Skocz do zawartości
IGNORED

HELP - 2 problemy ze wzmacniaczem Denona

kuba86poznan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza denon pma 1055 r. Jestem z niego bardzo zadowolony, jednak są 2 rzeczy, które trochę psują radość z tego nabytku.

1. Zauważyłem, że oba kanały grają równo dopiero około godziny 9... Jest to pewien problem, gdyż przy moich dość łatwych do napędzenia kolumnach (8 ohm, 88 db) przy takim wychyleniu potencjometru jest już naprawdę głośno w moich 18m2. Jak ściszę to niestety jeden kanał gra zdecydowanie ciszej od drugiego i mniej dynamiczniej...

Problem rozwiązuję podłączając CD przez wyjście "varialble", daję wzmaka na 10-11 i ściszam przez cd. Wydaje mi sie jednak, ze dźwięk traci wtedy trochę na jakości, przez wyjscie "fixed" jest jakby pełniejszy...

2. Czasami po włączeniu wzmacniacza nie gra jeden kanał (zawsze ten sam). Wystarczy pokręcic gałami i jest OK, jednak tez sie zastanawiam co to moze byc.

Czy macie moze jakieś pomysły jak to rozwiązac ? Czytałem, ze czesc wznaków faktycznie zaczyna grac równo ok 9:00 jednak dla mnie stanowi to drobny problem :)

Liczę na Waszą pomoc :)

Pozdrawiam,

Kuba

https://www.audiostereo.pl/topic/49552-help-2-problemy-ze-wzmacniaczem-denona/

Witam, dzieki za info! Cos w tym moze byc, bo ta sama kolumna gra ciszej, ktora sie czasami nie załącza. Gdzie szukac tego przekaźnika załączającego kolumny? Ponizej fotki mojego wzmaka, prosze wskażcie gdzie tego szukac.. A moze ktos spojrzy i cos innego jeszcze przyjdzie mu do głowy?

Fotki w duzej rozdzielczości:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

I mały PS: czy ktos zna jakiś sprawdzony serwis audio w Poznaniu?

post-21421-100002208 1235934663_thumb.jpg

post-21421-100002209 1235934663_thumb.jpg

post-21421-100002210 1235934663_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

witam

Mam identyko problem w wzmacniaczu Marantz. Przy właczeniu czasami nie załącza się jeden kanał, dopiero jak rusze gwałtowniej gałką i podgłosze to wtedy dopiero sie załączy. No i druga sprawa ten kanał gra nieco ciszej, dopiero przy zgłasnianiu właśnie gdzieś tak na godzine 9 dźwięk wyrównuje się i obie kolumny wtedy graja dobrze. Czy udało się Tobie rozwiązać ten problem?? Moze ktoś wie czego to może być przyczyna?? Moze potencjometr?? Czekam na pomoc.

Ciekawostka... Mam starego Sony TA-AX500, i dokładnie ten sam problem, co ciekawe raz problem jest (jeden kanał załącza się czasem dopiero przy wychyleniu potencjometru do 11-12-stej), raz go nie ma.

TAKAMISAWA to napewno przekaźniki, ale sądząc po lokalizacji i wielkości one nie załączają głośników. Bedą to wg mnie ciemne plastikowe kostki blisko zacisków głośnikowych (z tego co widzę napisano na nich dopuszczalne obciążenie 5A 250VAC i 5A 24VDC). Trzeba ostrożnie podważyć obudowę i ją zdjąć, prawdopodobnie jeden styk będzie nadpalony i raz łączy raz nie, dopiero "przebija" je większy prąd, czyli zwyczajnie trzeba zrobić głośniej.

Na 99% załączają głośniki te 2 czarne co stoją obok siebie. Nie baw się w naprawy - spisz symbole, zamów przez internet i wymień na nowe. (koszt ok 30 pln).

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

RM94-1012-25-S012 to jest prawdopodobnie symbol zamiennika z relpolu..prawdopodobnie.Bez dokładnego wymiaru orginalnych nóżek cieżko coś dobrać..trzeba zmierzyc orginalny rozstaw i porównać z orginałem..

Witam wszystkich, ale niespodzianka, wchodze na forum a tu mój stary wątek u góry prawie :) I ile wpisów! Dzięki wszystkim!

tomcio1199

Tak koledzy piszą to najwidoczniej sprawa tych przekaźników. Polecam dobry wątek na ten temat:

Ukryta Zawartość

ja problem rozwiazałem tak, ze w CD mam regulowane wyjście i tam ściszam mocno a wzmak na godzine 10 i jest OK. Problem jest za to irytujący przy turnerku i magnetofonie, wiec w najliższym czasie zamierzam sie za to zabrac. Sam wole nie grzebac, na szczescie moj tata jest elektronikiem wiec cos wymyslimy :)

--

Dzięki wszystkim za wypowiedzi!! Jak rozumiem to są te 2 czarne: (mam nadzieje ze wczyta fotke):

-

co do serwisu - to również dzięki za info ;) Jak nie da rady z przekaźnikiem - przejdę się do nich.

post-21421-100000645 1237065264_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swoją drogą, jak patrze na te kabelki co tu dali (zdjecie poniżej) to zastanawiam sie, czy ich nie wymienic na jakies konkretniejsze? Podbinamy nasz sprzet po głośnikowce nawet 4 mm, miedz 99,9998 % itp, a w srodku takie cos...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich

Widze że troche się ruszyło na forum:)Hmmm no u mnie też sa takie przekaźniki, zdjałem z wierzchu te dekileki no i w sumie w środku nic przepalonego nie widze:). Może trzeba te styki przeczyścic, ale nie wiem czy nie łatwiej będzie wstawić nowe. Tylko jeszcze takie moje troche dziwne pytanie czemu akurat na wyjsciu A i B dzieję się tak samo a przeciez jeden przekażnik jest dla jednego wejścia a drugi dla drugiego??? Gdzie moge dostać jakieś dobre przekaźniki?? Z tego co wyczytałem to na moich jest takie oznaczenie: 1/6HP.120V/240VA i nizej 5A.24VDC/240VAC jest jeszcze tam wiecej ale wydaje mi sie że to chyba jest najistotniejsze.

Pozdrawiam i czekam na jakies porady.

Ciekawe, że u mnie objaw był po dłuższym nieużywaniu sprzętu, a przy codziennym słuchaniu - nie ma. W związku z tym nie będę ruszał. Ale miło w razie czego z grubsza wiedzieć co to być może! :)

to na pewno którys przekaźnik. i to na pewno którys z tych czarnych. zamawianie dokladnie takich przekazników jest trudne. wiem z doswiadczenia. wiem tez ze czyszczenie jest mało kopotliwe.

jesli ci sie to oplaci to podjedź z tym do mnie, mieszkam 100km od poznania. mozliwe nawet ze zrobiłbym to na doczekaniu.

Witaj, dzięki bardzo za odpowiedź i pomoc! W srode bedzie u mnie ktos to sie na tym zna 100 razy lepiej niz ja i obiecał pomóc :) Jak nie damy rady będe kombinowac dalej.

• 2 miesiące później...

Panowie Help!!

3 miesięce zajęło mi sprowadzenie dokładnie tych samych przekaźników co są w tym denonie, wymiana zajęła kilka godzin (całe cholerstwo trzeba było praktycznie rozłożyć do zera, aby sie dostac i wylutowac te stare). i Co ? I DUPA :(((( Dalej jeden kanał gra ciszej i mniej dynamiczniej :(((

Teraz to juz jestem załamany, ma ktoś moze jakis pomysł co z tym fantem zrobic ???

(ps. jakby ktos kiedys potrzebował to mam jeszcze zapasowe 2 przekazniki do denon pma 1055r). Dokładnie te same co w oryginale.

ja juz kiedys opisałem wszystk oo przekaźnikach w wątku przekażniki: trwałosc jakosc konserwacja. to na 100% przekaźniki, trzeba je wyczyscic. mieszkam 100km od poznania, moge ci to zrobic.

Hej! Dzięki za info! Pokombinuję w takim razie z tymi niebieskimi:) Mam nadzieje ze będą rozbieralne (te czarne były nierozbieralne, dlatego zdecydowąłem sie na wymiane). Jakby co odezwę się do Ciebie bardzo Ci dziękuję za info. Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.