Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Dobrej Whisky

Gość ata77

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

"Jameson wysiada"- zależy jaki, na pewno nie 12 letni.

Co do piwa, to powiem tak- czytam i oczom nie wierzę, no ale teraz to taka moda żeby piwo było zmieszane pól na pól z wodą - tak jak te niemieckie siki 4-ro % i reszta ala Heineken, Carlsberg, Grolsh itd.

Polskie piwo ma wyrazisty smak (nie każde, a czym więcej reklamy w TV, tym gorzej- na wzór "Zachodni"), tak jak Tyskie,Lech premium (zielony = siki) i Lech PILS (złoty, regionalny) bardzo dobry. Ogólnie małe lokalne browary typu Fortuna (piwo marcowe, złoty smok) są zazwyczaj b.dobre. Lubię też Kasztelana NIEPASTERYZOWANEGO, którego można kupić w sezonie letnim, piwo Żywe również niepasteryzowane, Koźlak- browar Amber, i Okocim Pszeniczne (Okocim pils-premium też jest ok.),zresztą bardzo lubię piwa pszeniczne. Niezłe też są , zwłaszcza zimą portery, oraz Kaperek.

Z Polskimi piwami, mogą dla mnie konkurować tylko piwa Czeskie i Brytyjskie, najlepsze jakie piłem z Czeskich to STAROPRAMEN (być może ogólnie najlepsze), niezły jet też Moravar (bardziej jakby przypalony) i Branik (trochę wodnisty, dobry do napicia latem, ale nie siki jak niemieckie). W Szkocji piłem fajne piwko Blawen- nazwa od szczytu góry (na który się wdrapałem ;-). Dobre też piwa piłem z kija w Londynie.

Totalna porażka dla mnie to piwo-podobne, reklamo-wkuwane coś typu Desperados, trzeba być wyjątkowo zdesperowanym, lub ... dresiażem z dyskoteki.

Robert

Ps. Hmm, cosik jestem poirytowany ;-)

Oj nie jestem godzien chyba zeby byc w tym zacnym klubie bo bije sie w piers! Ochlalem sie taniej lychy z Kauflandu pod tyt John Wesson i teraz mi sie niemilo odbija.....

a mial byc taki ,,hamerykanski,, prawie jak JD :) wiadomo ,,prawie,, to jednak nie to samo.

robix

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Prawie robi wielka roznice...:] Nie martw sie czlowiek to nie maszyna i czasami popelnia bledy. Ja tez sie pochwale, ze kiedys sie schanbilem sie pijac jakas najtansza lyche za 10 euro w holandii, nazwy nie pamietam, ale "smak" juz tak. W paru slowach to powiem tak: oprocz posmaku swiezego jeszcze chyba wczoraj heblowanego debu to nie wyczulem nic wiecej... zero aromatu, smak nie lepszy niz woda destylowana.

robix, 14 Sty 2010, 01:27

>Oj nie jestem godzien chyba zeby byc w tym zacnym klubie bo bije sie w piers! Ochlalem sie taniej

>lychy z Kauflandu pod tyt John Wesson i teraz mi sie niemilo odbija.....

>

> a mial byc taki ,,hamerykanski,, prawie jak JD :) wiadomo ,,prawie,, to jednak nie to samo.

>

>robix

Ty to jednak uparty jak osioł jesteś. Mówiłem Ci gdzie dostaniesz tanią a przyzwoitą szkocką, a Ty swoje...

nudel1306

Bushmills black bush to wysmienity trunek.Jak dla mnie numer jeden ze wszelkich łyski.Jak powróce na łono forumowe jako pijący już forumowicz ;-)wszystkie malty od bushmillsa przetestuje takze jak najpredzej.A jest tego kilka rodzajów.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Kurdę, czuję się jak przysłowiowy "ch.j na weselu", ale właśnie ciągnę Dżima Bima i to jest ... w pytę! :)

Co prawda jak wspomniałem na wstępie jestem kompletnym chamem w tej dziedzinie, ale z tych kilku "rudych na myszach", które łykałem wyjątkowo odrzucił mnie czerwony Dżony Łoker (nie chcę nikogo urazić, ale to jest paskudne!).

Pozdrawiam wszystkich pijaków:)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

mzawek, 14 Sty 2010, 17:19

>nudel1306

>Bushmills black bush to wysmienity trunek.Jak dla mnie numer jeden ze wszelkich łyski.Jak powróce na

>łono forumowe jako pijący już forumowicz ;-)wszystkie malty od bushmillsa przetestuje takze jak

>najpredzej.A jest tego kilka rodzajów.

>pozdrawiam

Ach... piekna kolekcja:] ...musze sprobowac tego ''czarnucha'' od bushmillsa, zaintrygowal mnie jak cholera

Palton

Za szybko wrzucasz wszystkie piwa do jednego wora (po 1. nie moc decyduje o smaku piwa),

Np. Carlsberg (bez komentarza), Heineken (tylko nieco gorsze o Żywca), Grolsh (moim zdaniem ma klasę).

Powiadasz Staropramen – absolutnie tak. Budweiser? -ta sama klasa. Ale nic nie przebije Pilsnera Urquell. Nie masz na świecie lepszego piwa. Mimo, iż nieco go spaskudzili poprzez dodanie mocy z 4 do 4,4% zmniejszając (przy okazji wprowadzenia butelek bez kaucji) zawartość ekstraktu z 12 do 11,8%. A moim zdaniem właśnie zawartość ekstraktu jest ważniejsza od zaw. alk.

A spróbuj Gambrinusa (z tej samej stajni, co Pilsner). Zresztą długo by wymieniać piwa z Czech.

I jeszcze jedna uwaga. W Czechach nie spotkałem plastikowych „szklanek”. To powinno być karane karą chłosty.

Ale może wystarczy o piwach w wątku o whisky.

mzawek

Nie wiedziałem, że Irlandczycy to potęga w produkcji klejnotów;-)

Pozdrawiam

YunnanTEA

• Użytkownicy+

YunanTEA, zgoda że ekstrat jest ważny, od jakiegoś roku zdaje się nie produkowany Okocim Zagłoba miał ponad 13%. Moc ma mniejsze znaczenie, Branik o którym wyżej pisałem ma 4% alc. Ja wolę Staropramena niż (dla mnie odrobinę zbyt dużo mającego goryczki) Pilsnera Urquella.

Koniec o piwach, choć to też zacne napitki.

Robert

Panowie, zaczynam weekendowe biesiadowanie, buteleczka Dimple i Fakty na rozgrzewkę, swoją drogą ten trunek, jak za taką cenę, to całkiem zacny blend, więc na zdrowie.

Ukryta Zawartość

post-24283-100005222 1263580812_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja łyski teraz nie pije ale bedąc w sklepie osiedlowym natknałem sia na taki oldskulowy browarek;-)

No i przeniosłem sie w czasie bo przypomniało mi sie jak piwo było rzeskie ,lekkie i smaczne.

Jakbym miał lat 17-18 .Wszelkie tzw.koncernowe browarki typy lechy i urkłele to przy tym sikaczu porazka chemiczna na całej lini.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Przepraszam, bo to wątek o "łyski", ale jak ktoś się zachwyca takim wyrobem jak wyżej, to mi ręce opadają. Kupiłem niedawno z ciekawości, owszem wypiłem, ale reszta jest milczeniem...

Król jest jeden - niezmiennie - "In hoc signo vinces"!

YunnanTEA - pozdrawiam:)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Osobiście polecam Lagavulin z wyspy Islay - piłem 16latka, jeszcze więcej torfowego smaczku niż Talisker o którym wspominał mój braciszek palton, choć bardzo do niego zbliżony. Po prostu uczta w gębie. Niesamowicie bogaty bukiet smakowy powoduje że whisky zdaje się być nieco delikatniejsze ( nie w smaku lecz mocy ). Z tańszych whiskey za względnie dobry uważam Scottish Leader, niedrogi a lepszy niż czerwony jaś, czy też (tak uważam) Jack Daniel's. Acha, dodam jeszcze że nie widzę sensu pić whiskey za cenę powyżej 50zł z colą. Tak osobiście to w ogóle nie widzę sensu picia jej z colą czy czymkolwiek innym degradującym smak, a z lodem mogę wypić ale wyłącznie w jego płynnej postaci...

Asmon

16 Sty 2010, 07:46

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2125 / 246 / 4

Przepraszam, bo to wątek o "łyski", ale jak ktoś się zachwyca takim wyrobem jak wyżej, to mi ręce opadają. Kupiłem niedawno z ciekawości, owszem wypiłem, ale reszta jest milczeniem...

Król jest jeden - niezmiennie - "In hoc signo vinces"!

moze ci opadac co ci sie podoba...Tutaj kazdy wypisuje co chce i nikomu nic nie opada.

Niektórym smakują wyroby i produkty przy których inni dostaja wymiotów.Taki swiat ;-)

Grundig High Fidelity

• Użytkownicy+

Ja zazwyczaj szukam produktów mało znanych, czy to będzie whisky, piwo, czy wino. Słyszę często w sklepie jak znawcy się wypowiadają co dobre i zachwalają wszystko co reklamowane to mnie śmiech ogarnia, a może bardziej złość. Gość chwali Tatrę, a ja się pytam czy pamięta takie piwo jak Leżajsk. Gość mi odpowiada, że coś tam było, ale raczej niedobre. No i zoong, jak Żywiec kupił browar Leżajsk, zaczął lać tam Tatrę...dał reklamę i teraz to super piwko. Tak samo słyszę że baaardzo dobrym winem jest Carlo Rossi i nie jest takie złe, ale też nie jest wyjątkowe, są setki porównywalnych win tylko że reklamy niet. Żeby nawiązać do whisky/whiskey, dodam to co klubowicze dawno wiedzą, czerwony Jasiu i JD, piją snoby a nie mający jako takie pojęcie o tych trunkach.

Najlepsze jest to, jak ktoś mówi- ja nie będę ryzykował, lub eksperymentował.

Robert

Ps. Jeszcze większa wtopa, jak u nas ktoś kupuje Kujawiaka (grupa żywiec), bo on nasz...tyle że browar w Bydgoszczy dawno zamknięty a piwo z naklejką Kujawiaka leją w ...Elblągu.

mzawek - "moze ci opadac co ci sie podoba...Tutaj kazdy wypisuje co chce i nikomu nic nie opada.

Niektórym smakują wyroby i produkty przy których inni dostaja wymiotów.Taki swiat ;-)"

Cha, cha...

Co prawda dalej twierdzę, że to Lubuskie to syf, ale potrafię docenić poczucie humoru - spodobało mi się z tym opadaniem:)

Niestety w "takim świecie" polskie piwa zeszły na kundle, podobnie jak bardzo dobre kiedyś słowackie.

Poziom trzymają wg mnie dalej przede wszystkim czeskie - Bernard, Staropramen, Krusovice,oryginalny Budweiser (chociaż ten zawsze tak średnio mi podchodził) i oczywiście "król" Urquell.

Ale wracając do tematu wątku - chyba będę musiał zmienić upodobania piwne z powodu rosnącego bandziocha:) To już niestety nie te lata, kiedy człowiek bezkarnie mógł jeść i pić wszystko i wyglądać "jak model" (z PRL-u:)).

I dlatego ostanio ta "whiskey moja żoną" zaczyna coraz bardziej być:)

Bo "czystej" już tyle pochłonąłem w życiu, że mi bokami wychodzi.

Kurde poczułem się jak na spotkaniu AA, muszę się napić... :)

Własnie te lubuskie kojarzy mi sie ze starą prl-owska mordownią(zwiedziłem wszelkie miasta kraju za młodu) i sikaczem tam lanym(wtedy nigdy nie pasteryzowanym)marnej jakosci i smaku marnym ale swieżym i nie perfumowanym.Taki sentyment.

Co do łyski to radze uwazac z piciem bo wciaga szybko .kaca rano brak ale zacheca to do dalszego pijanstwa.ze szkalneczki wieczorem robi sie szybko 0,7 jednorazowo jak dobry łyskacz.

Grundig High Fidelity

mzawek - to może i zdarzyło Ci się być W Rzeszowie w barze Relaks, bądź Zagłoba, gdzie właśnie były serwowane takie niepasteryzowane cuda jak "stary, prawdziwy" Leżajsk, czy właśnie Zagłoba, serwowane w kultowych, ciężkich kuflach ze rżniętego szkła, gdzie trzeba było pić szybko, intensywnie i z refleksem, żeby w porę na przykład wykonać unik przed takowym znienacka lecącym...:)

Miało to swój urok, te piwa i tak były chyba lepsze niż obecne instanty, ale dzisiaj jednak zdecydowanie wolę smak czeskich wyrobów chmielowych:)

W chwilowej regresji choroby pozwliłem sobie na spróbowanie Yamazaki 12 yo, zwłaszcza że na pastylki wydałem ponad dwukrotnie więcej niż na whisky. Delikatny zapach beczki w żadbyn razie nie bardzo intensywny ani domninujący. Dość delikatna w smaku pomimo 43%. Po przełknięciu pozostaje przyjemny jak dla mnie smak pomarańczy z lekką nutą miodową. Jako ciekawostka whisky ta jest zdowywczynią złotych medali: International Spirits Challenge 2003 oraz San Fransisco World Spirits Competition 2009. Tak przynajmniej pisze na kartoniku.

Taka mała refleksja piwna. Bardzo lubię a właściwie lubiłem Perłę Chmielową z Browarów Lubelskich. Kiedyś była dobrym piwem jeszcze w butelkach 0,33l później trochę spadła jakość i przerzuciłem się na Okocim taki z zieloną nalepką (początek lat 90-tych), później z powrotem powrót do Perły i pomimo dużej zawartości alkoholu 6,2% nie czuło się wcale posmaku spirytusu, miala mocny intensywny zapach piwa i pełny smak. Dla mnie poezja smaku. Pamiętam że zamawiając w barze przy browarze dostawało się do każdego piwa kromkę chleba ze smalcem posypanego czerwoną papryką. To były piękne czasy. Jednak trzy, cztery lata temu browar został przejęty i spadła jakość piwa, to już niestety nie to, chociaż nadal jest to pijalne piwo. Wniosek nasuwa się taki, że dobre piwa to tylko regionalne małe browary a wszystkie koncernowe piwa smakują podobnie, wnajlepszym razie bez wyrazu. Chyba oznaka czasów wszystko to przemysł, masówka, ilość a nie jakość.

Asmon-najwiekszy hardcore przeszedłem w Pruszczu Gdańskim w 1987 roku -chyba.

Takiej mordowni i meneli nie spotkałem nigdzie indziej .Nawet trudno to opisac i opowiedziec.Po prostu ciemna strona mocy.Druga na liscie jest mordownia w Sosnowcu na jakims osiedlu-lata podobne.I naprawde wiele innych miast.Jezdziłem z kolegami tam gdzie był jakikolwiek koncert czy cos podobnego a nieraz dla zabawy.Takie hobby mielismy.W Rzeszowie nigdy nie byłem niestety ale widac było tam też fajnie.

Warszawskie mordownie tamtego czasu takie jak -pod Rurą ,U araba czy inne to przy tych restauracjach przedszkole dla dzieci.

Grundig High Fidelity

Jako ciekawostkę pokażę jak wygląda chińska whisky. Nie napiszę nic o jej walorach smakowych ( o ile takowe istnieją), jako że butelkę tę zatrzymam sobie zamkniętą:) Miałem okazję kilka razy w życiu spożywać alkohol "made in china" i muszę przyznać, że gorszego nie piłem:) Piwo może ujdzie, ale wódka i whisky ...szkoda słów.

Ups - zapomniałem o fotce. Przepraszam:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość ata77

(Konto usunięte)

mzawek, 17 Sty 2010, 16:44

Takie hobby mielismy.W Rzeszowie nigdy nie byłem niestety ale widac było tam też

>fajnie.

Oj, budzi wspomnienia. ja bylem za mlodu. jechalismy do Ustrzyk i tam mielismy przystanek. Jakis gosc mial do nas dolaczyc, przenocowac i jechac z nami dalej. W....l nas wiec wyladowalismy w parku. Nie spalismy 36 godzin wiec tam zasnelismi i pojawili sie lysi. Jakos dalo sie ich ulagodzic przy pomocy kilku hhmmmm, beltów co tu duzo gadac. Potem spotkalismy kilku dlugowlosych jegomosci i jeden z nich przenocowal nas w swoim garazu gdzie mieli próby. 2 doby pelne muzyki, dymka (wiecie o czym mowie) i prawdziwej serdecznosci obcych sobie ludzi. To byly czasy. Koniec off'a. ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.