Skocz do zawartości
IGNORED

Plyta cd - oryginał a pirat, kto wyjaśni

tomecz

Rekomendowane odpowiedzi

W kazdym sklepie elektroniczym powinno cos takiego byc. W TME tez jest tego od groma. Do czyszczenia stykow,

do utleniajacych sie koncowek, audiofilskie powietrze, no i plyn do sciagania naklejek. Sam stosuje WD40 :)

Gość Przemski

(Konto usunięte)

=> Santadog

Zgadzam się i podpisuję pod wypowiedzią dot Empiku, w moim przypadku byłby to MediaMarkt, bo w innych miejscach można kupić jedynie "nowości"...

Odnośnie oklejania opakowań płyt - hologram to nie wszystko, przykładowo zakupiony przezemnie System of A Down - StealThisAlbum (defacto wydany gorzej niż pirat, ale o to chodziło)... na przedniej stronie pudełka widnieje wielka czarna naklejka 115 x 35 mm!!! mówiąca "Pojedź na OSTRO!!!!".... w dolnym prawym rogu naklejka 40x20 mm "OSTRA JAZDA"... z tyłu kolejna "Nagrania Muzyczne Sony Music ..blablabla", i jeszcze jedna reklama jakiejść radiostacji... i dopiero hologram, chociaż umiejscowiony tak że w niczym nie przeszkadza....

po otworzeniu pudełka wypadła jeszcze kartka wielkości ok 11x11 cm o tym że mogę wygrać bilet na koncert....no comments...dobrze że nie wyskoczył clown rozrzucając jeszcze confetti

BTW Czy numer o którym mowa to może byc : EFPI L555?

• Redaktorzy

Mi osobiscie hologram specjalnie nie przeszkadza, bo zwykle moja furia skupia się na naklejce z ceną. W 50% kupowanych przeze mnie płyt naklejka jest na żywca na pudełku. I teraz clou imprezy: siedząc rok w UK, kupilem okolo setki płyt. Wszystkie naklejki (cena, okazja sezonu, super-duper, itp.) mocowane bylu na łatwo schodzący klej. Nigdy na pudełku czy nawet kartonowej okładce nie zostawały ślady. No a teraz idę do Empiku, i dostaję płytę z ceną przyklejoną jakimś cholernym super-glue. Kiedyś byłem złośliwy, i kazałem sobie zdzierać, ale w końcu mi się znudziło. Ale zapytałem pana w informacji, czy to nie może się łatwo odklejać. Odpowiedź? Taki klej jest za drogi...

=>jozwa maryn

Za drogi to nie ... jest cos innego. Jak by sie dobrze odklejalo mozna by przeklejac ceny z tanszych plyt,

a pani w kasie tylko po naklejce leci czytnikiem :))))

kiedyś kupiłem "wielopak" 20 pustych pudełek.

Jak kupuje plyte obklajstrowna 4-5 naklejkami, z ktorych zadna za cholere nie chce zejsc bez szpetnych sladów po kleju, wymieniam pudelka

Przynajmniej nerwy i czas oszczedzone.

Najbardziej "lubie", jak hologramem albo inna naklejka zaklejaja z tylu informacje o tytułach, skladzie muzyków itp.

Leszek, co to za specjaly, o których piszesz, i gdzie się to to kupuje??

>>>>>Zgadzam się i podpisuję pod wypowiedzią dot Empiku, w moim przypadku byłby to MediaMarkt, bo w innych miejscach można kupić jedynie "nowości"...

Brak folii na plycie to faktycznie jakis tam minus, ale zwroccie uwage, ze zawsze mozna osaluchac plyte w empiku czy MM. Obsluga zdziera folie i wrzuca plytke do cdp a my odsluchujemy. Wiec tak w zasadzie sami sobie te folie zdzieramy.

Szczerze powiem, do tej pory mam maralny niepokój jezeli idzie o sytuacje w jakiej sie znalazłem (czy to pirat czy oryginał?, jak rozróżnić?), a o czym napisalem w pierwszym wpisie.

Najchętniej napisałbym do ZAIKSu z prosbą o ustosunkowanie sie do sytuacji jaka nastąpiła w moim przypadku. Niestety mozliwa perspektywa składania zeznań, wyjaśniania, papierów.... skutecznie mnie zniechęca.

Pozdrawiam brać audiofilską.

Zycze wszystkim czystych sumień przy wkładaniu kolejnej plyty cd do odtwarzacza. Ja niestety tego nie dostąpie, gdyż taki juz jestem, a i w Polsce jakie prawo jest każdy wie.

>Arek ja też Polski! :O)LPS2 preparat odrdzewiająco/zabezpieczajacy!!!Podobnież lepszy od WD40 jak mówią fachowcy z mojej pracy ;o)WD40 jest do kupienia w każdym markecie budowlanym ;o)

Nie pisz do ZAIKSu bo złożą wniosek o nowe kadry i wpływy z budżetu jak będą musieli ci odpowiedzieć..

W Poznaniu w MM mają taki właśnie fajny klej, że schodzi bez śladu. A w empiku dwa razy większe naklejki i niezdzieralny, a płyty czasem dyche droższe niż w MM. Jeszcze dają je prawie zawsze na listę tracków. Nie ma jak sklepy internetowe - w ogóle nie ma naklejek z cenami, a hologramy najczęściej na folii.

Zdradzę Wam jeszcze jeden mój sekret! ;o)Naklejki z cenami z płyt CD podgrzewam suszarką kilka chwil następnie ściągam ją delikatnie.Nie pytajcie mnie tylko,jaką moc ma suszarka! ;o)Pozdrawiam takich samych estetów jak ja ;o)

-> tomecz i inni

obiecałem linka i dotrzymuję słowa ;-)

tam znajdziesz szczegolową odpowiedź na pytanie z tematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z tego wynika, ze trochę się myliłem

IFPI + litera + 3 cyfry to tzw. SID kod

a kod tłoczni to IFPI + 4 cyfry

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

choć niektore rzeczy w tym poradniku antypirackim to trochę wciskanie kitu

("zazwyczaj pełna lista tytułów" - e tam...)

ale za to opis oznaczeń na dysku bardzo pożyteczny

bob>> ano ano. I co, plytki nie roznia sie niczym od oryginalow. Tzn moze oprocz czasami jakis roznic w ksiazeczkach czy w wydrukach. Jesli chodzi o dzwiek to taki sam jak oryginal. Nie moze byc inaczej bo plytki sa tloczone a nie przehrywane. Tak apropos bylem dzisiaj o 12.00 ale kaszana bo juz nikogo nie bylo. Podobno teraz tak bedzie az do marca bo ruscy maja jakies swieto i ruch na xx-lecia zamiera o 12.00.Takze trzeba byc o 10.00 najpozniej podobno.

Zakupiłem dla brata u "tej" pani chyba z pół katalogu pana J.L. :(

Faktycznie sporo płytek od niej jest nieźle wydanych i można dostać dość rzadkie płyty (np. wydane tylko na dalekim wschodzie), ale i zdarzają się chyba nagrywane na jakichś duplikatorach (w zielonym kolorze). W sumie rzadko bywam w W-wie - 3,4 razy w roku, ale paniusia poznaje mnie:) Nie rozumiem tylko co do mnie mówi :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.