Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner DIY - wywala korki

asiki

Rekomendowane odpowiedzi

Brencik

Nie wprowadzaj ludzi w błąd.Sieć trójprzewodowa od złącza to sieć typu TN-S,gdzie przewody PE i N są uziemione przy złączu.Sieć typu TN-C-S różni się tym,że w pewnym miejscu dołączamy do przewodu PEN(ten przewód jest właśnie uziemiony przy złączu) kolejny przewód( ten który podłączamy w gniazdku do bolca uzimiającego).Od tego miejsca mówimy o sieci TN-C-S.

Takie są prawdziwe podstawy.

Oj nie pie..ol wierszy bo dzis nie pierwszy.

Siec TN-S to siec piecioprzewodowa od stacji transformatorowej.

Najczesciej pd trafa leca 4 a w zlaczy wydziela sie piaty - PE z PEN-a. i mam tym sposobem siec TN-C-S

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

itp itd.

Poczytac opracowania Moellera,. DEHN-a, AStatu itp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam lekture i nauke.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parę nowych danych:

1. Wszystkie rury CO w piwnicy są metalowe, grube i leciwe. Co kilka metrów jest wstawiony nowy zawór (instalacja była modernizowana parę lat temu) więc w najbliższym czasie raczej nikt przy tym nie będzie dłubać. Nie znalazłem żadnego miejsca w którym zastosowanoby plastik, oczywiście to jeszcze o niczym nie świadczy, ale przynajmniej nie neguje zacności uziemienia.

2. Między kaloryferem a przewodem zerowym mam równiusieńkie ZERO woltów.

3. Między kaloryferem a przewodem fazowym mam dokładnie takie samo napięcie co między fazą a zerem.

4. Opór między kaloryferem a przewodem zerowym jest rzędu 1om a może mniej (tu niestety kończą się rozdzielczości moich mierników a nie chciało mi się bawić w pomiar mostkiem).

Wszystkie pomiary dokonałem 2 różnymi miernikami (jeden cyfrowy, drugi wskazówkowy) po uprzednim odłączeniu kondycjonera z sieci (na wszelki wypadek, żeby mieć pewność że nie wpływa na wyniki).

Wygląda na to że ten kaloryfer w praktyce jest całkiem przyzwoitym uziemieniem. Wiem, wiem, tak nie wolno. Nikogo też nie namawiam, żeby było jasne. Po prostu piszę co pomierzyłem.

Ze zmianą polaryzacji podłączenia będzie jednak problem, może znajdę jakiś przedłużacz z zamienionymi przewodami, bo jakoś nie chce mi się rozgrzebywać kabli.

=> Molibden

Cewka na kablu uziemienia to tylko kilka zwojów na koraliku ferrytowym, więc niedużo.

Natomiast same odgromniki... no cóż. Będę je musiał po prostu usunąć. Jak pisałem, okazuje się że są na zbyt niskie napięcie, i nic tu nie poradzę. Osobiście nie zdziwiłbym się gdyby właśnie one, a konkretnie jeden z nich był odpowiedzialny za całe zamieszanie.

Dlaczego tak sądzę:

1. są na napięcie ok 250V~ i właśnie w tych okolicach zdarzają się problemy.

2. są produkowane z tolerancją 20% więc mogło się trafić że akurat ten między fazą a uziemieniem ma najniższą wartość napięcia przebicia - i dlatego wywala właśnie bezpiecznik na przewodzie fazowym.

3. pierdyknięcie bywa tak mocne, że raczej wyklucza malusie kondensatorki Y, prędzej same by poszły z dymem. Chociaż kto wie...

Tymczasem wywalam odgromniki (bo i tak muszę) i zobaczymy co będzie dalej.

Pzdr,

Asiki

>2. Między kaloryferem a przewodem zerowym mam równiusieńkie ZERO woltów.

>3. Między kaloryferem a przewodem fazowym mam dokładnie takie samo napięcie co między fazą a zerem.

Jeśli jako uziemienie zastosujesz zamiast kaloryfera przewód o przekroju 0,05 mm2 wyniki pomiarów napięcia będą dokładnie takie same. Taki pomiar o niczym (jeśli chodzi o uziemienie) nie świadczy!

Oczywiście domyślasz się jaka będzie skuteczność zerowania ochronnego przewodem 0,05mm2 w przypadku zwarcia/przebicia?

Podpowiedź: odwrotnie proporcjonalna do prędkości zamiany takiego uziomu w dym.

NIE IGRAJ Z BESTIĄ!!!

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

To ze miedzy kaloryferam na N jest 0V nic nie znaczy, a tym bardzije nie oznacza ze jest uziemiony.

Miedzy parapetem a klamka od szafy tez jest 0V i wcale nie sa polaczone...

Zeby stwierdzic czy kaloryfer i dalsza czesc "instalacji" teoretycznie nadaje sie jako uziom tzreba by zrobic pomiary SKUTECZNOSCI UZIEMIENIA oraz wyznaczyc REZYSTANCJE UZIOMU a nie zwodu.

Oczywiscie chyba nie tzreba wspominac ze stosowanie instalacji wodociagowych, gzrewczych czy gazowych jako uziomow jest ZABRONIONE.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam pseudoelektrykow-samobojcow.

Ukryta Zawartość

Brencik

Na jednej ze stron którą podałeś jest rysunek obrazujący dokładnie sytuację którą opisałem(Układ połączeń zestawu ograniczników SP-B+C a)dla sieci TN-C)

Wiadomo,że od trafo idą 3 przewody fazowe,ale w mieszkaniu kolega ma 1 fazę i nie od ilości faz zależy jakim rodzajem sieci dysponujemy.

=> Wiatrak, Brencik

Zgadza się, pkt 2 i 3 nie mają większego znaczenia, świadczą jedynie że potencjał kaloryfera jest równy potencjałowi przewodu zerowego, i nic więcej, a już na pewno nie o użyteczności CO jako uziemienia, doskonale sobie zdaję z tego sprawę. Zamieściłem po prostu jako coś co zmierzyłem.

Ale w tym momencie istotny jest pkt 4 o bardzo małym oporze między CO a ziemią (w końcu przewód zerowy jest uziemiony). Chociaż prawdę powiedziawszy przestaje mieć to znaczenie - jak tylu ludzi mi pisze że jestem idiotą, to być może coś w tym jest i może warto wziąć sobie ich sugestie do serca. Dlatego prawdopodobnie zrobię tak jak proponował Wojkubi, czyli uziemię do zerowego a nie do CO.

Oczywiście niezależnym pytaniem jest co powoduje wywałkę bezpieczników, ale jak pisałem: tu bym stawiał na odgromniki. Jeśli po ich usunięciu oraz uziemieniu do zera problem nadal będzie występował, trzeba będzie przyjrzeć się kondkom ;)

Tymczasem pozdrawiam,

Asiki

-> asiki

Z dużym niepokojem przeczytałem ten wątek. Urządzenie, które budujesz nazywasz "kondycjonerem" pewnie dlatego, że panuje ogólna moda i przyzwolenie na używanie tej nazwy wobec każdego rodzaju rozgałęziacza sieciowego niezależnie od tego co ma on w środku. To, co konstuujesz, to jest w najlepszym wypadku filt przeciwzakłóceniowy. Dołączam się do głosów powyżej o tym, że NIE WOLNO UZIEMIAĆ SPRZĘTU POPRZEZ PODŁĄCZANIE ICH DO GRZEJNIKA. Przemyśl jeszcze raz to co robisz, skonsultuj się z elektrykiem. I bądź mądry przed szkodą. Od porażenia prądem na prawdę ludzie czasem umierają!

Chcesz mieć dobry i niedrogi filtr przeciwzakłóceniowy? Zerknij na stronę firmy Lestar, produkują listwę LFT 2005:

Ukryta Zawartość

Z tej strony pobierz kartę katalogową kk54pl.pdf (340,7KB), znajdziesz tam schemat poprawnie zrobionego i dopuszczonego do sprzedaży filtra przeciwzakłóceniowego.

A najelpiej kup sobie po prostu taką listwę. Będzie taniej i bezpieczniej dla Ciebie, rodziny, sąsiadów i zwierząt domowych.

Ukryta Zawartość

=> Edward

Dzięki za troskę, ale wydaje mi się że nie doczytałeś paru rzeczy.

1. Kondycjoner czy filtr.

Na moje ustrojstwo składa się pokaźna sekcja zabezpieczająca, kilkustopniowy filtr i znowu zabezpieczenie. Stąd zasilane są 2 gniazka, 2 pozostałe zasilane są poprzez 2 osobne transformatory separujące, każdy z filtrem i symetryzacją. Czy taki układ nazwałbyś 'w najlepszym wypadku filtrem przeciwzakłóceniowym'?

2. Kaloryfer.

Jak pisałem ciut wyżej, uległem namowom kolegów i odpiąłem układ od CO. Teraz jest uziemiony do przewodu zerowego.

3. Lestar.

Bardzo podobnie wygląda filtr u mnie, tyle że mój jest bardziej wypasiony. Nie mam neonówek.

Pozdrawiam,

Asiki

->asiki

Jeśli chcesz rozmawiać poważnie, to zacznij od porządnego narysowania schematu wraz z dokładnym opisaniem wszystkich wartości, bo to jest podstawa do rozmowy o występujących w Twoim urządzeniu problemach. Wtedy też będzie można to urządzenie jakoś nazwać jeśli koniecznie potrzeba :-)

Na czym polega "większe wypasienie" Twojego układu? Pomińmy wielkość obudowy. Albo w jakim celu stosujesz równolegle warystory na różne napięcia? I na koniec powiedz jaka w/g Ciebie ma być funkcja tego urządzenia, które robisz?

P.S.

Dobrze, że zostawiłeś grzejnik w spokoju.

Oki, jeśli uważasz że warto to postaram się naskrobać dokładny schemat. Nie rysowałem go od początku bo uznałem że schemat mocno uproszczony łatwiej pozwoli rozwiązać mój problem. Mam jednak nadzieję że po ostatnich zmianach wszystko będzie grało.

Urządzenia nie ma oczywiście potrzeby dokładnie nazywać, ja pieszczotliwie mówię na nie 'cudak' ;)

Pisząc 'większe wypasienie' miałem na myśli kilka rzeczy:

1. zabezpieczenie: 12 byczych warystorów, 3 diody lawinowe, były też 3 odgromniki,

2. filtr trochę przypomina 2 filtry Lestara połączone szeregowo,

3. cewki są nawinięte grubym drutem na bardzo pokaźnych rdzeniach,

4. urządzenie zrobiłem z myślą o źródłach itp więc impedancje cewek są znacznie większe, pojemności kondensatorów również nieco większe,

5. okablowanie baaaardzo grubym drutem,

6. oczywiście trafka separujące itd,

7. tyle na razie mi przychodzi do głowy ;)

Warystory są na różne napięcie ponieważ sprzedawca dał mi niewłaściwe (na 480V~), o czym zorientowałem się dopiero po ich wlutowaniu, nie miałem już więc możliwości zwrotu. Stwierdziłem że od przybytku głowa nie boli, potrafią więcej przyjąć na siebie niż standardowe 275V~, więc niech już zostaną. Dołożyłem tylko do nich takie jak trzeba. Nawiasem mówiąc, to był chyba ten sam kretyn który mi podał niewłaściwe odgromniki. I weź tu ufaj sprzedawcy...

Pytasz o funkcję: po pierwsze zabezpieczenie, po drugie filtrowanie, a że do źródeł więc dość ostre. Z pętlami masy walczyć nie muszę bo żaden z moich klocków nie ma uziemienia, ale kto wie co będzie kiedyś.

Pzdr

>1. zabezpieczenie: 12 byczych warystorów

Skoro "bycze" to lepiej zabezpieczą? Sprawdź lepiej czy masz w domu wyłącznik różnicowoprądowy, w jakim jest stanie i czy jest poprawnie zamontowany. Albo lepiej niech zrobi to prawdziwy elektryk.

>3. cewki są nawinięte grubym drutem na bardzo pokaźnych rdzeniach,

>5. okablowanie baaaardzo grubym drutem,

ale...

>4. urządzenie zrobiłem z myślą o źródłach itp

A więc po co ten baaaardzo gruby drut? Szczególnie, że transformatory separujące nie wyglądają na to, aby miały jakąś szczególnie dużą moc. Pewnie, że lepszy gruby drut niż cieńszy, ale w tym wypadku uzyskujesz jedynie efekt... optyczny :-)

>Stwierdziłem że od przybytku głowa nie boli...

Czy idąc tym samym tropem wkrótce postanowisz podnieść niapięcie sieci do 320V, a potem może do 550V? A co!

>Z pętlami masy walczyć nie muszę bo żaden z moich klocków nie ma uziemienia,

To po co ten cały cyrk?

>Pytasz o funkcję: po pierwsze zabezpieczenie, po drugie filtrowanie, a że do źródeł więc dość ostre.

Ostre?

>Urządzenia nie ma oczywiście potrzeby dokładnie nazywać, ja pieszczotliwie mówię na nie 'cudak' ;)

Obyś tylko nie przerobił go na "elektryczną niańkę", która pieści prądem.

>Skoro "bycze" to lepiej zabezpieczą?

To więcej wytrzymają. Każdy warystor ma określoną żywotność - ile energii jest w stanie zaabsorbować zanim przestanie działać. Każda 'wycięta' szpilka ciut zużywa warystor, po paru latach może się okazać że w ogóle nie masz zabezpieczenia.

Dodatkowo, są w stanie puścić przez siebie większy prąd, a zatem mają większą skuteczność.

Zastosowane przeze mnie 275L40 są w stanie przyjąć ponad 6-krotnie większą energię oraz przepuścić przez siebie 5,4 razy większy prąd niż popularny model 2752.

>Sprawdź lepiej czy masz w domu wyłącznik różnicowoprądowy.

Nie mam.

>A więc po co ten baaaardzo gruby drut?

W tym momencie po nic. Początkowo podłączałem też wzmaka, ale urządzenie ewoluowało.

>Czy idąc tym samym tropem...

Nie bardzo rozumię o co Ci chodzi.

Ale widzę że Ty nie zrozumiałeś mnie. Użyłem warystorów 275L40 oraz 480L80. Możesz sobie znaleźć w sieci katalog, tam masz parametry. Tu skrobnę tylko że te drugie są w stanie zabsorbować ok. 30% więcej energii. Oczywiście zadziałają tylko jeśli napięcie przekroczy 480V~ (albo jeśli wolisz 640V-), poniżej zadziałają tylko te pierwsze. Ale jak naprawdę zdrowo pierdyknie to niewykluczone że i to napięcie zostanie przekroczone, wtedy każde zabezpieczenie jest nie do pogardzenia, im mocniejsze tym lepsze. Myślisz że jeden warystorek to ile wytrzyma? Zrobi pffff podobnie jak zabezpieczany sprzęt.

>To po co ten cały cyrk?

No tak, zaczynam dostrzegać powtarzającą się tendencję.

Problemy z akustyką - dywanik. I w drugą stronę: dywanik - bo problemy z akustyką. Na tym w wiekszości przypadków temat się zamyka.

Tu podobnie: pętla masy - separacja. I vice versa.

A nie przyszło Ci do głowy że trafo separujące wnosi coś więcej niż tylko symetryzację napięcia na uzwojeniu wtórnym?

>Ostre?

Jak żyleta :P

>>Sprawdź lepiej czy masz w domu wyłącznik różnicowoprądowy.

>Nie mam.

W takim razie radzę Ci, abyś zaczął od tego. Tylko nie rób tego samodzielnie! Zamów elektryka, takiego z uprawnieniami, który wie co robi. Przy okazji możesz pokazać mu swojego cudaka.

Nawet cała armia warystorów nie zabezpieczy Twojego urządzenia przed przepięciem od pioruna, a mam wrażenie, że do tego zmierzasz. Kup zwykłą porządną listwę zabezpieczającą, lepiej na tym wyjdziesz.

Nie wiem czy twoje warystory zabezpiecza przed czyms takim....

Radzilbym poczytac opracowania Moellera i DEHN-a na temat zabezpieczen przeciwprzepieciowych i odgromowych.

Ukryta Zawartość

post-3624-100008420 1239015805_thumb.jpg

post-3624-100008421 1239015805_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Brencik, nie musisz mnie straszyć takimi widokami. Zdaję sobie sprawę że jak już naprawę dupnie, to niewiele jest rzeczy które potrafią to powstrzymać.

Tymczasem, po usnięciu odgromników i uziemieniu do zerowego, wszystko sobie działa już prawie 3 tygodnie i nic się nie dzieje. Co prawda to niczego nie dowodzi (bywało że chodziło bez problemów i kilka miesięcy), szampana nie ma co otwierać, ale przynajmniej nie ma złych wieści ;)

Pzdr,

Asiki

• 2 miesiące później...

Znowu minęło kilka miesięcy i nic się nie dzieje.

Myślę że z dużym prawdopodobieństwem mogę założyć że problemem został usunięty a winne były niewłaściwe odgromniki. Dzięki wszystkim za pomoc.

Pzdr,

Asiki

> Brencik

mam pytanie, czy jest w ogóle szansa , aby bez modernizacji sieci w domu (stara instalacja z zerowaniem) zastosować kondycjoner fabryczny, który z samej konstrukcji wtyczki / instrukcji wymaga, aby uziemnienie było prowadzone osobnym przewodem ?

Pozdrawiam

• 9 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.