Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer DV-LX50 czy Marantz DV7000?

stolar_86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem poczatkującym audiomaniakiem i szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Harman Kardon HK970. Mam dylemat bo w tym tygodniu chcę kupić do niego jeden z w.w. odtwarzaczy. Dodam, że sprzęt będzie przeznaczony do muzyki jak i KD, ale wszystko w stereo. Niestety nie mam możliwości odsłuchu tych klocków, dlatego proszę o pomoc w wyborze. Pioneera mogę dostać nowego za 1049zł i cena oraz opinie o nim zachęcają (niezłe stereo, dobry obraz, czyta wszystko). Natomiast Marantz bywa na allegro po 400-500zł. Opinii o nim jak na lekarstwo, ale podobno jako nowy kosztował prawie 4000zł i gra b. dobrze.Niestety ma problemy z czytaniem niektórych płyt. Słyszałem kiedyś Marantza SA 7001 i byłem oczarowany, ale czy ten zagra podobnie? Który z tych klocków lepiej wybrać "w ciemno"? Na decyzję mam mało czasu, bo mam zarezerwowaną w sklepie ostatnią sztukę Pioneera w tej cenie.

Marantza znalazłem 2 aukcje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głośniki kupię dopiero na końcu. Obecnie mam stare monitorki całkowicie odnowione w Minima Audio (została tylko stara obudowa) za 600zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49290-pioneer-dv-lx50-czy-marantz-dv7000/

Mam DV-LX50. Jest co najmniej bardzo dobry jak na tę cenę. Prawdopodobnie koledzy będą polecali Ci używki. Nie wiesz jednak jak był eksploatowany sprzęt używany. Jest ryzyko.

Ów Pioneer rzeczywiście odtwarza praktycznie wszystko. A w torze analogowym stereo zastosowano b. dobrej klasy DAC. Przy takim wykorzystaniu (stereo) jest równorzędny z o klasę lepszymi klockami.

Grzegorz7 dzięki za poradę. Z tego odtwarzacza korzystasz tylko do oglądania filmów, czy muzyki też słuchasz? Jeśli tak to jaki masz sprzęt? Słuchasz muzyki w stereo czy 5.1?

Czy nikt inny nie ma w tej sprawie nic do powiedzenia? Nikt nie ma doświadczeń z tym Marantzem?

Witaj.

Ten odtwarzacz zasilać miał z założenia kino domowe z amplitunerem z tej samej linii VSX-LX60. Służyć miał do filmów i muzyki wielokanałowej SACD.

W efekcie mam jedynie SACD nagrane tylko dwukanałowo. Nie widzę znaczącej przewagi w odtwarzaniu filmów w stosunku do innego mojego DVD (na przyzwoitym TV 42 cale). Równocześnie zaczyna starzeć mi się mój CD. DV-LX50 stał się więc źródłem przeważnie do płyt CD. Ma naprawdę doskonałe wyjście analog stereo. W trybie „poure” może tworzyć świetny tandem z końcówkami mocy. Jeżeli SACD byłoby w 5.1 to zasilam amplituner i on dekoduje. Normalnie zasilam końcówki mocy. Nie słucham normalnych płyt (CD) w trybie 5.1 (7.1).

Grzegorz7, 19 Lut 2009, 23:49

>Jeżeli SACD byłoby w 5.1 to zasilam amplituner i on dekoduje.

Amplitunery nie posiadają dekoderów SACD a i tak sygnał SACD 5.1 jest po zdekodowaniu wyprowadzany poprzez analogowe wyj. 6xRCA z odtwarzacza i można go tylko wzmocnić.Na wyj. cyfrowym z odtwarzacza nie uzyskasz sygnału SACD

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Mówię o dekodowaniu MPEG lub PCM przez amplituner. Nie korzystam z 5.1 wyjść analogowych odtwarzacza.

SACD jest formatem zapisu. Podobnie jak CD nie przesyła się do wzmacniacza. To oczywiste.

Ale błądzisz twierdząc, że 5.1 wychodzi tylko po złączach analogowych.

Nie masz, nie wprowadzaj innych w błąd.

>Grzegorz7

>21 Lut 2009, 00:25

>Mówię o dekodowaniu MPEG lub PCM przez amplituner. Nie korzystam z 5.1 wyjść analogowych odtwarzacza.

>SACD jest formatem zapisu. Podobnie jak CD nie przesyła się do wzmacniacza. To oczywiste.

>Ale błądzisz twierdząc, że 5.1 wychodzi tylko po złączach analogowych.

>Nie masz, nie wprowadzaj innych w błąd.

Czytaj wpisy ze zrozumieniem.Pisze tylko o SACD 5.1,który to format nie jest dostępny na wyj. cyfrowym opto czy kaoksial z odtwarzacza SACD.

Napisałeś "Jeżeli SACD byłoby w 5.1 to zasilam amplituner i on dekoduje"

Ty wprowadzasz ludzi w błąd bo ampli nie zdekoduje sygnału SACD,ponieważ w postaci cyfrowej nie dostanie takiego sygnału.Dlatego amplitunery nie posiadają dekoderów SACD.

Jest to zabezpieczenie antypirackie.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 2 tygodnie później...

No i wybrałem Pioneera. Jutro powinienem dostać go kurierem. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Teraz tylko jeszcze się zastanawiam czy podpiąć do pod TV HD Ready przez HDMI czy przez Component.

Grać będzie z HK970 i chwilowo z podstawkowcami remontowanymi w Minima Audio w Bydgoszczy. Nie mam pojęcia jakie przetworniki tam wsadzili bo oznaczenia są zamazane :/

Za miesiąc lub dwa dokupie pewnie jakieś podłogowce Mission (o tym w innym temacie) a wzmaka jeszcze długo nie zmienie bo mnie nie stać. Nawet tego Pioneera na raty kupiłem - za 1049zł na allegro ze sklepu E&M ELECTRONICS z Gliwic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.