok w sumie niczym nie bryluje ale jest bardzo kolezenski dla delikatnych gardel tzn. lagodny hehe

pzdr

Macallan 12yo sherry oak

Glenlivet 18yo

Bowmore 15yo darkest

Lagavullin 16yo

Talisker 57 north

Glenmorangie Lasanta

Glenmorangie Artain

Glenfiddich 18yo

Lagavulin'a polecam w ciemno i bez mrugniecia okiem (jedna z lepszych whisky jaka mozna kupic moim zdaniem), 18yo Glenfiddich'a tez polecam a co do innych to nie wiem bo nie probowalem tych wersji... Z delikatnych whisky polecam zdecydowanie Cardhu 12yo poniewaz urzeka swoim podwedzanym rybnym aromatem i piekna butelczyna. Cos na pograniczu Islay? Polecam Oban 14yo swietna whisky nie za ostra nie za lagodna... Z samych smakow Islay polecam wszystkie whisky z tej wyspy bo poprostu warto;]

Edytowane przez nudel1306
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Podzielam zdanie kolegów. Też jestem od lat fanem Lagavulina (mi smakuje bardziej 12 letni).

Co do klimatów islay to polecam Ardbeg 10 Y.

Jeżeli chodzi o przeciwieństwo tych trunków - czasami trzeba przepłukać gardło czymś innym;) to polecam Dalmore (uwaga zaczyna smakować po 3-4 drinku a potem uzależnia).

Oczywiście moim faworytem jest Lagavulin i obowiązkowo do niego cygaro (Cohiba alb Romeo&Juliet).

Miłego siorbania !!!!!!!

• 1 miesiąc później...

Czy (znacie) korzystacie z jakis internetowych sklepow (w PL) z whisky? Probowalem namierzyc Highland Park 12YO oraz Caol Ila 12YO w dobrych cenach bo w mojej miescinie wybor bardzo ograniczony :/

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Spróbuj CASK STRENGHT. Kupiłem ostatnio właśnie w tym sklepie. Jest to tzw. esencja z której produkują (rozwadniają) inne roczniki.

Mocna i zdecydowana w smaku.

Polecam tobie z drugiego bieguna JURA Superstition . Niesamowicie aksamitny smak i aromat .

• 2 tygodnie później...

ostatnio dostałem w prezencie Atlas Whisky oraz ten o to trunek, ktoś próbował? chyba do meczu sobie strzelę szklaneczkę:-) a atlas polecam, fajna sprawa jak ktoś lubi poczytać o alkoholach...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ostatnio dostałem w prezencie Atlas Whisky oraz ten o to trunek, ktoś próbował? chyba do meczu sobie strzelę szklaneczkę:-) a atlas polecam, fajna sprawa jak ktoś lubi poczytać o alkoholach...

napisz koniecznie jak wrażenie smakowe

Czy (znacie) korzystacie z jakis internetowych sklepow (w PL) z whisky? Probowalem namierzyc Highland Park 12YO oraz Caol Ila 12YO w dobrych cenach bo w mojej miescinie wybor bardzo ograniczony :/

ja kupuje w www.pinot.pl

przy zakupie min 3 butelek można się potargować o cenę i darmową przesyłkę - ja np kupiłem wspomnianą Caol Ila 12yo za 139pln i Laphroaig 10yo za 115 pln :)

Edytowane przez borrrys

Ostatnio będąc w strefie wolnocłowej, obok Glenliveta 15yo, szukając Taliskera 57 North (ale nie było), zakupiłem takie cuś:

Ukryta Zawartość

Siorbał ktoś? Jakieś wrażenia?

A na urodziny dostałem coś co lubię, znam ale max do 18-ki, a tutaj taka niespodzianka:

blveni21.jpg

Znowu wychlam w samotności i będę delektował się każdą kropelką sączoną do żołądka po wzmocnieniu Big Bandami sączącymi się z moich Sonusów.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Skrobnij cos o tej whisky kolego jak sprobojesz... Gdzies mi sie ta butelczyna o oczy obila;]

Mmm... Balvenie poprostu aromatyczna bomba... Sam jestem ciekaw czy warto sprobowac starszych trunkow tej gorzelni...

• Redaktorzy

Ostatnio mocno podeszła mi 14-ka Obana - bardzo intensywna a jednocześnie niezwykle jedwabista. Nie za słodka, cytrusowa, rześka - idealna na lato.

027-oban-whisky.jpg

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Ostatnio mocno podeszła mi 14-ka Obana - bardzo intensywna a jednocześnie niezwykle jedwabista. Nie za słodka, cytrusowa, rześka - idealna na lato.

027-oban-whisky.jpg

Jedna z najlepszych (moim zdaniem) whisky jaka pilem... Warto sprobowac

• Redaktorzy

Jedna z najlepszych (moim zdaniem) whisky jaka pilem... Warto sprobowac

No to teraz trzeba zbierać na 32 letniego :-D

oban-1969-32-year-old-with-tube-2936-p.jpg

Fr@ntz

"I am an audiophile"

[quote name=pmcomp' timestamp='1339786800' post='2506839'

A na urodziny dostałem coś co lubię, znam ale max do 18-ki, a tutaj taka niespodzianka:

Ukryta Zawartość

Znowu wychlam w samotności i będę delektował się każdą kropelką sączoną do żołądka po wzmocnieniu Big Bandami sączącymi się z moich Sonusów.

Pozdro

Dzisiaj Piotra i Pawła więc otworzyłem tą baby. Miód, cud, malina. Taka delikatność na podniebieniu, że aż strach. Po jeden lampie czym prędzej zakorkowałem i odłożyłem "na lepsze czasy".

Zdecydowanie polecam.

BTW potem polałem Jura Superstition, też nie od macochy i ... makabra, pić się nie da, ostra, piecze, niedobra .... beeeeeeee. Do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.

Ciagle za mną chodzi ten Talisker 57 stopni North.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dzisiaj Piotra i Pawła więc otworzyłem tą baby. Miód, cud, malina. Taka delikatność na podniebieniu, że aż strach. Po jeden lampie czym prędzej zakorkowałem i odłożyłem "na lepsze czasy".

Zdecydowanie polecam.

BTW potem polałem Jura Superstition, też nie od macochy i ... makabra, pić się nie da, ostra, piecze, niedobra .... beeeeeeee. Do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.

Ciagle za mną chodzi ten Talisker 57 stopni North.

Pozdro

Nie zgodzę się z kolegą w temacie JURY. Nie wiem co ciebie piekło może to nie była JURA tylko DOMESTOS :)

Spróbuj może DALMORE np. Vintage ten na pewno nie będzie piekł.

Smak podobny do JURY ale bardziej w kierunku Cherry.

Nie zrozumiałes mnie dokładnie.

Napisałem przecież że JURA Superstition smakuje do doopy w porównaniu do Balvenie 21yo.

Natomiast jesli porównasz ją do JW Red Label to bedzie miód malina - napisałem przeca że ona jest nie od macochy.

BTW JURA Superstition jest specyficznym maltem i nie każdemu smakuje. Ja za nią osobiscie nie przepadam aż tak i kasę którą trzeba za nia zapłacić wydałbym na coś innego.

Pozdro

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie zrozumiałes mnie dokładnie.

Napisałem przecież że JURA Superstition smakuje do doopy w porównaniu do Balvenie 21yo.

Natomiast jesli porównasz ją do JW Red Label to bedzie miód malina - napisałem przeca że ona jest nie od macochy.

BTW JURA Superstition jest specyficznym maltem i nie każdemu smakuje. Ja za nią osobiscie nie przepadam aż tak i kasę którą trzeba za nia zapłacić wydałbym na coś innego.

Pozdro

No cóż o gustach, smakach itp. nie dyskutuję.

Co do Balvenie hmmm......... piłem różne i akurat na mnie nie wywarł jakiegoś szczególnego wrażenia.

Osobiście wolę Lagavulina 12 yo.

Ale jedni wolą brunetki a inni blondynki :)

Spróbuj tak na poważnie DALMORE Vintage - jest nie zły.

Panowie, w Lidlu sezonowo pokazala sie prawdziwa woda sodowa, tak wiec dla wszystkich zwolennikow Scotch and Soda, jedyna okazja bo z tego co pamietam na rynku woda sodowa jest niedostepna...

jezeli urazilem tym wpisem wszystkich koneserow pijacych tylko PURE tu z gory przepraszam :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nookie736
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.