Skocz do zawartości
IGNORED

Uzywane kolumny do 7 tys

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem raz kiedys taki efekt z esa continuum które są bardzo trudne do wysterowania - pięnie nasycona srednica ale bas mułowaty i spowolnienie dzwieku po wymianie na AP spark 5 dziek sie ozywił ale srednica juz nie ta.

Jadis jest czytelny i szczegłowy jak na lampę i ma jedną zalete czego brakuje wiekszosci wzmacniaczy (90 procent tranzystorów) muzykalnosc i muzykalnych dosc łatwych kolumn do niego szukam.

Tempo 3 nie kupie ze względu na znany mi wysokotonowiec vify, zdecydowanie ładniejszą góre mają vieny grand. Virgo 2 ponoc górą tez na kolana nie powalają ale takie wyczytłem opinie uzytkowników.

>Do lampy polecam sprawdzenie usherów cp-6371 lub cp-6381 - powinieneś zmieścić się w 7 tysiącach za

>używane. Wokale potrafią być urzekające, a przestrzenność dźwięku jest wybitna.

Miałem kiedys X-719 podstawkowe (przejsciowo miedzy esa continuum a spark 5). Kolumny bardzo ładnie i solidnie wykonane ale srednica nie nasycona jak w esie , góra - za duzo , przesrzennosc bardzo dobra , bas ok ale dzwięk nieco sztuczny moze to feler tego modelu. Pierwsze wrazenie po odsłuchu bardzo dobre ale na dłuszą mete męczące. Osdprzedałem po miesięcu uzytkowania. Po wstawieniu spark 5 na ich miejscu pojawił mi sie usmiech na twarzy ale nasycenia srednicy esy nie uzyskałem.

Cp 6371 są piękne ale chyba na tych samych przetwornikach co x-719.

Jedno jest pewne ze zona byłaby zachwycona.

Nie znam X-719, słyszałem x-718 i to było jednak co innego niż seria CP. Wydaje mi się, że warto posłuchać - powinny być w audiofilu na Boya. Pamiętam, że kiedyś prawie pod rząd słuchałem sparków 5, a potem nieco mniejszych usherów cp-6311 i sparki poległy na muzyce orkiestrowej. Seria CP jest do siebie zbliżona charakterem dźwięku (słuchałem 6311, 6371 i 6381), X-718 brzmiały inaczej mimo tych samych przetworników.

Arek__45, 6 Kwi 2009, 16:33

>Przepraszam to moj kocur ...A moze cos z oferty Loth-x.

Kupic uzywane to graniczy z cudem a jak kupie nowe to takie wynalazki ciezko sprzedac no chyba ze za 30 procent ceny sklepowej. Nigdy ich nie słyszłem. Chyba zakupie cos ze stajni Audio Physic badz bede sie cieszył z braku dynamiki z vienny mozart grand bo te kolumny łatwo ewentualnie odsprzedac i łatwo kupic z "drugiej ręki".

Pozdrawiam.

to może coś zupełnie innego? np harbeth 5... średnica i namacolność wszystkiego miodna! lampa też to pociągnie - chociaż z 9 w audionotem nie było trzęsienia ziemi. MOże ten twój lampiak da im radę?

Moze nie na temat, ale mam pytanie

Tez szukam kolumn dla siebie... to czego szukam w dzwieku niestety po wielu odsluchach chyba nie da sie osiagnac wydajac okolo 3kzł.

Wpadlem wiec na pomysl zrobienia Akustyków, jak na zdjeciu w wątku- Peerless + Vifa. Może mi ktoś powiedzieć jakim to gra dzwiękiem? Czy lepsza jest wersja z kopułką Peerless'a? Mam Lampkę Miusic Angel na KT88,

Tez szukam kolumn dla siebie... to czego szukam w dzwieku niestety po wielu odsluchach chyba nie da sie osiagnac wydajac okolo 3kzł.

Wpadlem wiec na pomysl zrobienia Akustyków, jak na zdjeciu w wątku- Peerless + Vifa. Może mi ktoś powiedzieć jakim to gra dzwiękiem? Czy lepsza jest wersja z kopułką Peerless'a? Mam Lampkę Miusic Angel na KT88,

Dla siebie bym pewnie wybrał drozsza kopułke peerlrsa. Vifa jest dosc ostro brzmiaca.

Kolumny które obecnie mam (jeszcze przez kilka dni - czekam na kolce) grają przyjemnym raczej jasnym dzwiekiem. Łatwe do wysterowania ale 30 metrów nie nagłosnią do 20 metrów max. Scena budowana w głąb duza szczegułowosc. Bas raczej miekki nie pudełkowaty . Łatwe do wysterowania.

Pozdrawiam

Akustyki dwudrozne na peerlrsach zrobisz za 2200 zł. Przetworniki ze zwrotnicami z rurami bas reflex i terminalami jakies 1500 i za 700 zł zrobisz pudła (przy pomocy taniego stolarza i lakiernika).

Za 2200 ciezko kupic uzywane kolumny tej klasy na takich przetwornikach o nowych nie wspomnę. Monitory esy na tych przetwornikach z tanią pierscieniową vifą kosztują 4200 zł. Tyle ze jak napisałem wczeniej nie są to duze kolumny i nie nagłosnią 30 metrów. Lampa na kt88 nawet music angel nie bedzie miała z nimi najmniejszych problemów.

Zainteresuej się jeszcze PMC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JA osobiście zakochałem się w tej firmie... bradzo zrównoważone kolumny. Żałuję, że mam za małe pomieszcze na FB1i i musiałem wybrać GB1i... ale naprawdę z ręką na sumieniu mogę polecić...

firma w Polsce trochę mało znana...

Ukryta Zawartość

>Zainteresuej się jeszcze PMC

>

Ukryta Zawartość

Potwierdzam, PMC to bardzo udane kolumny, graj równo z b.dobrym basem

Ukryta Zawartość

Panowie szukam czegos uzywanego zeby za kilka miesięcy odsprzedac z niewielką stratą.

Gdybym nie miał zony najlepszym wyborem pewnie by były jakies stare tannoye (te co wyglądają jak stare komody ) albo cos z troche ładniejszych o urodzie altusów - audio note bo tylko to by zagrało dynamicznie z dobrze kontrolowanym basem.

Ale mam zone i niestety kupie cos bardziej smukłego cos co mój jadis nie wysteruje w pełni ale cos co jest popularne i ewentualnie odsprzedam z niewielką stratą

Mam kilka typów co moge kupic:

Ap Virgo - 5 tys (dosc stare kolumny kiedys niezle oceniane ale to było ponad 10 lat temu).

Vienna mozart grand - 4.5 tys - piękne , muzykalne pewnie nie wysteruje ich w pełni i raczej pojawią sie probemy z basem.

Ap spark 5 - kiedys sprzedałem za 4,5 tys i da sie kupic mniej wiecej w tych pieniądzach - przyjemne przestreznne kolumny ale troche za małe.

Pojawiły sie na allegro proac response 2.5 w niezłej cenie na allegro - chyba nie opłaca sie robic klona - bardzo lubie srednice tych głosników (lepsza niz z revelatorów scana) ale z wysterowaniem ich bedzie masakra.

Ap tempo 6 - przy farcie za 7 tys mozna kupic ale mało pawdopodobne.

Myslałem o thielach ale nie słyszłem ich nigdy wiec raczej sobie daruje.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Te PMC to barrrdzo rzetelne uczciwe kolumny ,tez bym bral je pod uwage.Sa dwie oferty na eBay.uk ..jedna za 650 £ i aktywne za 999 £ PMC AB2 -kup teraz 1750 £ ..okazja.Inne oferty to monitory.

do 18 metrów w sam raz. Ja bym dopłacił do kopułki peerlesa która gra ponoć słodko i krystalicznie chyba ze potrzebne jest wyostrzenie górnego pasma to wtedy vifa - ostro ale tez czasami krystalicznie.

Posiadam AP 3i grają z Krell KAV300i i Wadia 830, bardzo dobre kolumny, niezwykle dynamiczne, szybkie, przestrzenne. Jestem zmuszony jednakże je sprzedać, ponieważ przeniosłem się z audio z pokoju 30m2 do .... 11m2 i niestety w tym pokoju trochę "się duszą" Może kogoś zainteresują, chętnie zamienię na dobre kolumny podstawkowe które zagrają w tak małym pokoju. Pozdrawiam forumowiczów.

krzysiek

Szkoda tylko, ze HD1 Akustyka nie mozna kupic gotowj kolumny podobnie jak podstawkowego HDM na tych peerlesach. Ja sam niestety chyba bym nic nie "wydlubal". A kolumny moze byc rzeczywiscie ciekawa.

Tym bardziej ze jak pisales nautilus latwa do napedzenia.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Nie wiem ale wiem jak grają oba głosniki tzn revelator i peerles.

Revelator ma suchszą srednice - peerles ma bardziej nasyconą ale nie az tak jak 18-stka scana np w esie continuum.

Revelator ma wiekszy i lepszy bas ale nie wiem czy peerles nie jest nieco bardziej szczegółowy.

Lepsza przestrzen z revelatora ale lokalizacja taka sama a nawet moze gorsza niz z peerlrsa.

Pierscieniowy peerles (vifa) a ring radiator scana to dwa rózne odległe swiaty mimo podobienstwa wizualnego - szkoda porównywac.

>Dwa Peerlesy

>+SS w obudowie zamkniętej jak to może grać?

Jest projekt u akustyka z peerlrsami wobudowie zamkniętej?

Obudowa zamknięta to mniej basu ale lepszej jakisci. Dwa peerlesy w obudowie zamknietej - dla mnie troche by było mało basu przypuszczam ze 2 peerlesy w ob. zamkniętej to niewiele wiecej basu niz z jednego w bas reflex tyle ze skal dzwieku pewnie wieksza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.