Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem Pro-Ject 6.9 i ... kłopot mam !

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

W ramach ciągłego udoskonalania systemu zakupiłem Pro-Ject 6.9. Dotychczas uzytkowałem Thorens TD-280 MKII - byłem zadowolony ale do wyższej półki Thorensowi brakowało. Wkładkę mam Denon DL-103 - jej póki co nie zmieniam.

Rozpakowawszy nowy nabytek (pominowszy uszkodzenia w czasie transporu - to inna bajka) ustawieniu wszystkiego - włączam POWER i przeżywam szok - silnik zamiast kręcić talerzem - buczy. Sam z siebie nie jest w stanie ruszyć talerzem. Gdy pomogę palcem to zaczyna kręcić ale warczy jak mała wiertarka. Potem albo gra normalnie, albo w zwolnionym tempie albo po prostu staje. Mam dwa paski napędowe - na obu jest to samo. Nie znam się na gramofonach ale wydaje mi się, że ten silnik po prostu się zepsuł ... czy może jest jakaś inna tajemnicza przyczyna ? Gramofon ustawiłem wg instrukcji - trochę mi to zajęło czasu ale w końcu pokapowałem się o co chodzi.

Drugi problem to olej silikonowy w właściwie jego brak - gramofon ma tłumienie olejowe ale w moim nie ma oleju ... czy do tego potrzebny jest specjalny olej Pro-Jecta czy może jest jakiś zamiennik ??

W każdym razie bez tłumienia, gdy łaskawie zakręci talerzem to gra super ! Rasowy dźwięk. Nie czuję dyskomfortu w porównaniu z CD. A cała kalibracja jeszcze przedem mną !!! A zdarzało się, że droższe gramofony w porównaniu z CD grały tragicznie.

czekam koledzy na pomoc bo kolekcja LP czeka ;-)

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Najlepiej pomóc sobie samemu ;-)

Zamówiłem już silnik i olej u dystrybutora.

Ale pojawiła się myśl warta grzechu ...

Czy do Pro-jecta 6.9 można zastosować najnowsze ramię 9CC Pro-Jecta i czy to ma większy sens ?

Koszt ok 1200 zł.

Bardzo mi się podoba budowa 6.9 - zawieszenie na sprężynach z tłumieniem olejowym. Wydaje się to być solidną konstrukcją. Czy nowe ramię da duży skok jakościowy ???

pozdrawiam

Piotr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>>>Piopio,

Chciałem Ci jakoś pomóc, bo na forum ktoś kiedyś opisywał podobne przeboje z silnikiem do Pro-Jecta, ale za pomocą wyszukiwarki nie zdołałem odnaleźć tego wątku. Pamiętam, że ten ktoś napisał, że silnik też mu warczał, nie chciał ruszać, itd. - objawy podobne jak u Ciebie. Wymontował silnik i otworzył go, okazało się, że zamyka się go w kapsule tak jak pudełko z pastą do butów. Po tym łatwo sam naprawił uszkodzenie. Skoro już zamówiłeś to najwyżej będziesz miał nowy silniczek i to będzie bardzo dobre rozwiązanie. Czy można wiedzieć ile sobie cenią za silnik?

Pozdro,

Yul

Silniki jednofazowe prądu przemiennego mają z zasady konstrukcyjnej mały moment rozruchowy i nawet niewielki opór związany ze słabym smarowaniem lub zatarciem może spowodować, że silnik po włączeniu "nie ma siły się rozkręcić". Może trzeba było najpierw spróbować przesmarować maszynę. Jednak jeśli ośki w piastach były mocno zatarte to kupienie nowego sinika jest chyba dobrym rozwiązaniem. Jestem ciekawy ile to sobie życzą za takie coś?

A mówią ze tylko stare złomy z lat 70siatych się psują.Ech ....Sam jestem ciekaw ile taki silniczek kosztuje.Byłem do niedawna użytkownikiem dwóch modeli Projecta i troche kasy w nie włożyłem.Przyznam,że nie było tanio.

pozdrawiam

tom k

Czekam na potwierdzenie ceny ale zaśpiewali około 105 zł. Jak dla mnie całkiem znośnie. Muszą tylko sprowadzić silnik od producenta. Nowsze mają na stanie.

A co z ramieniem ??? Czy sama konstrucka jest warta inwestowania w lepszę ramię i czy w ogóle wymiana jest możliwa ???

pozdrawiam

założycielu wątku :)

tak sobie mysle jeśli ledwo kupiłeś ten gramofon to czy taki ruch jak wymiana ramienia jest wzkazany na dzień dobry przecież nie znasz urzadzenia "w boju" wogóle, pewnie róznica jest ,ale czy na dzień dobry nie dołożyć tych pieniedzy do nowej wkładki, myślę że ten gramofon to uciągnie

, od razu dodam żeby nie było powtórnych wątków, popytaj posiadaczy tego gramofonu jest kilku na forum ;)

a co do innego wątku;

-pomocnik ustawiacz- do ramion pro jecta to naprawdę dobra inwestycja, dla posiadacza tego gramofonu.

Posiadam tego Pro-Jecta od dłuższego czasu i jestem zadowolony.

Próbowałem tej wkładki Denona 103 i nie pasowała do ramienia (za lekkie) , dzwięk był znacznie przygaszony. Słyszałem że ta wkładka lubi cięższe ramiona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.