Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Mój znajomy też stwierdził, że miejsce herbetha jest w wozie realizatorskim i studiu do słuchania jest wiele bardziej udanych kolumn. On jest recenzentem m.in. tak to jest co osoba to zdanie.

Zobaczcie, co koledzy w klubie Manleya piszą teraz o SHL5 . Tutaj została "zjechana" ich średnica i dół, a tam jeszcze górze na metalowych kopułkach dołożyli.. :-(((( Coś Alan prasy u nas nie ma! Ech!.. Błądzimy ...

Raczej dół. To ja zjechałem. I twierdzę, ze jesli ktos nie narzeka na dół SHL5, bo o nich pisalem, to jie slyszal jeszcze w zyciu dobrego dolu niestety.

dla mnie średnica jest super ale nie kazdemu przypadnie do gustu. Nie wszyscy lubią taką barwę.

Górze nic nie zarzucam, zwróciłem uwagę na różnice w starych i nowych ze wzgledu na inne przetworniki.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Zobaczcie, co koledzy w klubie Manleya piszą teraz o SHL5 . Tutaj została "zjechana" ich średnica i dół, a tam jeszcze górze na metalowych kopułkach dołożyli.. :-(((( Coś Alan prasy u nas nie ma! Ech!.. Błądzimy ...

Ktoś po prostu nie lubi metalowych kopułek. Czym tu się przejmować? Gust jak gust. O średnicy SHL5 nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś źle pisał, a nawet jeśli to raczej trudno byłoby to traktować poważnie. Bas to inna sprawa ale silnie uzależniona od pomieszczenia, amplifikacji i... gatunku słuchanej muzyki.

Jeśli ktoś jest tzw. basolubem to wiadomo, że SHL5 nie dostarczy odpowiedniej dawki masowania wnętrzności a przy zbyt małym pomieszczeniu, nieodpowiedniej amplifikacji czy wymagającym materiale - także sprężystości i kontroli. Ale ja na ten przykład słucham na co dzień na P3 i w zasadzie niczego mi nie brakuje dopóki nie zejdę na dół i nie odpalę większych kolumn, co czynię dość rzadko. Do basolubów na pewno więc nie należę :)

Mój znajomy też stwierdził, że miejsce herbetha jest w wozie realizatorskim i studiu do słuchania jest wiele bardziej udanych kolumn. On jest recenzentem m.in. tak to jest co osoba to zdanie.

A ja stwierdzam, że jak nie będziesz stosował interpunkcji, to ciężko Cię będzie zrozumieć...

Skąd się bierze: HERBETH, LEBAN ? :-)))

Raczej dół. To ja zjechałem. I twierdzę, ze jesli ktos nie narzeka na dół SHL5, bo o nich pisalem, to jie slyszal jeszcze w zyciu dobrego dolu niestety.

dla mnie średnica jest super ale nie kazdemu przypadnie do gustu. Nie wszyscy lubią taką barwę.

Górze nic nie zarzucam, zwróciłem uwagę na różnice w starych i nowych ze wzgledu na inne przetworniki.

Pozdro

Pamiętamy, pamiętamy ..:-)))

O średnicy SHL5 nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś źle pisał,

Też tacy tu byli.

Ja basolubem także nie jestem, już kiedyś pisałem, że wystarczy mi taki z 6 kontrabasów.. ;-)))

No nic, pora sie uczyć jak powinny brzmieć : bas, średnica i góra ;-)))

Ktoś po prostu nie lubi metalowych kopułek. Czym tu się przejmować? Gust jak gust. O średnicy SHL5 nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś źle pisał, a nawet jeśli to raczej trudno byłoby to traktować poważnie. Bas to inna sprawa ale silnie uzależniona od pomieszczenia, amplifikacji i... gatunku słuchanej muzyki.

Jeśli ktoś jest tzw. basolubem to wiadomo, że SHL5 nie dostarczy odpowiedniej dawki masowania wnętrzności a przy zbyt małym pomieszczeniu, nieodpowiedniej amplifikacji czy wymagającym materiale - także sprężystości i kontroli. Ale ja na ten przykład słucham na co dzień na P3 i w zasadzie niczego mi nie brakuje dopóki nie zejdę na dół i nie odpalę większych kolumn, co czynię dość rzadko. Do basolubów na pewno więc nie należę :)

Tutaj się zgodzę co do basu ,Z 3 wzmacniaczami bas był inny i inaczej grał ,od pomiesczenia też było inaczej ,nigdy to nie był sprezysty szybki bas Ale nie było ułomności lub był rozlazly ,tylko zauwayzlem że przy lampie bardzo się rozlazi

:)

A ja stwierdzam, że jak nie będziesz stosował interpunkcji, to ciężko Cię będzie zrozumieć...

Skąd się bierze: HERBETH, LEBAN ? :-)))

Przepraszam za intepunkcje.

Czy zatem herbatniki używacie w roli monitorów bliskiego pola? Czy inne kolumny waszym zdaniem lepiej sobie radzą gdy słuchamy muzyki chodząc po pomieszczeniu.

Powiem szczerze, że brak mi w tym zakresie znajomości tematu.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Czy zatem herbatniki używacie w roli monitorów bliskiego pola?

Ja tak ale najmniejszych trójek. Grają doskonale w takim setupie.

Czy inne kolumny waszym zdaniem lepiej sobie radzą gdy słuchamy muzyki chodząc po pomieszczeniu.

Mało które paczki sprawdzą się tak dobrze jak SHL5 w takich warunkach. Mają bardzo dobrą dyspersję dźwięku, zszycie przetworników jest idealne a sweet spot szeeeroki.

Można słuchać nawet z kuchni ;)

Z kolei Alan zawsze twierdzi, że jak jakieś kolumny dobrze grają w najbardziej wymagającym ustawieniu, czyli w bliskim polu, to i tym bardziej sobie świetnie poradzą przy odsłuchu ze średniego czy dalekiego pola. Zaleca próbę odsłuchu dowolnego Harbetha w setupie "słuchawkowym" - skręcamy głośniki tak żeby na siebie patrzyły i wsadzamy głowę w środek. Podobno każdy słaby głośnik się wykłada na takiej próbie a Harbethy wręcz przeciwnie :)

Mało które paczki sprawdzą się tak dobrze jak SHL5 w takich warunkach. Mają bardzo dobrą dyspersję dźwięku, zszycie przetworników jest idealne a sweet spot szeeeroki.

Balsam, balsam na moje serce! ;-))) To mogę potwierdzić, tak jest rzeczywiście. I ze zdziwieniem czytam czasami, że jakieś kolumny sweet spocik mają mierzalny w cm!

Przepraszam za intepunkcje.

Nie stało się nic! ;-))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czy inne kolumny waszym zdaniem lepiej sobie radzą gdy słuchamy muzyki chodząc po pomieszczeniu.

Z całą pewnością WLMy tak grają.

Nawet pod tym względem nieznacznie lepiej ale SHL5 depczą im mocno po piętach :)

Ktoś po prostu nie lubi metalowych kopułek. Czym tu się przejmować? Gust jak gust.

Masz rację, ale czytając to poczułem się jak by ktoś mi ostatni gwóźdź w trumnę wbijał.. A swoją drogą ciekawe, jak różnie można odebrać dźwięk. I jeśli ktoś niezadowolony zacznie te swoje negatywy sugestywnie wszędzie rozsiewać , to ktoś inny może się skutecznie zniechęcić .. Oj, ciężko o rzetelną opinię.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Masz rację, ale czytając to poczułem się jak by ktoś mi ostatni gwóźdź w trumnę wbijał.. A swoją drogą ciekawe, jak różnie można odebrać dźwięk. I jeśli ktoś niezadowolony zacznie te swoje negatywy sugestywnie wszędzie rozsiewać , to ktoś inny może się skutecznie zniechęcić .. Oj, ciężko o rzetelną opinię.

Za bardzo się przejmujesz co kto pisze w internetach. Przydatne są czyjeś doświadczenia ale opinie to tylko własne! Co za różnica co się komuś innemu podoba, to twoje paczki grają w twoim zestawie i twoim pomieszczeniu a twój gust decyduje czy robią to dobrze czy nie. Czy jak ktoś napisze dowolną opinię, a często głupotę, to one przez to będą grać gorzej? Zresztą napiszę ci jedno: opinie, recenzje itp. należy czytać przed zakupem a nie po bo w tym drugim przypadku to w najgorszym wypadku jest samobiczowanie a w najlepszym strata czasu :)

Edytowane przez BlueMax

Za bardzo się przejmujesz co kto pisze w internetach. Przydatne są czyjeś doświadczenia ale opinie to tylko własne! Co za różnica co się komuś innemu podoba, to twoje paczki grają w twoim zestawie i twoim pomieszczeniu a twój gust decyduje czy robią to dobrze czy nie. Czy jak ktoś napisze dowolną opinię, a często głupotę, to one przez to będą grać gorzej? Zresztą napiszę ci jedno: opinie, recenzje itp. należy czytać przed zakupem a nie po bo w tym drugim przypadku to w najgorszym wypadku jest samobiczowanie a w najlepszym strata czasu :)

święte słowa :-)

Bardzo przyjemne jest to Wasze forum. Kulturalni ludzie są najlepszą reklamą (w dobrym tego słowa znaczeniu).

Czytam Was od miesiąca a pewnie zakup herbatników to kwestia czasu a i pewnie przede wszystkim funduszy ;-).

Gram 17 lat na moich monitorach po dziesiatkach lepszych i gorszych modyfikacji. A do takiego herbatnika nie zerknę z prostej przyczyny.Tam skrzynka jest poskrecana z odpowiednim momentam;-)

a twój gust decyduje czy robią to dobrze czy nie.

Odp.: Dobrze!

Aż tak bardzo się nie przejmuję. A zanim kupiłem SHL5 to czytałem to forum, i na jego początku mnięj było kręcących nosami ;-)))

Odp.: Dobrze!

Aż tak bardzo się nie przejmuję. A zanim kupiłem SHL5 to czytałem to forum, i na jego początku mnięj było kręcących nosami ;-)))

Na to się mówi ... towarzystwo wzajmenej adoracji ;).

Pasja nazywana audio czy muzyka polega na ... słuchaniu, a nie na czytaniu.

Pozdro

SHL5 o b. dobre kulumny gdy są dobrze zestawione. Nie wiem, o co co chodzi niektórym malkontentom z tym basem. Słucham właśnie muzyki z hobbita, gdzie basu jest b. dużo, i w moim odczuciu HL5 odtwarzają go świetnie- schodzi nisko, jest zróżnicowany, nie zauważyłem spowolnienia. Ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, byle tylko innym go natarczywie nie narzucał.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Na to się mówi ... towarzystwo wzajmenej adoracji ;).

Pasja nazywana audio czy muzyka polega na ... słuchaniu, a nie na czytaniu.

Pozdro

BlueMax, czy czujesz się adorowany ;-)) Bo ja nie.

Ja bym jednak połączył słuchanie z czytaniem, natomiast wyłączyłbym z tej pasji audio nachalne recenzowanie wszystkiego ( vide Twoja aktywność w tak wielu wątkach.. ) . Twoje wielekroć powielane w tym wątku opinie o tym nieszczęsnym basie SHL5 ... Nie powtarzaj się już więcej, proszę!

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

BlueMax, czy czujesz się adorowany ;-))

No, mogłoby być z tym lepiej ;) Ale napiszę jedno: o ile faktycznie pasja audiofilska czy melomańska nie polega na czytaniu, to na pewno nie polega też na pisaniu :D

Pozwolicie Panowie, ze bede pisac o czym chcę i gdzie chcę o ile dotyczy to danego tematu.

Jesli jestescie zwiazani z branzą dystrybucji Harbetha to wasze podejscie moglbym zrozumiec. Zapewne ńie jestescie wiec nie rozumiem.

Moje oceny, nie testy, oceny i informacje nt. ich grania w danej konfiguracji pomogą innym userom uniknąć ewentualnych rozczarowań. Kazdy produkt ma wady i trzeba o nich rzetelnie pisać. Bo o zaletach slyszy sie wszędzie, szczegolnie w materialach marketingowych.

Chyba ze ojciez zalozyciel tego klubu ma ochotę i cel aby ten klub byl tylko dla fanbojów marki i produktów Harbeth. Ale w tytule tego nie zauwazylem.

Pozdro

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ale ja absolutnie nie jestem za przeganianiem kogokolwiek z klubu i już nawet zdarzyło mi się o tym wcześniej pisać w reakcji na takie "wypychające" wpisy. Nikt nie powinien tego robić, zresztą nikt oprócz założyciela nie może i na tym najlepiej poprzestać. A co do tematyki klubu to jak dla mnie krytyka jest jak najbardziej ok jeśli tylko nie jest zbyt nachalna i cały czas pamiętamy, że jest to klub Harbetha, a nie Tandberga, Jensena, vintage, Lebena czy czegokolwiek innego.

Pozdro :)

Edytowane przez BlueMax

Pozwolicie Panowie, ze bede pisac o czym chcę i gdzie chcę o ile dotyczy to danego tematu.

Jesli jestescie zwiazani z branzą dystrybucji Harbetha to wasze podejscie moglbym zrozumiec. Zapewne ńie jestescie wiec nie rozumiem.

Moje oceny, nie testy, oceny i informacje nt. ich grania w danej konfiguracji pomogą innym userom uniknąć ewentualnych rozczarowań. Kazdy produkt ma wady i trzeba o nich rzetelnie pisać. Bo o zaletach slyszy sie wszędzie, szczegolnie w materialach marketingowych.

Chyba ze ojciez zalozyciel tego klubu ma ochotę i cel aby ten klub byl tylko dla fanbojów marki i produktów Harbeth. Ale w tytule tego nie zauwazylem.

Pozdro

Uderza mnie Twoja bezkrytyczna i niezachwiana wiara w słuszność i rzetelność swoich OCEN i przekonanie o konieczności głoszenia ich wszem i wobec.

Poddaję się, mi akurat nie pomogłeś. Jak to mówią : EOT :-)))

Pozwolę sobie zacytować wypowiedź, która tak tobą wstrząsnęła (chyba, że to nie ta, to mnie popraw) ;) :) :

Miałem możliwość posłuchania SHL5, 40.1, 30.1 i o ile 30-ki i 40-ki dla mnie są ok, to w SHL5 przeszkadza mi blacha w górnej części pasma. Po prostu nie trawię dźwięku z kolumn w których zastosowano głośniki z metalową membraną o ceramicznej już wspominał nie będę. Jak najbardziej powinieneś posłuchać i porównać najlepiej w domu bo Harbeth to generalnie solidna firma, która za normalne pieniądze sprzedaje bardzo dobry dźwięk.

Myślę, że ją potraktowałeś zbyt wybiórczo pomimo, że to wypowiedź pozytywna o Harbethach :)

Jeśli to dalej dotyczy powyższej wypowiedzi, to ........ pozostawię bez komentarza

P.S> Pomimo samych "narzekań", dalej chcę się osobiście przekonać co pokażą SHL5

Edytowane przez Panter

Jeśli to dalej dotyczy powyższej wypowiedzi, to ........ pozostawię bez komentarza

I bardzo dobrze uczynisz! :-))) Zbyt wiele się na mnie zwaliło ;-)))

Życzę zadowolenia z odsłuchów SHL5 i dołączenia do nas! ;-))

Edytowane przez donegal

Ja natomiast ze Singrayem+SHL5 nigdy nie odczułem zbyt wiele góry może czasem nawet jej braki, jednak w dużym ten minus przesłonił wielki plus a mianowicie średnica tu było mistrzostwo swiata.

W obecnym małym pomieszczeniu prawie połowa tego co było jedno wielkie gówno. Zastanawiałem się co sprzedać Harbethy było łatwiej :( Jednak powoli dochodzę do wniosku że to Manley chyba jest do dupy i nie nadaje się małych pomieszczeń.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zagrał w dużym, to i powinien zagrać w małym - musisz znaleźć po prostu "te" kolumny.

Jak może wzmacniacz nadawać się lub nie nadawać się do małych pomieszczeń???

Jedyny przypadek to kiedy się fizycznie nie mieści :)

Może sie mieścić, tylko pomieszczenie przegrzewać ;):)

Edytowane przez Panter
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.