Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe PHONAR VOLUME 2

bilantus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Mam pytanko - co sądzicie o kolumnach PHONAR VOLUME 2 ?

Słuchałem już różnych kolumn ale te najbardziej mi się spodobały ale znawcą nie jestem.

Porównywałem je z różnymi i waham się pomiędzy Avance 503, Yamahą NS 150, Monitor Bronze B4 i właśnie PHONAR VOLUME 2 które brzmią w/g mojej opini najbardziej naturalnie z ciepłą średnicą niezłym ale nie przesadzonym basem oraz góra pasma czyściutka, naturalna ale niewyostrzona w przeciwieństwie do niektórych konkurencyjnych kolumn.

Ale waham się czy je kupić bo wszyscy chwalą kolumny duńskie i angielskie a PHONAR to firma niemiecka.

Choć z drugiej strony Phonary Volume 2 podobno mają drogie głośniki - wysokotonowy duńskiej Vify a srednio-niskotonowy to jakaś specjalna konstrukcja celulozowo-kevlarowa (wygląda jak głośnik klasy HI-END - czyli taki jak po wypraniu).

Awięc będę wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie dotyczące PHONARÓW VOLUME 2 oraz w/w podłogowych konkurentów.

Dodam że ma to chodzić na DENONIE AVR 1602 w pokoju 16m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/4914-kolumny-pod%C5%82ogowe-phonar-volume-2/

A przy okazji może ktoś ma namiary na jakieś testy PHONARÓW VOLUME 2 albo chociaż jakiś bardziej szczegółowy opis tych kolumn ?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje o tych kolumnach.

Pozdrawiam

Ale jak te kolumny mają się w porównaniu do Avance 503, Monitor Audio Bronze B4 czy Yamahy NS 150 ?

I co możecie powiedzieć o tym ciekawym (wypranym) głośniku celulozowo-kevlarowym średnio-nisko tonowym ?

help ??????????????????????????????????

bilantus

"...Ale jak te kolumny mają się w porównaniu do Avance 503, Monitor Audio Bronze B4 czy Yamahy NS 150.."

hocby sto osob na tym forum powiedzaialo ci ze Avance albo Monitor sa lepsze, to to wszystko jest nie wazne!!!

Sam slyszales je i stwierdziles ze Phanar ci sie podoba najlepiej. To maja byc TWOJE glosniki a nie NASZE.

xajas

www.jaschiks.com

xajas - pewno masz rację, ale chciałem chociaż dowiedzieć się coś więcej o tych kolumnach i czy czasem nie mają te kolumny jakichś niedociągnięć które mogłem przeoczyć przy odsłuchu, np. byłem zachwycony kolumnami Avance 503 ale naszczęście na tym forum niejaki Najemnik otworzył mi oczy że jak chce kolumny ustawić ok 30 cm od ściany to będą dudnić.

I przy kolejnym odsłuchu faktycznie przysunąłem Avance 503 do ściany na ok 30 cm i faktycznie potwornie dudnią.

A PHONARY VOLUME 2 nie są już takie wymagające odnośnie ustawienia i pomimo że także mają wylot basrefleksu z tyłu - to praktycznie tak samo brzmią po odsunięciu na 1 m od ścian co przy dosunięciu do ścian.

Z kolei Monitor Bronze B4 czy Yamahy NS 150 nie mam możliwości sprawdzić na okoliczność dosunięcia do ścian bo mam do nich dostęp w dużym sklepie gdzie jest hala chyba z 300 m2 i żadne ustawienia nie są możliwe. Jedynie ogólne brzmienie można posłuchać ale nie mam żadnej gwarancji że niebędą dudnić w pomieszczeniu 16m ustawione przy scianie- awięc kupowanie ich to ryzyko w moim przypadku.

Po za tym chciałem się czegoś więcej dowiedzieć o tych PHONARACH VOLUME 2 (co to za głośniki i jaka tam może być elektronika ?)

Pozdrawiam

darkul - serio piszesz ?

Możesz coś więcej napisać o tych kolumnach ?

Czy warto kupić te Phonary ?

Mi się podobało ich brzmienie ale chciałbym coś więcej o nich się dowiedzieć bo nieznałem ich wcześniej !

Pozdrawiam

Wielkie dzięki darkul !

Awięc mówisz że warto kupić te kolumny ?

A mniejwięcej jaki będzie koszt wymienionych przez Ciebie wysokotonówek i kabli i gdzie to ewentualnie można kupić ?

Pozdrawiam

Dzięki.

Myslę że narazie to i bez przeróbki się obejdzie bo Phonary urzekły mnie swoim dźwiekiem w całej okazałości.

Moim zdaniem mają niezly szybki bas które jak trzeba schodzi dość nisko ale nie jest przesadzony i moim zdaniem jest bardziej naturalny od tego w Avancach 503 w których bas jest troszkę sztuczny i młotkowaty.

Średnica jest ciepła i do bólu dokładna, detaliczna i naturalna a i wysokim w sumie nic niebrakuje choć pewno np. B&W 603 mają lepsze wysokie ale w Phonarach naprawdę niemożna im także nic zarzucić. Przedewszyskim nie są wyostrzone i jest ich dokładnie tyle ile powinno być i są wystarczająco czytelne.

Naprawdę przyjemnie się tych Phonarów słucha.

Oczywiście to jest moje zdanie (w sumie mało doświadczonego audiofila) a ktoś może jeszcz mieć troszkę inne zdanie na ich temat i może dzięki swojemu doświadczeniu inaczej odbierać ich dźwięk I MOŻE MI ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA TO CZEGO TERAZ NIEDOSTRZEGAM.

Pozdrawiam i zapraszam także innych forumowiczów do dyskusji.

test Volume 2 znajdziesz w Audio Video z września 2002 - bardzo pochlebna opinia co do dźwięku i budowy, szczególnie pochwalona zwrotnica.

Co do głośnika phonara to wygląda faktycznie ciekawie, ale zasadniczo samą konstrukcją nie należy się sugerować. Słuchałem tego w wersji monitorkowej, czyli Compakt2, w pokoju około 15m2 i bardzo mi się podobało. Dobre średnie tony - tutaj jest najwięcej muzyki. Bas w sam raz, może bez najniższego - ale to z pewnością inaczej wygląda w dużej obudowie. Wysokie tony może nie mają takiego polotu jak w droższych konstrukcjach ale na pewno pasują do całości i tworzą niezłą przestrzeń. Ogolnie to słuchało się na tym komfortowo i bez tandetnych podbarwień których pełno w kolumnach do 2000.

Co do konkurencji to w monitor audio poza dudnieniem uważałbym na przestrzeń - jest bardzo dokładna ale mała, nawet w nagraniach koncertowych - mnie się to nie podobało.

Powodzenia

Dzięki checkitout ! Myślę że mamy podobne odczucia.

I pomimo że znawcą nie jestem to w 100% zgadzam się z Twoją opinią co do Phonarów.

Co do Monitor Audio Bronze to mam także podobne odczucia i podobnie jak z innymi trochę boję się ich dla tego że w nich bas mógłby właśnie zbytnio dudnić zwłaszcza że jak już pisałem nie mam możliwości innego ustawienia ich jak max. 30 cm od ściany (inaczej strasznie by mi zawadzały i jeszcze przepadywał bym przez przewód).

A według mnie właśnie Phonary są najmniej wrażliwe na ustawienie i prawie tak samo brzmią 30 cm od ściany jak i 1 m. Awięc na Phonary się zdecyduję bo mi najbardziej "leżą" a widzę że mają jednak niezłą opinię tak więc dzisiaj jadę po nie.

Mam jeszcze takie dwa pytanka z teorii.

Pierwsze to czym różnią się Phonary Volume 2 od Phonarów Compact 2 po za obudową. Bo wygląda na to że głośniki są identyczne a jednak Compakty mają 70W mocy znamionowej a Volume 2 mają 90W. Wiem że moc znamionowa nie jest już specjalnie ważnym parametrem kolumn ale ciekawi mnie czym się mogą różnić te dwie kolumny że mają różną moc.

Drugie pytanko to czy jeśli mój amplituner daje 100W/6om mocy na kanał lub 70W/8om to czy jeśli zastosuję kolumnę z impedencją 6 omów to efekt będzie taki jakbym podłączył kolumnę 8 omową do wzmacniacza 100W/8 om.

Innymi słowy czy z mojego wzmacniacza kolumna 6 omowa wyciągnie więcej mocy niż wyciągła by kolumna 8 -omowa ?

Pozdrawiam

Chciałem tylko powiedzieć, że klasa Phonarów Compact 2 jest, myślę, duża za te pieniądze. Mam takie i jeśli ktoś lubi cieplejszy dźwięk, to są bardzo fajne. Mają bardzo przyjemny sposób prezentacji, wykazują się dynamiką i ładnym basem.

Zalecałbym okablowanie z dobrej jakości górą i kontrolowanymi tonami niskimi - u mnie na Sonic Linkach AST-200 (na wzmacniaczu Marantza PM8200, bo to może mieć znaczenie) grało za ostro i dźwięk był trochę zamknięty (mało finezyjne wysokie tony z ostrawymi pogrubieniami, do tego wąskawa scena, chociaż średnica była kolorowa i ciepło opatulona). Dopiero jak wymieniłem kable na srebrzone i grające raczej neutralnie (nie wiem do końca, czy charakter brzmienia jaki mam teraz wynika tylko z charakteru kolumn czy także tego kabla, choć podejrzewam to pierwsze), to się zrobiło swobodniej: więcej oddechu, pojawiła się góra przestrzeń jest jak najbardziej obecna, a głośniki nadal grają ciepło.

Do Skunk Anansie jak znalazł, choć i Norę Jones wyśpiewują dobrze.

Jeśli jednak ktos lubi ostrzejszą albo wyeksponowaną średnicę, to te kolumny mogą nie być optymalnym wyborem. Porównywałem z Tannoy'ami M2 i właśnie tam usłyszałem wyraźniejsze średnie tony, co w zestawieniu z cofniętą górą (nb dobrej jakości) dało trochę inny charakter "grania".

• 4 lata później...

może ktoś jest zainteresowany granitowymi standami pod kolumny. jeśli coś potrzeba piszcie na emaila [email protected] szybciej odpowiem.dowolny kształt i kolor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18322-100001437 1202064861_thumb.jpg

post-18322-100001438 1202064861_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.