Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

Ok . Mam jeszcze ten kłopot że nie mogę rozpoznać jednego komponentu - wygląda jak ceramiczny kondensator ale pisze na nim 6R8M.

Czy to rezystor ???

Tak jak napisał BB84, to jest termistor.

Rozumiem że elektrolity też są z Allegro ?

Te elektrolity są z Allegro:

470/25 Philips 136

680/100 BC 136

100uF/25V Sanyo MV-AX

47/25 Rubycon ZL

Nie wiem też jak polutować elementy SMD bo nie mam takiej lutownicy....

Nie martw się, to są duże elementy SMD i ja z powodzeniem lutuję je lutownicą transformatorową.

Kiedy opis uruchamiania ??

Postaram się w weekend napisać.

Jeżeli komuś się spieszy z uruchomieniem to polecam watek u ugodzie autorstwa jar1

tam jest opisany sposób uruchomienia ugody, kto się z nim zapozna będzie mógł sobie poradzić z D-NFB

I jak odpalanie ? APY uruchomiłeś ?

Niestety nie.Transformatory do zasilacza TT mają zbyt niskie napięcie tzn.mniej niż 17vAC i będę musiał to zmienić.Dobrze że Henryk wcześniej wspomniał o tym.

A jak u ciebie BB84 pewnie już grasz, tak czy nie?

Hej BB84 jak postępy? Ja na razie odpaliłem zasilacze TT(z obcego zasilacza).Były małe problemy w negative obu płytkach zamieniłem rezystory 3,3k i 5,1k miejscami i nie mogłem wyregulować napięcia,dodatkowo w jednym negative miałem uwalonego BC 550(powód nieznany).Dzięki pomocy Henryka i Bodo_z wszystko działa i ma się dobrze.Jak będę miał odpowiednie transformatory to działam dalej.Taka moja uwaga jak jak będziecie lutować rezystory R76 R78 zwróćcie uwagę czy aby na pewno jest poprawnie.Ja zrobiłem błąd ale podobno nie tyko ja.

Pozdrawiam

Był drobny błąd w BOMie, patrząc na schemat wszystko powinno być ok. Ja TTki uruchomiłem już jakiś czas temu i wystartowały od razu prawidłowo. Mam wszystko praktycznie polutowane i będę powoli odpalał. Zobaczymy co się stanie ;)

Część napięciowa u mnie wystartowała bez problemu. Wszystkie napięcia w normie. Jutro odpalam na tranach końcowych.

Wczoraj odebrałem paczuszkę! Okazało się, że czekała na mnie w rodzinnym domu od środy.

Jestem tylko ogromnie rozczarowany, ponieważ mój zestaw nie został POLUTOWANY:)!

Szanowni Koledzy w zestawie brakuje tylko obudowy:). Jestem Wam ogromnie wdzięczny za organizację.

Taka moja uwaga jak jak będziecie lutować rezystory R76 R78 zwróćcie uwagę czy aby na pewno jest poprawnie.Ja zrobiłem błąd ale podobno nie tyko ja.

A z czego wynika ten problem ?

Drugie - jak ustawić prąd spoczynkowy pary wyjściowej bo nie ma tu rezystorów na których można by go pośrednio zmierzyć ....

Chyba że może mierzyć różnicę napięć pomiędzy bramkami i w ten sposób patrząc na charakterystyki mosfetów ustawić tenże prąd ?

Trzeba by tylko na starcie ustawić potencjometr w odpowiedniej pozycji tak aby trany nie dostały zaraz po uruchomieniu prądu który je zniszczy.

Kacapia WON za Don !!!!

Drugie - jak ustawić prąd spoczynkowy pary wyjściowej bo nie ma tu rezystorów na których można by go pośrednio zmierzyć ....

Chyba że może mierzyć różnicę napięć pomiędzy bramkami i w ten sposób patrząc na charakterystyki mosfetów ustawić tenże prąd ?

Trzeba by tylko na starcie ustawić potencjometr w odpowiedniej pozycji tak aby trany nie dostały zaraz po uruchomieniu prądu który je zniszczy.

Instrukcja montażu i uruchamiania na ukończeniu.

jaeger. Już uruchamiasz?

Błędnie wpisałem na liście elementów. Poprawiłem i z instrukcją wszyscy dostana prawidłowa listą.

jaeger. Już uruchamiasz?

Nie no pisałem że nie wiem kiedy się za to zabiorę. Oj chyba te części trochę sobie poleżą w pudle.....

Myślałem aby zrobić wzmacniacze jednokanałowe - na górnej dość długiej ściance radiator ( ale gdzieś mi przepadł link ze sklepem który miał dokładnie to co chciałem + oferowali możliwość docięcia radiatorów ).

Czyli byłby to układ odwrócony tzn płytka + trafa wisiałaby na radiatorze przykręcone doń od spodu. Wzm byłby dłuższy niż szerszy.

Trochę mam za dużo pomysłów i może być tak że zabraknie mi czasu i chęci.

A pytam o uruchomienie bo takie kłopoty miałem kilkanaście lat temu gdy po włączeniu trany dostawały za duży prą spoczynkowy i ulegały zniszczeniu. Potem uruchamiałem przez rezystory mocy + do tego ustawiałem potencjometr do regulacji prądu spoczynkowego w takiej pozycji aby był on jak najmniejszy.

Kacapia WON za Don !!!!

A pytam o uruchomienie bo takie kłopoty miałem kilkanaście lat temu gdy po włączeniu trany dostawały za duży prą spoczynkowy i ulegały zniszczeniu. Potem uruchamiałem przez rezystory mocy + do tego ustawiałem potencjometr do regulacji prądu spoczynkowego w takiej pozycji aby był on jak najmniejszy.

Czynnie uczestniczę w uruchamianiu wzmaka BB84 i chcę sprawdzić w praktyce czy czegoś w instrukcji nie brakuje i dlatego przeciągam jej rozesłanie.

Nie martw się, przy prawidłowym wlutowaniu elementów same uruchomienie nie przysporzy Ci problemów.

na górnej dość długiej ściance radiator ( ale gdzieś mi przepadł link ze sklepem który miał dokładnie to co chciałem + oferowali możliwość docięcia radiatorów ).

spróbuj firma Piekarz,tam tną i mają duży wybór

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Nie martw się, przy prawidłowym wlutowaniu elementów same uruchomienie nie przysporzy Ci problemów.

No dobrze ale widzę tu faktyczny problem - jak zmierzyć wartość prądu spoczynkowego tranzystorów stopnia końcowego ? Tak jak pisałem wcześniej chyba da się go zmierzyć jedynie metodą pośrednią poprzez pomiar napięcia na bramkach.

A wielkość tego prądu będzie tu istotna nie tylko ze względu na warunki pracy mosfetów bo jak sądzę i chyba nie jestem w błędzie będzie się to dało usłyszeć.

Kacapia WON za Don !!!!

Instrukcja montażu i uruchomienia rozesłana.

Gdyby ktoś nie otrzymał, to oczywiście proszę pisać.

Uffff.

Jeszcze parę słów. BB84 uruchomił oba kanały i trochę jestem zawiedziony. Nie było fajerwerków, czy innych eksplozji. Niby wszystko OK ale niesmak pozostał. Hehehe

Jeszcze parę słów. BB84 uruchomił oba kanały i trochę jestem zawiedziony. Nie było fajerwerków, czy innych eksplozji. Niby wszystko OK ale niesmak pozostał. Hehehe

Mógł choć elektrolity odwrotnie wlutować bo z takich sporawych garnków byłoby niezłe DUP !

Cały czas się gapiłem na schemat z pierwszej strony a rezystor faktycznie jest ale na schemacie finalnym......

Tylko nie wiem czy z racji tego że znajduje się on przed kondensatorem filtra nie będzie nam wyniku pomiaru fałszował prąd ładowania tegoż elekrolita ?

Kacapia WON za Don !!!!

Tylko nie wiem czy z racji tego że znajduje się on przed kondensatorem filtra nie będzie nam wyniku pomiaru fałszował prąd ładowania tegoż elekrolita ?

Prąd spoczynkowy mierzy się gdy na wejściu sygnał = zero i po naładowaniu elektrolitów płynie prądzik stały przez rezystory, a to właśnie o ten prąd nam chodzi i pomiar wówczas jest dokładny.

Widzę, że ciągle masz wątpliwości.

Wkradł się mały ale istotny błąd do instrukcji. Zamieniłem w opisie potencjometry P1 z P2 co mogło doprowadzić do spalenia mosfetów. Poprawioną wersje rozesłałem.

Mam nadzieję, że jeszcze nikt nie uruchamiał. Błąd wyłapał APY w trakcie uruchamiania. Dzięki.

APY co tam u Ciebie ? ;)

Ano se gram :)W porównaniu do poprzedniej wersji lepsza rozdzielczość dźwięku,więcej szczegółów.Wielką zaletą tego wzmacniacza jest to że przy poprawnym montażu można bez żadnego ryzyka włączyć zasilanie i na pewno wystartuje bez dodatkowych efektów pirotechnicznych.Phoros dziękuję że opublikowałeś to rozwiązanie,Henryku a tobie dziękuję za zorganizowanie grupowego zamówienia i perfekcyjne dopracowanie tematu.Szkoda tylko że BB84 rozsyłał niepolutowane kity,leniwy jakiś taki :)

Pozdrawiam.

Ano se gram :)W porównaniu do poprzedniej wersji lepsza rozdzielczość dźwięku,więcej szczegółów

Poprzedniej czyli tej z bipolarami zamiast FET'ów ?

Szkoda tylko że BB84 rozsyłał niepolutowane kity,leniwy jakiś taki :)

Chodziło o zasilacze ? No chyba nalutowałby się tyle że miałby tego już dosyć. To było 20 kompletów czyli 80 PCB do polutowania.....

Widzę na płytce ampa mały zgrzyt : zbyt mały rozstaw otworów dla diod głównego mostka przez co trzeba wyginać ich końcówki.

Na płytce zabezpieczenia jest miejsce na przekaźnik rodzaju RM82. Znalazłem przekaźniki ze złoconymi stykami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten drugi może mieć nieco grubszą warstwę złota. Pewnie i tak się zetrze od "klepania" ale może warto go zastosować ? Zawsze to lepszy styk a to może być słyszalne.

Wymodziłem jeszcze że można dać dodatkowy przekaźnik którego cewka byłaby podłączona równolegle do cewki jednego z przekaźników na PCB zabezpieczenia DC a którego styk bocznikowałby termistor "rozruchowy".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

Ano se gram :)W porównaniu do poprzedniej wersji lepsza rozdzielczość dźwięku,więcej szczegółów.Wielką zaletą tego wzmacniacza jest to że przy poprawnym montażu można bez żadnego ryzyka włączyć zasilanie i na pewno wystartuje bez dodatkowych efektów pirotechnicznych.Phoros dziękuję że opublikowałeś to rozwiązanie,Henryku a tobie dziękuję za zorganizowanie grupowego zamówienia i perfekcyjne dopracowanie tematu.Szkoda tylko że BB84 rozsyłał niepolutowane kity,leniwy jakiś taki :)

Pozdrawiam.

Skoro o podziękowaniach, to jeszcze jedno dla pewnego japończyka (Shinichi Kamijo), który to cudo wymyślił :)

Poprzedniej czyli tej z bipolarami zamiast FET'ów ?

Dotyczy wersji z 3 strony, a dokładnie: Napisano 27.10.2009 - 22:35

Chodziło o zasilacze ? No chyba nalutowałby się tyle że miałby tego już dosyć. To było 20 kompletów czyli 80 PCB do polutowania.....

To tylko żarty.

Widzę na płytce ampa mały zgrzyt : zbyt mały rozstaw otworów dla diod głównego mostka przez co trzeba wyginać ich końcówki.

To nie zgrzyt tylko celowo tak zrobiłem. A rozstaw jest da duży, a nie za mały.

Na płytce zabezpieczenia jest miejsce na przekaźnik rodzaju RM82.

Zastosowałem przekaźniki RM84 i wszystkie inne, które maja identyczny rozstaw pinów.

Wymodziłem jeszcze że można dać dodatkowy przekaźnik którego cewka byłaby podłączona równolegle do cewki jednego z przekaźników na PCB zabezpieczenia DC a którego styk bocznikowałby termistor "rozruchowy".

Każdy rozwiązuje i adoptuje projekt dla własnych potrzeb. Przeanalizowałeś manewr z dodatkowym przekaźnikiem dogłębnie?

To tylko żarty.

Wiem . Licząc 20 min na PCB wyszłoby prawie 27 godzin lutowania.

To nie zgrzyt tylko celowo tak zrobiłem. A rozstaw jest da duży, a nie za mały.

Nierozumiem ... w jakim celu ?

Każdy rozwiązuje i adoptuje projekt dla własnych potrzeb. Przeanalizowałeś manewr z dodatkowym przekaźnikiem dogłębnie?

Pomysł jest banalnie prosty . Ale z drugiej strony trzeba by jednak dobudować osobny układ sterowania tak aby przekaźnik załączający głośniki robił to jako drugi bo przy jednoczesnym załączaniu mógłby być słyszalny stuk.

Z tym że po 30 sek termistor powinien się już wystarczająco rozgrzać tak aby osiągnął dość małą rezystancję.

Czy moglibyście pomierzyć składową stałą na wyjściu ampa , naturalnie po ustaleniu warunków pracy ? Bardzo jestem ciekaw....

Kacapia WON za Don !!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.