Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

mam koledzy do was pytanko.Mój kolega kupił niedawno używane M30.1 i szuka do nich wzmacniacza,ale tylko tranzystorowego .Słuchał u mnie z Lebenem 300F i jakoś mu nie podchodzi ten dzwięk.

Słuchaliśmy też z Krellem s300i ,ale nie specjalnie to grało.

Myśleliśmy o Sugdenie A21SE ,albo Lavardin IS. Czy ktoś z was przerabiał takie zestawienie z Harbeth?

Jaki dobry tranzystor polecilibyście do Harbeth?

Ja słuchałem 30.1 z zestawem Sugden IA-4 / Electrocompaniet EMC1.

Wszystko było ok ale zabrakło kropki nad "i", podobno to wina lekko przytłumionego pomieszczenia dystrybutora, więc jak sprawdzę je u siebie to napiszę kilka słów.

----------------------------------------------------

witajcie

mam koledzy do was pytanko.Mój kolega kupił niedawno używane M30.1 i szuka do nich wzmacniacza,ale tylko tranzystorowego .Słuchał u mnie z Lebenem 300F i jakoś mu nie podchodzi ten dzwięk.

Myśleliśmy o Sugdenie A21SE ,albo Lavardin IS. Czy ktoś z was przerabiał takie zestawienie z Harbeth?

Polecam naima im wyższa seria tym lepiej

Ja mam luxmana 505 i też fajnie gra z shl5 , grałem też z calyxem i było też bardzo dobrze

Nie widzę za bardzo klasy a do harbetnikow też ,

:)

O, Norbert! Chciałem się z Tobą pokłócić n/t Leben F( notabene ex Twój) vice Accuphase ;-)))))

No napisałbym, ale klubu Lebena nie widać i nie wiadomo gdzie coś szkrobnąć. Potrafiłbym jakoś opisać co mi się podoba i niepodoba w jednym czy drugim, ale który lepszy, to zdecydowanie bardziej od preferencji zależy. Jak komuś siądzie F-ka to to będzie świetny wybór w dobrej cenie, niższej niż używany Accuphase E-350, o którym niekoniecznie można powiedzieć, że będzie lepszy. Jeśli mam sentyment do jakiegoś wzmacniacza to tylko do 300F;) Przerąbane wogóle z tym audio, po powrocie do PL będę pewnie skazany na przymusowy odwyk:/

W klubie Accuphase opisałem swoje przejście z 660p na E-350.

Edytowane przez norbertpawlus

witajcie

Do powyższych dodałbym LFD Zero Mk IV- na HUG-u wszystkie te wzm. chwalą. Mi osobiście podoba się jeszcze Accu, ale moge to powiedzieć o połączeniu z "5". Z lampą też gra bajecznie IMO.

No napisałbym, ale klubu Lebena nie widać i nie wiadomo gdzie coś szkrobnąć. Potrafiłbym jakoś opisać co mi się podoba i niepodoba w jednym czy drugim, ale który lepszy, to zdecydowanie bardziej od preferencji zależy. Jak komuś siądzie F-ka to to będzie świetny wybór w dobrej cenie, niższej niż używany Accuphase E-350, o którym niekoniecznie można powiedzieć, że będzie lepszy. Jeśli mam sentyment do jakiegoś wzmacniacza to tylko do 300F;) Przerąbane wogóle z tym audio, po powrocie do PL będę pewnie skazany na przymusowy odwyk:/

W klubie Accuphase opisałem swoje przejście z 660p na E-350.

Jak nie widać, jak widać.. Czytałem Twoje impresje. Nie wiem czy wiesz , ale Wasz utwór rządzi na listach przebojów :-)))) Cieszę się, że tak miło wspominasz 300F. Ja przesuwam (?) się teraz z Accu na Twojego Lebenka, a Ty odwrotnie już zrobiłeś. A gdzie wylądujemy ?????

Wpadki zdarzają się widać każdemu... wiecie co ostatnio widziałem? ...ano Harbethy M40.1 Tiger Ebony, grały pięknie, ale...

...no właśnie ale ...były krzywe i powyginane! ... nie mam pojęcia z jakiego powodu, ale jedna obudowa miała bardzo widoczne i ewidentnie wygięte ścianki, były na maksa wklęsłe, na głebokość ok 5-8 mm, no normalnie krzywa obudowa.. trochę był bym rozczarowany gdyby to były moje...

Wpadki zdarzają się widać każdemu... wiecie co ostatnio widziałem? ...ano Harbethy M40.1 Tiger Ebony, grały pięknie, ale...

...no właśnie ale ...były krzywe i powyginane! ... nie mam pojęcia z jakiego powodu, ale jedna obudowa miała bardzo widoczne i ewidentnie wygięte ścianki, były na maksa wklęsłe, na głebokość ok 5-8 mm, no normalnie krzywa obudowa.. trochę był bym rozczarowany gdyby to były moje...

Może popowodziowe te 40.1.. Rozumiem, że XS sprzedałeś?

Tak, 300xs znalazł nowego właściciela, teraz gram na Mactone XM-IIA, który z tymi "czterdziestkami" robił co chciał, co ciekawe jego poprzedni właściciel w sypialni miał "trzydziestki" i twierdził że 40 są łatwiejsze do wysterowania niż 30, jego zdaniem 30 to obok P3 najtrudniejsze Harbethy. Coś w tym jest. Generalnie 40 z Matone'm grały z niewiarygodną swobodą, spodziewałem się wielkiego mega basu i w ogóle grubego grania, a tam powietrze, barwa, swoboda... nie było mowy o jakimś przebasowieniu czy przesyceniu... muszę przyznać że się rozmarzyłem i teraz chcę 40, poczekam aż dojadą Miroslava i może sprzwdzimy. :D

Edytowane przez yoachim

Tak, 300xs znalazł nowego właściciela, teraz gram na Mactone XM-IIA, który z tymi "czterdziestkami" robił co chciał, co ciekawe jego poprzedni właściciel w sypialni miał "trzydziestki" i twierdził że 40 są łatwiejsze do wysterowania niż 30, jego zdaniem 30 to obok P3 najtrudniejsze Harbethy. Coś w tym jest. Generalnie 40 z Matone'm grały z niewiarygodną swobodą, spodziewałem się wielkiego mega basu i w ogóle grubego grania, a tam powietrze, barwa, swoboda... nie było mowy o jakimś przebasowieniu czy przesyceniu... muszę przyznać że się rozmarzyłem i teraz chcę 40, poczekam aż dojadą Miroslava i może sprzwdzimy. :D

No to gratulacje, w super cenie go wyrwałeś. A z tymi "30" to chyba racja, bo wiele osób łącząc je z małym Lebenkiem zadowolonymi nie było ...

Gość intenser

(Konto usunięte)

40 są łatwiejsze do wysterowania niż 30

to, że kolo tak twierdził nie oznacza , że tak jest w rzeczywistości , na subiektywny odbiór wysterowania kolumn ma wpływ wiele czynników

moje dośw. są dokładnie odwrotne - najtrudniej 40.1 , p3 , shl5=30.1 (oba ostatnie zachowują się jakby miały 2-3 db wyższą efektywność niż nominalnie podana)

Edytowane przez intenser

Też zawsze miałem takie wrażenie i nadal mam... To nie jest moja opinia, tą sobie wyrobię jak dojadą 40 dla Mirka... a pro pos 30 oraz 5 i ich zaniżonej czułości... Ostatnio miałem u siebie wybitne kolumny K&H Telewatt o skuteczności 94db i 30 wcale nie grały od nich dużo ciszej na tym samym poziomie głośności na Lebenie ...gdzieś, kiedyś wyczytałem, że Alan robi pomiary w komorze bezechowej, a to są zupełnie inne warunki niż domowe i w rezultacie w domu mogą grac znacznie głośniej niż mogłyby na to wskazywać specyfikacje.

a ja przed chwilą dla eksperymentu podpiąłem swój bi-wire głośnikowy (druty są o różnej grubości) pod wzmacniacz przez wyjście B i zostawiłem Sablon Audio na wyjściu A - czyli łącznie 6 końcówek na głośnik... zaczęło grać żywiej, z tlrochę lepszą kontrolą, i równocześnie przyjemniej, przejrzyściej. A każdy z osobna wg mnie wychodził gorzej.

Gość intenser

(Konto usunięte)

gdzieś, kiedyś wyczytałem, że Alan robi pomiary w komorze bezechowej, a to są zupełnie inne warunki niż domowe i w rezultacie w domu mogą grac znacznie głośniej niż mogłyby na to wskazywać specyfikacje.

to może być prawda , wg mnie 30 i 5 grają nie ciszej niż inne oznaczane jako 90db ( sprawdzone na 3 różnych wzmacniaczach) , dodatkowo łagodne przebiegi obciążenia powodują , że nie są to kolumny pod elektrownie

witajcie

Red. Pacuła uważał za synergiczne połączenie Harbetha z Heed Obelisk. Może i koledze podejdzie?

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Red. Pacuła uważał za synergiczne połączenie Harbetha z Heed Obelisk. Może i koledze podejdzie?

Na pewno warto posłuchać-słuchałem i bardzo mi się podobało, taki muzykalny i klimatyczny tranzystor, tzn to był mój pierwszy odsłuch lampowo grającego tranzystora i zrobił na mnie wrażenie - słuchałem właśnie z Harbethami 30.1. Po nim, operając się na recenzjach, zdecydowałem się w ciemno kupić lampe Lebena. No i na pewno trzeba by przesłuchać Naima, to takie 'pewne' połączenie.

Chyba sobie sam przemalował. Mnie to trochę dziwi, tak samo jak zamalowanie farbą olejną pięknego parkietu na czarno, szaro, biało. No ale dziś design liczy się najbardziej. Nie wygląd, funkcjonalność itp. tylko DESIGN , niech wszyscy się dziwują.

A w takiej szpitalnej poczekalni nie usiedział bym nawet 5 min. No ale to tylko mój gust.

To jest przecież kolor high gloss. Jest jeszcze czarny.

Było o tym już dawno tu:

http://www.harbeth.co.uk/library/pr/NL35-Nov12.pdf

Pytałem naszego dystrybutora o białe trójki, ale cena (chyba były w cenie bliskiej 30-stek) i czas dostawy ostudziły moje zapały.

Czarny gloss to trochę klimaty cmentarne jak dla mnie ale białe do nowoczesnych wnętrz są ok.

miałem białe , jadnak czarne wyglądają bardziej klasycznie i dostojnie.

Focal + Naim

Gość jamówię

(Konto usunięte)

koledzy słuchał ktoś z was wzmacniacza Rogers E40a z Harbets? podobno świetny wzmacniacz do LS3/5a

macie jakieś doświadczenia odsłuchowe?

Nie wiem czy nie słuchał go czasem Marek Dyba

A Mi sie podobają takie jak są nie gloss ,dla mnie są harberthy tak ładne ze mogę na nie codziennie patzec ,oczywiście jak się założy maskownice to już urok pryska

Oczywiście wzorcowo To pasują bardzej do starszych wystrojow wnętrz niż nowoczesnych

Kominek ceglana ściana gruby dywan ,fajnie malowane obrazy na ścianie do tego lampa i gramofon i klimat jest :)

Dla mnie lepiej wyglądają niż grają a grają bardzo dobrze :)

Teraz myślę o systemie do sypialni , kupić 3 i do tego lebana :) nie słyszałem tego połączenia Ale większość tutaj sobie zachwala

:)

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.