Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość intenser

(Konto usunięte)

w Harbeth nic nie dzieje się przypadkiem i w historii tej firmy nigdy nie było przypadku by coś nowszego (a to zdarza się od wielkiego dzwona) było obiektywnie i subiektywnie również, gorsze od starszego

przynajmniej ja nie znam takiego przypadku i nie słyszałem takiej opinii

Edytowane przez intenser
Gość jamówię

(Konto usunięte)

"Jeśli ewolucja shl5 będzie taka jak w przypadku 30=>>30.1 to ja już jestem zachwycony:)) "

Czy możesz opowiedzieć na czym ta ewolucja polegała i na czym miałaby polegać w przypadku shl-5? Mnie się wydaje, że dźwięk będzie na pewno inny, czy lepszy? To chyba zależy od całości systemu i preferencji słuchającego.

Mogę:) w największym skrócie 30 bliżej do siódemek a 30.1 do P3ESR.Jeśli w shl5 Alan grzebnął w zwrotnicy a grzebnął to to już nie będzie inny tylko lepszy dźwięk:))

Panowie co jest odpowiednikiem monitora 30/30.1 wśród głośników Spendor? SP3/1R2 czy SP2/3R2? Czy może odpowiedników brak? SP3/1 sporo mniejszy , SP2/3 raczej w formacie "siódemek".

Pytam tu, a nie w klubie Spendora, bo jakiś on taki mało życiem tętniący.

Wspomnieć można jeszcze o częstotliwości przenoszenia, w "trzydziestkach" od 50Hz, w Spendorach: od 65Hz dla SP3/1 i od 60Hz dla SP2/3.

Edytowane przez jr.
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Wygląda na to, że cena SHL5+ będzie wyższa niż dotyvhczasowego modelu. Ktoś na twitterze podał cenę 3229 GBP na co Alan odpowiedział, żeby porównać to z ceną M30.1. W domyśle: nowa cena jest uczciwa. Bo i pewnie jest ale... :(

Być może wkrótce moje SHL5 będą na sprzedaż więc ... jeśli ktoś ma ochotę to niech mnie pilnuje :).

Zapytacie zapewne czy wymiana na plusy? Nie ... powrót do korzeni dźwięku Hi-Fi z lat 60-ych, może coś na Goodmansach Axiom?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Być może wkrótce moje SHL5 będą na sprzedaż więc ...

Pozdro

to i ja dorzucę się ze swoimi:)...okleina tiger ebony

plusy w ciemno:)

Edytowane przez Miroslav1

Czaję się od dłuższego czasu na Shl5. Może wreszcie sie przekonam do nich i to pewnie będzie wersja Plus.

Słuchałem 30.1 i zrobiły na mnie wrażenie. Podoba mi się ten dźwięk.

Cena sugerowana wyższa od poprzednich a dostepność u naszego dystrybutora może na gwiazdkę, albo i dalej.

Jak koledzy będa pozbywać się Shl 5 to pewnie ustawi się długa kolejka po nowy model.

Nie sądzę, żeby nagle "wszyscy" zaczeli pozbywac sie swoich kolumn na rzecz .... pokazanych na wystawie nowych paczek, których nikt jeszcze nie słuchał.

Jak sie poslucha to sie zobaczy, to stara prawda.

Pozdro

powiem szczerze że jestem zaskoczony...ilu chętnych jest na moje kolumny

....Harbeth to jest jednak firma!!....na poprzednie Dynaudio S25se

było znikome zainteresowanie... gość który kupił miał tak tandetną elektronikę że szczerze mu odradzałem

S25 ale się uparł i kupił...myślał że S25 załatwią wszystkie bolączki i niedostatki w systemie

powiem szczerze że jestem zaskoczony...ilu chętnych jest na moje kolumny

....Harbeth to jest jednak firma!!....na poprzednie Dynaudio S25se

było znikome zainteresowanie... gość który kupił miał tak tandetną elektronikę że szczerze mu odradzałem

S25 ale się uparł i kupił...myślał że S25 załatwią wszystkie bolączki i niedostatki w systemie

Zainteresowanie może i być duże ale to zależy od ceny jaka będziesz wolą za nią

Na allegro stoją za10500otych shl5 że standami skylana ponad 3miechy i nie wodze dużego zainteresowania

:)

To hobby raczej do tanich nie należy, stąd liczba potencjalnych nabywców ogromną nie jest. No i do słuchania trzeba mieć warunki i lokalowe i zdrowotne. A na wymianie sprzętu zawsze się traci finansowo.</p>

Edytowane przez Bumbrum

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Gość intenser

(Konto usunięte)

trochę danych od samego Alana:

1. dlaczego bi wire (miałem rację Bluemaxie :)

"Harbeth have a goodly stock of cabinets, pre-drilled for 4 holes, and advance orders on our cabinet makers for what are by now part-built cabinets, which we cannot, and would not cancel. We cannot have a situation where early SHL5plus are bi-wire and later production std. wire; we must have a fixed offering from the off. "

2. co nowego w shl5 plus :

"More open, more detailed, smoother, flatter response on and off axis, better mid/tweeter and tweeter/supertweeter integration."

No to przydała by się możliwość upgradu.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

@ Intenser: widziałem ten wpis i przyznam, że się uśmiałem. Masz nosa :) drugi podany powód zachowania bi-wiringu jest bardziej marketingowy i można go streścić następująco: bo ludzie sobie tego życzyli.

Co do super tweetera, którego jak sądziłem w nowej wersji już nie będzie, Alan tłumaczy, że tym razem udało mu się go idealnie zintegrować z głównym tweeterem, więc można go było z powodzeniem zostawić :)

Edytowane przez BlueMax

Znaczy poprzednio w SHL5 byl ch...o zintegrowany i wszyscy klienci , lacznie ze mna zostali nabici w butelkę ... a teraz jest perfekcyjnie?

Kto mowi takie rzeczy? Na szerokim rynku konsumenckim takie gadanie to proszenie sie o smierc.

Wiem ... rynek na Harbethy to rynek wyznawcow i fanów, ktorzy dużo, wszystko, wybaczą.

Moim zdaniem żałość.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Znaczy poprzednio w SHL5 byl ch...o zintegrowany i wszyscy klienci , lacznie ze mna zostali nabici w butelkę ... a teraz jest perfekcyjnie?

Kto mowi takie rzeczy? Na szerokim rynku konsumenckim takie gadanie to proszenie sie o smierc.

Wiem ... rynek na Harbethy to rynek wyznawcow i fanów, ktorzy dużo, wszystko, wybaczą.

Moim zdaniem żałość.

Pozdro

Lepsze jest wrogiem dobrego. A taki wpis to żałość.

Tak ??? A to niby czemu?

To tak jakby szef Mercedesa powiedzial do mnie starego kloenta ... dwa lata temu sprzedaliśmy Ci z premedytacją niedopracowany model ... w podtekscie, to Twoj problem, zawsze mozesz kupic nowy, lepszy. Wiemy, skrzynia troche zgrzyta i lakier płowieje ale ... mamy nowszy, lepszy model.

Na bambus z takim Mercedesem.

Taki wpis to tez załość? Czy to jast płatny fun klub funboyów Harbetha się pytam?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Poprzednio rownież był zintegrowany bardzo dobrze. Przecież to słychać. Ale nie oczekujesz chyba żeby nowy model był gorszy od starego? Każda kolejna generacja H wnosi coś nowego i nie spotkałem sie jeszcze z przypadkiem żeby to nowe było gorsze. Z drugiej strony różnice nie sa jak noc i ziemia tylko sa wynikiem ciągłej ewolucji a nie rewolucji, a trzymając sie porównań motoryzacyjnych na pewno sa bardziej w stylu Toyoty a nie Mercedesa. Ale wszystkie poprzednie modele nie zaczynają przecież naraz grać gorzej wraz z wprowadzeniem nowego. To oczywiste.

Ps fan club fan boyów jeśli już choć funu czasem trochę jest :)

Ja nic nie oczekuję ale ... takie gadki w dzisiajszych czasach to marketingowe samobójstwo.

BTW mam SHL5 i dlatego takie coś mnie podkurwia.

Fun czy fan ... bojów ... wsiorawno ... wiadomo o co chodzi.

BTW jak dobrze pójdzie to w niedzielę zamienię Harbethy na 50-o letnie Goodmansy.

Tam to jest dopiero srednica, barwa, dusza ... taki fun/fan :).

I dylemat z plusem czy bez, objebany czy nie moze sie skonczy :):):).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Moim zdaniem żałość.

Pozdro

Znajomość angielskiego nie boli ba nie jest obligatoryjna choć już we wczesnych latach 80 taki człowiek uznawany był za analfabetę.Więc spokojnie sobie to jeszcze raz przeczytaj, powoli i daj czas temu odpocząć.

Znajomość angielskiego nie boli ba nie jest obligatoryjna choć już we wczesnych latach 80 taki człowiek uznawany był za analfabetę.Więc spokojnie sobie to jeszcze raz przeczytaj, powoli i daj czas temu odpocząć.

japowiedział ... dziękuję.

A merytorycznie coś dodasz?

Na szczęście świat na Harbethach, szczególnie po takich wypowiedziach (a mozna bylo to powiedziec inaczej) i Skylanach sie nie kończy :). Nawet w tym klubie.

Więcej luzu proponuję bo widzę po pierwszych zapowiedziach i wypowiedziach o nowych 5-kach dostałeś orgazmu.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Marketingowe samobójstwo... Być moze. Moim zdaniem problemem jest po prostu czasem nadmierna szczerość Alana. Gość pisze jak jest, a nie wszyscy sa gotowi na taki reality shock. Czasem lepsze dla klientów jest właśnie marketingowe lekkostrawne kłamstewko czy półprawda. Ja cenię szczerość, to niespotykane na dzisiejszym rynku.

Tak jak dzisiaj Alan napisał, ze po wyjściu z sauny i solidnym pływaniu rano wstał ze świeża głowa i nową ideą, żeby zmienić wartości dwóch elementów w zwrotnicy shl5+. Po wprowadzeniu wartości do symulatora: bingo. Wszystkie produkcyjne wersje shl5+ będą juz zmienione. Po co to właściwie napisał? Przecież juz przed sauną miało być idealnie... Można to krytykować a można cenić. Mało kto w świecie audio pozwala sobie na taką szczerość. I nie pozwala klientom na taki wgląd w sytuację "od kuchni".

Szczerze i dobrze? I don't think so.

W swiecie motoryzacyjnym wzywa sie klientow do seriwsu na bezplatne usuniecie usterki.

Let's see ... moze będzie upgrade, na bezpłatny (zwrotnica) nie liczę.

Japowiedział? Teraz po English może być czy dalej daję doopy?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

A oznacza to przecież, ze w Monachium były wystawiane te jeszcze nie-do-końca-idealne shl5+

Co do super tweetera podam dokładny cytat, nie ma tam nic wkurwiajacego dla obecnych właścicieli shl5 imho :)

As for the supertweeter, it's growing on me now that I have been able to perfectly integrate it with the main tweeter thanks to the new software simulator which has given me a really effective circuit solution.

Kończąc dyskusję, którą zacząłem ... przyjadą ... posłuchamy. Na dziś moim zdaniem niefortunne wypowiedzi Alana i ... dalej nic nie wiadomo.

Powtórzę jeszcze od siebie co kiedyś napisałem:

dla mnie i w moim systemie stare, 30-o letnie HL Monitor Mk III zagrały w porownaniu do 5-ek bardzoej z sercem i z duszą, "starym" dzwiękiem, a 5-ki bardziej szczegółowo i analitycznie. Miękka materiałowa kopółka robi swoje, specjalnie nie przepadam za metalem. Ale ... jednak zostawiłem SHL5 ... być może to był błąd. Dlatego teraz celuję w Goodmansy szerokopasmowe gdzie nie ma problemu ze sklejaniem pasma, gra jak gra, albo bierzesz albo nie.

Pozdro

BTW to pokazuje, że nowsze NIE ZNACZY LEPSZE !!! ... nawet u Harbetha.

:)

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja wiem czy niefortunne? Była to po prostu odpowiedź na czyjeś pytanie dlaczego nie wypieprzył super tweetera z nowych paczek. Odpisał z sensem, oględnie i chyba szczerze. Marketingowiec pewnie zignorowałby pytanie lub udzielił bełkotliwej i bardzo długiej odpowiedzi, z której nikt by się niczego nie dowiedział i taki byłby właśnie tego cel...

A nowe shl5+ mają grać właśnie jeszcze nieco bardziej szczegółowo, mają być też bardziej skuteczne. Więc pewnie nie tędy droga do dźwięku, do którego dążysz, tym bardziej nie ma powodów do wkurwienia, że idzie nowe :)

Tak zmiany w dźwięku SHL5->SHL5+ opisuje Alan:

More open, more detailed, smoother, flatter response on and off axis, better mid/tweeter and tweeter/supertweeter integration. Bass about the same. Reference axis is repositioned to be ear level with the main tweeter (it was slightly below that on the previous model).

Ehhhh ... dla mnie, powtórzę ... dla mnie to oznacza, ze wcześniej w SHL5 "spieprzył" zwrotnicę. Uszy sie zmieniły?

Starość? Preferencje?

Dlatego takie rzeczy marketing odrzuca, takie czasy.

FANboje Harbetha wybaczą, może ja też?

Wniosek jeden ... na Harbethach świat się nie kończy, jak powiedziano lepsze wrogiem dobrego.

Pozdro

Ehhhh ... dla mnie, powtórzę ... dla mnie to oznacza, ze wcześniej w SHL5 "spieprzył" zwrotnicę. Uszy sie zmieniły?

Starość? Preferencje?

Dlatego takie rzeczy marketing odrzuca, takie czasy.

FANboje Harbetha wybaczą, może ja też?

Wniosek jeden ... na Harbethach świat się nie kończy, jak powiedziano lepsze wrogiem dobrego.

Pozdro

Gdyby się trzymać takiej tezy to postęp w ogóle byłby niemożliwy. Wszystko od razu byłoby super wiec nie byłoby potrzeby zmian. Zawsze i wszędzie będzie szło nowe, takie są dzieje postępu.

Gdyby się trzymać takiej tezy to postęp w ogóle byłby niemożliwy. Wszystko od razu byłoby super wiec nie byłoby potrzeby zmian. Zawsze i wszędzie będzie szło nowe, takie są dzieje postępu.

A jaka w moim powyzszym poscie jest teza? Widzę jedną ... lepsze wrogiem dobrego.

I to Twoim zdaniem zaprzecza zmianom? Czytaj prosze ze zrozumieniem.

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.