Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Mozna jeszcze inaczej. Dzisiaj podlaczylem 40-o letnie Tandbergi 5020. Stan igła. Napedzane lampą ale dopiero druga dała to co lubią mlode misie.

Koszt troche wyzszy niz 300 EUR a dzwiek laczący cechy JBL i Harbeth. Baaardzo ciekawe granie.

Wczoraj zakupilem Jensen Model 4. Za jakieś 120 EUR. Przetworniki igła, obudowy ... wiekowe :). Bardzo jestem ciekaw jak zagrają.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam Wszystkich Zacnych Klubowiczów,

mam pytanie z innej mańki. Czy waszym zdaniem Harbeth P3ESR z Pathosem Classic One MKI 2x50/8 w 18 normalnych niewytłumionych metrach to mocno poroniony pomysł.

Pozdrawiam

Kef4

Wazne to jak zagraja w domu z wlasna konfiguracja. Np. Jak dla mnie harbethy lepiej graja w domu, gdzie sa gole sciany, okna, parkiet niz w pomieszzeniach odsluchowych wyciszonych. Inaczej cos odbierasz jak sluchasz tego codziehnie kilka godsin, inaczej jak krotko w nowymj miejscu. Czasem cos co wydaje sie bardzo efektowne przy dluzszym odsluchu jest nie do zniesienia. Tak jialem np. Z basami atc 11.

Edytowane przez Bumbrum

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Okazuje się,że admiratorów grania Harbetha na AS jednak trochę było. Całkiem spora grupa ludzi twierdzi,że grał dobrze.

...to takie samopocieszenie raczej... czytam relacje AS i zdecydowana większość pozytywów dotyczy marki Spendor konkurencji zacnego Harbetha

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Gość jamówię

(Konto usunięte)

...to takie samopocieszenie raczej... czytam relacje AS i zdecydowana większość pozytywów dotyczy marki Spendor konkurencji zacnego Harbetha

Ale jakie samopocieszenie?ja mam w domu genialny dzwięk,innego nie szukam a trochę gratów już miałem. Wnioski z AS?jakie wnioski? W zeszłym roku Audio Tekne to było objawienie, w tym roku słabo i co chcesz Sławku napisać,że jak parę osób twierdzi inaczej to jest to samopocieszenie? Przecież jak ktoś to ma w domu to z takich opinii tylko się śmieje. Co zrobisz jak np.w przyszłym roku ten sam Harbeth będzie dzwiękiem wystawy?czary? Ludzie to jest tylko wystawa,milion zmiennych,nic miarodajnego.

Ale jakie samopocieszenie?ja mam w domu genialny dzwięk,innego nie szukam a trochę gratów już miałem. Wnioski z AS?jakie wnioski? W zeszłym roku Audio Tekne to było objawienie, w tym roku słabo i co chcesz Sławku napisać,że jak parę osób twierdzi inaczej to jest to samopocieszenie? Przecież jak ktoś to ma w domu to z takich opinii tylko się śmieje. Co zrobisz jak np.w przyszłym roku ten sam Harbeth będzie dzwiękiem wystawy?czary? Ludzie to jest tylko wystawa,milion zmiennych,nic miarodajnego.

zgadzam się z tym co napisałeś...masz rację, wiele razy juz pisałem, że wszystko jest względne... nie ma co krytykować nawet tych urządzeń znacznie tańszych wysmiewając je... jeżeli komuś odpowiada taki dźwięk...

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

powiem tak.....Spendory zagrały fajnie i trzeba to docenić dlatego o nich napisałem....ale uwierzcie mi że nawet jakbym miał ofertę

kupna sp100r2 nowych za 10tys i to od ręki ale musiałbym zrezygnować m40.1....nie zrobiłbym tego....więcej chyba nie muszę pisać

Gość jamówię

(Konto usunięte)

powiem tak.....Spendory zagrały fajnie i trzeba to docenić dlatego o nich napisałem....ale uwierzcie mi że nawet jakbym miał ofertę

kupna sp100r2 nowych za 10tys i to od ręki ale musiałbym zrezygnować m40.1....nie zrobiłbym tego....więcej chyba nie muszę pisać

Nie musisz:) 40.1 dla Miłośnika muzyki przez duże M koniec poszukiwań i niech tam sobie inni szydzą.

Ja tam szydzenia nie zauważam.

A w domu mam właśnie coś co pokonało SHL5 i o zgrozo ... miniabyr twierdzi, ze podoba mu się bardziej niz JBL w obecnej konfiguracji ;).

A kosztowało ... 2.200 zł.

Pozdro

Skrobnę sobie słówko bo już dawno nie pisałem na forum. Miałem/ słuchałem trochę modeli Spendora i Harbeth. Już kilka lat temu w klubie lebena pisałem że połączenie lebena ze Spendorem jest znacznie lepsze niż z Harbeth. No ale promocja że leben + harbeth to zestawienie że ho ho ho robi swoje... Spendory generalnie kochają lampę - zwłaszcza te na el84 6550 KT88 KT90 KT120 - czyli dość szybkie i przejrzyste. Spendory w porównaniu do Harbeth są bardziej "surowe w barwie" i tutaj wzmacniacz ma bardzo dużo do powiedzenia właśnie w kwestii barwy. Nawet z tanią a dobrą w miarę lampą da się ze Spendorów uzyskać fajny dźwięk. Harbeth -a grającego z lampą na takim poziomie jak to robi Spendor nie udało mi się jeszcze usłyszeć. Harbeth odnoszę takie wrażenie uwielbia mocne tranzystory - może dlatego że Harbeth są bardziej "obfitsze w barwie" i "suchy" i mocny tranzystor im dobrze służy, natomiast Spendory dość mocno tracą ze swego uroku z tranzystorem.

tu jest dzwiek norweskiego audioszola...

lebenik i neat sx1

gralo to wybitnie a biorac pod uwage relacje cena jakosc to deklasowalo to doslownie wszystko

ciekaw jestem jak by to wypadlo w porownaiu ze spendorem - harbeth to juz spore koszta

czasem pytaja mnie rozni znajomi o sensowny zestaw grajacy w typowym M4 ...

a jesli chodzi o hajend dla kowalskiego to jest moj typ pod kazdym wzgedem

post-983-0-76277200-1415653741_thumb.jpg

Edytowane przez mateuszek

Nie musisz:) 40.1 dla Miłośnika muzyki przez duże M koniec poszukiwań i niech tam sobie inni szydzą.

dokładnie

jesli ktoś lubi harbeth to kilka,lub kilkanaście opinii z audioshow ,które jest prowadzone w kiepskich akustycznie warunkach oraz panującym tam gwarze i tak nie zmieni jego poglądów.

Dla mnie Spendor też jest swietnym głośnikiem.... i co mam powiedzieć ze harbeth jest zły...Jeśli mi pasuje dzwięk Spendora i tak nie kupię harbeth ,JEŚLI pasuje mi dzwięk harbeth to żadne opinie tego nie zmienią,że Spendor jest lepszy ,skoro dla mnie nie brzmi tak jak ja chcę...i tyle

obywie marki są zacne obydwie dostępne w Polsce -mozna słuchac i wybierać

Edytowane przez tranzystorek
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Adamo, dobrze Cię widzieć na forum. Podobną opinię słyszałem od wielu osób, których zdanie cenię. Pozdrowienia

Te Neaty słyszałem z końcówką Mod Wright i nawet się zastanawiałem czy nie kupić. Fajne głośniki.

Fajne głośniki.

nie wiem ile one kosztuja w normalnej dystrybucji ale na pewno nie kosztuja nawet polowy tego co harbethy lub nawet spendory...

oczywiscie ze zawsze mozna lepiej ale .... po co?

modwrighta mialem i z lebenem mysle ze zagraly by lepiej...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Z Mod Wright KWA-150 też grały fajnie. Ten model Neat, którego słuchałem kosztował coś ponad 10 tys więc bez przesady z tą połową ceny Harbetha, jeszcze zalezy który model mamy na myśli.

Skrobnę sobie słówko bo już dawno nie pisałem na forum. Miałem/ słuchałem trochę modeli Spendora i Harbeth. Już kilka lat temu w klubie lebena pisałem że połączenie lebena ze Spendorem jest znacznie lepsze niż z Harbeth. No ale promocja że leben + harbeth to zestawienie że ho ho ho robi swoje... Spendory generalnie kochają lampę - zwłaszcza te na el84 6550 KT88 KT90 KT120 - czyli dość szybkie i przejrzyste. Spendory w porównaniu do Harbeth są bardziej "surowe w barwie" i tutaj wzmacniacz ma bardzo dużo do powiedzenia właśnie w kwestii barwy. Nawet z tanią a dobrą w miarę lampą da się ze Spendorów uzyskać fajny dźwięk. Harbeth -a grającego z lampą na takim poziomie jak to robi Spendor nie udało mi się jeszcze usłyszeć. Harbeth odnoszę takie wrażenie uwielbia mocne tranzystory - może dlatego że Harbeth są bardziej "obfitsze w barwie" i "suchy" i mocny tranzystor im dobrze służy, natomiast Spendory dość mocno tracą ze swego uroku z tranzystorem.

Adam

jak nieraz mamy odmienne zdanie i mijamy się w swoich wypowiedziach to teraz się całkowicie z Tobą zgadzam . Słyszałem w Nautilusie Spendora z małym Lebenem i to gra !

każdy jednak wybiera co mu w najlepiej w duszy gra.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Witam Wszystkich Zacnych Klubowiczów,

mam pytanie z innej mańki. Czy waszym zdaniem Harbeth P3ESR z Pathosem Classic One MKI 2x50/8 w 18 normalnych niewytłumionych metrach to mocno poroniony pomysł.

Pozdrawiam

Kef4

Dlaczego nie, powinno być ok. Zależy jeszcze jakiej muzyki słuchasz. Ale generalnie metraż i wzmacniacz są ok choć możesz też pomysleć o 30.1

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie wiem kto prowadzi tu jakąś promocję. Ja Lebena wypożyczyłem mając w domu poprzednią lampę. Zrobiłem to po przeczytaniu recenzji w sound@rebels i rozmowie z Fr@ntzem i umką. To co usłyszałem po spięciu z Harbethem wgniotło mnie w glebę i Leben został. Dla mnie jest to połączenie synergiczne i magiczne. Nie wykluczam,że jest tak jak piszesz,ale nie mam wzmacniacza na lampach,które wymieniłeś a Ty nic nie wspomniałeś o llampach które mam, w związku z tym Twoja opinia w tym konkretnym przypadku nie jest dla mnie miarodajna. Twoje doświadczenia bazują na Lebenie z lampą El84,moje na Lebenie na lampach JAN 6197(GE) oraz 17EW8(HI-FI),jak zagrałby dla Ciebie model 300F z Harbethem nie wiemy.

Dziękuję za dobre słowo, Grałem kiedyś na Sendorach 2/3 z NAD S300, potem a Prima Luną Prologue One i miałem wrażenie, że bas się trochę dusił. Mam duży sentyment do klasycznych konstrukcji. Mankamenty to niestety w moim przypadku (WAF) no i cena nie mała. Zastanawiam się między P3SER (cena taka sama jak Sonus Venere 2.0 - słuchałem w swoim systemie) lub Compast 7ES-3.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dziękuję za dobre słowo, Grałem kiedyś na Sendorach 2/3 z NAD S300, potem a Prima Luną Prologue One i miałem wrażenie, że bas się trochę dusił. Mam duży sentyment do klasycznych konstrukcji. Mankamenty to niestety w moim przypadku (WAF) no i cena nie mała. Zastanawiam się między P3SER (cena taka sama jak Sonus Venere 2.0 - słuchałem w swoim systemie) lub Compast 7ES-3.

P3 i i 7ES to zupełnie ale to zupełnie inne granie i to nie tylko z powodu gabarytów. Ja jestem fanem Harbetha ale 7 to nie do końca moja bajka. Jeśli jednak Tobie przypadną do gustu,daj im szybki i neutralny support np. Copland.

P3 i i 7ES to zupełnie ale to zupełnie inne granie i to nie tylko z powodu gabarytów. Ja jestem fanem Harbetha ale 7 to nie do końca moja bajka. Jeśli jednak Tobie przypadną do gustu,daj im szybki i neutralny support np. Copland.

Zaraz, zaraz ... a to nie ty czasem twierdziłeś że wszystkie Harbethy "grają tak samo", a są tylko do pomieszczeń o różnych wielkościach?

Coś się zmieniło?

Pozdro

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Zaraz, zaraz ... a to nie ty czasem twierdziłeś że wszystkie Harbethy "grają tak samo", a są tylko do pomieszczeń o różnych wielkościach?

Coś się zmieniło?

Pozdro

Zaraz zaraz poszukaj wielu moich wpisów dotyczących wyjątku tego modelu od tej reguły. Przestań się czepiać,masz jakiś problem,ciesz się tym co nabyłes za 100€ i przestań się czepiać słówek.

Nie wiem kto prowadzi tu jakąś promocję. Ja Lebena wypożyczyłem mając w domu poprzednią lampę. Zrobiłem to po przeczytaniu recenzji w sound@rebels i rozmowie z Fr@ntzem i umką. To co usłyszałem po spięciu z Harbethem wgniotło mnie w glebę i Leben został. Dla mnie jest to połączenie synergiczne i magiczne. Nie wykluczam,że jest tak jak piszesz,ale nie mam wzmacniacza na lampach,które wymieniłeś a Ty nic nie wspomniałeś o llampach które mam, w związku z tym Twoja opinia w tym konkretnym przypadku nie jest dla mnie miarodajna. Twoje doświadczenia bazują na Lebenie z lampą El84,moje na Lebenie na lampach JAN 6197(GE) oraz 17EW8(HI-FI),jak zagrałby dla Ciebie model 300F z Harbethem nie wiemy.

Ma go mój znajomy - jakoś nie złożyło się abym go posłuchał ale jakoś mi specjalnie nie zależy bo ma Harbeth 30 - z jego opisu 300F - jestem wręcz więcej niż pewien - że 300F lepiej by grał ze Spenodrem niż z Harbeth,

Spendora nie lubię jedynie z lampą el34 - dlatego też przywołałem lampy z serii KT - el34 jest dość specyficzna i wydaje mi się że do spendorów jest za wolna i za ciężka - ale być może przy dobrym doborze lamp sterujących udało by się też uzyskać fajne granie

Kiedyś na jakimś "audioszole" w UK - dźwiękiem wystawy okrzyknięto lebena i proac-i a tym ostatnim bliżej do spendorów niż do harbeth - więc to też może być ciekawa alternatywa

Edytowane przez Adamo D
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ma go mój znajomy - jakoś nie złożyło się abym go posłuchał ale jakoś mi specjalnie nie zależy

No ale tu w Twoim przypadku kończy się płaszczyzna wymiany doświadczeń a zaczyna wróżenie ze szklanej kuli. Nie wchodzę w to:)

Edytowane przez jamówię

Zaraz zaraz poszukaj wielu moich wpisów dotyczących wyjątku tego modelu od tej reguły. Przestań się czepiać,masz jakiś problem,ciesz się tym co nabyłes za 100€ i przestań się czepiać słówek.

Czemu się unosisz? Już wszędzie szukasz zaczepek? Wyluzuj, dzisiaj Święto jest.

Nie przypominam sobie nic o jakis wyjatkach od reguły, pisałes jasno i wyraźnie.

Dlatego zapytałem.

Możesz dać link do swojego postu?

Zauważam, że jak ktokolwiek i cokolwiek powie źle o Harbethach to dostajesz drgawek. Czemu? Czy to jedyna na świecie słuszna marka? O innych już nie wolno nic powiedzieć? Szczególnie w kontekście bezpośredniego porównania?

Testowalismy wczoraj z miniabyrem Tandbergi 5020 i muszę powiedzieć, że dźwięk był lepszy niż z SHL5 i HL Monitor MkIII. Tandberg łączył cechy obu kolumn które dzieli ze 25 lat. Łączył precyzję SHL5 z muzykalnością i słodyczą w dobrym słowa znaczeniu starszych braci. Średnica mniej zaakcentowana w stosunku do reszty pasma niż w Harbethach. No i bas. Tu Harbethy poległy najbardziej. Dawno nie miałem konstrukcji zamkniętej więc "nie pamietałem" jak ona może fajnie zagrać. Poza tym w Tandbergach mamy 10-o calowy przetwornik z celulozy plus dodatkowy celulozowy do średnicy. W Harbethach jeden przetwornik obsługuje te dwa zakresy.

Informacja jest jak najbardziej na miejscu ponieważ Harbeth HL w wersji MkII i MkIII mozna wyrwać na ebay.co.uk w dobrym stanie w granicach 500 GBP. I na pewno jest to dobra alternatywa do ceny 12.900 zł za SHL5. A Tandberg 5020 bywa do kupienia za ceny 200-500 EUR czyli jest tańszy i moim i miniabyra zdaniem lepszy. W Tandbergach bas schodzi niżej i przede wszystkim jest lepiej kontrolowany, pisałem wielokrotnie, że to jest największa ułomność SHL5 i 45Hz jest wyłącznie na papierze.

Porównania dokonywano w tym samym torze odsłuchowym, w tym samym pomieszczeniu, w tym samym miejscu odsłuchu i ustawienia, na tych samych podstawkach, kablach, źródle, przewodach. Jest jak najbardziej miarodajne.

A ten klub ma służyć nie tylko gloryfikacji Harbetha ale także porównaniom do czegos innego, np. do Spendora czy takiego wintydżowego Tandberga.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość intenser

(Konto usunięte)

kogo obchodzą Twoje porównania

każdy z nas ma za sobą doświadczenia które spowodowały taki a nie innym wybór

piszesz w klubie harbetha o jakiś zestawieniach z Tandbergiem jakby to kogoś obchodziło, jakbyś coś chciał udowodnić , nie bardzo wiem po co

uprawiaj swoją krucjatę w osobnym wątku , z klubowiczów pewnie nikt tam nie będzie zaglądał

Edytowane przez intenser
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.