Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki - to potwierdza moje spostrzeżenia - podejrzewam jakby podwyższyć ten stand to by ten bas uległ poprawie

Również mam taką nadzieje. Tamte standy były metalowe, pożądna i stabilna konstrukcja. Wierze że standy Yoahima również są stabilne ,cikawe tylko jaki wpływ będzie miał użyty materał.

"Ogłoszenia duszpasterskie: Kolega Jamówię zainkasował bana od Paltona, więc jeśli ktoś coś potrzebuje, to tylko na priv. "

A czy jeśli się spytam : Co się konkretnie stało? - to też takiego bana mogę dostać? Bo chyba wszystkich z klubu Harbetha i Lebena nie zbanowano, chociaż po ciszy , która zapadła po Twoim ogłoszeniu można się wiele spodziewać.. Scared...

Edytowane przez donegal
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Napisz do kolegi na priv. Ban nie miał nic wspólnego z działalnością klubu, ale kolega prosił, żebym poinformował klubowiczów z obu zainteresowanych klubów na wypadek gdyby ktoś coś od niego chciał więc to uczyniłem.

Napisz do kolegi na priv. Ban nie miał nic wspólnego z działalnością klubu, ale kolega prosił, żebym poinformował klubowiczów z obu zainteresowanych klubów na wypadek gdyby ktoś coś od niego chciał więc to uczyniłem.

Dyplomatyczne ..;-)) Dzięki, że odpowiedziałeś, ale jamówię na "tutejszy" priv nie odpowiada. Czy ban opiewa na całość AS?

Dzwiek bardziej sie otworzyl ,dół pasma przede wszystkim, bas stał sie masywniejszy, bardziej obecny lecz stracil na kontroli. Momentami ciężki do ujarzmienia, lecz to może przez to ze kolumny stały za nisko.

Sorry ... nie mogę się powstrzymać ... bas stracił na kontroli? A wcześniej ją miał ???

O których Harbethach piszesz?

Pytam na bazie wlasnych doswiadczen z HL5 i SHL5. Fenomenalna srednica, niezla góra i ... fatalny bas, ktory nie schodzi nisko i się ciągnie jak flaki z olejem. Co sie moze podobac bo daje niezwykle muzykalny przekaz. Ale bez basu i bez jego kontroli. Jedynie puff, puff, puff co jest tu oposywane jak np. za dużo basu albo kłopoty z jego ujarzmieniem.

Sorry, klub to nie tylko prawienie sobie komplementów :).

Mialem Harbethy prawie dwa lata, świetne kolumny.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Sorry ... nie mogę się powstrzymać ... bas stracił na kontroli? A wcześniej ją miał ???

O których Harbethach piszesz?

Pytam na bazie wlasnych doswiadczen z HL5 i SHL5. Fenomenalna srednica, niezla góra i ... fatalny bas, ktory nie schodzi nisko i się ciągnie jak flaki z olejem. Co sie moze podobac bo daje niezwykle muzykalny przekaz. Ale bez basu i bez jego kontroli. Jedynie puff, puff, puff co jest tu oposywane jak np. za dużo basu albo kłopoty z jego ujarzmieniem.

Sorry, klub to nie tylko prawienie sobie komplementów :).

Mialem Harbethy prawie dwa lata, świetne kolumny.

Pozdro

Nie przepraszaj, szczerość to podstawa:)

Jeżeli (załóżmy) słuchałeś shl5 na skylanach i bas miał słabą kontrole to wyobraź sobie że na otwartych ma jeszcze słabsza,jest jeszcze bardziej ''misiowaty'',ma dużo więcej masy , i jest go za duzo jak dla mnie, dlatego też twierdze że jest ciężko z jego ujarzmieniem.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie przepraszaj, szczerość to podstawa:)

Jeżeli (załóżmy) słuchałeś shl5 na skylanach i bas miał słabą kontrole to wyobraź sobie że na otwartych ma jeszcze słabsza,jest jeszcze bardziej ''misiowaty'',ma dużo więcej masy , i jest go za duzo jak dla mnie, dlatego też twierdze że jest ciężko z jego ujarzmieniem.

Hmm, serio tak jest na otwartych? Pomyśleć, że Japończycy słuchają głównie na otwartych w tych swoich klitkach.

Hmm, serio tak jest na otwartych? Pomyśleć, że Japończycy słuchają głównie na otwartych w tych swoich klitkach.

Otwarte standy na których stały u mnie Shl5-tki były za niskie ( to od jakiś JBL vintage, nie pamiętam już modelu). Wcześniej pisałem że około 10 cm ,ale po dłuższym zastanowieniu myśle to mogło być więcej, jest więc wysoce prawdopodobnym że właśnie przez tą różnice bas był jaki był.

Trochę zabawnie to zabrzmiało. Jedna osoba mówi, że jest kiepsko na basie, a druga - posiadacz SHL5 - mówi, że jest jeszcze gorzej ;) Zgadzam, się, że SHL5 nie jest mistrzem tego zakresu, jednak nie jest według mnie źle. Trochę inna filozofia dzwięku, materiał zastosowany do budowy membran, za to wzorowy zakres średnicy, a góra, zgadzam się, bardzo dobra i rozbudowana. Myślę, że w tym przedziale cenowym to głośnik rewelacyjny, do "zauroczenia" nawet na zawsze :) Można wiele zmienić odpowiednim towarzystwem. Sam będę próbował z innymi podstawkami, ale nie szukam poprawy basu, ale większej swobody dźwięku. Moje standy maja ok 45 kg każda, wiec ciężar niemiłosierny. Samo położenie q-bricków wiele zmieniło. Niestety foundation zaprzestało produkcji. Z polskich konstrukcji pozostaje rogozaudio, ktory produkuje na zamówienie takze lekkie otwarte standy do tych kolumn. Albo coś drewnianego. Wydaje się, że w tym przypadku istotne jest perfekcyjne wykonanie, wysoka stabilnosc standu a byc moze tez twardosc drewna.

Gwoli wyjasnienia.

HL Monitor stał na początku na takich brytyjskich podstawkach na kółkach. To była tragedia na basie i była to ewidentnie wina podstawek. Potem stanęły na ciężkich standach stalowych zasypanych pisakiem. Home made. Odpowiednia wysokosc i wymiary. I zrobilo sie duuuużo lepiej. Potem stanely tam SHL5.

O doswiadczeniach z rozlazlym i niekontrolowanym basem piszę w odniesieniu do odsłuchów i porownania w tym samym pomieszczeniu z tym samym sprzetem towarzyszacym innych kolumn.

Jesli nie ma porownania to bas wydaje sie niezly. Tylko niezly. Niestety przy porownaniu z basem kontrolowanym, barwnym i muzykalnym SHL5 ma bas slaby.

No cóż, bas reflex i plastikowy głosnik. Ale to tylko moje zdanie.

Jesli ktos przymknie oko na ta przypadlosc to otrzyma znakomity, muzykalny i wciagajacy przekaz muzyczny.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Piotrek, nie ma kolumn idealnych.

Zawsze będzie coś kosztem czegoś.

Fakt, bas piątek nie jest ich najmocniejszą stroną ale wiele plusów jak ktoś chce przysłoni ten jeden minus.

Biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość to bym je plasował na bardzo wysokiej pozycji w rankingu.

Oczywiście, że można lepiej za podobne pieniądze ale nie każdy ma tyle determinacji co Ty w "dewastowaniu" i przekręcaniu na lewą stronę sprzętu :)

zgadzam się z tym co napisał masza1968...,,bas piątek nie jest ich najmocniejszą stroną ,, ale mają tyle innych zalet że......

moje poprzednie kolumny (Dynaudio S25se) miały niski mięsisty i mocny bas ale powiem szczerze że nawet przez chwilę

nie tęskniłem do basu z S25....na początku z shl5 miałem małe problemy ale wstawienie czterech paneli pt-80 załatwiło sprawę

odpowiednia wysokość stendów ma ogromne znaczenie......trochę ten temat przerabiałem

a góra, zgadzam się, bardzo dobra i rozbudowana

Moim zdaniem gora jest ok ,ale nic specjalnego. mialem s25 i esotar pokazal duzo wiecej w tym zakresie,ale zaraz wyjdzie na to ze to kiepskie kolumny bo tylko srednice maja jak nalezy,co oczywiscie nie jest prawda bo jako calosc brzmi to piknie.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Miroslav1

Kiedy będziesz miał 40ki?

Bo jestem ciekawy jak ten bas w nich wygląda. W końcu mają 2 BRy i o wiele większą skrzynię.

Edytowane przez masza1968

O doswiadczeniach z rozlazlym i niekontrolowanym basem piszę w odniesieniu do odsłuchów i porownania w tym samym pomieszczeniu z tym samym sprzetem towarzyszacym innych kolumn.

A czym napędzałeś te "5"?

Miroslav1

Kiedy będziesz miał 40ki?

Bo jestem ciekawy jak ten bas w nich wygląda. W końcu mają 2 BRy i o wiele większą skrzynię.

Oooooo jeszcze sporo czasu zanim te cholery do mnie przyjadą.....kwiecień-maj :)

Coz to za panele?

...zwykła wełna mineralna pt-80 o wymiarach 100x50x10cm....dałem do tapicera aby jakoś estetycznie to zrobił...

Piotrek, nie ma kolumn idealnych.

Zawsze będzie coś kosztem czegoś.

Fakt, bas piątek nie jest ich najmocniejszą stroną ale wiele plusów jak ktoś chce przysłoni ten jeden minus.

Biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość to bym je plasował na bardzo wysokiej pozycji w rankingu.

Oczywiście, że można lepiej za podobne pieniądze ale nie każdy ma tyle determinacji co Ty w "dewastowaniu" i przekręcaniu na lewą stronę sprzętu :)

Przeca napisalem, ze to znakomite kolumny.

Ale lepsze sa ... Tandbergo 5020 ... bez zadnego przekrecania ;).

Cena 300-500 EUR na eBay czyli jakieś 6 razy taniej niż Harbeth.

A zabijają SHL5 masakrycznie.

BTW jest wlasnie na eBay Tandberg Studio Monitor za bodajze 2300 EUR. Brac i pakowac.

Pozdro

A czym napędzałeś te "5"?

Rożnie:

- Unison S6

- Krell KAV-500i

- AR LS16 modyfikowany plus monosy 2x50W w klasie A IDHOS na diabłach

- PASS Aleph Mini.

Tylko nie pisz, ze slabe bo poz. 2 i 3 napedzi slonia. O basie z Krella pisalem kiedys w samych superlatywach. Ma on swoje wady ale akurat nie w tym zakresie.

Pozdro

Mam pytanie...ale tyko do tych co empirycznie doświadczyli :-)

Chodzi mi o Harbeth p3esr w pomieszczeniu nieco większym czyli 25-30 m2.

Wiem, że wielu klubowiczów posiada i wysoko ceni te monitorki. Chciałby je wypożyczyć za kaucją, ale najpierw zapytam o ew. doświadczenia użytkowników. Nie jestem zwolennikiem przytłaczającego basu. Myślicie, że to może być dobry układ? Czy takowa przestrzeń to dla nich abstrakcja? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi,

Przeca napisalem, ze to znakomite kolumny.

Cena 300-500 EUR na eBay czyli jakieś 6 razy taniej niż Harbeth.

A zabijają SHL5 masakrycznie.

BTW jest wlasnie na eBay Tandberg Studio Monitor za bodajze 2300 EUR. Brac i pakowac.

Pozdro

Rożnie:

- Unison S6

- Krell KAV-500i

- AR LS16 modyfikowany plus monosy 2x50W w klasie A IDHOS na diabłach

- PASS Aleph Mini.

Tylko nie pisz, ze slabe bo poz. 2 i 3 napedzi slonia. O basie z Krella pisalem kiedys w samych superlatywach. Ma on swoje wady ale akurat nie w tym zakresie.

Pozdro

Tylko żeby te tanerbeegi wyglądały jeszcze jakoś ,szukałem ich na ebayu ,ciężko dostać w dobrym stanie

Mam pytanie...ale tyko do tych co empirycznie doświadczyli :-)

Chodzi mi o Harbeth p3esr w pomieszczeniu nieco większym czyli 25-30 m2.

Wiem, że wielu klubowiczów posiada i wysoko ceni te monitorki. Chciałby je wypożyczyć za kaucją, ale najpierw zapytam o ew. doświadczenia użytkowników. Nie jestem zwolennikiem przytłaczającego basu. Myślicie, że to może być dobry układ? Czy takowa przestrzeń to dla nich abstrakcja? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi,

Pisz do jamowie na priv on ma te kolumienki ,

Nie będzie problemu z 3 w 30m2 tylko pamiętaj że to małe monitory więc dużej skali dźwięku się nie spodziewaj ,na pewno znikną ci w pokoju bo mają taką cechę Ale z basem będzie słabo :)

Sprawdź 30.1 będą jak znalazł a nawet shl5 w 30m2

:)

Tylko żeby te tanerbeegi wyglądały jeszcze jakoś ,szukałem ich na ebayu ,ciężko dostać w dobrym stanie

Słabo szukasz.

http://www.ebay.de/itm/Tandberg-Studio-Monitor-Lautsprecher-im-sehr-guten-Zustand-/191449218154?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item2c93433c6a

Tu nie mogę się doczytać czy chodzi o 1 szt czy parę choć w opisie stoi "speakers" jak byl :

http://www.ebay.de/itm/Tandberg-TL-5020-Haupt-Stereolautsprecher-/111563038022?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item19f9acdd46

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czy są do nich dostępne przetworniki na wypadek piardnięcia albo choćby mechanicznego uszkodzenia czy wtedy tylko na śmietnik?

Cena pierwszych podobna do harbertow a druga aukcja chyba jeden głośnik i cena też nie niska

:)

Cena pierwszych podobna do harbertow a druga aukcja chyba jeden głośnik i cena też nie niska

To poczytaj o tych pierwszych jak piszesz. Od SHL5 dzielą je lata świetlne. To najlepsze kolumny wyprodukowane przez Tandberga. Ciekawe byłoby porównanie do 40 albo 40.1. Choć tam "tylko" 12" papier siedzi. Z konstrukcji średnitonowca widać, że bsą to niesamowicie przestrzennie brzmiące kolumny.

Pozdro

Czy są do nich dostępne przetworniki na wypadek piardnięcia albo choćby mechanicznego uszkodzenia czy wtedy tylko na śmietnik?

Masza, za 500 EUR kupisz sobie druga parę 5020 i ... jeszcze ci zostanie na 4 kolejne :).

Zawsze możesz kupić 6 od razu :).

SHL5 nie mają do nich startu, wiem bo miałem Harbethy a te mam i nie sprzedam. Bo to bargain.

Zapraszam do siebie z SHL5 to zrobimy bezpośrednie starcie.

Pozdro

speaker=głośnik, speakers=głośniki. Zapewne nalezy sprzedającemu zadać pytanie.

Jak był tylko jeden to może być taki dla maszy na części zamienne ;).

Nie bluźnij, jak napisałem średnia cena za parę to 500 EUR czyli ok. 2200 zł. SHL5 uzywane kosztują ok. 8000 zł. Stare HL z przełomu lat 70/80, żeby porównywać jabłka z jabłkami, a też je miałem, kosztują ok. 600 funciaków, zazwyczaj w bardzo słabym stanie wizualnym (nie wiem co Angole z nimi wyprawiają). Czyli drożej niż Tanberg 5020 a różnica w dźwieku dwie klasy.

Ja kupiłem 1 parę, a mój przyjaciel ze Szczecina drugą od tego samego sprzedawcy z Holandii ale w innej okleinie. Jest zachwycony.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.