Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tak ??? A to niby czemu?

To tak jakby szef Mercedesa powiedzial do mnie starego kloenta ... dwa lata temu sprzedaliśmy Ci z premedytacją niedopracowany model ... w podtekscie, to Twoj problem, zawsze mozesz kupic nowy, lepszy. Wiemy, skrzynia troche zgrzyta i lakier płowieje ale ... mamy nowszy, lepszy model.

Na bambus z takim Mercedesem.

Taki wpis to tez załość? Czy to jast płatny fun klub funboyów Harbetha się pytam?

Pozdro

Kolego poczytaj na temat tego co Alan ma do powiedzenia o "nowym"modelu, najlepiej po angielsku i najlepiej między wierszami.Na razie histeryzujesz, krzyczysz,przeklinasz i straszysz nas,że zmienisz na Goodmansy,zmieniaj wolny kraj, ktoś będzie bardzo zadowolony z Twoich 5.Na koniec jeszcze jedna rada, jak będziesz tak na serio brał każdy marketingowy bełkot, to se napytasz problemów zdrowotnych, dla przykładu z tego samego podwórka, poczytaj o różnicach pomiędzy P3ESR a P3ESR Special Edition, a najlepiej o P3ESR a P3ES, które były produkowane jakiś czas równolegle i nikt nie czuł się wydymany może wtedy zrozumiesz o co w tym idzie, a gdyby Ci przyszło do głowy znaleźć na tej podstawie jakiegoś Twoim zdaniem "wydymanego"Klienta to oszczędź sobie czas i idź na grilla-nie znajdziesz.

japowiedział ... dziękuję.

A merytorycznie coś dodasz?

Więcej luzu proponuję bo widzę po pierwszych zapowiedziach i wypowiedziach o nowych 5-kach dostałeś orgazmu.

Pozdro

Dodałem, niczego nie dostałem bo ich nie słuchałem,przestań stosować wycieczki ad personam i sam wyluzuj.Już raz trafiając jak kulą w płot zarzucałeś mi handel-uwaga dla niewtajemniczonych-standami Skylan.Pomjam,że większej niedorzeczności to ze świecą szukać, to jeszcze pisze to człowiek, który w co drugim swoim poście usiłuje sprzedać coś ze swojego salonu, tak że chłopie wrzuć na luz i przestać obrażać fanów marki.To jest klub Harbetha, są tu ludzie, którzy bezkrytycznie kochają te kolumny, bądź więc łaskaw im tego nie zabraniać, albo jak cię to drażni to tu nie zaglądać

EOT!

Japowiedział? Teraz po English może być czy dalej daję doopy?

Pozdro

I jeszcze jedno bo najwyraźniej upały Ci szkodzą, jeśli nadal będziesz specjalnie przekręcał mojego nicka i robił wycieczki personalne,zacznę zgłaszać Twoje post, nie będę się z tobą przepychał w tym ani w każdym innym wątku.Dotarło?

Ja wiem czy niefortunne? Była to po prostu odpowiedź na czyjeś pytanie dlaczego nie wypieprzył super tweetera z nowych paczek. Odpisał z sensem, oględnie i chyba szczerze. Marketingowiec pewnie zignorowałby pytanie lub udzielił bełkotliwej i bardzo długiej odpowiedzi, z której nikt by się niczego nie dowiedział i taki byłby właśnie tego cel...

A nowe shl5+ mają grać właśnie jeszcze nieco bardziej szczegółowo, mają być też bardziej skuteczne. Więc pewnie nie tędy droga do dźwięku, do którego dążysz, tym bardziej nie ma powodów do wkurwienia, że idzie nowe :)

Tak zmiany w dźwięku SHL5->SHL5+ opisuje Alan:

More open, more detailed, smoother, flatter response on and off axis, better mid/tweeter and tweeter/supertweeter integration. Bass about the same. Reference axis is repositioned to be ear level with the main tweeter (it was slightly below that on the previous model).

Otóż to

+1

To jest klub Harbetha, są tu ludzie, którzy bezkrytycznie kochają te kolumny, bądź więc łaskaw im tego nie zabraniać, albo jak cię to drażni to tu nie zaglądać

Po wojnie też powstał taki klub. Na 45 lat, pomiędzy Odrą, a Bugiem. I też bezkrytyczna miłość w nim zapanowała.

To, że jest klub nie znaczy, że wszyscy maja myśleć i mówić tak samo, a już na pewno nie tak jak Ty.

Ja nikomu niczego nie zabraniam tylko dziwi mnie Wasze bezkrytyczne podejście. Alan powiedział, Alan miedzy wierszami, Alan to, Alan tamto.

Posłuchamy, zobaczymy.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Trudno mowić o bezkrytycznym podejściu do głośnika, którego nikt jeszcze nie słyszał :) Stąd cytaty Alana bo jest on obecnie właściwie jedynym źródłem wiedzy o tych paczkach. A ponieważ je zrobił to coś tam o nich wie :) Co w tym dziwnego? Chociaż zauważyłem, że w tym klubie wielu wydaje sie, że wiedzą o H więcej niż Alan i mnie to z kolei delikatnie mówiąc dziwi :)

Natomiast to, że nie sądzę, żeby to była kicha a wręcz jestem przekonany, że będzie to kolejny doskonały głośnik - cóż, Harbeth przez lata zapracował na takie zaufanie. Czy jesteś w stanie wymienić chociaż jedną nieudaną premierę nieudanego głośnika marki Harbeth? Ja nie :)

Myślę, że po prostu znudził Ci się trochę Harbeth, chcesz czegoś nowego i dlatego sobie trochę tego Harbetha obrzydzasz, żeby emocjonalnie łatwiej Ci sie go było pozbyć i żebyś nie tęsknił. A ja myślę, że i tak będziesz :)

Edytowane przez BlueMax

Trudno mowić o bezkrytycznym podejściu do głośnika, którego nikt jeszcze nie słyszał :) Stąd cytaty Alana bo jest on obecnie właściwie jedynym źródłem wiedzy o tych paczkach. A ponieważ je zrobił to coś tam o nich wie :) Natomiast to, że nie sądzę, żeby to była kicha a wręcz jestem przekonany, że będzie to kolejny doskonały głośnik - cóż, Harbeth przez lata zapracował na takie zaufanie. Czy jesteś w stanie wymienić chociaż jedną nieudaną premierę nieudanego głośnika marki Harbeth? Ja nie :)

Myślę, że po prostu znudził Ci się trochę Harbeth, chcesz czegoś nowego i dlatego sobie trochę tego Harbetha obrzydzasz, żeby emocjonalnie łatwiej Ci sie go było pozbyć i żebyś nie tęsknił. A ja myślę, że i tak będziesz :)

Eeee, nie.

Absolutnie sobie nie obrzydzam i wczoraj z wielką przyjemnością ich słuchałem. I na pewno posłuchałbym 40.1, pasuja do mojego metrażu i kubatury. Niestety aktualne SHL5 nie mają tego czegoś co miały stare HL, duszy, serca, totalnej muzykalności, budowania emocji. Próbują łaczyć cechy głosników ze złotej epoki hi-fi z aktualnymi czasami, gustami i wymaganiami klientów. I nawet im się to udaje. Na pewno nie bez znaczenia są inne rodzaje muzyki grane dziś w porównaniu do tego z lat 60-ych czy 70-ych. Tam grały instrumenty, dzisiaj elektronika ... celowo przejaskrawiam.

Miałem okazję słuchać Goodmansów Axiom 350 z taśmy i ... trafiły w moje gusta. Produkują muzyczne emocje :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

A jak z basem w takich niezbyt chyba wielkich szerokopasmowcach?

Zgadzam sie, że obecne głośniki grają bardziej skrajami pasma głownie po to, żeby dobrze odtwarzać wszechobecną elektronikę. Głośnik, który tego nie potrafi nie będzie uniwersalny.

A jak z basem w takich niezbyt chyba wielkich szerokopasmowcach?

Zgadzam sie, że obecne głośniki grają bardziej skrajami pasma głownie po to, żeby dobrze odtwarzać wszechobecną elektronikę. Głośnik, który tego nie potrafi nie będzie uniwersalny.

Bas zależy tam od skrzyni. Słuchałem w duzym pomieszczeniu podobnym do mojego, w dużych obudowach z linia transmisyjną o wym ok. 160x100x70 cm. Było ok. Było go tyle ile potrzeba i przede wszystkim bas był "dobrej jakości".

Teraz maja być włozone do mniejszej, bardziej akceptowalnej obudowy. Musze posłuchać.

Innym głosnikiem który wywarł na mnie ogromne wrażenie, gdzie 5-ki mogę postawic do kąta, jest JBL 4343.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Po wojnie też powstał taki klub. Na 45 lat, pomiędzy Odrą, a Bugiem. I też bezkrytyczna miłość w nim zapanowała.

To, że jest klub nie znaczy, że wszyscy maja myśleć i mówić tak samo, a już na pewno nie tak jak Ty.

Ja nikomu niczego nie zabraniam tylko dziwi mnie Wasze bezkrytyczne podejście. Alan powiedział, Alan miedzy wierszami, Alan to, Alan tamto.

Posłuchamy, zobaczymy.

Pozdro

Możemy dyskutować na temat marki, możemy mieć odmienne zdanie to oczywiste, ale wycieczki osobiste sobie daruj-ostatni raz proszę.Ja nie mam problemu z zaakceptowaniem,że 7 to nie jest moja bajka ale do głowy mi nie przychodzi,żeby ich posiadaczy przekonywać,że błądzą.Narobiłeś rabanu, bo Shaw ulepszył shl5, jesteś mam wrażenie chyba jedyny w kosmosie, który tak zareagował. Rozumiem,że brzmienie shl5 nie do końca Cię zachwyca, ale nie rozumiem po co je w takim razie kupiłeś?Klub Harbetha jest naprawdę fajnym miejscem i nie powinno Cię dziwić,że czasem jakiś owner wypowiada się na temat tych skrzynek z pozycji kolan-tak bywa:)ale nie musisz też tego w taki bojowy sposób potępiać.Proponuje pax, bo szkoda tej przestrzeni AS na chlew, który wyziera z innych obszarów.

Pozdrawiam

!

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

JBL 4343 to ogromne paki większe chyba od M40.1, poza tym to studyjne monitory więc nie każdy je do siebie wstawi z powodu wyglądu i gabarytów. Na pewno grają super, nie mam co do tego wątpliwości ale trudno porównywać je z shl5.

Co do "spieprzonej" zwrotnicy w shl5 to absolutnie sie nie zgadzam z takim stawianiem sprawy. Jeśli 5 miały spieprzoną zwrotnicę to 95% kolumn na rynku też taką ma. O tym jak trudno było poprawić shl5 najlepiej świadczy fakt, że były 15 lat na rynku i przez ten czas Alan nie raz sie zabierał za to zadanie i odpuszczał temat. Widocznie dopiero teraz technika pozwala na dodanie jeszcze tych paru procent jakości dźwięku do nich. A i tak jestem pewien, że niejeden będzie wolał starszą wersję bo nie każdy akurat szuka głośników, które są "More open, more detailed, smoother, flatter response on and off axis..." etc.

Edytowane przez BlueMax

A ja myślę, że nie ma jedynie słusznej prawdy, co jest "obiektywnie" lepsze, a co gorsze. Czasem charakterystyka jest idealna, a sprzęt mający gorszą charakterystykę brzmi dla wielu lepiej. Zależy od całości sprzętu, miejsca odsłuchu, sprawności słuchu i własnych preferencji muzycznych. Howgh.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Te wszystkie dywagacje i oburzenie są "g" warte, całość zweryfikuje odsłuch, ale jestem dziwnie spokojny,że to będą wybitne paczki.Progres jaki dokonał się w P3ESR jest niemożliwy a przecież P3es były dla wielu końcem drogi w projekcie BBC.

Gdyby się trzymać takiej tezy to postęp w ogóle byłby niemożliwy. Wszystko od razu byłoby super wiec nie byłoby potrzeby zmian. Zawsze i wszędzie będzie szło nowe, takie są dzieje postępu.

Bardzo mądre słowa. To taka maniera...narzekanie na to co nowe, narzekanie na współczesną młodzież i wychwalanie tego co było kiedyś, że lepsze i prawdziwsze...

Ja lubię prawdziwą porcelanę, ręcznie wytwarzane wędliny i domowy chłodnik ale cieszę się że żyję w roku 2014, mam szerokopasmowy internet, mogę słuchać w tle muzyki podczas obiadu korzystając ze Spotify a jak mam ochotę i czas to włączę sobie dobrze zrealizowane nagranie w wysokiej rozdzielczości i posłucham na swoim systemie...

Bardzo cenię sobie, że jest taki człowiek jak Alan, który potrafi szczerze napisać co poprawił i jakie są tego efekty. To się nazywa uczciwość i wielu a nawet większość ludzi zapomniała co to słowo oznacza. Im więcej czytam o tym człowieku tym większą darzę go estymą. To żywy dinozaur, który dotrwał do naszych czasów pełnych napompowanych oświadczeń i bełkotu...

Co do "spieprzonej" zwrotnicy w shl5 to absolutnie sie nie zgadzam z takim stawianiem sprawy.

fakt, że były 15 lat na rynku i przez ten czas Alan nie raz sie zabierał za to zadanie i odpuszczał temat.

I masz rację że się nie zgadzasz...

Po prostu wstał pewnego dnia i doznał oświecenia. Ma do tego prawo jako konstruktor i właściciel firmy. Super że tak się stało.

A co do shl5 to świetne kolumny i w fajnym zestawieniu dają wiele radości w rozsądnej cenie...jednak zawsze można lepiej i dobrze, że ich twórca nie zadziera nosa tylko potrafi przyznać, że coś można jeszcze poprawić.

Inne firmy wprowadzają co kilka lat nowe modele a tu mamy dobre podejście w dawnym stylu. Ulepszać...ulepszać...

Ja jestem bardzo ciekawy porównania jednej 5 z ta nową wersją...koniecznie muszę tego posłuchać na Waliców...5 to bowiem moje ulubione kolumny Harbetha i wspominam je ciepło z pewnego odsłuchu z urządzeniami Burmastera.

Bardzo mądre słowa. To taka maniera...narzekanie na to co nowe, narzekanie na współczesną młodzież i wychwalanie tego co było kiedyś, że lepsze i prawdziwsze...

Ja lubię prawdziwą porcelanę, ręcznie wytwarzane wędliny i domowy chłodnik ale cieszę się że żyję w roku 2014, mam szerokopasmowy internet, mogę słuchać w tle muzyki podczas obiadu korzystając ze Spotify a jak mam ochotę i czas to włączę sobie dobrze zrealizowane nagranie w wysokiej rozdzielczości i posłucham na swoim systemie...

Bardzo cenię sobie, że jest taki człowiek jak Alan, który potrafi szczerze napisać co poprawił i jakie są tego efekty. To się nazywa uczciwość i wielu a nawet większość ludzi zapomniała co to słowo oznacza. Im więcej czytam o tym człowieku tym większą darzę go estymą. To żywy dinozaur, który dotrwał do naszych czasów pełnych napompowanych oświadczeń i bełkotu...

+1

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

+2

Nie chcę tego ciągną, niech klub Harbertha jest wolny od chamstwa,zgoda?

Pozdrawiam

Zgoda :)

Pozdro

JBL 4343 to ogromne paki większe chyba od M40.1, poza tym to studyjne monitory więc nie każdy je do siebie wstawi z powodu wyglądu i gabarytów. Na pewno grają super, nie mam co do tego wątpliwości ale trudno porównywać je z shl5.

Fakt, że do niebieskich przodów czy niebieskiej maskownicy trzeba się przyzwyczaić :).

Te paki potrzebują dobrego wzmaka będącego wiadrem z prądem. Mocne lampowce są dla nich stworzone, przy słabszych "pierdzą".

Ale dźwiek jest wart grzechu jak ktoś ma je gdzie wstawić. Ja mam :).

I jak mi nie wyjdą Goodmansy to się bardzo poważnie nad nimi zastanowię. Sa do kupienia w idealnym stanie ze zmodyfikowaną zwrotnicą za mniej niż połowę ceny nowych 40.1.

Były 40.1 do wzięcia za 25 tys ale człowiek zrezygnował ze sprzedaży. A ja wtedy nie byłem gotowy na takie inwestycje. Teraz po dopieszczeniu toru dojrzałem.

Kiedyś już napisałem, powtórzę, jak ktoś ma 40.1 do sprzedania niech da znać, pamiętając, że nówki po wyjeździe z salonu podobnie jak samochody tracą 25-30% wartości :). Jestem za.

Pozdro

Eeee, nie.

Absolutnie sobie nie obrzydzam i wczoraj z wielką przyjemnością ich słuchałem. I na pewno posłuchałbym 40.1, pasuja do mojego metrażu i kubatury. Niestety aktualne SHL5 nie mają tego czegoś co miały stare HL, duszy, serca, totalnej muzykalności, budowania emocji. Próbują łaczyć cechy głosników ze złotej epoki hi-fi z aktualnymi czasami, gustami i wymaganiami klientów. I nawet im się to udaje. Na pewno nie bez znaczenia są inne rodzaje muzyki grane dziś w porównaniu do tego z lat 60-ych czy 70-ych. Tam grały instrumenty, dzisiaj elektronika ... celowo przejaskrawiam.

Miałem okazję słuchać Goodmansów Axiom 350 z taśmy i ... trafiły w moje gusta. Produkują muzyczne emocje :).

Pozdro

• 2 tygodnie później...

Nowe shl5plus pojawiły się w sklepach w uk a cena taka sama jak poprzedni model ,także jestem ciekawy co zrobią z nakładem starych shl5 ,czy będą tańsze czy wogole nie mają już magazynie nic

:)

Gość intenser

(Konto usunięte)

nie mają już magazynie nic

nie mają bo cała produkcja schodzi na bieżąco

jedynie dystrybutorzy i sklepy gdzieś na świecie mają jakieś zapasy

a co do ceny - nie wzrosła bo nie było podstaw - to uczciwa firma uczciwie traktująca swych klientów ( nowy głośnik znany z innych modeli + nowa zwrotnica nie jest podstawą do zarobienie kilku talarów więcej - i chwała im za to)

Ma ktos juz nowe hl5?

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Gość intenser

(Konto usunięte)

Ma ktos juz nowe hl5?

myślisz, że 3 tyg po światowej premierze będą już w PL ?

to nie no offense bowers , który ma na stocku kilkaset egz

najwcześniej będą u nas obstawiam jesienią i to tą późniejszą

myślisz, że 3 tyg po światowej premierze będą już w PL ?

to nie no offense bowers , który ma na stocku kilkaset egz

najwcześniej będą u nas obstawiam jesienią i to tą późniejszą

Akurat tutaj duzo ludzi na tym forum jest też z poza granicy więc ktoś mógł już kupić te kolumny

Niestety ale nowe shl5 plus kosztują więcej ,3279 funtów więc jakieś 2,5 tysiąca złotych więcej ,

Dzownilem do delera i powiedział mi że na stronie był błąd i nie zmienili na nową cenę .

Gość intenser

(Konto usunięte)

to przykra wiadomość , zmiana kilku elementów na zwrotnicy albo ich wartości oraz wsadzenie produkowanego od lat woofera ( pewnie nie droższego w produkcji od starszej wersji ) imo nie uzasadnia żądania większej ilości talarów

cóż , gdyby to nie był H. zbeształbym taką politykę a tak sobie tylko pomyślałem to i owo :)

"Cena Super HL5 Plus jest zależna od wykończenia i wynosi 15.900 zł, 16.400 zł lub 16.800 zł."

Edytowane przez intenser

Aaaaaaa ... to już Alan jest be ?

To dobrze, bo mam "stare" SHL5 na sprzedaż :).

Zawsze mówiłem, posłuchajmy, porównajmy a tutaj tylko przez cenę mierzymy. A myśleliście, że "lepsze" będa kosztować taniej? Tak to nawet w UK i u Alana nie ma :):):).

pozdro

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.