Skocz do zawartości
IGNORED

SB Audigy OEM - Spdif?

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taka kartę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czy da się z niej wyprowadzić sygnał cyfrowy (chciałem podpiąć Dac Beresford)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49977-sb-audigy-oem-spdif/

Nie, ta firma .... i ...., oraz .... niestety kłamie na każdym kroku;)

"Rodzaj wyjść/wejść Wyjścia na głośniki, wewnętrzne wejście stereo AUX, wejście line-in"

Dopóki nie napiszą w sekcji "Wejścia/wyjścia" o obecności wyjścia cyfrowego, nie będzie go. Cały materiał poza tym to marketingowe kłamstwa.

Trzeba mieć podobno cyfrowy moduł wejść/wyjść, by coś z tego wyszło. Podobno jest droższy od tej karty. No i ja go nigdy na oczy nie widziałem, więc pewnie nie istnieje;)

Pozdrawiam.

ech, szkoda, myslałem ze którymś z tych wyjsc da sie wysłąc sygnał cyfrowy (wtedy tylko kwestia kabla)

Ukryta Zawartość

Wejście liniowe / mikrofonowe / *wejście/wyjście cyfrowe

* Obsługuje wyjście SPDIF dla cyfrowych głośników stereo lub cyfrowego modułu wejść/wyjść

Ukryta Zawartość

-> marcinw899

"czy da się z niej wyprowadzić sygnał cyfrowy (chciałem podpiąć Dac Beresford)"

Da się. Trzeba się podpiąć pod niebieskie gniazdo i aktywować wyjście cyfrowe (elektryczne, bo takie ma ta karta) w panelu sterowania karty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

ozrabal

>mi się też udało, ale jakość dźwięku była stresująca

Wyłącz regulację głośności, wszelkie equalizery i DSP, sprawdź czy nie masz resamplingu na 48kHz, zrób test na bit-perfect - dowiesz się, co tak właściwie z karty wychodzi.

taki kabelek bedzie dobry (nie o brzmienie, tlyko czy wtyki sa takie jakie powinny być)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Teo

"Wyłącz regulację głośności, wszelkie equalizery i DSP, sprawdź czy nie masz resamplingu na 48kHz, zrób test na bit-perfect - dowiesz się, co tak właściwie z karty wychodzi."

Karta nie jest bit-perfect. Niby pozwala ustawić, jaką częstotliwość próbkowania chce się uzyskać na wyjściu cyfrowym, jednak karta nie zdaje testu na bit-perfekcyjność. Czyli niestety można wnioskować, że i tak zawsze sygnał przechodzi przez 48kHz.

Sensownym rozwiązaniem wydaje mi się w odtwarzaczu włączyć porządny, sprawdzony resampling do 48kHz, dzięki czemu karta już nie będzie sama nic zmieniała i psuła.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> marcinw899

"nie działa, męczyłem się kilka godzin, i jedynie przez krótką chwilę udało mi się wydobyć zaszumiony dźwięk z SPDIF-out"

To albo masz zły kabel (a konkretnie wtyczkę po stronie karty dźwiękowej), albo źle zainstalowane lub skonfigurowane sterowniki, albo walniętą kartę.

U mnie to wyjście działa prawidłowo, z każdym DAC-iem, jakiego podłączałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.