Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchowy pokoj w bloku...

Leniuch77

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o pomoc ,pytanie jest następujące pokój w bloku z wielkiej płyty który próbuje urządzić tak by słuchało się lepiej umeblowanie to dalsza historia, narzazie zastanawiam się co zrobić by sąsiedzi nie słyszeli nie czepiali się że głośno (czasem po prostu na pół godzinki muszę natury nie oszukasz) Ściany krzywe jak diabli panowie fachowcy (budowlańcy) mówią że zrobić stelaż i pod płytę kartonową dać watę (lub co)? czym ewentualnie wyłożyć ściany żeby to wytłumić, nie wszystkie ściany są tak krzywe że musi być stelaż, chciałbym tez w miarę możliwości nie zmniejszać wymiarów pokoju(i tak dość mały) No i ta druga połowa lubi żeby coś ładnie wyglądało choć ja nie mam z tym problemu...byleby dobrze grało, niestety sam tam nie mieszkam...

https://www.audiostereo.pl/topic/50024-ods%C5%82uchowy-pokoj-w-bloku/

Leniuch77, 13 Mar 2009, 02:35

Ja dawniej tez miałem podobny problem, jako ze mieszkałem właśnie w bloku z wielkiej płyty.

Zakupiłem w Castoramie cienki (ok 0,5cm) styropian elastyczny na rolkach (długość ok 10m i szerokość ok 0,5m) specjalny do wykładania na ściany. Styropian z jednej strony był pokryty papierem, aby wygładzić powierzchnie. Przykleiłem na wszystkie ściany od sufitu do podłogi ten styropian, a na wierzch od strony papieru przykleiłem tapetę barankową. Efekt był bardzo dobry - nawet przy bardzo głośnym słuchaniu, w drugim pokoju nie było to uciążliwe. Wyglądało to tez bardzo dobrze, zupełnie nie było widać, że coś pod tapetą jest. W drzwi do sąsiedniego pokoju przykleiłem samoprzylepna uszczelkę okienna i tez bardzo pomogła. Funkcjonowało to znakomicie przez jakieś 5 lat. Generalnie Polecam. Jedynym mankamentem jest to, że w pokoju robiło się szybciej duszno i trzeba było co jakiś czas otworzyć okno, ale nie było to bardzo uciążliwe.

Najlepiej wybudować w pokoju drugi pokój z płyt K/G....najlepszym izolatorem jest powietrze. Dobrym rozwiązaniem mogłoby byc również wyłożenie ścian wełną mineralna o dużej gęstości i na to płyty K/G.

Odnosnie wytlumienia pokoju w elegancki sposob ,ktory by zaakceptowaly nasze żony,kochanki.Wpadł mi kiedys do glowy pomysl po wizycie w sklepie meblowym .Byly tam obrazy z widokami np. morza ,gor babkami i takimi innymi pierdami..Czyli płótno naciągniete na drewnianym stelażu o grubości ok. 5cm.W prosty sposób mozna by wg uznania zwiekszyc głebokośc pakując do środka tkanine wytlumiajaca czy jakieś wytloczki po jajkach.Mysle o wstawieni czegos takiego do salonu na przeciwlegle sciany.

Muszę ci powiedzieć że aby dzwieki nie dobiegały do sąsiadów to ściana albo musiałaby być bardzo gruba np.z cegły.Jeśli jest z płyty to nie tak zle moje ściany odzielające od pokoju sąsiadki to wdie warstwy gipsu około 9cm a po srodku przestrzeń niczym nie wypełniona.Ale nie wierz w to jeśli ktoś ci podszepnie pomysł pogrubienia ścian nawet styropianem 5cm,to praktycznie nie da nic.Na pewno jakaś kostrukcja gruba i kanapkowa coś da,tylko o ile jesteś gotów zmniejszyć swój pokój?

Pozdrawiam.

Hej!

Mam ten sam problem - odsłuch w bloku...

Robiłem generalny remont i zastosowałem

1.Korek z mb przyklejony do ściany.

2.Profile pod płyty g-k na podkładkach z taśmy wygłuszającej.

3.Wełna rockton o sporej gęstości 5 cm.

4.Płyta G-k.

Wcześniej było rano słychać zegar wiszący u sąsiadów...

Niebawem się tam wprowadzam więc zobaczymy...

areczek, 13 Mar 2009, 10:26

>Ale nie wierz w to jeśli

>ktoś ci podszepnie pomysł pogrubienia ścian nawet styropianem 5cm,to praktycznie nie da nic

Zapewniam, że da i to dużo. Tak naprawdę największym problemem są dźwięki odbijające się i warstwa nawet 5cm styropianu przynajmniej dwukrotnie wygłuszyła pokój. Sprawdziłem to, ponieważ po kilku latach użytkowania tego patentu, wykonałem całkowity remont pokoju i zdjąłem to ze ściany wygładziłem i pomalowałem zwykłą farbą emulsyjną - po przeprowadzeniu remontu w ciągu kilku dni praktycznie nie mogłem słuchać muzyki. Oczywiście stelaż i jakaś gruba konstrukcja będzie na pewno lepsza, ale ten patent ze styropianem jest wystarczający do normalnego słuchania, dodatkowo świetnie wygładza ściany i tapeta na nim wygląda bardzo dobrze.

No dobrze.Niestety u mojej mamy jedną ze ścian graniczącą z dużym korytarzem od klatki schodowej w kamienicy płytę karton gips na stelażach watę plus 5cm styropian aby też odizolować od wielkiego i zimnego zawsze korytarza i praktycznie nic to nie dało.Owszem może jest odrobinkę ciszej ale niezauważalnie praktycznie.Wszystko słychać z klatki nawet rozmowy.Myślę że położenie 3 warstw takiej kanapki to już coś,no ale właśnie to trochę sporo.Zresztą wiem tyle że w bloku trzeba by stosować bardzo grube zabudowy ścian.

Pozdrawiam.

Bardzo ważne jest wygłuszenie drzwi, bo jak słychać rozmowy z korytarza, to raczej nie przez ściany tylko przez drzwi. Wstawienie drugiej pary drzwi na korytarz znacznie wygłusza, a także wyklejenie szpar uszczelkami. Oczywiście ściana, ścianie nie równa i wszystko zależy z czego jest wykonana, bo jeśli są cienkie np tak jak niektóre działowe gips-kartonowe, to nie ma z czym walczyć...

Pozdrawiam

Leniuch77@

Można wskazać dwa spsoby. Pierwsze do zastosować sprzęt audio wysokiej klasy. Wówczs wszystko świetnie słychać bez zbytniego podkrącania potencjometru.

W drugim przypadku czyli przy sprzęcie budżetowym (bez względu na to co to oznacza) dobry jest sposób opisany przez X1000@.

Zauważ, że w twoim pytanie nie ma podanego sprzętu, kolumn, kubatury pokoju, umeblowania, ani środków finansowych, które chcesz ewentualnie przeznaczć na ten cel. Czyli opisy X1000@ są najodpowidniejsze w/g mojego zdania.

jedyne skuteczne wyjście to pokój w pokoju, ale wtedy stracisz po ok., 15 cm na każdej ścianie i suficie, do tego drzwi pełne akustyczne i po problemie. Co do podłogi - nie mam doświadczenia.

Na ściany pod stelaż, dwie warstwy wełny aku 2x5cm "w prostokątach" ustawiane z przesunięciem na zakładkę. Hardcorowo możesz oprzeć wełnę na konstrukcji pajęczynowej ze sznurka, mocowanego gęsto do bocznych ścian w odległości ok. 2 cm od ściany. Da to znakomitą izolację powietrzną.

To wszystko razem załatwi wysokie częstotliwości.

Przykrywasz podwójną (na zakładkę) warstwą specjalnych płyt KG o dwukrotnie zwiększonej gęstości.

i to załatwi niskie częstotliwości.

Dwa słowa o podłodze...

Ja u siebie zerwałem to co było do samej płyty...

Na płytę stropową dałem:

1. czarną folię

2. twardy styropian 5 cm

3. ponownie folię

4. warstwę betonu - nową posadzkę

5. zielone płyty 5 mm

6. deska podłogowa

no i też zobaczymy...

Witam. Absolutnie nie wolno wykładać ścian w bloku styropianem !!! Jeżeli blok z zewnątrz też jest ocieplony styropianem (a jest - albo będzie niedługo) to ściana nie będzie oddychała i wilgoć zacznie gromadzić się w ścianie. Szybkim efektem będzie nieprzyjemny zapach, zaduch, gnicie i pleśnienie ściany, w następstwie jej degradacja oraz wiążące się z pleśniami nowotwory. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest obicie ścian korkiem. Można kupić w supermarketach budowlanych również w kolorze białym. Korek zarówno oddycha jak i pochłania dźwięki.

Ja u siebie zamocowałem symetrycznie po dwóch stronach (po bokach kolumn na całej długości ścian bocznych) pokoju gruba jasną wykładzinę na wysokość kolumn. Do tego na całej podłodze również gruba wykładzina. Mebli w pokoju brak, tylko mała sofa i stolik audio. Pokój tylko do słuchania muzyki. Zastanawiam się tylko czy oby nie przetłumiłem tymi bocznymi wykładzinami za bardzo pokoju. Wcześniej bez tych wykładzin na ścianach była klęska, bardzo wyraźny pogłos przy mowie i klaśnięciu w ręce.

>justas32 - Masz całkowitą rację. Też kiedyś obłożyłem jedną ścianę styropianem w bloku. Po niedługim czasie zaczęło wszystko pod styropianem pleśnieć, nie mówiąc o zapachu stęchlizny, itd. Nie polecam tego rozwiązania.

>justas32

Nie wiem czy to był dokładnie styropian, czy jakaś inna mieszanka, wyglądało jak styropian, ale było zwinięte w rolce i było elastyczne. W każdym bądź razie był to produkt przeznaczony dokładnie do tego celu - wyłożenia ściany od wewnątrz z przeznaczeniem ocieplenia i wygładzenia ściany pod tapetę. Przez 5 lat użytkowania nie zauważyłem żadnych problemów, a jestem estetą i gdyby cokolwiek wystąpiło z tego co opisujesz, dawno zleciało by to ze ściany. Po 5 latach był remont nie z musu, a ze zwykłego zużycia materiału i odświeżenia pokoju. Jednocześnie to co piszesz ma sens, ale w moim przypadku to nie wystąpiło, być może wytwarzając ten produkt, wzięto pod uwagę jego przeznaczenie.

Może i da się wytłumić jako tako, ale niskich tonów nie dasz rady zniwelować niczym. A niema nic gorszego od takiego sąsiada... Wiem coś o tym, ja ze swoim się jako tako dogadałem i odsłuchy robimy mniej więcej godzinne max 1 x dziennie. Tylko to u mnie działa. Proponuję Tobie, żebyś z sąsiadem pogadał i wytłumaczył że jesteś taki zboczony i masz nie uleczalną chorobę audiofilską i żaden lekarz się nie podejmie leczenia bo tego się raczej wyleczyć nie da.

pozdrawiam swoich sąsiadów :)

niskie częsttliwości załatwisz bez problemu montując klatkę o której wspomniałem. Są specjalne, trudno obrabialne płyty KG. Dajesz podwójnie i masz efekt jak przy zastosowaniu 4 tradycyjnych.

Godząc się na podniesienie podłogi, możesz w taki sam sposób zabezpieczyć sąsiada z dołu.

Trochę kasy i juz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.