Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo Integra i B&W. Warto?

13gusia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego już czasu noszę się z zamiarem kupienia przyzwoitych kolumn do pokoju 15m2. Mój sprzęt to Onkyo Integra A-8850 i DX-6850. Jako miłośnik klocków tego japońskiego producenta nawet nie myślę o jego wymianie (poza tym finanse nie te...) lecz o dopasowaniu odpowiednich do niego kolumn. Ułatwiony wybór o tyle, że zakochałem się w dźwięku B&W (słuchałem 603 na jakimś solidnym, nowym zestawie Marantz, nazw niestety nie pamiętam), więc bardzo chciałbym kupić właśnie B&W. Problem w tym, że nigdzie nie mogłem znaleźć najmniejszej wzmianki o połączeniu Integry z Bowersami. Wiem, że powinno się posłuchać samemu, ale takiej możliwości naprawdę nie mam... A boję się, że kolumny mi się "pogryzą" z moimi klockami albo możliwości Bowersów nie zostaną w pełni zaprezentowane. Chcę kupić B&W 602.5, gdyż trafiła mi się prawdziwa okazja, ale nie chcę też wyrzucać pieniędzy w błoto. Myślę również, że na 15m2 te kolumny nie są wcale za duże i nie będą 'dudnić'... Czy się mylę? Proszę o poradę. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/50738-onkyo-integra-i-bw-warto/

Oj ,może byc za sucho,warto jednak posłuchac przed zakupem,B@W lubie ale do nich Onkyo mi nigdy nie pasowalo,obecnie posiadam Bowersy cdm1 i jest ok ale dlugo kombinowalem z kablami i ustawieniem ,aha wzmak to Rotel 02, cd tez Rotel 06 i jest nawet przyjemnie, ale mysle ze z jakims Musicalem to by te Bowersy dopiero zagraly!Także ostrożnie bo mi kombinacja Onkyo i 601ki (a przerabialem to przez jakieś 3 miechy) zdecydowanie nie pasowala. Pzdr

W takim razie czym się warto zainteresować, skoro nie B&W? Mój budżet to ok.1,5k i najchętniej kupiłbym używane kolumny z wyższego przedziału cenowego. Rozumiem i dobrze zdaję sobie sprawę, że odsłuch to podstawa przed zakupem, ale chciałbym wiedzieć, co zagra odpowiednio z Integrą...

Witam

Rowniez jestem w posiadaniu takiego zestawu ONKYO Integra. Gra to z przerobionymi kolumnami ESA Ostinato2000 i gra to naprawde bardzo ladnie,a to nie tylko moje zdanie. Mysle, ze powinienes poszukac cos podobnego na glosnikach Vifa. Takie brzmienie zawdzieczam pomocy przy doborze kolumn McGyverowi.

U mnie Onkyo Integra A8670 zgrywa się przyjemnie z Tannoyami M1 - jest muzykalnie, miękko ale niezbyt detalicznie, i basik nieco poluzowany - takie ciepłe, relaksujące brzmienie. Ale źródło też mam słodko brzmiące (Denon DCD-485). Miałem jakiś czas temu DX-6850 - grał oczywiście dużo dynamiczniej i precyzyjniej od Denona, ale przeskakiwał na każdej najmniejszej rysce nawet po dłuższym pobycie w serwisie i dokładnej naprawie - wybrałem więc budżetowego Denona jako bezpieczną opcję (tani i łatwo dostępny laser KSS-213, tuning w perspektywie).

<><

• 2 tygodnie później...

Do osób, które też zastanawiają się nad podłączeniem Bowersów pod Onkyo: rzeczywiście góra może na dłuższą metę męczyć. Mam nadzieję, że dobre miedziaki temu zaradzą. Swoje wrażenia jeszcze napiszę, żeby zakończyć wątek.

Witam.

Jednak odradzałbym to zestawienie.

Integra Onkyo to raczej jasne, nieco osuszone brzmienie z dużą ilością góry (słuchana na "direct"). To odczucie po kilku dłuższych odsłuchach.

Z Bowersami, których modelu o "łagodnej" górze jeszcze nie słyszałem - nie wypadnie to najlepiej. Kable? Raczej są do pewnej korekty brzmienia, a nie do znacznego stonowania góry. Chyba, że jakieś "mulące"? Prędzej gałką "treble".

Już od początku twierdzisz, że góra na dłuższą metę męczy. Brzmienie masz zapewne efektowne i niestety męczące... Zobaczymy jak długo wytrzymasz?

Najlepszego!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zukzuk:

Nie od początku twierdzę, że góra męczy... Po 2 tygodniach jakoś to do mnie dotarło. Nie jest to jednak 'krew z uszu', więc rozpaczy nie ma, nie przesadzajmy. Dźwięk jest rzeczywiście bardzo czysty, przejrzysty i efektowny, ale przy dłuższym odsłuchu rodzi się uczucie zmęczenia, no niestety. Dlatego jak wymienię kable, to dam znać, czy coś się zmieniło.

Spoko!

Po dwóch tygoniach? Czyli po pierwszych ochach i achach...

Daj znać, kiedy dojrzejesz do wymiany kolumn (albo wzmacniacza). Wymiana kabli, jeśli przyniesie ulgę to na chwilkę...

Chyba, że tak lubisz:)

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk:

Kiedy dojrzeję do wymiany sprzętu? Kolumny kupiłem w kwietniu, więc na szybką wymianę się nie zanosi. Planuję w listopadzie, na swoje urodziny, sprezentować sobie B&W CDM1SE. Co do klocków - Wiem, że trudno będzie w to uwierzyć, ale wzmaka i cdka zdobyłem za niecałe 550zł (wszystko w pełni sprawne i w ślicznym stanie), więc trudno będzie za taką kasę dorwać cokolwiek choć w połowie tak dobrego. Tak myślę. Poza tym jestem miłośnikiem i Onkyo, i B&W (teraz wiem, że nie najlepiej trafiło:P), więc klocki zostaną jeszcze długo ze mną. I jak już mówiłem - dźwięk mnie satysfakcjonuje prawie w pełni (poza tym, że wybijają się wysokie), ale mam nadzieję na pozbycie się tego problemu stosując odpowiedni kabel. I to nie było tak, że z moimi kolumnami miałem 2 tygodnie ochów i achów, a teraz cierpię... Wiedziałem, co biorę - inna kwestia, że nie wiedziałem, jak to zagra z Onkyo Integrą. Wszystko na plus poza zmęczeniem. Ale podkreślam - tragedii absolutnie nie ma, więc jest szansa, że kabelki sprawę załatwią. Chyba... ;)

Nie przeceniaj klasy Onkyo... Wzmacniaczyk Luxman, Sansui czy Dual za 200-300 złotych powinien zagrać co najmniej porównywalnie, o ile nie znacznie lepiej (brzmieniowo):) Niektóre amplitunery vintage - także.

Wszystko na plus poza zmęczeniem...

Ale jak piszesz - tragedii nie ma!

Miłego weekendu!

13gusia, 1 Maj 2009, 16:56

O ile dobrze odczytuję Twoje preferencje dźwiękowe, w obecnej konfiguracji odradzałbym Ci kontynuowanie przygody z B&W, a przynajmniej na tym poziomie cenowym. Jeśli będziesz kontynuował przygodę z audio, wcześniej czy później zrozumiesz że wśród obecnych nowych kolumn dobrze grające konstrukcje zaczynają się od około 5kł gdzie tymczasem na tynku wtórnym można trafić równie dobrze albo i lepiej grające głośniki poniżej 1kzł za parę.

Kabelki powinny pomóc w uspokojeniu góry, ale wydaje mi się bardziej temu są winne Twoje obecne kolumny. Gdy będziesz eksperymentował z kablami głośnikowymi, nie miej oporów przed próbowaniem kabli o większej długości - np. 5m i więcej na kanał - czasami takie rozwiązanie potrafi być zaskakująco dobre i "zagrać" jak wielokrotnie droższe i krótsze kable.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zukzukzuk:

Czy przeceniam klasę Onkyo? Cóż, wydaje mi się, że po prostu ją doceniam. Nie wiem, skąd tak niska ocena Onkyo w Twoich oczach/uszach... Oczywiście jej nie neguję. I nie rozumiem, co znaczy, że wymienione przez Ciebie wzmaki są lepsze..brzmieniowo? Dla mnie tylko brzmienie się liczy - i tu w moich uszach wygrywa Onkyo. Żebym nie wyszedł na całkowitego laika - posiadam albo posiadałem: 2 niższe Integry, klocki Yamahy, 'zwykłe' Onkyo, Harman Kardon i 2 vintage Grundigi (urocze wzornictwo i ta barwa...). Nie chwalę się, wiem też, że nie ma czym - po prostu mówię, że moje zamiłowanie do Onkyo Integry to nie jakieś tam ślepe zapatrzenie, bo porównywałem wszystkie. No ale oczywiście każdy lubi co innego. Jednego jestem pewien - jeśli podasz mi nazwy modeli wzmaków, które w takiej cenie uważasz za porównywalne a nawet lepsze od kupionego przeze mnie po 325zł (cena na allegro 750-1000zł) Onkyo Integra A-8850, to postaram się je dorwać i posłuchać na moich kolumnach. W końcu ich nie znam, więc może się mylę:)

mlb:

W takim razie co polecasz? Pytam już z ciekawości, sprzętu na razie nie wymienię. I zdaję sobie sprawę, że wśród używek można trafić bardzo tanio na prawdziwe rodzyneczki, więc ciągle na coś poluję. Jak już pisałem, teraz celuję w B&W CDM1SE. Czy uważasz to za zły wybór? Co za 1,3-1,7kzł mogę mieć lepszego?

13gusia, 2 Maj 2009, 02:04

Cóż. Nie podam Ci nazwy konkretnych modeli.

To pytanie w stylu: jakie kolumny albo wzmacniacz jest najlepszy do x zł?

Wszysto trzeba indywidualnie "spasować" do: towarzyszącego sprzętu, muzyki, preferencji, akustyki, wielkości pokoju i innych. Nie wyobrażam sobie trafić na odległość...

Jeśli chodzi o lepsze - gorsze "brzmienie", to zaglądasz pewnie do gazetek audio? Tam wymieniają najważniejsze, oceniane aspekty brzmienia sprzętu. Tu też można polemizować praktycznie w nieskończoność. Jednemu podoba się mocno, ale ostro i płasko brzmiący "klamot", innemu coś zupełnie innego:)

Brzmienie Onkyo Ci się podoba? To po prostu nie wymieniaj!

Mam nadzieję, że nie podoba Ci się z powodu tego, że kupiłeś je za okazyjną cenę?

Inne Luxmany czy Sansui też można kupić za okazyjną cenę. Wtedy szanse uzyskania lepszego brzmienia (za jak napisałeś 750-1000 złotych) są znacznie większe:):):) Tu Integra może polec szybko...

Pozdrawiam.

zukzukzuk:

Pierwszą swoją Onkyo Integrę kupiłem 'w ciemno', była okazja, a model to A-8015, więc bodajże najniższy. Jednak zakup mojego obecnego i kochanego 8850 to już nie przypadek. Polowałem na niego przez pół roku i się doczekałem. Zdaję sobie sprawę, że Luxman i Sansui to nie byle co i na pewno jakimś porządnym wzmakiem Sansui bym nie pogardził... No ale jak mówiłeś - co się komu podoba, więc ja z czystym sumieniem wybieram Onkyo. I być może za 750-1000zł trafiłby mi się lepszy Sansui, ale za 325zł? Szczerze wątpię ;) Z reszta to bez większego znaczenia, bo ze swoich klocków jestem bardzo zadowolony, choć już wiem, że wkrótce przyjdzie czas na zmianę. Ale wtedy będę chciał przeskoczyć wyżej niż na solidnego nawet Luxmana czy Sansui...

>mlb:

>W takim razie co polecasz?

Odpiszę Ci na PW. To forum czyta zbyt wielu handlarzy i ceny zaraz niestety rosną.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

13gusia, 1 Maj 2009, 16:56

>satysfakcjonuje prawie w pełni (poza tym, że wybijają się wysokie), ale mam nadzieję na pozbycie się

>tego problemu stosując odpowiedni kabel. I to nie było tak, że z moimi kolumnami miałem 2 tygodnie

>ochów i achów, a teraz cierpię... Wiedziałem, co biorę - inna kwestia, że nie wiedziałem, jak to

>zagra z Onkyo Integrą. Wszystko na plus poza zmęczeniem.

takie są często właśnie B&W, nie zniwelujesz tego NICZYM, oprócz wymiany kolumn: kabelki, wzmaki, CD to tylko strata czasu. Zaczniesz to wszystko wymieniać, zaczniesz mniej słuchać i stwierdzisz, że to Cię mniej drażni ;) że kabelki pomogły :))

Prześledźmy wątek.

Na początku było:

"Chcę kupić B&W 602.5, gdyż trafiła mi się prawdziwa okazja, ale nie chcę też wyrzucać pieniędzy w błoto."

Po kilku wpisach, które mówiły o innych wzmacniaczach zgrywających się z B&W lub innych kolumnach do Onkyo zdecydowałeś wbrew nim (Twoja rzecz oczywiście), że jednak B&W 602.5...

Nastepnie pisałeś, że jest super, ale zestaw męczy i polecam!:)

Teraz, co jakiś czas przypominasz, że wymienione Onkyo nabyłeś za 325 zł.

Wnioskuję, że rzeczone B&W również kupiłeś głównie dlatego, że... trafiła się okazja!

Nic poza tym. Nic więcej...

Wygląda mi to na "okazyjne" zestawienie:)

Najlepszego!

zukzukzuk:

Nie zrozumiałeś - tak jak na klocki, tak i na kolumny polowałem i czekałem na okazję... I się doczekałem. Przypadkowości nie ma w tym żadnej. Z góry wiedziałem, co chcę. Nie wiedziałem tylko, czy Onkyo Integra nie pogryzie mi się z Bowersami (patrz: pierwszy post). No i troszkę się pogryzło, ale byłem pewien, że będzie gorzej, dlatego mówię - nie popadajmy w skrajność. To, że jest czasem ostrzej na górze, nie znaczy, że nie jestem bardzo z zestawu zadowolony. A szukam raczej kosmetycznych zmian póki co... jak kable właśnie.

Wygląda to tak, że co nieco o czymś przeczytasz, albo nawet gdzieniegdzie posłuchasz i zaczynasz "polowanie":)

Szkoda, że w czasie "polowania i czekania na okazję" (jak myślę - nie było to kilka dni, ani tydgodni) nie zadałeś sobie trudu, żeby posłuchać przyszłego zestawienia razem:(

Mniemam, że teraz zapolujesz na przeczytany/słyszany gdzieś, w jakimś zgoła odmiennym zestawieniu CD.

A potem złożysz coś - co będziesz próbował... kablami korygować.

Czy tędy droga?

Pozdr.

zukzukzuk:

Po pierwsze - pokaż mi jakiś artykuł zachwalający Onkyo Integrę A-8850 i DX-6850. I kto Ci powiedział, że chcę kupić odtwarzacz? Tak się składa, że nie chcę. Po drugie - moje możliwości odsłuchowe są takie jak możliwości odsłuchowe każdego studenta w Zielonej Górze, więc jak miałem swój obecny zestaw posłuchać razem? I gdzie nawet w Warszawie posłuchałbym moich klocków? Wydaje mi się, że chcesz mi coś udowodnić, ale chyba sam nie wiesz, co. Może to, że więcej w życiu słyszałeś? I to ma mnie skłonić do refleksji nad swoimi zakupami i żałowaniem wydanych pieniędzy? Ani grosza nie żałuję. I podkreślam - szukam kosmetycznych zmian. Wytłumacz mi więc proszę, do czego zmierzasz i jaki sens mają takie Twoje posty. Bo chyba nie tędy droga...

Nigdy nie da się odsłuchać i zweryfikować wszystkich możliwych zestawień. Skoro komuś odpowiada brzmienie Onkyo + B&W to po co z nim polemizować? Jak chce to zaaplikuje jakieś kable mulące górę i będzie szczęśliwy - w końcu zacznie słuchać muzyki, nie sprzętu. Co prawda kilka dni temu zmieniłem starego kilkunastoletniego Onkyo Intergra A8670 na 20-letniego Rotela i uważam osobiście, że ogromne Onkyo Integra przegrywa z kretesem ze starym, skromniutkim Rotelem choćby pod względem szczegółowości i przestrzen oraz czytelności średnicy i kontroli basu :) Ale to wszystko w przypadku napędzania Tannoy'ów M1.

<><

13gusia, 2 Maj 2009, 15:03

>zukzukzuk:

>Nie zrozumiałeś - tak jak na klocki, tak i na kolumny polowałem i czekałem na okazję... I się

>doczekałem. Przypadkowości nie ma w tym żadnej.

To Ty czegoś nie rozumiesz.

W audio jest zasada, że gra SYSTEM. I nie jest to bynajmniej wypadkową ocen, czy jakości poszczególnych elementów.

Powtórzę. Polowałeś na kolumny, a przez ten chyba dość długi czas, nie zadałeś sobie trudu posłuchać jak zagrają z Onkyo. Czyli, PRZYPADKOWO stworzony system. Nie wierzę by w Poznaniu, czy Wrocławiu nie mieli rzeczonych B&W. Nie trzeba wcale jechać do Warszawy:) Nadto - nieraz wystarczy dobrze rozejrzeć się po okolicy. Być możę w samej Z. Gózre są właściciele B&W, a Ty o tym nie wiesz?

Gdybyś napisał, że porównywałeś w systemie Onkyo X kolumienek przed zakupem B&W, to uznałbym za działanie celowe.

A było prawdopodobnie tak - jak napisałem poprzednio. Gdzieś czegoś słuchałeś albo przeczytałeś i zacząłeś "polowanie". Nie ma się co obrażać.

Stworzyłeś wątek po to, żeby dowiedzieć się czy to i owo zagra razem, a skończyło się na "polowaniu"...

Napisałem tylko, że nie łączyłbym tych elementów razem, bo od kilku dni słucham Integry Onkyo (CD-R1) w trybie direct z dość "przeźroczystymi" kolumnami. I nie jest "słodko".

Pozdrawiam.

zukzukzuk:

Na pewno się nie obrażam. I co do słuchania Onkyo przed zakupem - chyba nie twierdzisz, że Onkyo Integra 8850 gra tak samo jak nowe wzmaki Onkyo...? To ja, jako posiadacz 4 wzmacniaczy Onkyo powiem Ci, że każdy gra inaczej (podobnie, jednak inaczej), a mój podstawowy klocek wyróżnia się z nich NAJBARDZIEJ. I znajdź teraz salon z A-8850. Odnoszę wrażenie, że masz mnie za kompletnego laika, ale takim nie jestem - coś tam wiem, czegoś tam słuchałem i mam swoje zdanie. A w wątku pytałem, czy ktoś miał styczność z Integrą i Bowersami. Nie widzę w tym nic dziwnego. A że nikt nie miał doświadczeń z 8850 lub podobnym do niego z Bowersami jak moje, to czemu się dziwisz, że jednak zaufałem sobie przy wyborze? Tylko się nie kłóćmy. Co do podróży do Poznania, czy Wrocławia - niby blisko, ale dla studenta to jednak daleko - nie wyobrażam sobie siebie jadącego jakimś autobusem/pociągiem i latającego po miastach, których kompletnie nie znam po to, żeby się przekonać, że i tak nikt w salonie nie ma mojego wzmaka i rzeczonych kolumn. Dlatego ten wątek... I jeszcze jedno - najpierw, jak wiesz, miałem klocki - kupiłem, bo podobało mi się ich brzmienie i stylistyka i trafiły mi się za 1/3 ceny! Głupi bym był, gdybym nie skorzystał z takiej okazji. Później trafiłem w poszukiwaniach na odsłuch 603s3 na wysokim Marantzie i bardzo mi się spodobał ten dźwięk. Problemem było, czy z moimi klockami będzie też dobrze - więc grzecznie założyłem wątek na tym Forum. A wybrałem 602.5 świadom ich straty do 603, ale mam mały pokój (15m). Nie widzę w moim postępowaniu niczego głupiego.

602.5 do takiego metrazu styknie bankowo - jak komus pasi taki dzwiek - te kolumny potrafia zaskoczyc. (jak dla mnie nieco za ostro z onkyo albo jeszcze gorzej z denonem - poszukaj do nich jakiegos NADzika a bedziesz zadowolony)

Dajcie juz spokoj. Ma sprzet, teraz tylko trzeba troche utemperowac wysokie.

Co do kabli, moze uda ci sie upolowac Van den Hula, zarowno sygnalowy jak i glosnikowy powinien wniesc pewna poprawe, taniej byloby z Cable Talk.

Pomysl tez nad akustyka pokoju, bo tutaj mozna sporo zdzialac, chyba nawet wiecej niz kablami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.