Skocz do zawartości
IGNORED

Nordost Valhalla sieciówka, wasze opinie

adamodoj

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mówię o konkretnych liczbach, tylko o ogólnej zależności - produkt produkowany w małych ilościach kosztuje więcej, niż produkowany w dużych ilościach. Produkt produkowany jednostkowo (lub w bardzo małych ilościach) kosztuje dużo więcej.

A ty to negujesz:

> Czemu to produkt jednostkowy wytworzony powiedzmy w garazu ma kosztować więcej?Bo jest jednostkowy?

Wyprodukuj w swoim garażu czy innej piwnicy 1 śrubkę i ją potem wyceń (robocizna + materiały + inwestycje +++). Na początek nie musisz zgłaszać działalności gospodarczej i wkalkulowywać związanych z tym kosztów.

Na marginesie: Nie neguje, że producenci kabli naciągają klientów. Jak wszyscy inni producenci - jeśli tylko mogą.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

broy.Widzisz zrobiłem konkretne porównania,podałem przykłady a Ty piszesz dyrdymały,że niby jak będziesz chciał to sobie kupisz.To sobie kup,czy ja Ci bronie.Jak syn wali w żyłe to nie jest frajerem? A ojciec,ktory to widzi i kupi sobie za 60000zl.kabelek zamiast pomóc synowi to kim jest? Jeszcze większym!Polowanie na leszcza trwa-to zdanie tak zabolało?

prym

ja nie kupię, ale inni może tak, ich sprawa i ich kasa

nie nam to oceniać i wartościować

natomiast styl, w jakim odpowiadasz (komentujesz) bardziej pasuje do bocznicy, tam proponuję Ci się przenieść i znaleźć partnerów do dyskusji

jesteś agresywny, ale co gorsza - nie rozumiesz, co czytasz!

przecież ja pisałem mniej więcej to samo, tylko inaczej?

bez odzewu!

Napiszę jeszcze raz co już napisałem: Nie mam zamiar bronić wysokich cen sieciówek !

Choć z drugiej strony ...

Ceny sieciówek nie są wyższe niż np. kabli głośnikowych wykonanych podobnym nakładem materiału przez tego samego producenta.

Dlaczego zatem te same osoby, które krytykują sieciówki jako zbyt drogie, bez mrugnięcia wydają często większe kwoty na kable głośnikowe, interkonekty ?

Już słyszę - bo te ostatnie działają ! Może i tak (choć to wszystko sprawa subiektywna), ale przypominam, że dyskusja toczy się wokół nakładów materiałowych potrzebnych na ich wykonanie.

A te, moi drodzy, są identyczne w przypadku kabli głośnikowych i sieciowych :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb.Niekoniecznie tylko nakładow materiałowych,wpływ na brzmienie to istotny rownież element ale nie tylko.Masz racje z kablami np.głośnikowymi sprawa jest podobna pomimo,że kable glosnikowe sa dłuższe(chociaz twierdzisz,ze material nie ma takiego znaczenia)ja myśle,ze jenak ma.Za wymienione w wyższych wpisach 14000euro można kupić 0,6kg złota jezeli dziala to komuś na wyobrażnie.Jestem ciekaw ile waży np.miedż wykorzystana do wyprodukowania tej sieciówki.Porównuje sieciówke bo przykład jest bardziej kontrowersyjny i to z rożnych przyczyn.

>ale przypominam, że dyskusja toczy się wokół nakładów materiałowych potrzebnych na ich wykonanie.

>A te, moi drodzy, są identyczne w przypadku kabli głośnikowych i sieciowych :-)

:))))

Elb, jak zwykle błysnąłeś. Możesz tę światłą myśl w jakikolwiek sposób uzasadnić?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

=> Redaktor

A to co ma być ?, adwokat Elbika czy jak ? :))) Akurat Groneberg Quattro Reference jest tani jak barszcz, kosztuje tyle ile powinny kosztować wszystkie kable na tej planecie, niestety wtedy Elbik nie mógłby wypisaywać swoich bzdetów :)

Red,

Obrońco uciśnionych:)) Ja nie nawiązuję do happeningów typu "Jak fajnie gra mi kabel od kosiarki", tylko stawiam pod uwagę rzeczywiste koszty technologiczne i materiałowe w procesie przygotowania danego typu kabla. A ze w pobliżu jest dwóch znaczących producentów i pracują tam znajomi to temat siła rzeczy nie jest mi obcy. No, ale ja się nie znam...;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Redaktor.Dla lepszego kontrastu pozwolilem sobie na wklejenie kilku produktów,które mimo wszystko występują na tym samym rynku bez względu na to czy się to komuś podoba czy nie.Wynika z nich wyrażnie jakie dysproporcje występują i co je dzieli,ale nie dla wszystkich.A to ciekawostka.

Przyznam, ze gospodarz tego wątku i tak ma anielska cierpliwosc - 3 strony bełkotania nie na temat - czy siecowki dzialaja, czy nie dzialaja, dlaczego tyle kosztuje i co gorsze dlaczego ludzie kupuja ,wiec sa to frajerzy, a sprzedawcy to krwiopijcy i oszusci. Nawet jesli w wielu przypadkach to prawda, to nie na temat.

Przypomne, ze autor watku pytal o sieciowke Valhalle i ew. inne ciekawe kable majace poprawic brzmienie systemu.

Z mojej strony moge polecic MIT Oracle AC3 jako kabel bardzo dobry do CD i Pre, ale niekoniecznie do Poweamp-a. Do koncowki polecam Harmonixa Studio Master, ale tez u mnie bardzo dobrze radził sobie Neel 14Gold - ma niezle wypelnienie, solidny bas i nieco uladzona gore.

Dla odmiany raczej nie polecam kabli Enerr-a, chyba ze ktos poszukuje ostrego, metalicznego i osuszonego brzmienia. Podobnie zreszta z ich listwami zasilajacymi...

pzdr

prym, 12 Lut 2009, 12:30

>Masz racje z kablami np.głośnikowymi sprawa jest podobna pomimo,że kable glosnikowe sa

>dłuższe(chociaz twierdzisz,ze material nie ma takiego znaczenia)ja myśle,ze jenak ma.

Porównaj sobie cenę np Cardasa Goldern Reference - sieciowy 2m i 2m głośnikowego (mono) kosztują podobnie.

Albo np. AQ NRG-5 i AQ MountBlanc - ten sam materiał, w jednym 3x14 AWG, w drugim 2x12 AWG (czyli mniej więcej to samo).

1x2m NRG-5 = 2000zł

2x2m MountBlanc = 4000zł

Cena za metr wychodzi identyczna.

Można tak z prawie każdą firmą. Dlatego dziwie się świętemu oburzeniu cenami sieciówek ludzi, którzy akceptują ceny kabli głośnikowych.

Albo ktoś stoi na stanowisku, że kable kosztują za dużo, ale dotyczy to wtedy wszystkich kabli (broy). I takie twierdzenie jest wtedy wewnętrznie spójne.

Albo akceptuje ceny kabli, ale wtedy nie może oburzać się na ceny sieciówek.

Każda z tych koncepcji jest dobra (tzn. wewnętrznie spójna), choć która jest prawdziwa, pozostaje oczywiście kwestią dyskusyjną.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Cały świat opiera się na dymaniu klientów. Dymani jesteśmy wszyscy, od najmniejszego, do billa gatesa, który też nie wie przez kogo jest dymany. Obecna sytuacja na świecie to jedno wielkie sterowane dymanie.

Wobec tego jakaś skromna valhalla nie grzeje mnie ani nie ziębi.

Elb.Nigdzie nie napisalem,ze akceptuje ceny kabli głośnikowych a sieciowek to nie.Znasz moje zarzuty i wiesz o co mi chodzi więc nie odwracaj kota.Masz wymienione we wcześniejszym wpisie cztery produkty(ze zdjęciami dla lepszej orientacji)między innymi jeden Twój i odnieś się do tego,bo to jest symptomatyczne dla calej sprawy.pzdr.

prym, 12 Lut 2009, 13:37

>Elb.Nigdzie nie napisalem,ze akceptuje ceny kabli głośnikowych a sieciowek to nie.

Jeżeli tak to przepraszam - musiałem cię źle zrozumieć. Widocznie napisał to kto inny.

O porównywaniu do samochodów już pisałem - jest pozbawione najmniejszego sensu.

Natomiast wszystkie kable kosztują dokładnie tyle, ile ludzie są skłonni za nie zapłacić - ani dolara więcej, ani dolara mniej.

swoją drogą ciekawe ilu z nas miało okazję 'słuchać' tego nordosta w swoich systemach...

może wtedy ocena byłaby inna?

od razu powiem, że ja nie słuchałem ;-)

Elb.Jeżeli tak ma być,że 1m kabelka sieciowego łączący wzmacniacz z gniazdkiem w ścianie kosztuje relatywnie więcej od tegoż wzmacniacza to jest to nienormalne.Mówienie przez niektórych tu piszących,że dymanie klienta jest rzeczą normalną graniczy z paranoją jeśli nią nie jest w rzeczy samej,ale jesli tak uwazają to proponuje im sprzedac powiedzmy Pawła Brożka do Barcelony za powiedzmy 50mln euro a zobaczą co to jest towar przewartościowany.Podobno takiego nie ma,zdaniem niektorych.

>broy

Słuchałem i dlatego odpowiadając wprost autorowi wątku, napisałem, żeby rozważył ten kabel.

Ponieważ autor się nie odzywa, to pewnie ten wątek jest kolejną prowokacją.

Elb.Nie przeczytałem ostatniego wpisu i sie z nim częściowo zgadzam.Chodzi o to,ze tyle jest towar warty ile klient jest sklonny zapłacić.Co do samochodowego porownania się nie zgadzam ponieważ produkt ten jest uczestnikiem tej samej gry rynkowej.Oczywiście,że wysokość równa powiedzmy 5m poukładanych banknotów spoczywajaca na koncie z każdej ceny zrobi abstrakcje ale wyjatek...........

• Redaktorzy

"A to co ma być ?, adwokat Elbika czy jak ?"

...

Widzę, ze już normalnie nic powiedzieć nie można, jeśli jest to niezgodne z jakimś aktualnie obowiązującym zabobonem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.