Skocz do zawartości
IGNORED

Sharwood RVD-9090RDS - dobór glosników

ArtS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie grupowiczów,

Potrzebuję waszej rady na temat : jakie kolumny powinienem podłączyć do mojego amplitunera (dla trybu stereo) , tak by nie kupić kolumn zbyt drogich do możliwosci mojego wzmacniacza. Podobno parametry audio (w trybie stereo) mój Sharewood jak na wzmacniacz 6 kanałowy ma naprawdę nie złe.

Bardzo prosze o podanie modeli kolumn, które polecilibyście do tego wzmacniacza,

Pozdrawiam wszystkich grupowiczow

Artur

Sherwood nie jest bardzo popularną firmą. Mało osób tutaj ma też amplitunery do kina domowego. Podaj trochę bliższych danych o tym sprzęcie, muzyce, którą najczęsciej słuchasz, pokoju, w którym ma to grać, preferencjach co do dźwięku. Najlepiej też o orientacyjnej kwocie, którą zamierzałeś wydać.

Bez takich danych trudno będzie komukolwiek cokolwiek sensownie odpowiedzieć.

Gość ArtS-ArtS

(Konto usunięte)

A oto jego dane :

Sekcja wzmacniacza:

< Moc wyjciowa, tryb stereo, 8ohm, THD 0,2%, 40Hz~20kHz..............2x100W

< Calkowite znieksztalcenia harmoniczne, 8ohm, 100W, 1 kHz............0,03%

< Znieksztalcenia intermodulacyjne 60Hz : 7 kHz=4:1 SMPTE, 8 ohm, 100W .........0,07%

< Czulosc wejsc, 47kohm (CD,Tape,VCR)..............................................200mV

< Stosunek sygnal szum, IHF "A" wazone CD,Tape,VCR).....................95 dB

< Frequency response (CD,Tape,VCR), 10 Hz~55kHz............................+0dB, -3dB

< Kontrola basu/wysokich.....................................................................+/- 10dB

< Tryb surround przy wysterowaniu jednego kanalu moc wyjsciowa

-na glosniki frontowe,8ohm,1kHz,THD 0,7%...................105W + 105W

-na glosnik centralny,8ohm,1kHz,THD 0,7%...................105W

-na glosniki tylne,8ohm,1kHz,THD 0,7%.........................105W + 105W

< Pobor mocy ........................................................................................800 W

< Waga..................................................................................................12 kg :-)

Sekcja cyfrowa

Gość ArtS-ArtS

(Konto usunięte)

Witam grupowiczow po meczacym weekendzie :-)

Udało mi się odsłuchać kolumny ESO Vivace na moim Sherwoodzie 9090RDS i ujrzalem nowe oblicze mojego wzmaka. Widze jednak, ze niewielu z grupowiczow ma Sherwooda lub mialo okazje go posluchac, bo to nie wzmacniacz stereo tylko do kina domowego, ale okazuje sie, ze akceptujac pewien kompromis mozna cieszyc sie dobra jakoscia dzwieku.

Bardzo prosze o Wasze opinie czy do tego wzmacniacza podlaczajac lepsze kolumny niz ESA Vivace mozna jeszcze wyciagnac z niego lepszy dzwiek ?

Prosze o propozycje konkretnych modeli.

Artur

• Redaktorzy

ESY Vivace są nie tylko dobre, ale też uchodzą za stosunkowo łatwe do wysterowania. Dlatego wymiana ich na lepsze, ale trudniejsze zestawy może nie przynieść poprawy, wręcz sprawę pogorszyć. Możesz więc śmiało cieszyć się z Esy.

Mam amplituner Sherwooda ale stereofoniczny i jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku. Gdybyś zdjął pokrywę to byłoby na co popatrzeć, chyba że w wersji wielokanałowej producent popełnił jakieś oszczędności. Do swojego Sherwooda podłączyłem duże, ponad metrowe kolumny 3-drożne i efekt przerósł oczekiwania. Bas jest potężny, stereofonia nie ucierpiała, a głosy wokalistów nadal są czyste i ciepłe jakby byli obecni w pomieszczeniu. Więc jeśli producent nie poczynił oszczędności w wersji wielokanałowej powinno być ok.

PS- w swoim wątku prosiłem o kody do pilota lub jakieś linki do stron Sherwooda. Będę Ci wdzięczny za jakieś info.

Gość ArtS-ArtS

(Konto usunięte)

No więc zajrzałem do mojego Sherwooda i ...

ujrzałem końcówkę mocy na tranzystorach darlingtona SAP15 (10 szt.) :

Vceo-160V

PcW-150W

IcA-15A

oraz luźne połączenia kabla 230V poprzez przełącznik i dwie złączki aż do płyty. Więc dla lepszej wydajności prądowej usunąłem wszystkie złączki 230V wlutowując sie bezpośrednio do płyty. Wymieniłem również (dzieki uprzejmości AndrzejaSz) kabel zasilajacy na odpowiedniej grubości i oczekuje teraz na środę, kiedy to będę mógł posłuchać mojego lekko tuningowanego Sherwooda z podłączonymi kolumnami ESA Vivace u siebie w domu.

Andrzej,

Jeśli chodzi o kody do pilota to nie bardzo wiem jak mógłbym Ci pomóc. Jeśli nie masz pilota do swojego Sherwooda to służe swoim pilotem (jeśli jesteś z Wa-wy) w celu nauki uniwersalnego pilota, jeśli nie o to chodzi to napisz coś więcej.

jozwa maryn,

Czy można by sie pokusić o Esy 3-drożne ? (Czy to raczej przerost formy nad treścią ?)

AndrzejSz,

Jak widzisz przygotowany już jestem na ... ciepłe basy i selektywną górę :-)

Artur

Ja miałem ESA Vivace - były łatwe do wysterowania i grały całkiem nieźle. Żeby odczuć skok jakościowy (a nie tylko różnicę w charakterze brzmienia) trzeba chyba dość sporo dopłacić - jeśli mówimy o sprzęcie nowym. Bezpośrednie porównanie ESA Vivace, Vienna Acoustics Bach oraz ESY Meritum 1 pokazało wyższość drugich i trzecich. Różnice w brzmieniu i jakości oczywiście były, ale jakiegoś szoku nie przeżyłem.

Z tego co wiem większość modeli ESA w cenach czterocyfrowych to były konstrukcje dwudrożne. Vivace były swojego czasu najtańsze, nie wiem jak jest teraz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.