Skocz do zawartości
IGNORED

Gryphon Callisto 2100/2200 - różnice?

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

BTW - w przyszłym tygodniu powinienem mieć monobloki na ICE i Nuforce'a, więc będzie mały shut-out. Na weekend mam Pliniusa SA 102 - starą dobrą technologię analogową.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth -> mam nieco inne wrazenia, ale to jest rowniez kwestia dopasowania reszty toru do konkretnego pieca. 2100 jest sporo szczuplejsze od 2200, 2200 ma poza tym ladniej nasycona srednice (tego wlasnie mi brakowalo w Bel Canto i nowych JRDG...).

Sciagnalem parametry techniczne i wyglada, ze Diablo w zasadzie wykorzystuje konstrukcje wewnetrzna Callisto tylko z przeskalowaniem w gore. Nie wiem tez, czy jest 1 czy 2 trafole.

Pozdr.

Elberoth -> Plinius SA-102 jest b. fajny. IMO leciutko ocieplony, ale w porownaniu do SA-100 to wzor neutralnosci. Ladnie gra z AP i Capitole go swietnie wysterowuje wiec powinno byc dobrze. Dla Twoich kolumn to jednak za kiepski (za malo przejrzysty) partner, sadze ze oprocz basu Nagry powinny wypasc lepiej.

Sadze, ze jesli CAT z jakichs wzgledow odpada, to powinienes sprobowac minimum JA-80 od Jadis (zakladajac, ze dadza rade Avalonom).

qb_1 -> SA 102 gra dokładnie tak jak napisałeś. synergia z Avalonami 100% :-) dawno juz nie miałem takiej frajdy ze słuchania tranzystora. na SA 102 przesiadłem sie bezpośrednio z Nagry PMA (piramid) za 30+ kzł i różnica na kożyć SA102 (który kosztuje ponad 2x mniej) jest duża.

Dźwiek SA102 jest odrobinę ocieplony (co lubię) ale nie zmulony. Przejrzystością nie dorównuje Nagrze VPA (tej lampowej) ale słucha się tego kapitalnie. Pytanie za 100pkt. jak zagrał by Plinius SA Reference ?!

SA102 + AA Capitole to doskonale wydane 40k zł (licząc po cenach detalicznych).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth -> SLuchalem kiedys SA-102 z Capitole i Avanti III w Studio Pro. Do tego kable Stream Fadela. Gralo na prawde ladnie. Zamiana Pliniusa na GamuT´a spowodowala znaczne pogorszenie komfortu sluchania. Generalnie SA-102 kazal mi mocno zrewidowac moja nieprzychylna dotychczas opinie o piecykach Pliniusa. Porazka Nagry to mimo wszystko niespodzianka, swoja droga sadzilem, ze grasz na VPA.

Pozdr.

korzyść, ofc, nie kożyść, LOL.

VPA już nie mam.

Wątek co prawda o Gryphonie, ale dołączam sie do opinii, że zestawienie Capitole-Plinius jest super. Z arkiem67 słuchaliśmy w Studio Pro w połączeniu z monitorami Gamuta.

Elberoth, czy słuchałeś końcówki lampowej AudioAero?

Tylko na AS z Calderami i wtedy mi się nie podobało - za jasno, za ostro.

• 3 lata później...

Male pytanie praktyczne do uzytkownikow, zauwazylem ze 2200 posiada "tylko" 50-stopniowa regulacje glosnosci. Czy mozliwe jest ustawienie na nim b. niskiego poziomu natezenia glosu, takiego "do zasniecia"??

Mialem jakis czas temu w domu wzmacniacz, calkiem interesujacy, ale niestety na nim poziom glosnosci 001 byl nie do zasniecia ale raczej "wake up" :)

Dużo zależeć będzie od tego jakiej efektywności masz kolumny, i jaki sygnał masz na wyjściu CD. Czasami jest tak, że sama zmiana z CD o napięciu 2V na takie o napięciu 6V powoduje, że wzmacniacz który dawał się ściszać praktycznie "do zera", nagle już na pierwszym kroku gra zbyt głośno.

Moje krótkie doświadczenia z Callisto:

różnice głośności pomiędzy stopniami są dość znaczne. W ciągu dnia w zasadzie nie sprawia to kłopotu, wieczorem, po 22-giej trudno jest utrafić w żądany poziom.

Praktycznie nie dało się ustawić poziomu "do zaśnięcia", o ile pamiętam, poziom '5' był już dość głośny, '4' znacznie cichszy i jednocześnie zauważalnie zmieniała się jakość dźwięku, stawał się płaski. Niższe nastawy są praktycznie bezużyteczne.

W drugą stronę Callisto nie ma żadnych problemów :)

W moim bez problemu można ustawić niską głośność i dźwięk dużo przy tym nie traci. Mimo, że cicho, to naprawdę ok. Inna sprawa, że Gryphon do spania, to raczej nie. Żywiołowość, energia i wciąganie słuchacza w muzykę sprawiają, że nie mogę przy nim zasnąć, ale kto wie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.