Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uleczyć to forum ...

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

>>Jaka odpowiedzialność? Przepraszam, ale dziś, jeśli przyjdzie mi fantazja, to mam techniczną >>możliwość wykasowania stąd połowy wpisów, i w praktyce nikomu nic do tego.

Po prostu polozylem sie prawie ze smiechu :)) To forum jest czesto lepsze niz Monty-Python.

Redaktorze,opamiętania by się przydało.Możesz wykasować kogo chcesz,wykasuj nawet wszystkich.Utnij gałąż na,której siedzisz-bo Ci wolno.Dobre,tego się nie spodziewałem.Zaczynam podejrzewać prima-aprilisową prowokację,jeśli nie to co zostanie po skasowaniu wszystkich?To czekamy na tą fantazję.Myśle,że ten wpis Redaktorski to nic innego jak kompromitacja.

• Redaktorzy

Taka jest obecna sytuacja i właśnie tutaj planujemy, aby zastąpić ją jakimś systemem, który miałby ręce i nogi i byłby w jak największym stopniu do przyjęcia dla forumowiczów. No, chyba ze ktoś lubi, jak go jednoosobowo moderują, ale do tego niech sobie znajdzie innego moderatora, bo ja nie mam szczególnej chęci.

Ja na ten przykład moderowany(cenzurowany)być nie potrzebuje.Przez niemal pół wieku byłem moderowany

w zupełności mi wystarczy.Tak na marginesie to od jednoosobowej moderacji mam żone i niech tak zostanie.

>bo ja nie mam szczególnej chęci.

no to chyba nie do nas, ale do wlascicieli audiostereo.pl, nie? :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>jestem odpowiedzialny przed firmą-właścicielem strony, której zawartość forum nie interesuje

No właśnie - to akurat nie wygląda na primaaprilisowy żart. Właściciel jest zainteresowany portalem, ale nie forum. Tylko chyba w swoim rozumowaniu pomija fakt kto przychodzi ten portal odwiedzać. Gdyby tak zrobić eksperyment i wyłączyć forum na tydzień lub dwa - jestem ciekaw co by mu wtedy statystyki pokazały.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Redaktorzy

Po prostu zawartość forum wynika z jego profilu. Od początku zapowiadano, ze poza ewentualnymi zmianami technicznymi i wprowadzeniem nieco skuteczniejszej moderacji niż lukarowa, właściciel strony nie zamierza w forum ingerować, no i nie ingeruje. Ktoś jest zawiedziony? :-)

wszystko pięknie... tylko już coś długo czekamy na tą "trochę skuteczniejszą moderację"

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Redaktor, 1 Kwi 2009, 14:37

>Nieporozumienie. Jaka odpowiedzialność? Przepraszam, ale dziś, jeśli przyjdzie mi fantazja, to mam

>techniczną możliwość wykasowania stąd połowy wpisów, i w praktyce nikomu nic do tego. W obecnym

>systemie moderacji jestem odpowiedzialny przed firmą-właścicielem strony, której zawartość forum nie

>interesuje, więc mogę robić, co chcę, a forumowicze mogą co najwyżej na mnie groźnie spojrzeć.

Redaktor,

To bardzo przykre, że napisałeś to co napisałeś. Niestety świadczy to o Twoim instrumentalnym podejściu do użytkowników tego forum i o braku szacunku do nich. Widać, że nie ma absolutnie żadnego pola do porozumienia, więc "bawimy" się nadal.

Ja się już Panowie pogubiłem.... Naiwnie myślałem, że problemem forum są trolle. A tu się okazuje, że największym problemem są dawne animozje starych użytkowników forum. Trollowanie to pikuś. Nie wiem kto jest kim, jaki nick jest klonem kogo. Mało mnie to obchodzi. Ale widzę, że dla pewnych osób to jest właśnie najważniejsze.

Nie wiedziałem, że kiedyś moderacja była wykorzystywana do prywatnych porachunków. W tym świetle rozumiem obawy starych wyjadaczy, o powtórkę z rozrywki.

Najlepsza byłaby ogólno-forumowa zgoda - szkoda, że brakuje dobrej woli ku temu. Żale są większe niż rozsądek. Szkoda, że nastąpiły podziały, które prowadzą ku dezintegracji społeczności audiofilskiej. Wewnętrzne walki wykorzystuje współczesny wróg ludzkosći - komercja, która rozwadnia ludziom mózgi. Nie dajmy się !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

i to nie są podziały, które wygasną za kilka dni lub tygodni tylko to jest konflikt na lata (już trwa przeszło rok).

Zamiast spróbować problem rozwiązać to pokazuje się kto tutaj trzyma władzę. Bez sensu.

jeśli juz nie wiadomo o co chodzi ,to zawsze chodzi o poltyke lub o uzytkownikw Manty. ;)

a moderacja? jaka moderacja?co tu moderowac?wulgaryzmy?handlarzy kabelków lub tuningowców?,merytorycznie jest na forum do bani,wchodząc tutaj pare lat temu siedzialem godzinami i czytałem wszystkie posty jak leciały a na pytania, sypały sie rady doswiadczonych userów a teraz ludki siedza z przyzwyczajenia i cos tam klepią.nowy sort userów gada o wyzszosci siest nad focalami lub manty nad wiwą lub innym bellwodem.wiec cały czas nowe brandy sa szyfrowane w zawartość, wiec pozycjonowanie jest on top, a wiec to o co chodzi włascicielowi.

Kacperek,

Ty chyba jakiś straszny smutas jesteś. Popatrz: piszesz, piszesz i piszesz, a g. z tego wynika:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 1 Kwi 2009, 16:11

>Kacperek,

>Ty chyba jakiś straszny smutas jesteś. Popatrz: piszesz, piszesz i piszesz, a g. z tego wynika:)

A wiesz gagacek, że ty masz chyba rację :-)

To ja mam biegać za Redaktorem, coś proponować, coś rozjaśnić ? To w końcu nie ja mam problem z forum tylko Redaktor.

Jeżeli panaceum na małą liczbę wpisów merytorycznych ma być powołanie moderatorów to tylko się trochę dziwię, bo mi się to, za przeproszeniem, kupy nie trzyma.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Redaktor, 1 Kwi 2009, 09:47

> W razie potrzeby, do realizacji

>celu minimum (moderacja przez kilku moderatorów z forum) mam plan zapasowy, który możemy zacząć

>realizować w każdej chwili. Na razie jednak warto poczekać na możliwość zorganizowania tego

>poprawnie technicznie. Zobaczymy, czego się dowiem.

Myślę, że szkoda się męczyć, od razu wprowadzajcie ten plan zapasowy. Myślę, że zapasowy jest on jedynie z nazwy.

Zlikwidujcie wreszcie forum, bo i tak nie udało się wam nad nim zapanować.

Dla was przecież wartość przedstawia jedynie brand audiostereo i związana z nim domena.

Za rok pewnie pod tym adresem będzie jakiś sklep internetowy z car audio i odtwarzaczami mp3.

W końcu po to kupiliście audiostereo, żeby na tym zarobić. My tylko wam zawadzamy.

Gagacek.Jak widzisz w tym sens,to objaśnij bo nie łapie o co chodzi.Wydaje mi się tak jak rochowi,że za chwile będzie tu sklep internetowy z car audio lub mp3.Na to przynajmniej się zanosi.Tak na marginesie to niewiele temu forum do takiego biznesiku brakuje.Może dlatego to całe ujadanie.Wszystko na to wskazuje.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Tak sobie myślę, szkoda tego forum.

Jesteśmy tu zawadą dla właścicieli, nie pozwalamy spokojnie działać, etc.

Proponuję zrzucić się i wykupić samo forum, przenieść pod inną domenę i być we własnym domu, niech brand "audiostereo" i obecna domena zostanie przy obecnych właścicielach.

Panowie z SITE, ile chcecie za to forum?

• Redaktorzy

Rochu, ja już napisałem, co myślę o tym co tutaj wypisujesz.

"To bardzo przykre, że napisałeś to co napisałeś. Niestety świadczy to o Twoim instrumentalnym podejściu do użytkowników tego forum i o braku szacunku do nich. Widać, że nie ma absolutnie żadnego pola do porozumienia, więc "bawimy" się nadal."

Drogi Kacperku, to bardzo przykre, że nie rozumiesz tego, co ja napisałem. Oraz tego, czego NIE napisałem. Otóż NIE napisałem, że tak robię. Natomiast NAPISAŁEM, że moderator obecnie ma właśnie takie możliwości i że sytuacja ta mi nie odpowiada, i że właśnie z pomocą obecnych tu kolegów forumowiczów zamierzam ją zmienić. Teraz mam nadzieję zrozumiałeś? I wszyscy pozostali? Dziękuję. Możemy wrócić do meritum?

>Proponuję zrzucić się i wykupić samo forum,

Jest to jakaś opcja. Nawet całkiem ciekawa.

rochu, o jakiej destabilizacji mowisz? :) a ja tu narazie widze dylemat jozwy pt. "uciec, ale dokad?"

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość rochu

(Konto usunięte)

foxbat,

Dam przykład.

Jest sobie użytkownik, pewnego pięknego dnia przy porannej kawie konstatuje on, iż ktoś wyciął mu ot tak nieco wpisów.

Pisze więc na forum skargę, pisze do administratora.

To nic nie daje, wiec pisze skargę na forum w nieco bardziej ostrym stylu, co tez nić nie daje, tak jak i następne posty.

Ludzie zaczynają go traktować jako niezbyt poważnego człowieka, bo na coś się żali a oni nie rozumieją sytuacji bo przecież nie można nigdzie przeczytać wyciętych postów. Ludzie raczej takie osoby omijają z daleka. Nie daj Boże ktoś odpisze gościowi w tonie kpiącym lub po prostu złośliwym.

No to w gościu wzbiera żółć i pisze kolejny raz tym razem na ostro.

Kasują mu wypowiedź bo nie zgodna z regulaminem.

To w tym momencie wszystko zależny od delikwenta, albo sobie odpuści albo będzie pisał dalej i brnął głębiej i głębiej.

Koniec, końców gość dostaje bana i wraca jako kolejne klony i dalej nakręca spiralę żalów.

To oczywiście czy proces będzie skuteczny, zależy od indywidualnej podatności na destabilizację. Proces da się sprowokować i kontrolować.

Modelowymi przypadkami w/w opisanego procesu na tym forum są sprawy Atoposa i Piotra Ryki.

Innym sposobem jest permanentne przeszkadzanie delikwentowi w prowadzeniu dyskusji.

Wystarczy np do merytorycznego wątku z udziałem delikwenta wpuścić kilka usługowych trolli i załatwiać w ten sposób jeden wątek za drugim.

Do tego warto aby trolle komentowały każdą wypowiedź takiej osoby, gdzie by ta wypowiedź się nie pojawiła.

Większość osób zacznie walczyć z trollami na własną rękę i coraz bardziej użerać się z nimi.

W tym momencie łatwo takiej osobie przekroczyć tę cienką czerwoną linię za którą czeka moderator i zacząć wycinać jej wypowiedzi.

W tym miejscu uruchamia się pierwszy mechanizm opisany już na początku niniejszego posta.

Reszty dopowiadać chyba nie trzeba.

Obawiam się, że te wypowiedzi w stosunku do tzw. ducha forum są zbyt inteligentne.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.