Skocz do zawartości
IGNORED

Co to wedlug Was zestaw budżetowy ?

bluszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, na forum czesto mozna sie spotkac ze stwierdzeniem zestaw budżetowy.

jak to rozumiecie ? bo ja mam wrazenie ze dla kazdego oznacza to cos innego, w zaleznosci od... no wlasnie, od czego ?

mam wrazenie ze uzywane tutaj znaczenie nie ma nic wspolnego ze slownikowym znaczeniem slowa budzet ? ! ?

https://www.audiostereo.pl/topic/49997-co-to-wedlug-was-zestaw-bud%C5%BCetowy/

Zestaw budżetowy to znaczy zestaw tani ale grający muzykę. Oczywiście "taniość" dla każdego ma inny wymiar. Dla mnie klocki budżetowe to takie, które kosztują do 2,5k zł za nowe. Granica jest oczywiście płynna. Są klocki wybitne a kosztują mało a są i drogie a przeciętne. Od razu dodam, że budżetowy high-end zaczyna się od 10k zł ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przez zestaw budżetowy rozumię niższą półkę hifi, gdzie właściwie zaczyna się odtwarzanie muzyki nie wołające o pomstę do nieba. Zaliczyłbym do tej grupy urzadzenia w cenie 0.7-1.5k za klocek. Górną granicę traktuję jednak dość płynnie, równie dobrze może wynosić 2-3k. Każdy tu oczywiście będzie podawał inne kwoty, zależnie od osłuchania i możliwości finansowych. Choć jak znam życie większość powie że sprzęt budżetowy to 2x tańszy niż jego własny ;)

Jeśli zaś chodzi o tani sprzęt dla mas, np. miniwieżę za 400zł, zestawu takiego bym nie nazwał budżetowym bo to w ogóle nie jest hifi. Oczywiście nie neguję takich urządzeń, skoro są nabywcy to znaczy że jest zapotrzebowanie i jest ok. Wolę jednak określać go sprzętem dla pospólstwa, albo bardziej delikatnie: sprzętem specjalnego zastosowania (np. do kuchni albo garażu ;)

może raczej "sprzęt nisko budżetowy", "modele startowe", "niska półka" - czyli sprzęt/ element danej firmy który jest najtanszy a ma takie same cechy użytkowe co drożsi bracia.. zaczynam pierdzielic hehe

Patrzymy na katalog danej firmy. Najtańsze klocki to budżetówka, prosta sprawa. Nie wiem po co sobie utrudniać życie i jakoś to precyzyjnie klasyfikować.

BTW. budżetowy sprzęt może być naprawdę dobry. Określenie to odnosi się do uwarunkowań ekonomicznych, niekoniecznie do właściwości dźwiękowych. Dobre i tanie - rzadkość, ale występuje w przyrodzie.

>BTW. budżetowy sprzęt może być naprawdę dobry.

Oczywiście w ramach budżetówki. Przykładająć miarę bezwzględną dalej to będzie budżetówka. Posłużę się porównaniem samochodowym: VW Golf nigdy nie będzie BMW ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

asiki, 12 Mar 2009, 13:50

a jeśli najtańsze danej firmy to 10k albo więcej? To też budżetówka?

Też, tyle że produkty takiej firmy sa skierowane do innej grupy odbiorców (czyt. dysponujących większym budżetem :))

>Też, tyle że produkty takiej firmy sa skierowane do innej grupy odbiorców (czyt. dysponujących

>większym budżetem :))

Dokładnie ! W takim przypadku nazywamy to budżetowy high-end ;-)

Po czym poznać sprzęt budżetowy:

jego właściciel po powrocie do domu z odsłuchu high-endu nie ma ochoty włączyć swojej budżetówki: wie że musi odczekać - najlepiej kilka dni

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Swoją drogą ciekawi mnie jak zapatrują się na określenie budżetówka mieszkańcy krajów znacznie bogatszych jak Polska?

Tam chyba określenie budżetówka dotyczy klasy średniej w Polsce,a klocki z najniższej półki to popular...czyli pojęcie względne.

?

Budżetówka to pewien uproszczony sposób grania a nie względna cena . Na zachód od Polski więcej ludzi ma sprzęt klasy średniej i wyższej niż u nas. Tak mi się wydaje.

no wlasnie, to jedna strona medalu. zastanawialem sie czy bedziecie pisac o pieniadzach , czy o jakosci dzwieku ?

twoj post (Piopio) odnosi sie do jakosci dzwieku. jaki to jest uproszczony sposob grania.

czego nie maja budzetowki co jest jednoczesnie zaleta powiedzmy klasy sredniej ?

rozumiem ze sa rowniez roznice w budowie (tansze elementy w budzetowce nie sa w stanie osiagnac pewnych parametrow a co za tym idzie lepszego dziweku ? )

takie nazewnictwo wydaje sie byc zasadne i logiczne.

albo ktos ma zestaw nisko budzetowy, czyli taki na ktory przeznacza mala czes swojego budzetu, albo po prostu budzetowy, albo ktos marzy o ponad budzetowym :)

nie wiem dlaczego, ale mam wrazenie ze uzywanie stwierdzenia - "zestaw budzetowy" ma wydzwiek i znaczenie negatywne !? budzetowy = szajs, złom, itd.

w tym znaczeniu budżetowy znaczy kompromisowy - tak skonstruowany żeby koszt produkcji był jak najmniejszy. jak przekłada się to na dźwięk sam sobie odpowiedz.

"może raczej "sprzęt nisko budżetowy", "modele startowe", "niska półka" - czyli sprzęt/ element danej firmy który jest najtanszy a ma takie same cechy użytkowe co drożsi bracia.. zaczynam pierdzielic hehe"

takie nazewnictwo wydaje sie byc zasadne i logiczne.

albo ktos ma zestaw nisko budzetowy, czyli taki na ktory przeznacza mala czes swojego budzetu, albo

po prostu budzetowy, albo ktos marzy o ponad budzetowym :)

nie wiem dlaczego, ale mam wrazenie ze uzywanie stwierdzenia - "zestaw budzetowy" ma wydzwiek i

znaczenie negatywne !? budzetowy = szajs, złom, itd.

to moze posypac przykladami

NP.

marantz pm5003, marantz cd5003 + b&w685 zestaw budzetowy

itp

a naprzyklad

zestaw yamahy serii 2000+ kolumny vienna acoustics powiedzmy wyzsza polka, sredni hi-end, hi-end budzetowy niewiem jak to nazwac

a tak nawiasem mowic kazdy sprzeta jest budzetowy zalezy kto ma jaki budzet, a najwazniejsze dla mnie to przedewszystkim zadowolenie dla uszu, wiem ze jest prog ktorego nie przekrocze bo poprostu tego nie uslysze,

"a tak nawiasem mowic kazdy sprzet jest budzetowy zalezy kto ma jaki budzet, a najwazniejsze dla mnie to przedewszystkim zadowolenie dla uszu".

to jest dosc wazne zdanie.

jak juz pisalem wczesniej jest tendencja ze "zestaw budzetowy " sluzy do okreslenia czegos gorszego, zwlaszcza tanszego !

tymczasem po kilku postach widac, ze kwestia budzetu stricte (kasy), to kwestia wzgledna i indywidualna.

czy zatem okreslenie "zestaw budzetowy" moze jednoznacznie okreslic / oddzielic, sprzet hi-fi od hi-end ?

czy o statusie hi-end decyduje tylko cena ?

nie wiem do czego dążysz bluszcz w tej dyskusji ...

sprzęt nazywany high-end-owym jak gra na wysokim poziomie - trudno określić dokładnie granicę finansową, łatwiej stwierdzić czy gra dobrze

sprzęt budżetowy to sprzęt tani - skonstruowany z ograniczonym budżetem kosztowym - dlatego nazywamy go budżetowym, im taniej tym więcej kompromisów

czy cos jest jeszcze nie jasne ?

"nie wiem do czego dążysz bluszcz w tej dyskusji ... "

bez podtekstow, do niczego nie dąze. chcialem poznac zdanie forumowiczow. jak podchodzicie do tematu ? dowiedziec sie czy moze jest jakas definicja ? jak zdecydowanie rozroznic, itd.

jednak najbardziej pasuja mi okreslenia typu "nisko-budzetowy", "wysoko-budzetowy".

pasuja nawet w kontekscie twojego posta.

Ogólnie produktami budżetowymi nazywa się te, które generują prawdziwe przychody w odróżnieniu od prestiżowych, które tworzą legendę. Czyli np. 80% procent wszystkich przychodów z 20% nakładów na R&D czy QoS itp., a nie odwrotnie.

Czyli im więcej się czegoś sprzedaje (% obrotów) tym bardziej jest to budżetowe.

Ja Wam pomogę. Pojęcie "budżetowy" jest rozumiane jako kompromis na kożyść niższej ceny. Jest to tłumaczenie potoczne czyli rozumiane przez wiekszość społeczenstwa. Idąc dalej trzeba spojżeć z prespektywy ogółu czyli średniej krajowej w zarobkach. + - 1700 pln. netto. Sprawa prosta, jeżeli typowy kowalski odłoży z wypłaty 250 pln. miesięcznie to ma po roku zestaw za 3k. - nisko budżetowy.

Odłoży 500 pln. ma 6k - średnio budżetowy, 1000pln=12k - wysoko budżetowy.

Skalą roku sugeruję się iż większośc osób kupujących pierdoły na kredyt biorą 12 rat/rok.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Budżetówka i Hi-end to marketingowe bzdury.

Przykłady ?

Gitarowy głośnik Tesli za 30zł (w hurcie 10zł) wsadzony w wielkie obudowy ze sklejki i cena 7000 zł za parę kolumn. Droga ta sklejka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najzwyklejsze głośniki Visatona warte razem 350 zł i kolumny WLM LaScala za 10.000 zł. Drogi ten MDF.

Goldmund... Droga ta obudowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.