Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie listwy, cała prawda

MaTiX_lama

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra listwa czy przewód sieciowy pozwala systemowi na obniżenie szumów. Dlatego bardzo często różne osoby stwierdzają u siebie że dany kabel zamula. On nie obcina nic poza szumem, a jak system nie ma otwartości i przejrzystości to eliminacja szumu tak własnie się objawia.

trzeba jeszcze dodac ze listwa sieciowa nie mylic z kondycjonerem to w zasadzie bardzo proste ( urzadzenie ) rzecz i stosunkowo tania , a pod pojeciem AUDIOFILSKA .......jest nawet 100 razy drozsza niz powinna kosztowac !!!!!!!!

Tak właśnie działa moja listwa Supra Line-zamula,którą mam przy kompie.Kupiłem ją w Niemczech z myślą o sprzęcie,ale niesamowicie obcina górę...myślałem,że ma jakieś filtry,rozkręciłem ,a tam nic prócz powietrza z Westfalii.

?

50 Hz jest w sieci tylko dlatego, żeby można było zamieniać (transformować) taki prąd na różne napięcia. Nie ma w nim nic czarownego. Po przetransformatowaniu w zasilaczu na właściwe napięcia te są prostowane i wygładzane przez elektrolity.

Sprzęt (jego elektronika) ma być zasilana jak najbardziej „gładkim” prądem stałym.

Zwracam szanownym kolegom uwagę, że samo prostowanie generuje zakłócenia harmoniczne, normalna praca wzmacniacza (pobór zmiennych natężeń prądu) generuje na szynach zasilania tętnienia i pulsowania napięć. Tu listwa niczego nie zmieni.

Tak jak pisał Redaktor i inni koledzy, listwa ma stłumić „szpilki” pochodzące z sieci od pracujących (włączających/wyłączających się pralek, lodówek,). Małe filtry mogą nieco stłumić zakłócenia radiowe.

Zgadzam się z Zydelkiem,najpierw system który gra swobodnym,przejrzystym,nieskrępowanym brzmieniem,później kable sieciowe i listwy.W przeciwnym razie będziemy mieli zawsze wrażenie spowolnienia,zamulenia.

l'enfant sauvage

Byca-tymbardziej ciekawe że obcina wysokie chociaż brak czegokolwiek w twojej listwie.Cos musi te wysokie zamulać,moze z przewodem cos nie tak.Tak czy inaczej ja kupiłem niedrogi dławik konstrukcji forumowego kolegi wykonałem obudowe kupiłem zwykłą listwę i jest miód.

Pozdrawiam.

Nigdy co prawda osobiście nie sprawdzałem u siebie, ale jeden z kolegów do eliminacji "szpilek" zamówił w toroidy.pl transformator 1:1 separujący monstrualnie ogromny. Wg. relacji kolegi wszystkie wcześniejsze bolączki słyszalne podczas włączania się urządzeń domowych ustąpiły. Twierdzi on, że to trafo 5000 Wat czy nawet więcej nie powoduje ograniczania dynamiki. Minusem ponoć jest to, że trzeba je zainstalować poza miejscem odsłuchu, gdyż słychać przepływ prądu w postaci lekkiego brrrrr.

Jak do aparatury pomiarowej (czułej i wymagającej a przede wszystkim bezpiecznej) zapewne są ekranowane (nawet ze 3 ekrany). Kiedyś ta sfera była mi bliska.

Problemem jest jak podpiąć te ekrany do systemu w domu.

Mr.Zydelek

>jeden z kolegów do eliminacji "szpilek"

>zamówił w toroidy.pl transformator 1:1 separujący monstrualnie ogromny. Wg. relacji kolegi wszystkie

>wcześniejsze bolączki słyszalne podczas włączania się urządzeń domowych ustąpiły. <

Taniej i prościej zlokalizować przyczynę i ją usunąc niż stosować 5kW trafa za 800 zł i nadal mieć niesprawną np. lodówkę z nadpalonymi stykami przekazników, które iskrząc powodują opisywane zakłócenia. Zadne poprawnie pracujące urządzenie elektryczne takich zakłóceń nie powinno generować.

Mr.Zydelek, 21 Mar 2009, 10:33

>Al trzaski włączającej się lodówki to przypadłosć mieszkania w blokach. Jedynym skutecznym sposobem

>na eliminacje tego jest oddzielna linia od licznika do sprzętu.<

Nawet w starych blokach stoswano rozdzielone gałęzie zasilające o różnej obciążalności / pokoje, kuchnia i łazienka/

To co proponujesz pomaga podobnie jak umarłemu kadzidło. Dalej podpinasz się do tych samych drutów po których roznosi się zakłócenie.

Mr.Zydelek, 21 Mar 2009, 11:41

>Dobra listwa czy przewód sieciowy pozwala systemowi na obniżenie szumów. Dlatego bardzo często

>różne osoby stwierdzają u siebie że dany kabel zamula. On nie obcina nic poza szumem, a jak system

>nie ma otwartości i przejrzystości to eliminacja szumu tak własnie się objawia.

Ble, ble,ble....

To niby im mniej szumu, czyli bardziej czysty prąd to granie jest mniej dynamiczne i przejrzyste ?

A dynamika i przejrzystość to w szumie zawarta jest ?

rae0113, 20 Mar 2009, 21:26

sprzęt do dupy- bo nawet porządnego zasilacza nie potrafili zrobić.>

No to padaka - nikt na świecie nie zrobił jeszcze porządnego zasilacza.

... A może autor potrafi?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

>No to padaka - nikt na świecie nie zrobił jeszcze porządnego zasilacza.

>... A może autor potrafi?

Nie muszę :)

Każdy zasilacz impulsowy z odpowiednią filtracją napięć na wyjściu wystarczy.

A jak nie wierzysz kolego, to weź oscyloskop w garść i zobacz jak wyglądają napięcia wyjściowe z takiego zasilacza z/bez listwy-i wtedy się przekonasz.

Jak ktoś chce płacić za listwy, kable sieciowe itp grubą kasę- jego sprawa. Jedni rybki zbierają inni znaczki hodują. Sensu jednak w tym nie widzę.

Jorgen, 21 Mar 2009, 20:09

>cholera, sami humaniści,

>oni tak mogą bez przerwy,

>ale z drugiej strony to przy czytaniu tego wszystkiego ubaw jest nieopisany!

Ubaw to ja miałem jak podłączyłem dławik.W zasadzie to nie ubaw tylko przyjemność.

rae0113, 21 Mar 2009, 22:32

Jedni rybki zbierają

>inni znaczki hodują. Sensu jednak w tym nie widzę.

Przesadziłeś z tym porównaniem. Widziałeś kiedyś czysty, niezadrukowany znaczek za 3500 ?

areczek, 21 Mar 2009, 22:44

>Ubaw to ja miałem jak podłączyłem dławik.W zasadzie to nie ubaw tylko przyjemność.

a wiesz:

- co to jest dławik?

- dlaczego i w jakim celu go podłączyłeś?

- czy uzyskałeś zamierzomy efekt i jak to sprawdziłeś?

a tak można sobie pisać jak nie ma się niczego innego do robienia.

ale kiedyś mówiono papier wszystko wytrzyma, no tak ale wcześniej nie było internetu...

>"Jak wspomniał wyżej kolega jeśli wzmacniacz ma odpowiednie filtrowanie w zasilaczu to odfiltruje

>niekorzystne śmieci,jeśli nie posiada to dławik jak najbardziej się przydaje!"

>

>Wiele osób posługuje się argumentem, jakoby stosowanie filtrów czy kondycjonerów mijało się z celem,

>bo "każde urządzenie elektroniczne ma zasilacz", który ich zdaniem pełni taką rolę. Każdy. Niestety

>nie wyjaśniają, skąd w takim razie biorą się trzaski w kolumnach, kiedy włącza się lodówka...

W prawidłowo zaprojektowanym urzadzeniu nie ma mowy aby były mierzalne czy słyszalne jakiekolwiek trzaski przy włączaniu się lodówki czy dowolnych innych urzadzeń. Nie wdając się w szczegóły zwykle wystarczy wtedy dołożyć kilka kondensatorów równolegle do diód w zasilaczu i po problemie a jak ktoś chce jeszcze przyszaleć (bo sąsiad używa spawarki) mozna zastosować dodatkowo filtr CLC .

W trakcie usuwania konta.

A co powiecie na to, że to elektrownia najbardziej kaszani nasz ukochany prąd :) W elektrowni Opole kiedyś była jakaś akcja, że "zanieczyszczony" prąd produkuje i że niby tam odbiega od jakiś standardów.

Btw.

A jak by tak jakiś falownik zastosować?

Wtedy śmieci nie będzie a i sinusik powinien ładny wyjść.

Jorgen, 22 Mar 2009, 07:36

>areczek, 21 Mar 2009, 22:44

>

>>Ubaw to ja miałem jak podłączyłem dławik.W zasadzie to nie ubaw tylko przyjemność.

>

>a wiesz:

>- co to jest dławik?

>- dlaczego i w jakim celu go podłączyłeś?

>- czy uzyskałeś zamierzomy efekt i jak to sprawdziłeś?

>a tak można sobie pisać jak nie ma się niczego innego do robienia.

>

>ale kiedyś mówiono papier wszystko wytrzyma, no tak ale wcześniej nie było internetu...

Jeżeli ktoś kto wykonał ten dławik powiedział że to dławik to nazywam to dławikiem,przestań pitolić.

marox

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19472-100009824 1237724045_thumb.jpg

post-19472-100009825 1237724045_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mr.Zydelek. Powiem szczerze że nie spodziewałem sie takiego wygladu. Jak to podlączasz bo widze ze ni jest on zakonczony standardową wtyczką tylko ma złacze IEC chyba meskie.A brzmieniowo jak to sie zachowuje.Interesuje mnie własnie tylko taki rozgałeziacz badż porzadna listwa ale bez kabla . Podłącze to bezpośrednio do rozdzielki ,potrzebuje raptem tylko 6m kabla.Jaki kabel proponujesz do takiego przyłacza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.