Skocz do zawartości
IGNORED

Rocznica okrąglejszego stołu.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

To miała być wspomnieniowa rozmowa o Okrągłym Stole. Kiedy jednak okazało się, że nie będzie anegdot, ciekawostek i odtrąbiania sukcesu obu stron - w tym obozu komunistycznego - generał Czesław Kiszczak rozkazał wyłączyć kamery. Bo Bogdan Rymanowski...zapytał w TVN24 byłego szefa peerelowskiej bezpieki o zagadkowe śmierci księży Stefana Niedzielaka i Stanisława Suchowolca, które poprzedziły obrady.

"Pan chce rozmawiać na tematy plotkarskie. Niech Pan będzie poważny" - mówił coraz bardziej poirytowany generał, gdy Rymanowski dociekał, czy komuniści nie chcieli zatuszować spraw zgonów księży. Przez chwilę Czesław Kiszczak starał się być ugodowy i zmieniać temat. "Nie umówiliśmy się, żeby się kłócić" - mówił.

...Księża Stanisław Suchowolec i Stefan Niedzielak - kapelani "Solidarności" - zginęli w tajemniczych okolicznościach na kilka dni przed rozpoczęciem obrad Okrągłego Stołu...

Ach te teorie spiskowe!

https://www.audiostereo.pl/topic/48946-rocznica-okr%C4%85glejszego-sto%C5%82u/
Gość

(Konto usunięte)

...- Ale potem pojawiły się głosy, w tym Lecha Wałęsy, że ja nie jestem odpowiednim kandydatem na to miejsce, z uwagi chociażby na wprowadzenie stanu wojennego. I, o dziwo, Lech Wałęsa wskazał, że on mógłby zgodzić się na kandydaturę generała Kiszczaka. Ja przyjąłem to do wiadomości i publicznie ogłosiłem, że "kandydować nie będę, niech kandyduje gen. Kiszczak" - opowiadał Jaruzelski...

Boguś Rymanowski to mała szuja i prowokator. Pisałem to już przy innych okazjach i piszę jeszcze raz.

Kiszczak dał się sprowokować i jest to jedyny sukces Bogusia w tej rozmowie. Będzie miał plus u Prezesa i innych halabardników Okrągłego Stołu. Kolejne nagrody czekają na Bogusia.

Jestem Europejczykiem.

Typowe dla wieśniaków z PiS: każdy kto myśli inaczej jest głupi, agent albo zdrajca. Ilu to już swoich Prezes wykopał? Biedny Ludwiczek prawie się popłakał. I nie pomogło, że inteligentny i że z Prezesem do jednej piaskownicy sikał.

Jestem Europejczykiem.

Czy w innych krajach komunistycznych u schyłku też zamawiano u stolarzy jakieś hecne meble? A jeśli nie to dlaczego nie doszło tam do strasznych holokaustów oraz gwałtów (w tym na mężczyznach)?

pasztecik czy w innych krajach profesor "wycinanka" Nowak znalazł by bezkrytycznych wyznawców...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jaro_747, 4 Lut 2009, 01:50

>Typowe dla wieśniaków z PiS: każdy kto myśli inaczej jest głupi, agent albo zdrajca. Ilu to już

>swoich Prezes wykopał? Biedny Ludwiczek prawie się popłakał. I nie pomogło, że inteligentny i że z

>Prezesem do jednej piaskownicy sikał.

niech tuniek sika z wicepremierem ministrem gospodarki, miszczem ekonomii pawlakiem

może wysikają cud na kryzys

"Szczegółowo przedstawione zostały wydarzenia z dnia 4 czerwca 1992 poprzedzające nocne głosowanie nad odwołaniem rządu 5 czerwca 1992, w tym filmowane kamerą VHS rozmowy między prezydentem, a politykami z ówczesnych ugrupowań parlamentarnych na temat możliwości powołania nowego rządu i wyboru na premiera Waldemara Pawlaka, które miały miejsce na krótko przed głosowaniem nad odwołaniem rządu. W rozmowach uczestniczyli Tadeusz Mazowiecki, Donald Tusk, Mieczysław Wachowski, Leszek Moczulski, Waldemar Pawlak, Stefan Niesiołowski, Bronisław Geremek, Ryszard Bugaj, Gabriel Janowski, Aleksander Łuczak, Paweł Łączkowski i inni."

stara sitwa z nocnej zmiany da sobie radę i sama się wyżywi, gorzej z resztą tego kraju

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

proszę, to jest zawsze aktualne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja też klasycznie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe, "luki w wykształceniu". :D

Jest taka scena w "Kompanii Braci". Jeden żołnierz (zresztą Żyd) pyta do drugiego o studia. Ten odpowiada że studiował przed wojną literaturę. Litratura? Wiem! Ja też lubię literaturę: Mumia, Flash Gordon - stwierdza zadowolony Żyd.

a w około sama agentura. Wybrani nawet tacy co nie wiedza co sami mówią .Zawsze można było się wytłumaczyć złym sformuowaniem myśli.Selekcjonerzy kadry wiedzieli co robią .

Pewność zabezpieczenia,moglimy obejrzeć w ostatnim przerwanym wywiadzie.

50 historyków zbierze się w piątek w Pałacu Prezydenckim na konferencji w sprawie Okrągłego Stołu - dowiedział się serwis tvp.info. - Prezydent przedstawi na nim swoje poglądy na wydarzenia sprzed dwudziestu lat - mówi Piotr Kownacki, szef prezydenckiej kancelarii.

Wśród historyków znajdą się m.in. dr Piotr Gontarczyk - współautor słynnej książki IPN - "SB a Lech Wałęsa", prof. Andrzej Friszke i dr Jan Żaryn z IPN.

Kownacki nie ukrywa, że konferencja u prezydenta jest organizowana w kontrze do spotkania w Sejmie, które odbędzie się w czwartek. W sejmowej konferencji "Dialog-kompromis-porozumienie" weźmie udział m.in. były prezydent Aleksander Kwaśniewski, były premier Tadeusz Mazowiecki i redaktor naczelny "Gazety Wyborczej" Adam Michnik. Będą też przedstawiciele wszystkich partii. - Spotkanie w Sejmie będzie miało charakter polityczny. Nasze będzie stricte historyczne(...)

Ukryta Zawartość

Miałem dylemat czy powinno się znależć to tutaj czy w "Brak humoru...

Zwłaszcza ostatnie zdanie;-)

Ukryta Zawartość

a bolek mowi co innego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.