Skocz do zawartości
IGNORED

rozsadek w zestawie

plajer

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie muzyke :) audiofilem (w rozumieniu tego forum) nie jestem i ... nie będę... chce po prostu dobrac sprzet do swoich mozliwosci zarowno finansowych jak i lokalowych...

jesli wiem ze w moim pokoju odlsuchowym sprzet za 2tys bedzie gral bardzo dobrze (a wiem ze nie odczuje roznicy w kablach, po prostu wiem z doswiadczenia i w rodzaju muzyki jakiej slucham) to nie chce wydawac kasy na zbedna (?) przyjemnosc.

wycieczka (a podrozaly!), TV, zegarek, etc moge sobie zanabyć i sluchac muzyki... bo lubie :)

ogolnie z przesluchanych zestawow (na szybko oczywiscie) to Marantz i CA przypadly mi do gustu.

budżetowo myśląc:

Marantz PM5003+CD5003 lub CA AZUR 340A+340C moga byc OK i dzwiek tych firm przypadl mi do gustu. + Mission M34i na przyklad, lub Audio Academy Phoebe (nie mialem przyjemnosci ale raczej dobre pinie)

moze ktos da jakas alternatywe (droga wymienilem na poczatku, srednia wyzej), tania z uzywek? zestaw (najlepiej jednej firmy) + glosniki?

P.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dobra (chyba nawet bardzo) cena, denon nie jest zly (choc DELIKATNIE marantz fajniej wypada, ale do mojej muzyki denon powinien byc OK, bo wysublimowany nie jest)

Ukryta Zawartość

albo jeszcze taniej a pewnie roznicy nie zauwaze he he :)

wiem wiem bladze...

P.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

XYZPawel, 10 Lut 2009, 19:57

>plajer, 10 Lut 2009, 01:59

>

>>ogolnie o rozsadek pytam w zakupie. Mając pokój 23m2, 6tys w kieszeni zacząłem szukać wyżej np

>

>Jak pytasz o rozsądek, to sprawa jest prosta: minimum kasy na CD i wzmak (bo współczesne się nie

>różnią od siebie) i maksimum kasy w kolumny, przy tym budżecie celowałbym w jakichś polskich:

>akustyk, akkus.

>

>To wszystko :)

>Kablowe bzdury wycinam od razu: kable po prostu mają być... tanie.

Skoro wzmaki graja tak samo to pokiego grzyba budujesz wzmaka trzeba bylo kupic mini wieze z marketu podlaczyc do tego kolumny za pare tysiecy chocby nawet wspomniane przez ciebie akustyki na relevatorach i grac. Bzdury wypisujesz czasem , az przykro sie czyta. Ze wspolczesnych tanich mialem CA A3, A 500, Yamaha AX 396, Harman Kardon HK 970 sluchane na tych samych zestaqwach glosnikowaych , a mianowicie Magnat Quantum 506 i kazdy gral z gola inaczej.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość

(Konto usunięte)

kichanadeta, 11 Lut 2009, 10:11

>Skoro wzmaki graja tak samo to pokiego grzyba budujesz wzmaka trzeba bylo kupic mini wieze z marketu

>podlaczyc do tego kolumny za pare tysiecy chocby nawet wspomniane przez ciebie akustyki na

>relevatorach i grac. Bzdury wypisujesz czasem , az przykro sie czyta.

Chyba nie wiesz co buduję:

http://xyzpawel.blogspot.com/2009/01/projekt-orion-w-budowie-cz-2.html

Gdyby kolega podał inny przedział pieniężny, to zalecałbym to samo :)

Jeśli uważasz, że piszę bzdury, nie czytaj.

>CA A3, A 500, Yamaha AX 396, Harman Kardon HK 970 sluchane na tych samych zestaqwach glosnikowaych ,

>a mianowicie Magnat Quantum 506 i kazdy gral z gola inaczej.

Może i "z goła", ale to Ci się wydawało. W testach ABX ludzie nie potrafią odróżnić super-hiper wzmaków od zwykłych, szczegóły w moim "o mnie". Jeśli uważasz, że jesteś lepszy, to to UDOWODNIJ.

W świetle faktów to Ty wygadujesz bzdury, tyle tylko, że niestety ugruntowane w świadomości audiofili.

masza68>>>

A niech mnie! Jasnowidzem jesteś? Czy masz tak wielkie doświadczenie?

A może miałeś taki sam przypadek? DOKŁADNIE>>> FUJI FINEPIX S5600!

Niestety po 1,5 roku wysiadł. Naprawa kosztowała 150 euro (na szczęście - eurogwarancja).

Naprawili go, że hej!

Wątek się zrobił taki fotograficzny. Rozmarzyłem się. Fajny aparacik dla laika był... Funkcja auto starczyła.

Pozdrowienia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

XYZPawel, 11 Lut 2009, 11:12

zmien lepiej wpis o sobie

zajmuje sie audio od 25 lat

w swietle tego co wypisujesz masz chyba minus 10 lat

:)

ps

projekt orion zerznoles z internetu ?

kupiles gotowy zestaw , uczysz sie lutowac , czy na poczatek nie rzuciles sie na glebokie wody !?

• Redaktorzy

">Jak pytasz o rozsądek, to sprawa jest prosta: minimum kasy na CD i wzmak (bo współczesne się nie

>różnią od siebie) i maksimum kasy w kolumny, przy tym budżecie celowałbym w jakichś polskich:

>akustyk, akkus."

Panowie, po pierwsze, trochę spokoju. Po drugie zaś: XYZ, przesadziłeś. Na podstawie takiej rekomendacji jak wyżej człowiek naiwny może kupić na przykład wzmacniacz o wyjątkowo słąbej wydajności prądowej i do niego drogie kolumny na Scan-Speakach na przykład, i będzie się potem dziwił, że mu grają jak spod łóżka. Tu są poważne sprawy, bo człowiek pyta o radę i nie wypada go zbywać ogólnikami. Nawet ty, o ile wiem, nie jesteś zwolennikiem byle jakich wzmacniaczy, bo w swojego Oriona zdaje się co nieco inwestujesz.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 11 Lut 2009, 11:47

>Panowie, po pierwsze, trochę spokoju. Po drugie zaś: XYZ, przesadziłeś. Na podstawie takiej

>rekomendacji jak wyżej człowiek naiwny może kupić na przykład wzmacniacz o wyjątkowo słąbej

>wydajności prądowej i do niego drogie kolumny na Scan-Speakach na przykład, i będzie się potem

>dziwił, że mu grają jak spod łóżka.

Kolumny akusytka na Scan Speaki to będzie trudne obciążenie ?!? Zerknij na przebiegi impedancji. KAŻDY współczesny wzmak sobie z nimi poradzi, szczególnie w takim pokoju.

Tyle fakty.

>Nawet ty, o ile wiem, nie jesteś zwolennikiem byle jakich wzmacniaczy, bo w

>swojego Oriona zdaje się co nieco inwestujesz.

szczególność mojeg wzmaka polega tylko na tym, że jest 12 kanałowy, poza tym jest przeciętny, czyli doskonały do Orionów :)

Było miło, nim Pawła przybyło...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

plajer >

Sugeruję zablokowanie kolegi XYZPawel, bo wątek ciekawy , szkoda by go ktoś rozpieprzał wypowiedziami typu "minimum kasy na CD i wzmak (bo współczesne się nie różnią od siebie)".

TUX

XYZPawel, 11 Lut 2009, 11:12

Chyba nie wiesz co buduję:

A po co budujesz skoro i tak bedzioe gralo jak wzmacniacz od miniwiezy?

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Gdyby kolega podał inny przedział pieniężny, to zalecałbym to samo :)

Po co skoro wszystko gra tak samo?

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Miło było, nim Pawła przybyło...

Może coś o fotografi:):):)

Gość

(Konto usunięte)

kichanadeta, 11 Lut 2009, 14:38

>>Gdyby kolega podał inny przedział pieniężny, to zalecałbym to samo :)

>Po co skoro wszystko gra tak samo?

Masz poważne kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego, może jakieś forum przedszkolne ? Dostosowane do Twojego poziomu ?

XYZPawel, 11 Lut 2009, 14:58

>TUX, 11 Lut 2009, 14:29

>

>>Sugeruję zablokowanie kolegi XYZPawel, bo wątek ciekawy , szkoda by go ktoś rozpieprzał

>

>na razie to Wy go rozpieprzacie

No niestety, ale takie są fakty, na razie...

Gościu szuka w miarę przyzwoicie grającego sprzętu za niedużą kasę, a na razie się dowiedział tylko tyle, że w kwadratowym pokoju to i tak nawet Scan Speaki mu nie zagrają, tym bardziej podpięte do wzmacniacza za mniej niż 10.000... Skąd Wy to wszystko wiecie, strasznie jestem ciekaw, bo chyba nie z Pani Domu, co?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Cokolwiek pobieżnie podsumowałeś. Zdaje się, że pisałem coś o kwadracie i sensie zakupu...

To raczej Ty jegomosciu masz problem z jasnym formuowaniem zdan.

Cytuje

>Chyba nie wiesz co buduję:

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Gdyby kolega podał inny przedział pieniężny, to zalecałbym to samo

Czyli co bys polecil ? Wzmacniacz taki jak Twoj czy to samo tzn obojetniue jaki wzmacniacz?

Niezbyt precyzyjnie sie wyrazasz wiec prosze nie obrazaj mnie.

Ukryta Zawartość

michal stabro, 11 Lut 2009, 16:05

>zukzukzuk, 11 Lut 2009, 15:31

>

>>Cokolwiek pobieżnie podsumowałeś. ......

>

>

>Parantulla ma duze talenty w tej materii

Bo po prostu ręce już opadają jak się czyta takie opowieści z krypty...

Słuchałem trójdrożnych skrzyń DIY na komplecie węglowych Scan Speaków (21cm na dole i 18cm na średnicy, góra Revelator) zarówno na wynalazkach typu Gainclone jak i nawet na "wzmacniaczu" fabrycznie wbudowanym w telewizor i zawsze było co najmniej poprawnie, a na domiar "złego" pokój miał kształt kwadratu idealnego 4,85 x 4,85 i w związku z tym chętnie bym się dowiedział co konkretnie przeoczyłem, bo jakoś sobie nie przypominam, żeby coś mnie wybitnie denerwowało... czego nie można niestety powiedzieć o "markowych" DALI (chyba 470) stojących obok i podpiętych do jakiegoś 20kg Pioneera, który do "mięczaków" z pewnością nie należał...

Tutaj akurat całkowicie się zgadzam z XYZ Pawłem, że przy ograniczonym budżecie nie ma co szaleć z elektroniką, tylko jak najwięcej zainwestować w porządne głośniki, a kwadraturą koła czy pokoju zajmować się na samym końcu.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Marantz SA7003 & PM7003

Dystrybutor: Audio Klan

Ceny: SA 7003: 2049 zł

PM 7003: 1749 zł

Czyli razem jakieś 3.800...

6.000 - 3.800 = 2.200 pod warunkiem, że nic nie pokręciłem...

I te 2.200 ma wystarczyć jeszcze na tuner i kolumny, tak?

I naprawdę niektórym się wydaje, że kwadratowy pokój w tym przypadku jest największym albo chociaż znaczącym problemem?

Bo ja nawet nie wątpię, tylko mam całkowitą pewność, że na kolumnach za 2.000 to nawet nietoperz nie usłyszy różnicy pomiędzy tym PM 7003 (czy to aby nie PM 7001 tylko po liftingu?) a jakimkolwiek innym sprawnym technicznie wzmacniaczem, niezależnie od jego ceny, ani tego czy ten pokój będzie kwadratowy, trójkątny czy okrągły...

Nieco cofnę taśmę..

Radziłbym na początek kupić jakiś zestaw pre+power (wiekowy - Uher, Denon, Yamaha). Do tego mocno używane kolumienki z lat 80s i średnie CD. Suma powinna zamknąć się w granicach 2-3 kzł. Jeśli uda sie dobrze zgrać elementy - powinieneś być zadowoloony, a nawet bardziej... Starszy sprzęt potrafi zagrać MUZYKĘ. Można się zdziwić:)

Większy wydatek wydaje się mało sensowny, ze względu na rodzaj muzyki, którą preferujesz oraz na mieszkanie, które znajduje się w bloku (które piętro?). A także na fakt, że sam stwierdziłeś, że audiofilem raczej nie jesteś.

Mam 4,20 na 4,00, czyli bez mała kwadrat. Do tego jeszcze TV między głośnikami (takie życie...).

Z dżwięku jestem zadowolony. Ci, którzy słuchali też byli pod dobrym wrażeniem.

Nie mam poważnych problemów z akustyką. Mimo, że bas z 12 calowych woferów czasami jest "nieco" przygniatający, to gdyby był mniejszy w sporej części nagrań, nie brzmiałyby one za dobrze.

Chciałoby się mieć takie 23 metry...

Skad więc tak wielkie odkrycie w związku z kwadraturą pokoju i ograniczeniem budżetu?

Co do kolumn DIY. Słuchałem już kilkunastu różnych wyrobów, w tym osławionych rodzimych wytwórców

i żaden nie położył mnie na łopatki. Nie mówię, że nie. Ale postawienie tezy, że jakoby one były jedynym wyjściem z sytuacji, to lekka przesada.

W kolumnach DIY spotkałem generalnie super osiagi, najlepsze przetworniki i wyrównaną charakterystykę. A najważniejszego nie było...

Oczywiście - to moje spojrzenie na sprawę. Alternatywnie proponowałbym jakąś solidną konstrukcję sprzed lat. Tam gra MUZYKA.

Pozdrawiam.

parantulla, 11 Lut 2009, 16:59

>Marantz SA7003 & PM7003

>Dystrybutor: Audio Klan

>Ceny: SA 7003: 2049 zł

>PM 7003: 1749 zł

>

>Czyli razem jakieś 3.800...

>6.000 - 3.800 = 2.200 pod warunkiem, że nic nie pokręciłem...

>I te 2.200 ma wystarczyć jeszcze na tuner i kolumny, tak?

>I naprawdę niektórym się wydaje, że kwadratowy pokój w tym przypadku jest największym albo chociaż

>znaczącym problemem?

>Bo ja nawet nie wątpię, tylko mam całkowitą pewność, że na kolumnach za 2.000 to nawet nietoperz nie

>usłyszy różnicy pomiędzy tym PM 7003 (czy to aby nie PM 7001 tylko po liftingu?) a jakimkolwiek

>innym sprawnym technicznie wzmacniaczem, niezależnie od jego ceny, ani tego czy ten pokój będzie

>kwadratowy, trójkątny czy okrągły...

Skoro sie zagdzasz to po co wydawac 3800 na sprzet mozna kupic za pare setek. I tak Nie bedzie roznicy. Wszystkie wspolczesne wzmacniacze graja tak samo. To oczywiscie slowa wszechwiedzacego wykstalconego elokwentnego Pana XYZ

kichanadeta, 11 Lut 2009, 15:36

>To raczej Ty jegomosciu masz problem z jasnym formuowaniem zdan.

>

>Cytuje

>>Chyba nie wiesz co buduję:

>>

>>

Ukryta Zawartość

>>

>>Gdyby kolega podał inny przedział pieniężny, to zalecałbym to samo

>

>Czyli co bys polecil ? Wzmacniacz taki jak Twoj czy to samo tzn obojetniue jaki wzmacniacz?

>Niezbyt precyzyjnie sie wyrazasz wiec prosze nie obrazaj mnie.

Ponawiam pytanie .

A jeszcze jedno nie odpowiedziales mi po co w ogole budujesz wzmacniacz przeciez wszystkie wspolczesne (Twoj chyba nie bedzie wiekowy) graja tak samo?

Ukryta Zawartość

kichanadeta, 11 Lut 2009, 17:13

>Skoro sie zagdzasz to po co wydawac 3800 na sprzet...

No właśnie tego nie rozumiem.

>mozna kupic za pare setek...

No bez przesady, ale za niecałe dwa kawałki (czyli dokładnie połowę) zestaw tej klasy spokojnie się złoży.

>I tak Nie bedzie roznicy.

Na kolumnach za 2.000? Bez żartów, a będzie?

>Wszystkie wspolczesne wzmacniacze graja tak samo.

Nie sądzę.

>To oczywiscie slowa wszechwiedzacego wykstalconego elokwentnego Pana XYZ

O ile mnie pamięć nie myli, to "wszystkie" poprawnie zaprojektowane oraz identycznie wysterowane w trakcie "testów" do których ma największe zastrzeżenia Pan XYZ, a nie do samych "wszystkich" wzmacniaczy.

Chociaż w omawianym budżecie i na kolumnach klasy 2.000 za parę, można śmiało założyć, że "wszystkie wzmacniacze grają tak samo" bez wdawania się w szczegóły, bo "wszystkie" zagrają równie beznadziejnie i o to tutaj chodzi, a nie o dyskusje na temat wzmacniaczy w ogóle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.